Борисов се намеси и в казуса с детската болница, изоставеното скеле ще се събори

В срещата с протестиращите участваха и вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

© Правителствена информационна служба

В срещата с протестиращите участваха и вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.Националната многопрофилна детска болница няма да се строи върху изоставеното от десетилетия скеле в двора на Александровска болница. Скелето ще бъде съборено, а теренът ще бъде разчистен, за да започне наново строежът. Това се разбра след среща на премиера Бойко Борисов и министри с представители на протестиращите срещу изграждането на болницата върху скелето.


От месеци граждани, лекари и архитекти протестират срещу плана за изграждане на лечебното заведение върху изоставения от края на миналия век строеж, създаде се петиция с искане за оставката на здравния министър, а Камарата на архитектите атакува решението пред административния съд. Протестиращите се аргументират, че ако болницата бъде изградена върху изоставеното скеле, тя няма да отговаря на съвременните изисквания за безопасност. Освен това изразиха недоволство от проекта, в който въпреки претенцията за Национална многопрофилна детска болница липсват цели клиники и важни отделения, а условията не отговарят на съвременните стандарти, например липсват санитарни възли във всички стаи или легла за придружители на децата. Още за аргументите им можете да видите тук.


Въпреки недоволството обществената поръчка не беше спряна и за изграждането на болницата беше сключен договор с консорциум от компании от групата на "Главболгарстрой" на стойност 77.8 млн. лв. без ДДС. В началото на май строителството на болницата получи статут "обект от национално значение", а преди дни здравният министър Кирил Ананиев заяви, че "ако спра проекта, още 30 години няма да има такава болница". Днес обаче премиерът Бойко Борисов отсече друго.
"Нещо, което е заченато в проблем, каквото и да направим, и златна да я направим тази болница, винаги ще има недоволни от нея. Затова решихме да я съборим старата сграда, но мястото е много добро място в клъстер от други болници, в паркова среда", заяви министър-председателят по време на срещата с протестиращите, цитиран от правителствената информационна служба.


Изоставеното скеле, върху което трябвапе да се издига болницата

© Цветелина Белутова, Капитал

Изоставеното скеле, върху което трябвапе да се издига болницата


Борисов заяви, че проектираната през 70-те години на миналия век постройка ще бъде съборена и на същото място ще се изгради нова модерна педиатрична болница, в която ще бъде гарантиран достъпът на специалисти и от съседните лечебни заведения.


Премиерът посочи още, че очаква от представителите на организациите да му предоставят предложенията си и архитектурните решения. "Аз много ценя работата на архитектите, тъй като да намериш общото между инженерното и архитектурното решение е голям талант и вие го знаете", добави той.


От съобщението на правителството не се разбира какво ще стане с вече одобрената обществена поръчка и сключения договор.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK