На живо

Коронавирусът в България: Алкохолните обиколки ще са забранени това лято (хронология)

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: Алкохолните обиколки ще са забранени това лято (хронология)

© Асен Тонев"Дневник" следи в реално време ситуацията с коронавируса в България. Новините за заразата по света вижте тук.
Алкохолните обиколки ще са забранени това лято

Алкохолните обиколки ще бъдат забранени през целия летен сезон. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на блиц контрола в ресорната парламентарна комисия, предаде БТА. Пред журналисти тя уточни, че предстои държавното дружество "Слънчев бряг" АД да изготви указания.


Алкохолните обиколки са една от най-популярните атракции за британските туристи в най-големия български курорт. В разгара на миналогодишния летен сезон българският курорт беше посочен от таблоида "Сън" като най-доброто място за алкохолен туризъм. Атракцията включва неколкочасов нощен тур по заведенията като посетителите се отбиват за по една напитка и групата продължава към следващите заведения.


Ангелкова каза, че се подготвят указания към ресторантьорите за това какви противоепидемични мерки да прилагат след като на 1 юни отпада забраната да посрещат посетители на закрито. Тя каза, че правилата ще са сходни с тези за терасите.


Обсъжда се от 15 юни да заработят дискотеките, нощните и пианобаровете, ако обстановката го позволява.

Сградата на Община Сливен беше затворена днес за дезинфекция, след като служителка е дала положителна проба за коронавирус, съобщиха от местната администрация. В работата си тя няма контакт с граждани, а контактувалите с нея са поставени под карантина. От утре общината ще заработи отново с нормално работно време и Центърът за административно обслужване ще бъде достъпен за гражданите.

Председателят на Българския фармацевтичен съюз Асена Стоименова, обвинена на 8 април от прокуратурата, че говори в интервюта за недостиг на лекарства и с това "буди неоснователна тревога у гражданите", все още не е получила доказателствата, въз основа на които е обвинена. За това съобщи самата тя в интервю за Би Ти Ви.


"Аз продължавам да ги изисквам, но месец и половина не знам за какво съм обвинена", каза Стоименова. Тя е обвинена по текст от Наказателния кодекс, по който обикновено на съд се изправят подателите на фалшиви сигнали към Спешна помощ или за поставена бомба в училища или обществени сгради. По думите ѝ, когато е давала интервюта, тя се е позовавала на официални документи, с които всеки може да се запознае. Самата прокуратура е възложила проверка за липсата на някои лекарства четири дни преди нейните медийни изяви.

Пловдив ще приема нуждаещите се от интензивни грижи от Пазарджик

Нуждаещите се от дихателна реанимация пациенти с COVID-19 от Пазарджик ще бъдат лекувани в УМБАЛ "Пълмед" в Пловдив, съобщиха от областната управа на Пловдив. Болницата ще приема пациенти, насочени от област Пазарджик, включително и за интензивно лечение. Това се налага поради продължаващата карантина на реанимацията на МБАЛ "Пазарджик", след като преди 20 дни общо 14 медици дадоха положителни проби за коронавирус.


"Срокът на решението е до 14 юни, като се надяваме до тогава обстановката в Пазарджик да се нормализира", каза областният управител на Пловдив Дани Каназирева. Тя припомни, че за лечение на пациенти с COVID-19 в област Пловдив остават УМБАЛ "Свети Георги", УМБАЛ "Каспела" и общинската болница в Карлово, която има инфекциозно отделение.


Коронавирусът в България: Алкохолните обиколки ще са забранени това лято (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал

"Имам надежда и очакване от 15 юни да се възстанови нормалното движение поне в рамките на Европейския съюз и със съседни държави, които са със сходен епидемиологичен риск, заяви външният министър Екатерина Захариева пред журналисти", цитирана от БТА.


Дори да се смекчат условията за придвижване, то ще става при спазване на социална дистанция и ще има конкретни изисквания в самолетите и в хотелите. Захариева посочи, че Министерството на външните работи запазва препоръката си към българските граждани да пътуват само в краен случай.

Все още около 35% от заведенията не работят, сочат анализи и данни на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, съобщи пред БНР съпредседателят й Атанас Димитров. Въпреки дадената възможност заведенията с открити части да работят, макар и при намален капацитет и спазване на дистанция между масите, това невинаги е икономически обосновано – много от тях работят или на загуба или печалбата стига единствено за покриване на разходите за наем и персона, обясни той.


Със заповед на здравния министър от вчера се разрешава на заведенията да работят и в закритите си части от 1 юни при спазване на изискванията за хигиена и отстояние.

По няколко пъти на ден разговаряме с представители на основните пазари за България за летен туризъм. Това увери депутатите от ресорната комисия министърът на туризма Николина Ангелкова. Посочи, че поради това и работата на екипа й е много повече. Обясни, че ситуацията продължава да е сложна, тъй като дори България да има готовност да приема туристи, а тя има такава, то зависи от организацията на отсрещната страна. Тя посочи като пречка все още изискваното поставяне под карантина на гражданите на основни пазари като Израел, Русия и Великобритания. Напомни и че според препоръките на ЕК за приемането на чужди туристи без карантина е важно те да идват от страни със сходна епидемиологична обстановка.


Президентът Румен Радев призова от Садово за промяна в данъчната система. Той определи настоящата като несправедлива и посочи, че към нея не трябва да се подхожда "на парче", имайки предвид приетите вече на първо четене в Народното събрание промени в Закона за ДДС, с които ставката на налога се сваля на 9% за ресторантьорите и книгите.


Крайно време е дебатът за прогресивното данъчно облагане на стартира


Румен Радев,,

президент


Целият му коментар четете тук.

Финансовият министър Владислав Горанов едва ли сериозно предлага преосмисляне на действащата данъчна система, а по-скоро реагира на намалението на ставката на ДДС за някои сектори и исканията на други. Няма нито започнал дебат, нито логика да се премахва плоският данък върху доходите и печалбата, а е намерена нова политическа дъвка, която да занимава политиците и обществото. Това коментират пред "Дневник" трима икономисти. Напомнят, че прогресивното данъчно облагане е швейцарско сирене и не гарантира по-голямо облагане на по-богатите.


Мненията им четете тук.

Удължава се срокът по мярката 60/40

До 30 юни се удължава периодът, за който работодателите могат да кандидатстват за изплащане на компенсации с цел запазване на заетостта по схемата 60/40, реши правителството. Компенсациите ще се изплащат за целия период или за част от периода от 13 март до 30 юни, но за не повече от три месеца. Работодателите, които са получили компенсации по постановлението, следва да изплащат на работниците и служителите трудово възнаграждение в размер не по-малък от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г.

Понижаване на премийния приход по застраховките, последван от период на застой и по-бавно възстановяване, така очаква да се отрази кризата заради коронавируса върху пазара председателят на Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи и изпълнителен директор на ЗАД "Армеец" Константин Велев. В онлайн дискусия той прогнозира, че достигането на нивата от 2019 година като приходи може да отнеме няколко години.


Повече по темата четете тук.

Бизнесът е готов и за онлайн изложения

Общо 88% от фирмите биха участвали в онлайн двустранни срещи, в електронни изложби биха се включили 58% от тях. Това сочи проучване, проведено от Българската търговско-промишлена палата. Близо 65% от запитаните предприемачи заявяват, че се чувстват подготвени да участват в онлайн събития и нямат нужда от допълнително съдействие в тази насока.


22% от тях споделят, че имат нужда от консултация по конкретен въпрос, свързан с външнотърговската им дейност. От 360 градуса заснемане имат нужда 11%, а съдействие за изработване на сайт – 7%. В същото време 56% от участниците в анкетата нямат собствен сайт.


Интересът на 36% от фирмите е насочен към контакти в Индия, 35% - към Китай и около 30% към страните от Централна и Западна Европа.

Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 800 хил. лева от резерва за непредвидени и/или неотложни разходи за предотвратяване, овладяване и преодоляване на кризата с коронавируса. Средствата ще се използват за купуването на хранителни продукти за хора, засегнати от епидемичната обстановка, които не получават социални помощи.

Общо 49.1% от хотелите смятат да предложат на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации. Същевременно 62.9% от тях имат намерение да намалят цената на пакетните услуги, а 46.7% - на нощувката. Това показват данни от анкета през април на Националния статистически институт сред хотелиерите, които бяха принудени да затворят заради извънредното положение до 13 май.


По отношение на наетия персонал 37.2% от ръководителите са предприели като мярка "неплатен отпуск", следвана от "освобождаване/съкращаване" - 36.8%, и "платен отпуск" - 31.7%. От мярката "60/40" са се възползвали 19.8% от мениджърите, като 10.8% от тях са приложили дистанционна форма на работа или намаляване на възнагражденията на персонала.


Повече по темата четете тук.

Круизни кораби в Бургас - наесен

След отбелязани две поредни нулеви години при акостирането на круизни кораби в бургаското пристанище, тази година има заявка за посещение на един круизен кораб. Това е CROWN IRIS на компанията "Мano Мaritime", който по план трябва да пристигне през октомври с 1400 пасажери на борда, казва директорът на "Пристанище Бургас" Диян Димов. Ситуацията с разпространението на коронавирусa обаче ще окаже влияние на плановете на круизните компании за пътувания. На този етап големите от тях отказват предварително планираните посещения на лайнери през май в пристанищата. Повече по темата четете в "Капитал".

През април 18.5% от фирмите са съкратили хора

Общо 18.5% от нефинансовите предприятия в България са съкратили персонал през април. Близо 37% са пуснали служители в платен отпуск, а 26.9% - в неплатен. Дистанционна работа са въвели 26.5% от фирмите. Това показва кратко бизнес изследване сред нефинансовите предприятия на Националния статистически институт. Целта на изследването е да предоставя на обществото информация за ефекта на извънредното положение, свързано с COVID-19, върху най-засегнатите сектори на икономиката в страната.


Общо 57.6% от анкетираните посочват, че през април приходите им намаляват спрямо март, при 32.1% не е имало промяна, а за 9.2% е имало увеличение. Близо 68% спад има при развлекателните дейности, спорта, ремонта на домакински вещи, близо 68% е в търговията, транспорта и ресторантьорството, в индустрията е 55.8%, а в строителството - 43.2%.

За следващия месец 90% от анкетираните нефинансови предприятия прогнозират, че ще продължат настоящата си дейност, 6.8%, че ще преустановят временно дейността си, а 1.6%, че ще прекратят дейността си
Коронавирусът в България: Алкохолните обиколки ще са забранени това лято (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

Темата за безплатните чадъри по Черноморието това лято в опит да се привлекат българите да почиват в страната вместо другаде се превърнах в обект на коментар и от карикатуристите. Засега е известно, че само на около 20 плажа няма да се плаща за тези принадлежности.


През юни ДКЦ "Света София-Люлин" предлага безплатни прегледи на граждани при гастроентеролог, ендокринолог, пулмолог, хирург, акушер-гинеколог, дерматолог, офталмолог, кардиолог и УНГ специалист. За целта е необходимо единствено да си запишат час на телефон: 0888 000 580 или 0895 551 659. Проведените безплатни кардиологични прегледи през май в болница "Света София" показали, че много хора са игнорирали симптомите си от страх по време на социалната изолация.


Коронавирусът в България: Алкохолните обиколки ще са забранени това лято (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал

НАТФИЗ започва кандидатстудентската си кампания с предварителни изпити и безплатни онлайн консултации, съобщава академията. До 20 юни, проф. д.н. Камелия Николова ще консултира безвъзмездно всички желаещи да се подготвят за бакалавърската специалност "Театрознание и театрален мениджмънт". Предварителните изпити ще се проведат на 25 и 26 юни. От 1 юни до 15 август проф. д-р Емилия Стоева ще провежда безплатни консултации през предпочитаните от кандидат-студентите платформи за магистърската програма "Фотографско изкуство". Проф. д-р Лидия Върбанова ще подкрепи с онлайн консултации - при индивидуален интерес и желание - всеки, който реши да развие личностните си умения и професионални компетенции в магистърската програма "Мениджмънт в сценичните изкуства и индустрии".

Карантината над Ясеновец е вдигната

Пълната карантина на село Ясеновец бе отменена в полунощ, след като 11 дни разградското село беше изолирано от света заради откритите случаи на коронавирус, съобщи БНТ. Пет семейства - 18 души са поставени все още под карантина. Предстои на 28-ми май на 20 абитуриента от селото да се направят PCR тестове.

Спасителите недоволни от новите правила

Спасители по плажовете недоволстват от разпоредбите на Министерството на туризма, отнасящи се до тяхната работа това лято заради коронавируса. "Започваме работа на първи юни, но екипите са наполовина. Проблемът е новата наредба за спасителните постове – те да бъдат на 150 м един от друг, а не както досега на – 100 м", обяснява старши спасителят Жельо Костадинов в Бургас, цитиран пред Би Ти Ви.


От БЧК посочват, че така спасителите трябва да отговарят за по-голяма площ, а за да бъде ефективна работата им – трябва да се запази досегашният вариант. От организацията добавиха, че е недопустимо предложението на пост да дежури само по един спасител.


Коронавирусът в България: Алкохолните обиколки ще са забранени това лято (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

Първи полети между България и Гърция

В сряда, четвъртък и петък ще се осъществят първите планирани от и за България полети от Гърция, съобщи БНТ. Страната продължава поетапно да се отваря за чужденци. Щателното спазване на правилата за хигиена на ръцете, използването на маска, дистанция, почистване и дезинфекция, особено там, където има "контакт", са основното условие за защита на пътниците и служителите. Използването на маска е задължително от момента, в който пътникът влиза в летището.


По преценка на властите ще се извършват тестове на пътници. 14-дневната карантина при влизане в страната важи до 31 май за пристигащи пътници от международни дестинации. Към този момент властите все още не са обявили официално кога ще бъде премахната карантината, но се очаква тя да бъде прекратена през юни.


От понеделник отново отвариха кафенета, баровете и заведенията за обществено хранене.

Днес Европейската комисия трябва да представи нов спасителен пакет за излизане от икономическата криза, причинена от разпространението на коронавируса. Българският евродепутат Радан Кънев ("Демократична България") обяви пред Би Ти Ви, че очакванията са той да е в размер на 1.5-2 трилиона евро, но предупреди, че страната може да се окаже донор на редица други членки на ЕС, ако не успее да убеди, че ще работи по приоритетните за Европа политики.


Коментарът му по темата четете тук.

Тази криза показа нагледно у нас, че има проблем с недостигащи медицински специалисти. Неслучайно се наложи и подкрепата от доброволци, но здравни специалисти няма не само у нас, но и в цял свят. Очевидно е че мотивацията на младите лекари да останат у нас, не е на необходимото ниво. Това коментира в сутрешния блок на БНТ депутатът от ДПС Хасан Адемов, който бе заразен с коронавирус.


Според него мерките, взети от Националния оперативен щаб, са били достатъчно сериозни и адекватни.


Щетите бяха минимизирани, доколкото това е възможно


Хасан Адемов, депутат,

Хасан Адемов, депутат

Разпределението на заразените, излекуваните и починалите в страната според данните на Националния оперативен щаб.


17 са новите открити случаи

При изследвани общо 1557 проби за последното денонощие са открити нови 17 случая на зараза, сочат данните на Националния оперативен щаб. С това общо случаите на болестта в страната достигат 2460.


11 от новите случаи са в София, в Пазарджик - 2 и в Ямбол - една медицинска сестра. Няма нови случаи на заразени непълнолетни.


Излекуваните са с 32 повече и те общо са 912. Трима са починалите за денонощието - гени на 70, 73 и 74 г. с придружаващи заболявания. Средната възраст на починалите е 65.6 г.


Общо 217 са в болници, 22 в интензивни отделения.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1857 Неутрално

  Дали няма да се влачим с по 10-20 заразени всеки ден до есента? Не знам колко е трудно да се спазват елементарни препоръки, че да го приключим това?

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2591 Неутрално

  Дали няма да се влачим с по 10-20 заразени всеки ден до есента? Не знам колко е трудно да се спазват елементарни препоръки, че да го приключим това?
  —цитат от коментар 1 на Ksharp


  Ако не бяха идиотите да тръбят, че нямало вирус, само за месец щяхме да сме приключили с въпроса!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 806 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ksharp":

  Няма. До 2 седмици ще се занулим откъм нови случаи. Гледам и лежащите в болници са намалели двойно, включително на интензивно лечение.
  Не искат да мрат яко, както пророкуваха някои специалисти.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4972 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  Не знам защо не си в НОЩ . Толкова ги разбираш нещата !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 753 Любопитно

  Дали си мисля правилно, че колкото по-малко бъдат новооткритите случаи при минимално 1500 изследвани проби на ден, толкова по-бързо ще дойде моментът, в който след десетдневка от нулеви резултати ще можем да обявим, че кризата е овладяна?

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 6. 6 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 806 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  От 2 седмици олабваме мерките и народът се юрна навсякъде, но заразените видимо намаляват. Що тъй?
  Явно вирусът не се интересува от мерките на правителството и щаба ви и ви прави напук. 😂
  Не искат да мрат яко българите без мерките на Мутафчийски и това си е. Калпазани!


 7. 7 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  [quote#2:"lz2"][/quote]

  Никой не твърди, че този вирус го няма. Няма епидемия, камо ли пандемия... затова въпреки укорите към многото "идиоти", същите продължават да не ... мрът яко :)
  Т'ва герберите дали си свляте маските като се къпете? :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 8. 8 Профил на so
  so
  Рейтинг: 339 Неутрално

  Баси, няма да се мре. Дайде да се фокусираме върху ликвидирането на огромните щети, които без много мисъл се нанесоха на всички ни, щото инак наесен може наистина да се мре, но няма да е от вирус... Разбира се, всички фенове на 2 седмичните карантини, с които се ликвидира вируса (хахаха) може да се разтворят в мазетата и да си турят пагоните на Мутафчийски на стената, явно вида им причинява топли вълни в част от тялото.

 9. 9 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 322 Весело

  "Корона чао" ?!
  Всеки сам решава. Места в интензивните има достатъчно.

 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  нямало вирус, само за месец щяхме да сме приключили с въпроса
  —цитат от коментар 2 на lz2


  И как щяхме да приключим?
  Става въпрос за умрели възрастни с придружаващи заболявания!
  Тези които са в риск трябва да се пазят както е било винаги, на всеки опериран са му казвали да се пази и да не излиза няколко седмици след операции същото е и за тези с химио и лъче терапия. Другите така или иначе ще го преболедуват без да го усетят.  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":
  Никой не се е съобразявал с твърдението на идиотите! Ако бяхме организирали адекватно тестуване /количество и качество/, сега щяхме да сме доста напред в излекуваните случаи. За справка, към момента в Европа сме една от само седем държави, в които излекуваните са по-малко от активните случаи! Влачим се заради късното откриване и по-сложното протичане на болестта. За това и средната възраст на починалите у нас е ниска - 10-12г. по-ниска от ЕС! Ама нали такива като теб трябва да вЕрват на държавата...

 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3614 Весело

  До коментар [#6] от "Котаракът на Шрьодингер":

  " От 2 седмици олабваме мерките и народът се юрна навсякъде, но заразените видимо намаляват. Що тъй?
  Явно вирусът не се интересува от мерките на правителството и щаба ви и ви прави напук. 😂
  Не искат да мрат яко българите без мерките на Мутафчийски и това си е. Калпазани!"

  Викаш, от самото начало можехме и без НОЩ и техните заклинания да я караме ! Май българите не искат да мрат ! Яко да мрат.....

 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  Пресоляването на манджата е видимо, но когато няма на какво да се опреш и когато в целия свят политиците гледат какво правят останалите, пресоляването май беше неизбежно.
  Каквото -такова, ами дано по-бързо нещата се върнат към някаква нормалност и аз съм сигурен, че следите от вируса и мерките ще останат и в следващите поне няколко години, докато не ни дойде нещо друго, което напълно да измести спомена за сегашните дни.

 14. 14 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 322 Неутрално

  А Борко Брекзита 'зел, че поокьоравел (само частично, слава Богу) вследствие коронясването си преди месец.
  Гадна твар излезе коронестото, хем човека е получил най-добрата възможна терапия, предполага се...

  https://www.mirror.co.uk/news/politics/boris-johnson-says-bad-eyesight-22084811

 15. 15 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 5289 Любопитно

  Да не би заразените да се крият...….

 16. 16 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  Епидемията възникна в Ухан и имаше информация, макар и цензурирана. Целият свят следеше развитието и единствено карантината успя да намали размерите на епидемията. Самозабравилите се политици се подиграваха и народите им платиха висока цена. Лесно можем да си представим какво развитие щеше да има епидемията, ако на власт бяха нашите шегадджии.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 17. 17 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2931 Неутрално

  Дали няма да се влачим с по 10-20 заразени всеки ден до есента? Не знам колко е трудно да се спазват елементарни препоръки, че да го приключим това?
  —цитат от коментар 1 на Ksharp


  Приключва лека полека. Проблемът е, че границите са отворени и продължават да щъкат разни "сезонни" работници както им викат. Особено ако идват от УК, Швеция - където все още си тече заболяването.

 18. 18 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2931 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":От 2 седмици олабваме мерките и народът се юрна навсякъде, но заразените видимо намаляват. Що тъй?Явно вирусът не се интересува от мерките на правителството и щаба ви и ви прави напук. 😂Не искат да мрат яко българите без мерките на Мутафчийски и това си е. Калпазани!
  —цитат от коментар 6 на Котаракът на Шрьодингер


  Оня ден нали Дневник писаха че най-опасно било на закрито. На открито шансовете за заразяване са минимални. Така че с малко предпазни мерки - нещата работят.

  А щаба добре че затвори бързо ресторанти, молове, кина и пр. където се събираха много хора на закрито. Донякъде може да го отдадем и на късмет. Но важното е че се разминахме с най-лошия сценарий. И сега не трябва да сваляме гарда още известно време. Да спазваме мерките - по-малко на закрито, с маски на ако се налага на закрито и социална дистанция и те така.

  Като се изчисти съвсем из Европа вече можем съвсем да олабим.

 19. 19 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 5103 Неутрално

  Добра новина, ще се махат "чоропогащниците :-))

 20. 20 Профил на usernotfound
  usernotfound
  Рейтинг: 195 Неутрално

  а колко са болните и оздравелите от грип А и Б, никой не следи това от март месец досега.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8413 Неутрално

  А защо смъртността е намаляла в сравнение с миналата година за същия период?

 22. 22 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2866 Неутрално

  За три месеца отначалото на тетарото ковид19 поне имаме факти, които естествено ще бъдат интерпретирани различно.
  Фактите са:
  1.При масово тестване с повече от 60 000 теста в цялата страна за три месеца, никога не правено и виждано досега за какъвто и да е грипен или ресдпираторен вирус са установени само 2000 случая. Изключително ниско разпространение за респираторен вирус.
  2. Изключително ниско ниво на смърност. Много по-малко отколкото обикновен грип. И това е на само у нас ами почти в целия свят, с изключение на няколко страни където поради политикоикономически причини определени мародерски групи успяха да организират паника.

  Интерпретациите на фактите ще и са различни спорде личните нагласи на всеки индивидално.
  - докторите казват че са сапасили хората. Вярно е дотолкова доколкото не се поддадоха на паника повечето от тях у нас и третираха хората като при обикновен грип. Лекарство както се разбра няма, независимо какво казва СЗО от време на време и после се отрича според политическия наклон на големите си частни спонсори (не са китайци, други са)
  - поповете у нас сащо ще кажат че са спасили с молитвите си, защото не са затворили черквите за своите вярващи.
  - Щабът, разбира се, и той вярва че е спасител.
  - полицаите глобяващи по градинки и КППта също си се пишат сред спасителите.
  - Бойко, той си е убеден че по принцип дава хляб на хората и решава кога да се родят и кога да умрат.
  - Опозицията, че са крепели стабилността и не са дразнили Бойко в тежките му времена докато дава глътки въздух и буквално вади от гроба умиращи.
  - извънпарламентарната умнокрасива опозиция също са спасители като нито за момент не допуснаха да намалее страха в хората, като извеждаха постоянно изразителни картинки от миналото на препълнени черкви с ковчези, чували, камиони пр. страшни неща.
  - математиците, които денонощно смятаха модели и натамъняваха графики и прогресии от първите дни още.
  Сигурно пропущам някой, но сега най-важния въпрос е КОГА ЩЕ СЕ ЗАКРИЕ ЩАБА?

 23. 23 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Така наречените помощи за бизнеса кога ще дойдат? Или да чакаме да се мре яко за да се одобри някакво финансиране?

 24. 24 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3491 Неутрално

  Пълно неразбиране от страна на правителството, за това как се чувстват хората!
  Само 20% от децата са пуснати на детска градина. Предполагам, че толкова вярват на това, което им се обяснява.

  В икономиката има едно прост понятие и то се нарича “ потребителски нагласи и очаквания”. Когато хората са притеснени за бъдещето, те не потребяват стоки и услуги. Когато новините се съобщават едностранно, когато цифрите в бюлетините не се засичат, когато броят на починалите расте /на седмична база/, хората започват да си задават въпроси и се ражда недоверие.

  Борисов трябва да излезе и с целия щаб да направят предаване, в което да обясняват, да обясняват и да говорят само истината.
  И най-леките намеци за манипулации се усещат, ние не сме овце.
  Така, ако продължават, хората ще спрат икономиката и другата зима ще е по-лоша.

  Любовта ще спаси света!!!
 25. 25 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3491 Неутрално

  Това е от преди три седмици:

  “Според Костов у нас има проблеми с показателите за епидемията.

  "Те, първо, не се събират по издържана статистическа методология. Например, не е ясен показателят „починали“, тоест - как се преценява дали един човек е починал от КОВИД-19 или поради друго предварително заболяване. Смущава ме много следното: има едни 200-240 души, за които ние не знаем оздравели ли са или са починали. Средният престой на леките случаи в болница, до излекуване на един пациент, е около 14 дни. При клиничните тежки и средно тежки случаи - до излекуване или до кончина са около 31 дни. Тоест, след около 23 дни изходът за средния заболял трябва да е ясен. Преди 23 дни в България сме имали 676 инфектирани лица, същевременно докладват за 440 оздравели и починали. Къде са останалите? Това илюстрира тезата ми за недостатъчно достоверните статистически показатели, с които си служи правителството", категоричен е бившият премиер.

  Според него точно тази неопределеност пречи на трезвата преценка дали сме свидетели на реална опасност или на изкуствено създадена паника.

  Когато няма точна информация, отговорите се дават емоционално и пожелателно, посочва бившияг министър-председател.

  Любовта ще спаси света!!!
 26. 26 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Стига раздавахте народни пари на кръчмарите!

 27. 27 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#22] от "k_":

  В България според НОЩ и според почти всеки медик (поздрави на Мангъров), няма оздравели. Всички до един са излекувани! Факт!

 28. 28 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#23] от "truly":

  Първо питай дали всички докторски практики получиха по 85% от предвиденото им по здравна каса за март. Независимо дали спасяват или си клатят мандръците!

 29. 29 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Явно ще се "обикаляме" самостоятелно 😁!

  agent
 30. 30 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Тия искат окончателно да доубият туризма. 80% от туристите в Слънчев бряг да пият. Ако ги няма алкохолните обиколки англичани, скандинавци и холандци въобще няма да дойдат.

 31. 31 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Искам всичко да забраните, защото тъпата тиква не може да свърши работа за 5 стотинки и е викнал някаква неука паника от ВМА да пелтечи по цял ден как ще измрем....

 32. 32 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#30] от "moreee":

  На практика пиенето на алкохол, няма как да бъде "забранено" независимо как се нарича- тур, обиколка, надпиване.... Може да се ограничи ако има "сух режим', какъвто няма как да се случи.

 33. 33 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  каква е тая алчност за няколко заразени чуждестранни туристи, направо не разбирам.

  за какво си стояхме 2 месеца по къщите, като тея тулупи нямат търпение да отворят кошарата?

 34. 34 Профил на IvaHristova92
  IvaHristova92
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Искам да се оплача от гинеколожката Доктор Любомира Икономова, според мен тя не трябва да работи с хора, защото може наистина да ги докара до стерилитет. Тази жена е опасна и се подиграва с клиентите си.

 35. 35 Профил на Ралица Кирова
  Ралица Кирова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тази гинеколожка е страшно нагла и невъзпитана. Заяви, че синът ми ще стане обратен, понеже го кърмя твърде дълго. Арогатното й отношение ме притесни безкрайно много.

 36. 36 Профил на Деян Васев
  Деян Васев
  Рейтинг: 14 Неутрално

  След като жена ми отиде на рутинен преглед, се оплака, че е получила толкова грубо професионално отношение от гинеколожката, че цяла седмица след прегледа имаше зверски болки заради действията й. И за капак, Икономова изобщо не си направи труда да й обясни какъв проблем има, а директно й изписа супер скъп антибиотик – за 60 лева. При положение, че има подобен, струващ едва 10 лева. Плюс допълнително 60 лева за пробиотик. Очевидно гинеколожката е избрала тази иначе благородна професия не, за да помага на жените, а само и единствено с цел да печели. Нещо, което очевидно й се получава.

 37. 37 Профил на Севда Кротнева
  Севда Кротнева
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Д-р Любомира Икономова е по известна с прякорът си д-р Франкенщайн сред бившите си клиенти. Срещу докторицата са подадени цял куп жалби. Действия по тях обаче все още няма, тъй като Икономова очевидно си има стабилен гръб в Българския лекарски съюз. Е от отговорност може и да избяга, но от прякорът си няма да може. Скандалната Д-р Франкенщайн, която докарва жени до стерилитет.

 38. 38 Профил на Ирен Стоева
  Ирен Стоева
  Рейтинг: 13 Гневно

  Поведението на въпросната гинеколожка е наистина скандално. Тази жена явно няма основно възпитание и се държи с клиентите си сякаш са утрепки и не заслужават уважение без дори да ги познава. Безцеремонно обижда, присмива се и дори те проклина когато не си съгласен с мнението й. Тя иска всички да я слушат без да се замислят и май приема жените като банкноти, които й принадлежат. Разбирам защо я наричат д-р Франкенщайн - заслужава го.

 39. 39 Профил на Жаклин Борисова
  Жаклин Борисова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За съжаление това не е единичен случай на груби и непрофесионални действия от страна на Икономова към жените, доверили се да отидат на преглед при нея. Съжалих,че съм завел жена ми при нея . Не се отнесе адекватно към нея и смея да кажа,че след прегледа се чувстваше емоционално срината. Наплаши я излишно. Не препоръчвам дори за профилактичен преглед да посетите тази гинеколожка.

 40. 40 Профил на Ивелин Киров
  Ивелин Киров
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Веднъж водих жена си на преглед при въпросната гинеколожка и след като излезе от кабинета едва не се разплака. Толкова бях бесен, че жена ми страда та едва не влязох вътре да я пребия. Никоя жена не заслужава подобно поведение!

 41. 41 Профил на Михаела Георгиева
  Михаела Георгиева
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Здравейте! Чета вашите коментари и си мисля за това как протече моят преглед при нея. Опитваше се да ме накара да се притесня за здравословното ми състояние и искаше незабавно да си направя операция. При консултация с друг специалист се оказа,че нищо не е така, както ми го представи д-р Икономова.

 42. 42 Профил на Filip Antov
  Filip Antov
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Не знам как дъщеря ми е попаднала тозно на тази гинеколожка Икономова, но откакто я посещава страда много и се чувства доста подтисната след срещите си с нея. Мисля, че въпросната лекарка я обижда и нагрубява - що за отношение от лекар ? Вместо да ти помогне, тя те кара да се чувстваш още по-зле. Забраних на детето си да я посеща и от скоро ходи при друга гинеколожка и вече всичко е наред.

 43. 43 Профил на Ani Chavdarova
  Ani Chavdarova
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Тази подла генеколожка не се интересува от здравето на клиентките си, а само от финасовата облага. Опасна е за здравето на толкова много жени. Искаше от мен да се подложа на лечение без да има нужда. Бясна съм!

 44. 44 Профил на Борислава Данева
  Борислава Данева
  Рейтинг: 23 Неутрално

  Въпросната гинеколожка Икономова не успява да предразположи пациентите си. Липсва й отдадеността към работата и това си личи още при първият преглед.

 45. 45 Профил на MagdalenaRo
  MagdalenaRo
  Рейтинг: 37 Неутрално

  До коментар [#44] от "Борислава Данева":

  Точно така е ! Любомира Икономова изобщо не трябва да бъде наричана доктор! Тази жена опропастява професията и травмира клиентите си. Много ме е яд, че от всички генеколожки попаднах точно на тази.

 46. 46 Профил на K Tihomir
  K Tihomir
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Ah kolko me e qd che pratih dyshterq si pri taq Ikonomova :@ Qvno vsichki tuk sa i besni, kak nqma edin dovolen klient. Golqma izpolzvachka e tazi jena da znaete

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK