Тайните за екокатастрофата във Варненското езеро потъват все по-дълбоко

Специфичното оцветяване на водата във Варненския залив се дължи на преждевременния цъфтеж на фитопланктона заради замърсяването на водата

© Профил във Фейсбук на Николай Капитанов

Специфичното оцветяване на водата във Варненския залив се дължи на преждевременния цъфтеж на фитопланктона заради замърсяването на водата • Девет месеца след първата информация за замърсяването на Варненското езеро безотговорността на местната администрация става все по-очебийна.
 • Тръбопроводът, от който се изливат по 8.3 хил. куб. м фекални води всеки ден, е бил скъсан преди 20 август м.г., когато е била уведомена община Варна. Кога е станало това остава въпрос без отговор.
 • Басейнова дирекция - Варна, която на 19 май откри край езерото само "единични бройки мъртви попчета и гимюш", вчера не намери връзка между скъсаната тръба и тоновете измряла риба.

Точно 15 мин. след 6 ч. тази сутрин общинският пресцентър във Варна разпрати до медиите спешно съобщение. С него те бяха свикани за пресконференция на брега на Варненското езеро четири часа по-късно. Това, което журналистите чуха там обаче, не оправда нито спешността на оповестяването, нито очакванията за новини около тежкото замърсяване с канализационни води, което продължава вече повече от 9 месеца. След тази пресконференция въпросите за причините, довели до екокатастрофата, но и за мълчанието на местната администрация в продължение на близо година, отново останаха без отговори.


Очаквано, зам.-кметът на община Варна Христо Иванов повтори известни факти, говорещи единствено за


чиновническата безотговорност, с която местната администрация се е отнесла към проблема.
След като научила за него на 20 август м.г., тя сформирала комисия, писала писма до Министерството на околната среда и водите и уточнявала кой е изградил скъсаната тръба. Всичко това според казаното от Иванов отнело около три месеца - до края на ноември м.г., независимо от факта, че Варна е собственик на съоръжението и в това си качество би следвало да знае всичко за него, както и да разполага с цялата му документация.


Изминал и още един месец, през който администрацията на кмета Иван Портних изчаквала отговор от гръцката компания Sfelinos SA, строител на тръбата. Тя обаче не отговорила. Така при пълно мълчание фекалиите продължили да текат от тръбата и през 2020 г. Едва в средата на март общинската администрация започнала процедура за избор на изпълнител на необходимите ремонтни работи. Два месеца по-късно те започнали, а приключването им се очаква в средата на юли. През това време токсичните води от района с над 27 хил. души население (само по официални данни) продължават да текат във Варненското езеро, а от там и в залива. При това с дебит


8.3 хил. куб. метра на ден.


Защо ремонтът не е започнал по-рано, каква е степента на замърсяването в момента и защо общинската администрация във Варна не е уведомила гражданите си за фаталните му последици Иванов не можа да отговори.


Зам.-управителят на ВиК - Варна, Михаил Маринов не даде отговор на въпроса колко време преди да бъде уведомена община Варна на 20 август м.г. от дружеството, са знаели, че с тръбата нещо не е наред

© Александър тодоров / maritime.bg

Зам.-управителят на ВиК - Варна, Михаил Маринов не даде отговор на въпроса колко време преди да бъде уведомена община Варна на 20 август м.г. от дружеството, са знаели, че с тръбата нещо не е наред


Зам.-управителят на ВиК - Варна, Михаил Маринов също повтори известна информация: Дружеството е уведомило община Варна за аварията на 20 август м.г. Новото, което той мимоходом съобщи, е, че това станало едва след като била забелязана промяна в работата на помпената станция в кв. "Аспарухово" и бил извършен неуспешен опит за оглед на тръбата. Колко време е отнело това не стана ясно, а така без отговор остана и въпросът


колко време преди 20 август м.г. фекалните води на район "Аспарухово", кв. "Галата" и прилежащите им села и вилни зони са се изливали в езерото и морето.


Всичко за замърсяването - тук.
Как изглежда замърсяването от космоса - тук.
Защо за кмета на Варна проблем със замърсяването няма - тук.


По време на пресконференцията, за която журналистите бяха свикани в 6.15 ч. тази сутрин, отново не стана ясно и дали канализационната тръба е била закопана в дъното на езерото, както е било предвидено по проекта за изграждането й на стойност 5 млн. евро. И ако това все пак се е случило, защо е била прекъсната?


От дружеството "Хидроремонт", което в момента поправя скъсаната тръба, също не направиха изключение от тона на пресконференцията и на свой ред повториха добре известни факти, без дадат отговор на въпросите, които те поставят.


Един от инженерите на компанията, Христо Николов, каза отново, че по проект


канализационният колектор е трябвало да се намира на 22 м под повърхността на езерото.


За целта той трябвало да бъде закопан в траншея с дълбочина 7 м. Но при огледа на място тръбата била открита на 13 м над дъното. В същото време корабите, които преминавали в района, газели на дълбочина 12.5 м.


След още едно уточнение от страна на Николов - че скъсването е причинено механично - от удар, въпроси за това как е била повредена тръбата почти не остават. А от недомлъвките на общински и държавни чиновници, без решение остава и уравнението, което трябва да покаже


колко от петте милиона евро, отпуснати по програма ИСПА за тръбопровода,


са изчезнали, след като вместо на 22 м под повърхността на езерото и на 7 м под дъното му се е оказал смо на половин метър под витлата на преминаващите кораби?


Днес от експресния брифинг на брега на варненското езеро отсъстваше Десислава Консулова, началник на Басейнова дирекция - Черноморски регион. Вчера - седмица след като Варненското езеро изхвърли по бреговете си тонове мъртва риба, тя оповести данни от анализ на водни проби, които трябваше да изяснят причината за това. Но и в този случай въпросите не само не получиха отговор, а дори станаха и повече.


Басейнова дирекция - Варна, е същата институция, чиито експерти на 19 май - деня, в който социалните мрежи преляха от снимки и видеоклипове на измрялата риба, откриха край езерото


само "единични бройки мъртви попчета и гимюш".


Прессъобщението с данни от анализа на водата в езерото звучеше не по-малко абсурдно. Текстът остави убедителното впечатление, че целта му е измирането на рибата да не бъде обвързано по никакъв начин с екокатастрофата, предизвикана от замърсяването на Варненското езеро с фекални води в продължение на най-малко девет месеца. Като аргумент в полза на този извод бе посочено, че в непосредствена близост до прекъснатата тръба концентрацията на силно токсичния за рибата амониев азот е била многократно по-ниска, отколкото на 9 км от мястото - там, където изплува мъртвата риба. Сходни бяха и цитираните данни за нивата на разтворения във водата кислород.


Най-важното послание обаче бе отправено в края на текста, съдържащ резултатите от анализа на водните проби. Там бе написано буквално следното:

"В заключение резултатите от извършените анализи, както и съпътстващата информация от проверката на място, не могат да се обвържат еднозначно с локалното влияние на дефектиралия тръбопровод." Вечерта в новините на БНТ 1 новината прозвуча още по-категорично: "Между измирането на риба във Варненското езеро и скъсания тръбопровод няма връзка."

Проверка на "Дневник" обаче показа


странно разминаване в изводите,


които на база на сходни анализи и по повод на почти идентични случаи са направили поделенията на Басейнова дирекция във Варна и Благоевград.


"Единичните бройки попчета и гимюш", които експертите на Басейнова дирекция откриха по бреговете на варненското езеро на 19 май

© Красимир Стефанов/Фейсбук

"Единичните бройки попчета и гимюш", които експертите на Басейнова дирекция откриха по бреговете на варненското езеро на 19 май


На 7 септември м.г. в язовир "Пчелина" измират тонове риба - също както на 19 май във Варненското езеро. Резултатите от направените проби на водата там са обобщени в следния анализ, публикуван на сайта на Басейнова дирекция - Западнобеломорски район:

"Установените отклонения и превишения показват наличие на битово-фекално замърсяване като цяло, а високите стойности на показателя амониев азот - прясно битово-фекално замърсяване, каквото постъпва в язовир "Пчелина" от непречистени отпадъчни води от населени места в поречието на река Струма."

Днес потърсихме директора на Басейнова дирекция - Варна, Десислава Консулова за разговор, в който да изясним причините за разминаванията на анализите по идентични случаи във Варна и Благоевград.


Този контакт обаче се оказа невъзможен.


От пресслужбата на дирекцията поискаха въпросите да бъдат изпратени писмено и въпреки изричното желание за бърза реакция до приключването на работата по този текст отговори не бяха получени.


Междувременно опозиционните съветници от "Демократична България" във варненския общински съвет започнаха събирането на подписи за свикване на извънредна сесия на съвета във връзка с екокатастрофата в езерото. В обръщението до колегите си, публикувано вчера, те написаха следното:


"Обръщаме се към вас за предприемане на съвместни действия по тема, която, след като беше умишлено прикривана в продължение на повече от девет месеца, вече не е тайна за никого. Вече се вижда и от сателит как изглежда резултатът от институционалното бездействие. За девет месеца една авария на канализационна тръба за фекални води се превърна в гигантска екокатастрофа, която застрашава както и човешкото здраве, така и цялата екосистема във Варненското езеро."

Коментари (111)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  Като журналисти потъват тайните. . .

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 2. 2 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 620 Любопитно

  Пълни мърлячи. Няма ли кой да им поиска оставката, Варненци?

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4895 Неутрално

  Падението на ОВ продължава с лудо темпо.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3599 Неутрално

  Като гледам цвета на сателитните снимки ... по-скоро изплуват!

 5. 5 Профил на ladymerilin
  ladymerilin
  Рейтинг: 284 Разстроено

  ДНЕВНИК се превърна във ведомствена медия на варненското крило на Демократична България.

 6. 6 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3256 Гневно

  Няма ли край на безобразията в България бе?!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4155 Неутрално

  " "Обръщаме се към вас за предприемане на съвместни действия по тема, която след като беше умишлено прикривана в продължение на повече от девет месеца, вече не е тайна за никого. Вече се вижда и от сателит, как изглежда резултатът от институционалното бездействие. За девет месеца една авария на канализационна тръба за фекални води се превърна в гигантска еко катастрофа, която застрашава, както и човешкото здраве, така и цялата еко система във Варненското езеро"."

  Това е един събирателен образ на цялата власт в момента ! Обществото ни се трови от фекалиите на корупцията и ОПГ - то на управлението !

 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4155 Неутрално

  До коментар [#4] от "xm...":

  " Като гледам цвета на сателитните снимки ... по-скоро изплуват!"

  Точно както и схемите на почетния у нас ! Със същия цвят са ! И миризма !

 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4155 Неутрално

  До коментар [#2] от "danvan":

  " Пълни мърлячи. Няма ли кой да им поиска оставката, Варненци?"

  Според Варненският кмет това замърсяване било напълно нормално !

 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3599 Неутрално

  ДНЕВНИК се превърна във ведомствена медия на варненското крило на Демократична България.
  —цитат от коментар 5 на ladymerilin


  Това какво общо има с факта на безобразието, а вероятно и престъплението?
  Престъпление, щото както чета - гърците изпълнители си свиркат и отсвирват общината, а тя не смее да шукне дори, камо ли да им заведе дело - което ми намирисва като варненско езеро за ... ъъъ ... нерегламентирани плащания, например ...

 11. 11 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#10:"xm..."][/quote]

  Гърците най-вероятно си имат протокол от комисия, с подписи и т.н. който казва че тръбата е на 22 метра. Така че тях ги боли ....
  Въпроса е да се издири кой е подписал въпросния протокол и срещу какво.

 12. 12 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 857 Неутрално

  ми ебават ви варненци отвсякъде, а вие си мъч1лите
  се едно дъжд вали.
  аааа и единчни бройки риби и това вали.
  тея боклуци що не са изметени
  за престъпна безстопанственост и причиняване
  на екокатастрофа.

 13. 13 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  Граждански контрол на проекти би било добро решение за избягване на злоупотреби. Лошото е че бързо се превръща в нова хранилка.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 14. 14 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Л@йн@н@ история.

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 15. 15 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Л@йн@н@ история.
  —цитат от коментар 14 на стафилокок


  Нищо - така се вдига имунитета на населението.

 16. 16 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 780 Неутрално

  А къде са пречиствателните станции които Гражданите за Европейско РазграБване построиха и се гордееха с тях. Сигурно е като оная дето я откриваха а по късно се разбра, че градския колектор не стига до станцията.

 17. 17 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Пресконференция под наслов - Кой ми сра в ..залива.
  Колко още фекалии трябва да се изсипят върху бедните варненци, че да отидат и да гласуват срещу стройно изградената машина на гербаджиите и лично срещу това недоразумение Портних? Какво изобщо трябва да се случи в тази държава, за да има поне малко справедливост срещу дерибейщините на местната и централна власт?
  Не им ли омръзна на всички сапиенси на тази територия, някой да им сере години наред във вентилатора, а те да викат, че било мноо убаво...
  Иначе, Каскетът сигурно е зает в N ското окръжие , за да спасява кокошките на баба Ц от набезите на непълнолетни мургавели.

 18. 18 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 742 Неутрално

  язък за хубавият регион... но така е в североизточната ТИМ реСпублика

  Pure Chewing Satisfaction
 19. 19 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 740 Любопитно

  Нищо не може да се промени нещо, без обществен натиск. В България, въпросите на екологията са "западна измислица" , създадена да пречи на нашето стопанство и тя шества не само по селата. Чувал съм я от зам. кмет /!/ по екологията ... Какво повече да искаме от бедни , дребни чиновници...

 20. 20 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3599 Неутрално

  [quote#10:"xm..."]
  —цитат от коментар 11 на rww11647733
  Гърците най-вероятно си имат протокол от комисия, с подписи и т.н. който казва че тръбата е на 22 метра. Така че тях ги боли ....Въпроса е да се издири кой е подписал въпросния протокол и срещу какво.[/quote]

  Еми и подписалите у кюпа ...

  Прочее ... в тая комисия 90% са общински ...

 21. 21 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3599 Весело

  Втората снимка ... ама общинарите как са се наклали, а!

 22. 22 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 367 Неутрално

  А къде са пречиствателните станции които Гражданите за Европейско РазграБване построиха и се гордееха с тях. Сигурно е като оная дето я откриваха а по късно се разбра, че градския колектор не стига до станцията.
  —цитат от коментар 16 на telqk


  А накъде според теб носи лайната този колектор? Дали не е точно към пречиствателната станция, а?

 23. 23 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#16] от "telqk":

  "А къде са пречиствателните станции . . ."
  На другия бряг. За това е л@йнопровода.

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 24. 24 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Портних е един от най-слабите кметове на Герб, ама тимаджии го подкрепят и Бокича не може нищо да каже. Абе жалка история.

 25. 25 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Нищо необичайно-институциите работят "компетентно" и в полза на хората. Вероятно прокуратурата няма да открие нищо нередно.

  Дано само не си замине още някой журналист от тоя свят...

 26. 26 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Съжалявам да го кажа, но повечето варненци редовно си гласуват за тези, които им осигуряват фекалиите ... и в прекия и преносния смисъл.

 27. 27 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1669 Любопитно

  Гешев спи…..пазете му тишина....не се знае ,кой ще излезе виновен , ако го събудите....Портних , за теб се отнася !

 28. 28 Профил на okli
  okli
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Честно казано не мога да повярвам първо че това безобразие се е случило, и второ че толкова месеци местната администрация просто си го прехвърля в другия крачол, като че ли става дума за нещо случило се на другия край на земята и не ги задяга!
  Най-малко нали и администрацията вероятно е от Варна, нали тяхното езеро и залив са потънали в фекалии, нали и тяхната риба измира де..ба и хрантутниците малоумни!

 29. 29 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6079 Любопитно

  Започва прокопаването на траншеята по дъното на Варненското езеро, в която предстои да бъде положена новата тръба, отвеждаща отпадните води на Аспарухово и Галата. Това съобщи инж. Христо Николов, главен инженер във фирма Хидроремонт - подизпълнител на дейностите, които са под вода, и които ще изпълнят основните възстановителни дейности по ремонта на авариралия фекален тръбопоровод.

  [email protected]
 30. 30 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6079 Любопитно

  По думите на инж. Николов ще са необходими около 45 дни за приключване на дейностите, а работата се съобразява както с метеоусловията, така и с корабния трафик. На обекта работят 14 водолази и още много специалисти над вода.

  [email protected]
 31. 31 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6079 Любопитно

  Най-продължителната и тежка част е именно прокопаването на траншеята. По план тръбопровода ще бъде положен на 22 метра дълбочина под морското равнище.

  Това означава че, траншеята, която трябва да се издълбае ще е с дълбочина между 7 и 10 метра под дъното на езерото.

  [email protected]
 32. 32 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6079 Любопитно

  Според инж. Николов няма опасност преминаващите кораби да повредят новата тръба, тъй като корабите, които преминават са с максимално газене около 11,5-12 метра, а тръбата ще бъде на минус 22 метра. Това означава, че ще има 10 метра разлика между кила на кораба и тръбата, уточни инж. Николов.

  [email protected]
 33. 33 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6079 Любопитно

  Гаранцията на новото съоръжение ще бъде 8 години.

  В момента скъсаната тръба е със заглушки от двете страни, а се ползва аварийна тръба на КПС „Аспарухово“, уточни инж. Николов.

  Относно старата тръба, той каза, че са я открили частично вкопана в дъното на езерото на дълбочина 13 метра, но уточни, че при скъсването на тръбата са изпадали няколко утежнители, а тръбата е по-лека от вода и затова е възможно да е изплувала.

  Според него причината за разкъсването е механично въздействие, което се вижда по самата тръба. Дали е обаче е ударена от кораб, той лично не може да бъде сигурен.

  [email protected]
 34. 34 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  След тази пресконференция въпросите за причините, довели до екокатастрофата, но и за мълчанието на местната администрация в продължение на близо година, отново останаха без отговори.
  _______________
  Сигурно са им казали ,че последния който много е питал се е удавил! Нормално е да загубят интерес мисирките по тази тема!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 35. 35 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6079 Любопитно

  Корабите, които минават от тук са с около 11,5-12 метра с максимално газене. Тръбата ще бъде на минус 22 метра. Т.е. 10 метра разлика между кила на кораба и тръбата.

  [email protected]
 36. 36 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3081 Любопитно

  До коментар [#35] от "karabastun":

  Дай боже всичко да поправят и да го поправят качествено, а и като се вдигне скандал по-скоро така ще стане.
  А за сегашното срамно положение дали ще има някой виновен и наказан?
  Кметът, шефът на ВиК, шефът на местната басейнова дирекция - целите в бяло, пардон, не в бяло.
  Много български посетители тази година едва ли ще идат във Варна на плаж....

 37. 37 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 632 Гневно

  Лайнари!

  Да кажем не на педерастията!
 38. 38 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 289 Весело

  Ква тръба?
  Ква екокатастрофа?
  Къв виновен?
  Кво езеро?
  (ツ)

 39. 39 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2968 Неутрално

  толкова ли няма кой да им скъса гащите от съдене на тия?

 40. 40 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  чиновниците в България явно мразят природата.

 41. 41 Профил на Ogyges
  Ogyges
  Рейтинг: 379 Любопитно

  Любопитен детайл: "Съоръжението е било изградено по програма ИПСА на стойност близо 6, 2 млн. евро с бенефициент община Варна и оператор – „ВиК“ – Варна. Изпълнител е фирма „SFELINOS S.A. – Струма имоти“ ООД, а институцията, отговорна за реализацията на проекта, е Министерството на околната среда и водите. Проектът е с разрешение за ползване от 6 декември 2011 г."

  https://bnr.bg/post/101276403/razsledvat-zamarsavaneto-na-varnenskoto-ezero

  Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω
 42. 42 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3081 Неутрално

  До коментар [#39] от "karatista":

  Първо ще ги осъдят туристите, които тази година решително няма да посетят Варна - едно прекрасно място, заради тая лайняна история.
  Второ трябва да ги осъдят избирателите на следващите избори.
  Прокуратурата да повдигне обвинение и съдът да ги докара тия лъжци до затвор - ха-ха.

 43. 43 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Къде са прокурорите? Къде е Ангелокова да потърси сметка на тези идиоти? Защо все на нас се случва? Защо ГЕРБ е дефакто мафия? Защо станеш ли чиновник и нищо не те интересува? Въпроси.. и отговори няма.

 44. 44 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Видимите резултати на ГЕРБ даже и от Космоса. Три пъти ура за вожда на племето Тулупи - Голямата Пунта и местния феодал Ташунко Пьортних...

 45. 45 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#23] от "стафилокок":

  До коментар [#22] от "rww11647733":
  Като гледам качеството на пътищата представям си какво е качеството на въпросната станция.

 46. 46 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4357 Неутрално

  Сутринта слушах Мирослава Робинсон от Басейнова дирекция. Мога само да кажа, че същата имаше потресаващо ниско ниво на изказ, отделно смотолевяше някакви никакви приказки...
  Трагикомична история...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 47. 47 Профил на Ogyges
  Ogyges
  Рейтинг: 379 Любопитно

  Строителен надзор ще упражнява българско-датски консорциум от "БТ - Инженеринг" ЕООД и "Нирас А/S".
  И какво са надзиравали?

  Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω
 48. 48 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Според НСИ във Варна живеят почти 400 хил души. Ако поне 50 хил не излязат на протест, значи си заслужават л*йната.

 49. 49 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  Според инж. Николов няма опасност преминаващите кораби да повредят новата тръба, тъй като корабите, които преминават са с максимално газене около 11,5-12 метра, а тръбата ще бъде на минус 22 метра. Това означава, че ще има 10 метра разлика между кила на кораба и тръбата, уточни инж. Николов.
  —цитат от коментар 32 на karabastun


  Да попитам, плахо, разбирачите: Какъв е смисълът да се закопава тръба толкоз надълбоко (и да се оскъпява проекттът)? Ако корабите "газят" до 12 м, защо тръбата да не бъде на дълбочина 15 м' например?

  Това разбира се при положение че има някакво съоръжение (подводен "вълнолом" на дълбочина 12.5 - 13м ) което да гарантира че в езерото няма да влезе натоварен кораб който "гази" по дълбоко от 12-13 м.

  Друг е подходът ако в езерото влизат празни кораби и там товарят нещо (който познава нещата да обясни как са, моля)


  До коментар [#32] от "karabastun":

  П.С. И още нещо: Да се провери кои инженери са правили тех'контрол, да се оповестят имената им, и да им се отнеме лиценза (ако има това нещо в Бългрия). Тези ОТРЕПКИ са доказано корумпирани и/или некадърни, и НИКОЙ в България не би трябвало да ги наема за инженерна работа.

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 50. 50 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3967 Неутрално

  До коментар [#6] от "дедо Андро":

  “Няма ли край на безобразията в България бе?!”

  Варна е това днес,
  което е България утре.

  Частен град в почти частна държава.

  Никой не смее да се обади,
  или ако някой посмее,
  намират му цаката
  да му затворят устата.

  Който може, да бяга.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 51. 51 Профил на Tulup_123
  Tulup_123
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Костов е виновен?

  Нали уж след Кирил Йорданов всеки друг щеше да е по-добре? Явно не са знаели за силата на резервната скамейка на герб.

 52. 52 Профил на Ogyges
  Ogyges
  Рейтинг: 379 Неутрално

  До коментар [#49] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Не знам защо тук се говори за 7м вкопаване, като по проект е било 3м. Технологията е доста интересна, защото с водни струи под налягане се прокопава и едновременно вкопава тръбата.
  Относно дълбочината - май има проект за увеличаване на дълбочината на канала - но не се знае кога и кой. 😃
  Информацията е от интернет и свободно достъпна.

  Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω
 53. 53 Профил на ivpetr
  ivpetr
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Винаги ме е смущавал текста "от сън дълбок се събуди...". Не и не за нашето племе.

 54. 54 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 747 Гневно

  Тази история роди и ново химическо съединение "амониев азот". Тази тъпотия ако я повтарят през равни интервали от време, ще влезе в учебниците по химия. Иначе осирането е безгранично - в тази лайняна вода и медузите ще измрат.

 55. 55 Профил на Ogyges
  Ogyges
  Рейтинг: 379 Весело

  До коментар [#54] от "georgi_ww":

  Така е, като преписват едни от други. Всичко е копи - пейст, барабар с грешките.

  Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω
 56. 56 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4281 Неутрално

  Срам и позор с марка "Община Варна"

 57. 57 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#46] от "hamiltonf":

  "Сутринта слушах Мирослава Робинсон от Басейнова дирекция. Мога само да кажа, че същата имаше потресаващо ниско ниво на изказ, отделно смотолевяше някакви никакви приказки...
  Трагикомична история..."
  Басейнова дирекция, горското, Агенциятя по рибарство, абе цялото МЗГ са собственост на ДПС. Там да се говори на български не е плюс. Не случайно министърката има дикцията на кара дъ и.

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 58. 58 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1289 Весело

  До коментар [#49] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":...
  ...
  ... Относно дълбочината - май има проект за увеличаване на дълбочината на канала - но не се знае кога и кой. 😃Информацията е от интернет и свободно достъпна.
  —цитат от коментар 52 на Ogyges


  А, мерси, това дава отговор на въпроса ми "защо толкоз дълбоко".
  До коментар [#52] от "Ogyges":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 59. 59 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Един странен факт - тръбата се излива в морето 9 месеца.А рибата умряла един ден.Значи няма нищо общо със замърсяването.И това замърсяване е рай за фитоплактона.А после самия плактон става храна за рибите.Тъй че реално надали има замърсяване - природата сама го е изчистила.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 60. 60 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  До коментар [#42] от "boevbisser":

  Днес водата в морето край Варна и в залива е кристално чиста , от височините се виждат тюркоазените води ,има разлика от преди седмица и е ясно ,че мизерията е запушена и затапена , коренна е промяната и на морето на Златните,защото преди седмица също водата беше мръсна , но вече е кристално чиста ,така ,че не е проблем за туристите ,а щом и ще я довършат до 40 дни ,значи няма проблем .

 61. 61 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#60] от "edin drugii":

  Щом нещо се е изчистило за три дена значи въобще не е било мръсно.Няма как да е било толкова мръсно колкото описват и накрая за три дена всичко да изчезне.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 62. 62 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#59] от "Петър Петров":

  "Един странен факт - тръбата се излива в морето 9 месеца.А рибата умряла един ден.Значи няма нищо общо със замърсяването.И това замърсяване е рай за фитоплактона.А после самия плактон става храна за рибите.Тъй че реално надали има замърсяване - природата сама го е изчистила."
  При цъфтежа на планктона, намалява концентрацията на кислорода във водата и рибата измира.

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 63. 63 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  Отговорните лица, строителния надзор и инвеститорския контрол които са приели проекта, трябваше вече да са разследвани, да са им взети обясненията, ако трябва документи и комуникация и да се води дело за безотговорност.

 64. 64 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6079 Любопитно

  До коментар [#49] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Предполагам, смисълът е, че се готвят / май наесен / пак да прокопават канала с още няколко метра надолу, за да могат да влизат по-дълбокогазещи кораби !

  [email protected]
 65. 65 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6079 Любопитно

  Корабните места, обслужващи няколко големи девненски завода и контейнеровозите, се намират най-навътре в сушата и не могат да разгърнат потенциала си. За да се стигне до тях, трябва да се изминат около 25 км, включващи минаване под Аспаруховия мост и два канала, които се затлачват. А това означава по-малки кораби и съответно по-малки приходи.

  [email protected]
 66. 66 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6079 Любопитно

  До коментар [#49] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Амбицията на "Пристанищна инфраструктура" са газенето да се увеличи от 11.5 на 13.5 метра. Това ще даде възможност размерът на корабите, които ще влизат, да се увеличи от 40 хил. на 60-70 хил. тона. Което според Забуртов ще направи терминалите по-атрактивни за концесиониране от оператори, а концесията по-доходоносна за държавата.

  [email protected]
 67. 67 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6079 Любопитно

  До коментар [#49] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Държавата отпусна, мисля че към 320 млн. лв. за драгиране на плавателния канал в пристанище Варна

  [email protected]
 68. 68 Профил на kamenof
  kamenof
  Рейтинг: 325 Неутрално

  До коментар [#10] от "xm...":


  До коментар [#11] от "rww11647733":

  Надали е трудно да се види кой е подписал протоколите и е приел изпълнението. Проблемът е, че държавата спуска чадър. Че местната сган е крадлива - спор няма. Но явно са дали някой лев и на друго място, защото и басейнова дирекция упорито се прави на ударена, а тя е пряко подчинена на МОСВ /правителството, тиквата/

 69. 69 Профил на Nikolay Nikolov
  Nikolay Nikolov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#32] от "karabastun":

  Пълни глупости, достатъчно е тръбата да е вкопана под нивото на грунта(дъното) за да не ограничава дълбочината на канала и да не е изложена на механични въздействия

 70. 70 Профил на materazzi
  materazzi
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#44] от "SaveBG":

  За такова нещо във всяка друга държава , дори и в Африка тия щяха да бъдат избесени на първото дърво. Ако беше някъде в Азия или Япония щяха да се самонакажат ,ама тука Ганьовците нямат такъв морал и култура , най много да усвоят някой милион пак за техни нужди...тая страна и природа не заслужава такива хора да тъпàт пръстта й, те са за по 2 метра под нея...

 71. 71 Профил на Nikolay Nikolov
  Nikolay Nikolov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#33] от "karabastun":

  Отново глупости, кой може да повреди тръбата ако не кораб

 72. 72 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6079 Любопитно

  До коментар [#71] от "Nikolay Nikolov":

  Ясно че кораб - ама КАК да каже, че е сигурен ?
  ''Дали е обаче е ударена от кораб, той лично не може да бъде сигурен.''

  [email protected]
 73. 73 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#5] от "ladymerilin":

  По-скоро на един неин деятел, изветсен преди години като пресаташе на Добрин Митев. Повечето коментиращи са ...неварненци и съответно по-лесно ще се вържат на манипулациите му. Имаше блъсната жена с дете във Варна - чудя се как автора не пусна нещо от сорта - по непотвърдена информация, жената остро е критикувала замърсяването в социалните медии и лаптопа й изчезнал при инцидента.
  Така или иначе община, ВИК, Басейнова дирекция активно съдействат на автора с нелепите си реакции.

 74. 74 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6079 Любопитно

  До коментар [#71] от "Nikolay Nikolov":

  Тогава ще възникне въпрос - кой , кога - и най-вече за КОЛКО ???
  Няколко фута по-дълбоко газене - са няколко хиляди тона повече товар - а в пари пресметнато .....????

  [email protected]
 75. 75 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3081 Любопитно

  До коментар [#60] от "edin drugii":

  Вярвам ти, но дали ще повярват всички потенциални туристи, които точно сега почнаха да мислят къде ще идат на почивка?

 76. 76 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6079 Любопитно

  До коментар [#71] от "Nikolay Nikolov":

  Ще възникнат много по-съществени въпроси !!!

  [email protected]
 77. 77 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6079 Любопитно

  До коментар [#71] от "Nikolay Nikolov":

  А така е лесно - да поплюем по Община Варна, вместо да се разрови , кой какви пари вади от трафика - и на какво ли ?????

  [email protected]
 78. 78 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2968 Неутрално

  До коментар [#39] от "karatista":Първо ще ги осъдят туристите, които тази година решително няма да посетят Варна - едно прекрасно място, заради тая лайняна история.Второ трябва да ги осъдят избирателите на следващите избори.Прокуратурата да повдигне обвинение и съдът да ги докара тия лъжци до затвор - ха-ха.
  —цитат от коментар 42 на boevbisser


  ами не прокуратурата. нали осъдиха Фандъкова за качеството на въздуха ли какво беше. не че се трогнаха, кой знае колко ама, все пак. а за туризма не им пука кой знае, колко. все ще си намерят някакви балъци да стрижат, при положение че повечето им хотели са изплатени вече, едва ли ще се трогнат кой знае колко.

 79. 79 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Отново видими резултати за ГЕРБ - сега се виждат и от Космоса! #ГЕРБеСтабилност

 80. 80 Профил на materazzi
  materazzi
  Рейтинг: 296 Гневно

  Пресконференция под наслов - Кой ми сра в ..залива.Колко още фекалии трябва да се изсипят върху бедните варненци, че да отидат и да гласуват срещу стройно изградената машина на гербаджиите и лично срещу това недоразумение Портних? Какво изобщо трябва да се случи в тази държава, за да има поне малко справедливост срещу дерибейщините на местната и централна власт?Не им ли омръзна на всички сапиенси на тази територия, някой да им сере години наред във вентилатора, а те да викат, че било мноо убаво...Иначе, Каскетът сигурно е зает в N ското окръжие , за да спасява кокошките на баба Ц от набезите на непълнолетни мургавели.
  —цитат от коментар 17 на SSS

  Знаеш ли какво ...каквото направиха 2017 зимата с белия автобус...същото този път във и във Варна...и други градове от милата татковина.
  Варненци винаги са скачали първи, но явно тоя тумор е прекалено дълбок... трябва да се реже ниско!

 81. 81 Профил на Ogyges
  Ogyges
  Рейтинг: 379 Любопитно

  До коментар [#74] от "karabastun":

  Бастуне, уж си варненец, а забравяш, че морето ви цъфти на всеки няколко години. Първия път когато го видях, беше 1986-87г и причината май бяха девненските заводи, които бяха наторили планктона, като за световно. Ти добре се беше ориентирал към утайниците, /не че говната не са фактор/ но защо се отказа от идеята.
  От чисто любопитство питам?

  Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω
 82. 82 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2848 Любопитно

  До коментар [#54] от "georgi_ww":

  "ново химическо съединение "амониев азот""

  Някой знае ли химичната формула на този "азот"? Защото 77% от атмосферата е "замърсена" с азот, от милиони години, и никой не е умрял от азот. Пък само наш'те еко-инспектори успяват да отровят рибата с азот.

 83. 83 Профил на materazzi
  materazzi
  Рейтинг: 296 Гневно

  До коментар [#50] от "Norman Granz":

  Жалко за тази България, но това е горчивата истина...

 84. 84 Профил на Nikolay Nikolov
  Nikolay Nikolov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#74] от "karabastun":

  Не желая да влизам в подробности но накратко:
  Канала има контролирана дълбочина която се подържа. Тръбата би трябвало да е положена под морското дъно за да не се компрометира контролирана дълбочина и съответно позволеното газене на преминаващите кораби. Закоповането на тръбата освен това я предпазва от механични повреди. Освен това тръбата, закопана или не трябва да е отбелязана на навигационните карти и дори картите да не са актуализирани има предварителни известия за навигационната опасност за която пилотите са информирани. Всякакъв трафик през канала е само с пилот, подлежи на трафик контрол и всичко което е станало е известно някъде...

 85. 85 Профил на FL
  FL
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Кога ще влязат в затвора?

 86. 86 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2848 Весело

  До коментар [#62] от "стафилокок":

  "При цъфтежа на планктона, намалява концентрацията на кислорода във водата и рибата измира."

  Измира, ама не е за два дена. Дори водни басейни (езера), където кораб не гази (няма вълни), които се заблатяват от цъфтеж на планктон, е необходимо поне половин година за да изчезне рибата, и то не за два дена.

 87. 87 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 920 Неутрално

  До коментар [#49] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Та значи, корабите имат ограничение в газене до 12 метра. Това обаче не включва...пусната котва. Просто хипотетична ситуация. Корабът поради някакви причини, напуска фарватера и се устремява към плитчините. Дори и при пълен назад, инерцията си го носи. И тъй като това е извънредна ситуация, пускането на котва е разрешено. Предполагам че до тук всичко е ясно. Ама за да стане още по-ясно...какво се случва с тръба на 13 метра при кораб газещ 12 и влачещ котва след себе си?

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 88. 88 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  До коментар [#84] от "Nikolay Nikolov":

  Така си е, но как про наличието на тази тръба се извършва поддържането на канала.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 89. 89 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#81] от "Ogyges":

  Някой писа за институциите. РИОСВ си е, така да се каже, в ресора на ДПС. Редовно прикриват заводи и компании. Последният случай беше преди месец. В Аспарухово вонеше на петролни продукти и след оплаквания РИОСВ направиха проверка, която не установи нищо от това, на което десетки хиляди хора се "наслаждаваха" 2 дена. По начина, по който Басейнова дирекция ни информира, изглежда са си плюли в устата с РИОСВ. Замърсяването с азот, с голяма доза вероятност идва от точно определен завод, който редовно е прикриван от РИОСВ. Така, че нищо чудно, че Басейнова дирекция нищо не са чули, видели.

 90. 90 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 920 Гневно

  А историята с тая тръба намирисва не само на фекалии, но направо вони на нечистоплътни отношения между община, разни агенции, дирекции, министерства, фирми изпълнители, контролиращи и прочее. Мила родна Българска картинка.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 91. 91 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1289 Весело

  До коментар [#49] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Та значи, корабите имат ограничение в газене до 12 метра. Това обаче не включва...пусната котва. Просто хипотетична ситуация. Корабът поради някакви причини, напуска фарватера и се устремява към плитчините. Дори и при пълен назад, инерцията си го носи. И тъй като това е извънредна ситуация, пускането на котва е разрешено. Предполагам че до тук всичко е ясно. Ама за да стане още по-ясно...какво се случва с тръба на 13 метра при кораб газещ 12 и влачещ котва след себе си?
  —цитат от коментар 87 на tsyrvulan


  Вероятно не си обърнал внимание че НИКЪДЕ не съм написал тръбата да е положена на дъното, а да се вкопае не на 7-10 м в дъното, на на 2-3 метра.

  То вЕрно че отдавна не съм в "джаза", ама има неща които помниш до....докато паметта е що горе наред. Едно от тях е че НЯМА положена на дъното тръба на дълбочини близо го "газенето" на голями кораби/такива които минават от там. ТОЧНО заради фактора "котва".

  Както и да е, съфорумник потърсил инфо в нета и написа че е планирано удълбочаване...задълбочаване (???) на канала, и за туй тръбата е проектирана да се закопае по дълбоко в дъното. Карабастуна също спомена това.
  До коментар [#87] от "tsyrvulan":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 92. 92 Профил на Ogyges
  Ogyges
  Рейтинг: 379 Неутрално

  До коментар [#91] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Мойше, май ти задълбочаваш нещата. Коректният израз беше:
  Относно дълбочината - май има проект за увеличаване на дълбочината на канала - но не се знае кога и кой.
  Освен това не съм специалист в тази област, та да се сетя за драгирането.

  Уважението се печели с уважение!

  Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω
 93. 93 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1289 Весело

  До коментар [#91] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Мойше, май ти задълбочаваш нещата. Коректният израз беше: Относно дълбочината - май има проект за увеличаване на дълбочината на канала - но не се знае кога и кой.Освен това не съм специалист в тази област, та да се сетя за драгирането.Уважението се печели с уважение!
  —цитат от коментар 92 на Ogyges


  ПРАВ СИ😀! Перефразирах твоя коментар неточно, ВИНОВАТ😀! Щото на моя калпав български език "май има проект" и "планирано е..." е почти едно и също. Извинявай, ако съм те засегнал.

  За наказание-отивам в ъгъла за 5 мин😀
  До коментар [#92] от "Ogyges":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 94. 94 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7790 Неутрално

  Бе те варненци да си избират бандити в общината , пък да чакат нещо добро да се случи. От Портних нищо свястно не излиза.

 95. 95 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#33] от "karabastun":

  Тръбата била по- лека от водата ;)

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 96. 96 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 975 Неутрално

  И всичко ще мине с една глоба и после пак отначало. Така и с дюните, така и с бетона из цяла България, така и с небостъргачите в София. И няма отърване, и няма закон и справедливост!

 97. 97 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Варненци големи стоици обаче, гласуват си за душманина до откат

 98. 98 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 851 Неутрално

  До коментар [#2] от "danvan":" Пълни мърлячи. Няма ли кой да им поиска оставката, Варненци?"Според Варненският кмет това замърсяване било напълно нормално !
  —цитат от коментар 9 на samoedin


  Освен това не е замърсяване, а обикновено "увеличено органично натоварване".

 99. 99 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 943 Неутрално

  До кога ще раздухвате?! Минал е кораб, скъсал е тръбата! Не са го видели, какво повече?! Не знаят кой е! Екоактивистите да кандидатстват за "зелени патрули", айде стига 🥴!

  agent
 100. 100 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 920 Разстроено

  До коментар [#96] от "citoyen":

  Докато обществото позволява изброеното от теб да се случва, то ще се случва. Когато в обществото се появи нетърпимост и то го покаже ясно, ще се спре с подобни меко казано...скандални безотговорности.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK