ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
37.8%активност

Източник: Резултатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник", активността - на "Алфа Рисърч"

Съдът указа на държавата да е по-активна в търсенето на автори на хомофобски заплахи

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) е можела да изиска от МВР да установи кои са авторите на фейсбук профилите, от които през април 2019 година са били отправяни хомофобски заплахи и обиди по повод изложбата "Балканска гордост # Balkan Pride" в Пловдив през 2019 г.

© Анелия Николова

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) е можела да изиска от МВР да установи кои са авторите на фейсбук профилите, от които през април 2019 година са били отправяни хомофобски заплахи и обиди по повод изложбата "Балканска гордост # Balkan Pride" в Пловдив през 2019 г.Комисията за защита от дискриминация (КЗД) е можела да изиска от МВР да установи кои са авторите на фейсбук профилите, от които през април 2019 година са били отправяни хомофобски заплахи и обиди по повод изложбата "Балканска гордост # Balkan Pride" в Пловдив през 2019 г.


Това става известно от определение на Върховния административен съд (ВАС), което отменя решение на комисията и й връща случая, за да продължи работата по него. За това съобщиха от фондация GLAS, които заедно с активиста Радослав Стоянов подават жалба до комисията миналата година.


Тогава те сезират КЗД, след като двама потребители във "Фейсбук" публикуват в отворена група в социалната мрежа призиви за съвети и помощ да бъде осуетено провеждането на изложбата поради това, че показва кадри от гей прайдове и се организира от ЛГБТИ организация. Експозицията включваше над 30 фотографии от прайд шествията на Балканите, артефакти и видеа с лични истории и се проведе в Пловдив.
Комисията в състав Владимира Стоименова, Петър Кичашки и Златина Дукова прекратява производството с мотив, че МВР не можело да установи самоличността на собствениците на фейсбук профилите. "До този извод МВР достигнали само въз основа на това, че хомофобските реплики са отправени чрез фейсбук, чийто собственик е компания извън пределите на България, и нямало как да се набавят трафични данни за собствениците на профилите. По преписката обаче реално не е направена никаква проверка дали лица с такива имена живеят в посочените във фейсбук профилите населени места", пишат от фондация GLAS.


Симеон Василев от фондация GLAS и Светлана Куюмджиевa при откриването на изложбата през юли миналата година

© Фондация GLAS

Симеон Василев от фондация GLAS и Светлана Куюмджиевa при откриването на изложбата през юли миналата година


Административният съд - София-град, потвърждава решението на антидискриминационната комисия. В определението на Върховния съд в състав Галина Карагьозова, Юлия Ковачева и Мария Николова е записано, че КЗД не е упражнила правомощията си докрай и безкритично е приела отговора на МВР, че не може да установи самоличността на авторите на заплахите. Комисията е можела да изиска от органите на вътрешното ведомство да предприемат конкретни действия.


Фондация GLAS припомня, че през последните години все по-често органите на МВР установяват точно лица, автори на постове в социалните мрежи, като например организатори на протести или лица, заснели правонарушения от полицаи, които биват призовавани в рамките на административни производства, без да се събират трафични данни от чуждестранни компании.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK