Джок Полфрийман остава окончателно на свобода, поиска оставката на Цацаров

Джок Полфрийман остава окончателно на свобода, поиска оставката на Цацаров

© Велко АнгеловБлизо девет месеца след като беше сезиран от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, Върховният касационен съд (ВКС) отхвърли искането му да възобнови делото срещу австралиеца Джок Полфрийман, който беше предсрочно освободен през септември.


Това става известно от определение на върховната инстанция в състав Жанина Начева, Бисер Троянов и Надежда Трифонова. Пред "Дневник" адвокатът на Полфрийман - Калин Ангелов заяви, че се радва, че след толкова време са получили адекватен резултат. (Пълният му коментар - тук)


Финално


Цацаров твърдеше, че апелативният съд, който освободи предсрочно Полфрийман, е трябвало да се произнесе с решение, а не с определение. "Няма никакво основание да се приеме, че волята и разумът на законодателя са били чрез вида на въззивния съдебен акт да се допусне възобновяване на производството. Следователно актът, с който въззивният съд е бил длъжен да се произнесе, е определение. Искането за възобновяване на делото се явява процесуално недопустимо и следва да бъде оставено без разглеждане, а производството - прекратено", е записал ВКС в своето определение.
След решението на съда самият Полфрийман каза пред "Дневник", че Цацаров трябва да подаде оставка от държавния пост, "защото е използвал властта си в нарушение, а злоупотребата с неограничената власт на прокуратурата е жестоко нещо".


"Искането на Цацаров не само предизвика истерия сред различни кръгове, но беше подигравка със семейството на жертвата, защото е жестоко да се създават очаквания, които не се подкрепят от закона. Ужасно беше и за моето семейство да не знае и да чака неопределено време да разбере дали ще бъда върнат в затвора. Ето защо твърдо смятам, че Цацаров не може да заема пост с власт", допълни Полфрийман.


Казусът "Джок Полфрийман"

Джок Полфрийман беше осъден на 20 години за убийството на Андрей Монов и прекара близо 12 години в български затвор. През есента на миналата година състав на Софийския апелативен съд (САС) (Калин Калпакчиев, Весислава Иванова, Виолета Магдалинчева) го освободи предсрочно с мотива, че е представил множество доказателства, че се е поправил за времето, прекарано в затвора.


Малко след това тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров поиска от Върховния касационен съд да възобнови делото срещу Полфрийман защото условното му освобождаване било постановено при съществени нарушения на процесуалните правила.


След решението да бъде условно освободен Полфрийман остана близо месец в центъра за настаняване на чужденци в Бусманци. Той излезе от там в средата на октомври със задължението да се явява всяка седмица в местното районно полицейско управление. Към този момент имаше и забрана да напуска страната, която впоследствие беше отменена от съда.


Пред "Дневник" малко след като напусна Бусманци, Полфрийман заяви, че иска да остане в България и че обича страната.


Решението да бъде предсрочно освободен предизвика остри обществени реакции и стана повод за нападки и тормоз над състава от апелативния съд. Стигна се дори до проверка от страна на съдебния инспекторат по сигнал на младежка комитет на ВМРО - БНД. А управляващите дори подготвиха проект за промяна на правилата за условно предсрочно освобождаване.


Преди време в интервю за "Дневник" адвокатът на Полфрийман Калин Ангелов заяви, че бавенето на решението на ВКС е абсурд, който няма нищо общо с правото и разума. За подобни произнасяния съдът има инструктивен срок от два месеца, но заради същността на искането на тогавашния главен прокурор се очакваше произнасянето да е в срок.


Сега върховните съдии припомнят, че производството за условно предсрочно освобождаване е на две инстанции и съдебният акт на въззивната инстанция влиза в сила от момента на постановяването му, придобива качеството на окончателен (необжалваем) и се ползва с т.нар. формална законна сила. Възможност да се преразгледа подобен акт е, ако по време на изпитателния срок (бел. ред. - при условно предсрочно освободените остатъкът от присъдата им се води срок на условно осъждане) осъденият наруши задълженията, поставени към него, за да не бъде изпълнена.


Какво каза адвокатът на Полфрийман, Калин Ангелов четете тук
С какви мотиви беше предсрочно освободен Джок Полфрийман четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK