Божков получи нови обвинения за 7 тежки престъпления

Божков получи нови обвинения за 7 тежки престъпления

© Цветелина Белутова, КапиталТрансконтиненталното "размятане" на обвинения, факти, паметни записки и доказателства между бизнесмена с 11 обвинения Васил Божков от Обединените арабски емирства и прокуратурата и властите в България продължава.


След серията от документи, есемеси и изявления, които Божков публикува на страницата си във Фейсбук през последните седмици, прокуратурата реагира в сряда (27 май) с нови обвинения за още 7 престъпления. Държавното обвинение анонсира, че работи по тях още в началото на февруари.


Новите обвинения за 7 престъпления


Специализираната прокуратура съобщи, че му е повдигнала обвинение за това, че е ръководил престъпна група с участието на още трима души, а според събраните до момента доказателства тя е действала от 2012 г. Целта била да се извършват "съгласувано в страната убийства, изнудвания и други тежки престъпления".
Освен това Божков е обвинени за подбудителство към убийството на четирима души, които прокуратурата сочи само с инициали - Й. Д., М. В., А. П. и Б. С.


За заплахи с убийство първо заговориха доскорошните партньори на Божков от 25 години - семейство Найденови от "Ефбет" (Стефан и синовете му Боян и Цветомир). В началото на януари тази година беше официално потвърдено, че през декември 2019 г. те са подали сигнали до прокуратурата срещу Божков за заплахи и изнудване, а тя образува проверка по тях. Цветомир Найденов е и основен свидетел на прокуратурата.


Тогава Найденови твърдяха, че по време на среща Божков е заплашил тях тримата и Кирил Домусчиев с убийство като е казал, че и те ще свършат "като Динов, Манол Велев и Тони Наумов". Инициалите на Динов и Велев съвпадат с посочените от прокуратурата, но нито едно от имената на Найденови обаче не може да бъде разпознато зад споменатите в съобщението на държавното обвинение инициали.


Йордан Динов бе застрелян през април 2012 г. в центъра на София. Манол Велев, съпруг на Весела Лечева, беше прострелян в главата през 2007 г. и оттогава е в кома, а Тони Наумов е бивш съдружник на Божков, който почина през 2018 г. на 63 г.


В началото на март прокуратурата публикува аудиозаписи на разговори и текст към тях с грешки и смислови разминавания, в които се споменават имената на Йодан Динов, Манол Велев и Тони Наумов.


Цветомир Найденов (М.Г.4): И затова ни заплаши с убийство?
Васил Божков (М.Г.3): Не съм ви заплашил с убийство.
Цветомир Найденов (М.Г.4): е не бяхме ли...
Боян Найденов (М.Г.2): Заплаши не е точната дума.
Цветомир Найденов (М.Г.4): Динов, не знам си кой си, не знам си кво си.
Боян Найденов (М.Г.2): Е тука Динов, Манол Велев и Тони Наумов. Така ще свършиме и ние.
Васил Божков (М.Г.3): Които предават - умират, аз не съм бил така (бел.ред. - в записа се чува, че Божков казва - "аз не съм ги убил). Такава ви е съдбата бе, приятелю (репликата, която се чува всъщност е " Може би такава е съдбата на предателя" - бел.ред.)
Боян Найденов (М.Г.2): Ми добре, ок. Тогава ни сравни с тях и каза, че ще ни се случи, каквото се случи с тях. (бел.ред. - в записа не се чува "каза че" и репликата е "ще ни се случи, каквото се случи с тях")


Повече за записите четете тук.


Освен за подбудителство за убийство днес Божков е получил обвинение и за оказване на принуда с цел насилствено разпореждане с недвижим имот (какъв и чия собственост прокуратурата не съобщава), както и за "опит за изнасилване на лице от женски пол чрез използване на сила, като деянието не е довършено по независещи от дееца причини".


Лаконичното съобщение на държавното обвинение не посочва кои са съучастниците в групата, създадена с цел убийства и други тежки престъпления. Не се споменава и дали те са установени, задържани и какви обвинения са повдигнати срещу тях.


От съобщението се разбира само, че новите обвинения са повдигнати в отделно досъдебно производство. До момента Божков вече има 11 обвинения, а прокуратурата е изпратила чрез министерството на правосъдието искане до Обединените арабски емирства той да бъде екстрадиран и предаден на съд в България.


Божков реагира с ирония


Реакцията от страна на Божков не закъсня, като той отговори в каналите си в социалните мрежи.


"След току-що обявените поредни седем обвинения от спецпрокуратурата, ще направя официално признание, което може да доведе и до ново обвинение. Признавам се за виновен за разкриване на безчинствата и грабежите на хунтата. Възнамерявам да продължа да го правя", написа той в профила си в отговор на обвиненията.


Божков нарече "хунта" управляващите в първата си медийна изява след задържането му в ОАЕ. Тогава той обясни, че се намира в правова държава за разлика от България, която се "управлява от хунта" и обясни, че държавата се ползва като бухалка.


В началото на деня Божков се оплака от възбрана на Телефонната палата


Часове преди съобщението на специализираната прокуратура, сутринта (27 май) Божков публикува във Фейсбук части от постановление за налагане на предварителни обезпечителни мерки на фирма "НГ Пропърти" ЕАД. С него той отново насочи вниманието към финансовия министър, който е споменат в съобщението.


През май 2017 г. телефонната палата в София стана собственост на "НГ Пропърти"ЕАД, а Божков е член на Съвета на директорите на дружеството. Идеята му бе помещението да се превърне в музей, в който бизнесменът да изложи колекциите си, които в момента са конфискувани.


В публикацията от 27 май той твърди, че възбраната е наложена заради невнесен ДДС "от евентуалните бъдещи приходи от продажба на билети от все още несъществуващия и вече запориран музей".


Постановлението е с дата 14 февруари и е наложено от държавен съдебен изпълнител по искане на Националната агенция по приходите (НАП). От публикуваните части на постановление не се разбира еднозначно защо е наложена възбрана върху сградата. НАП претендира вземане от 135 000 лева, от което главницата е 115 000 лева и са начислени лихви за просрочие в размер на 20 000 лева.


"Не можем да коментираме нищо конкретно по темата заради законовите ограничения, защото има данъчна тайна, която ни забранява да обсъждаме текущи ревизии. Ревизията на дружеството собственик на Телефонната палата е започнала в началото на годината. Не мога да кажа на какво основание е започнала, нито пък кога се очаква да приключи", заяви пред "Дневник" говорителят на НАП Росен Бъчваров.


Така на практика той потвърди, че ревизия има, но все още няма отговор на въпросите на какво основание е започнала тя, с какви мотиви е наложена предварителната възбрана, нито пък дали тя е обжалвана по административен или съдебен ред.


Адвокат, специалист по ДДС, пожелал анонимност, коментира пред "Дневник", че "от изложената в медиите информация не става ясно за каква данъчна претенция е наложена "обезпечителна мярка" - възбрана (не запор, запорират се движими вещи и банкови влогове). Считам, че НАП трябва да излезе с ясно обяснение за действията на публичния изпълнител. От представените извадки от Постановлението за налагане на възбрана може само да се предполага за какво става въпрос", коментира юристът.


Той обясни, че билетите за музеи са освободени от ДДС или както се наричат по закон са "освободени доставки". "Вероятно обаче, не става въпрос за дължим ДДС, а за неправомерно приспаднат данъчен кредит при покупката на сградата, или при нейни последващи ремонти и/или подобрения за целите на "музейното дело". Според юриста когато става дума за покупка на стоки и услуги, свързани с"освободени доставки" няма право за приспадане на данъчен кредит за извършените покупки с начислен и платен ДДС.


"Ако обаче, при покупката, или при последващи ремонти и подобрения на една сграда е бил приспаднат данъчен кредит, то това е неправомерно приспадане и приспаднатият данъчен кредит трябва да се "върне" на бюджета", обяснява адвокатът каква би могла да е хипотезата за постановлението.


"Капитал" цитира данъчни адвокати, според които издаването на постановление за предварителни обезпечителни мерки по време на ревизия, ако се очаква да се установят задължения, съществува като опция в ДОПК и НАП понякога прибягва към нея.


Медията пише още, че за да се отмени постановление като това, обикновено се изисква предоставянето на банкова гаранция, но в случая всички банкови сметки на дружествата, свързани с Божков, са запорирани.


"Според данъчните консултанти, адвокатите на Божков теоретично могат да оспорят ревизионния акт, ако докажат, че сградата ще се ползва и за събития (където доставките вече не са освободени от ДДС). Според тях в този случай данъчните "малко са прекалили", обяснява "Капитал". Изданието допълва, че по негова информация проектът за палатата е за "мултифункционална зала" и данъчният акт се обжалва.


Кога и какви обвинения бяха повдигнати до момента на Божков - четете тук и тук
За разследването срещу него за убийства, принуди и изнасилвания - тук
Заплашвал ли е Божков семейство Найденови и публикуваните от прокуратурата записи - четете тук
Какво пише в есемесите между Божков и Горанов - четете тук
Защо и как Божков и Домусчиев се замерят с договори за реклама - четете тук
Къде е сребърният ритон на Божков за 600 000 долара - четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK