Фандъкова по спешност ще изпълнява програмата на "Демократична България" за детските градини

Фандъкова по спешност ще изпълнява програмата на "Демократична България" за детските градини

© Надежда ЧипеваЯсли и детски градини да се нанасят в партерните етажи на новите сгради, обяви вчера кметът Йорданка Фандъкова идеята си за справяне с недостига им в гъстонаселените райони на София. Идеята обаче е взета от програмата на "Демократична България". По време на предизборните дебати миналата есен тя беше детайлно обяснена от арх.Борислав Игнатов, конкурент на Фандъкова за кметския пост. Целта й е бързо решаване на недостига на места в детските заведения, докато се построят нови.


Сега при първото класиране за детските градини стана ясно, че кандидатстват 18 806 деца, а има само 12 150 места в тях.


"В София 1 юни може да бъде отбелязан като Ден на детето, останало без детска градина, след като близо 8 хиляди деца останаха извън тези заведения, обяви на сесията на общинския съвет днес Методи Лалов, председател на групата на "Демократична България". В декларация на групата се изтъква, че ръководството на общината отново се е оказало неподготвено за този проблем.
"Уви, изненадата с детските градини вече е традиция, датираща поне от 2008 г. - оттогава г-жа Фандъкова отговаря за образованието и културата в София, първо като зам.-кмет, а после и като кмет. Вчера разбрахме, че г-жа Фандъкова пак е дала обещание. Обещала е решението за детските ясли, което от "Демократична България" предложихме по време на предизборната си кампания - партерните етажи на новите сгради да бъдат използвани за детски ясли.


"Демократична България" предлага Фандъкова да възприеме и другото решение от предизборната им програма - ваучери за родителите на децата, останали извън детските градини. Така те ще бъдат компенсирани и ще имат възможност с ваучера да пратят детето си в частно детско заведение. Това предложение е било внесено при обсъждането на бюджета за 2020 г. на Столичната община, но мнозинството в общинския съвет го е отхвърлило.


"След като г-жа Фандъкова така и така е започнала да изпълнява нашата предизборна програма, предлагаме да продължи с предложението ни за ваучерите, компенсиращи семействата на деца, за които общината не е осигурила ясла или детска градина. Предложението ни съвпада и с настоящото искане на протестиращите родители. Внесохме го в Столичния общински съвет в края на януари при разглеждането на бюджет 2020 за София и в него беше предвидено 13,2 млн. лева да отидат при родителите на децата, които не са класирани в общински ясли и детски градини. Без изненада, мнозинството в СОС го отхвърли", се посочва в декларацията.


ГЕРБ: Идеята е стара, дори БСП са я коментирали


Малина Едрева, председател на групата на ГЕРБ-СДС в общинския съвет заяви по този повод, че целта на днешната декларация на "Демократична Бългалия" е да се покаже как те са автори на
идеята на партерните етажи да има детски градини.


"Било им записано в предизборната програма, но кметът Йорданка Фандъкова сега я обявила за своя. Истината е, че идеята се коментира от години от различни специалисти, включително и от тези на БСП", увери Едрева. По думите й темата е важна, защото столицата беше оставена без детски градини, които бяха заграбени преди изобщо ГЕРБ да съществува.


"През последните 12 години кметът Фандъкова, нейният екип и съветниците от ГЕРБ
работихме и вече има над 100 нови сгради на детски градини. В момента се строят нови
8 сгради, предстоят да започнат още 9. Кметът на София направи предложения за
законодателни промени в изискванията за сградните пространства, така че да може да
има детска градина на партерен етаж", посочи тя.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK