Басейнова дирекция не откри "еднозначна" причина за измирането на "единични бройки" риба във Варненското езеро

Мъртвата риба, изхвърлена по бреговете на Варненското езеро на 19 май т.г.

© Красимир Стефанов/Фейсбук

Мъртвата риба, изхвърлена по бреговете на Варненското езеро на 19 май т.г.Седмица след като Варненското езеро изхвърли по бреговете си тонове мъртва риба, от Басейнова дирекция "Черноморски регион" публикуваха данни от анализ, който така и не дава отговор на въпроса каква е причината за случилото се. Това е същата институция, чиито експерти при проверката си на 19 май - денят, в който социалните мрежи преляха от снимки и видеоклипове на измрялата риба,


откриха само "единични бройки".


Съдържането на разпространеното прессъобщение обаче оставя убедителното впечатление, че целта му е измирането на рибата да не бъде обвързано по никакъв начин с екокатастрофата, предизвикана от замърсяването с фекални води, продължаващо вече най-малко девет месеца.
Данните, публикувани днес, са от анализа на проби, взети на 19 и 20 май т.г. В отделни параграфи и с по-тъмен шрифт в съобщението са отбелязани точките, в които са били взети пробите от водата в езерото - първата е от района на военния кораборемонтен завод "ТЕРЕМ Флотски арсенал", който се намира на 9 км от скъсания тръбопровод.


Втората - на около 100 м западно от мястото на скъсването по посока към вътрешността на езерото, а третата на около 1 км след скъсания тръбопровод в посока към морето.


Според резултатите от направените проверки в различните точки, от които са взети проби, са били открити от


2 до 2.5 завишаване на допустимите стойности


на амониев азот, който е отровен за рибата, повече от един път над допустимото количество общ фосфор (0.106 mg/l при норма 0.075 mg/l).


Според данните на Басейнова дирекция изследването на водните проби, взети на 9 км от скъсания участък на канализационната тръба, показват изключително ниско ниво на разтворен кислород - 0.74 mg/l при норма 6 mg/l, т.е. почти 8 пъти под нормата.


Следващият анализ, направен на 20 май т.г., е отчел


почти двойно превишение на нормативно установените стойности


за амониев азот (0.54 mg/l при норма 0.3 mg/l), който оказва токсично въздействие върху рибите, съобщават от Басейнова дирекция.


При проверката си на 19 май т.г. от Басейнова дирекция откриха само "единични бройки" мъртва риба по брега на езерото

© Красимир Стефанов/Фейсбук

При проверката си на 19 май т.г. от Басейнова дирекция откриха само "единични бройки" мъртва риба по брега на езерото


В същото време други резултати, цитирани в изследването, са показали, че проби, взети на около 100 м от мястото, на което изтича фекалната вода, нивото на разтворен кислород е 4 mg/l при норма 6 mg/l, а в канала, през който езерото се свързва с морето, такова отклонение няма.


"Останалите измерени показатели във всички по-горе цитирани пунктове по - pH, Биологично потребление на кислород (БПК5), азот нитратен, азот нитритен и общ азот,


отговарят на нормативно установените стойности


съгласно класификационната система за оценка на екологичното състояние", пише още в съобщението на Басейнова дирекция.


На базата на резултатите от извършените анализи, както и на съпътстващата информация от проверката на място е направен изводът, че те не могат да бъдат обвързани еднозначно с локалното влияние на скъсания тръбопровод, от който всеки ден в езерото изтичат 8.3 хил. куб.м фекални води.


Подводно видео - тук.
Сателитни снимки на замърсяването - тук.


"Експресните резултати на място регистрират кислороден дефицит на 19 май 2020 г., което заедно със завишеното съдържание на амониев азот е


вероятна причина за измирането на риба


източно от "ТЕРЕМ КРЗ Флотски арсенал" ЕООД", пише в заключение на разпространената информация.


Този анализ идва само дни след като директорът на Регионалната здравна инспекция във Варна Дочка Михайлова оповести, че въпреки теча на силно замърсени канализационни води в езерото и залива пред Варна в продължение на близо година морето на всички плажове в града било в отлично или добро състояние за къпане.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK