Прокуратурата: има арестуван зам.-министър и други, няма подробности (допълнена)

Прокурори и служители на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) изведоха от сградата на Министерството на околната среда и водите зам.- министъра Красимир Живков (на заден план)

© Велко Ангелов

Прокурори и служители на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) изведоха от сградата на Министерството на околната среда и водите зам.- министъра Красимир Живков (на заден план)Тонове опасни боклуци, един зам.-министър, който е работил за "свои", и бизнес за милиони с подозрения за нарушения - така изглежда в няколко думи денят на поредната мащабна акция на прокуратурата, този път провокирана от нерегламентиран внос на боклук от Италия в края на миналата година. Равносметката на финала е шестима в ареста, малко информация и много висящи въпроси, които все още чакат отговор.


Красимир Живков и още петима в ареста


Шестима души, сред които зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков, са задържани за 24 часа след акцията, която е започнала сутринта и течеше през деня паралелно в няколко града - София, Ботевград, Правец, Плевен, Монтана, Пловдив, Русе, Смолян и няколко кюстендилски села.


Без да спомене нито едно име и като отказа да отговаря на журналистически въпроси, говорителят на главния прокурор Сийка Милева обяви, че става дума за "организирана престъпна група, създадена с користна цел", в която са участвали "бивш зам.-министър на околната среда и водите и бивш директор на РИОСВ - Плевен".
По обед днес от сградата на Министерството на околната среда и водите, където също влязоха прокурори и агенти на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), бе изведен зам.-министър Красимир Живков, който обяви, че не е задържан и съдейства на разследващите. По сходен начин от ведомството беше изведен на 9 януари вече бившият екоминистър Нено Димов, който е обвиняем заради водната криза в Перник.


От сутринта в медиите, неофициално и без позоваване на източници, изтече информация, че на разпит са извикани русенските бизнесмени Пламен и Атанас Бобокови. Местни медии съобщиха, че офисите на фирмата им "Приста ойл" в града са претърсвани, както и жилищата им. В София униформени влязоха и в централата на компанията в квартал "Лозенец".


Четвъртият задържан, за който има косвена информация е неназования от говорителя на главния прокурор "бивш директор на екоинспекцията в Плевен". За останалите двама няма никаква информация до момента.


Прокуратурата се занимава със случая от началото на януари, обясни Милева. Обвинения все още няма, но те се очакват в петък, когато прокуратурата трябва да обяви и дали ще иска постоянен арест за задържаните, или ще им наложи по-лека мярка за неотклонение.


Зам.-министърът работил за "свои" дружества


Сийка Милева обясни, че в основата на схемата стои задължението на всяко дружество, което генерира опасен отпадък, до една година или да го изнесе, или да го предаде на друго за преработка. За да го изнесе, трябва да получи нотификация от регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ). "Зам.-министърът Живков е отказвал издаването на такива нотификации и по този начин е принуждавал производителите да предават опасния отпадък на определени, контролирани от него дружества, които имат разрешение за последваща преработка на територията на България", каза Милева.


Красимир Живков при извеждането му от сградата на МОСВ по-рано днес.

© Велко Ангелов

Красимир Живков при извеждането му от сградата на МОСВ по-рано днес.


"Служителите, които отказвали да съдействат, били освобождавани или принуждавани да напуснат", обяви Сийка Милева. По думите ѝ наред с това той е отказвал нотификации, необходими на компаниите, създали опасни отпадъци, за да ги изнесат от страната.


"От тази схема се е възползвала и рециклираща фабрика в Монтана за преработка на акумулатори", каза Милева. От преработката се получава опасен отпадък, който първоначално се изнасял в Германия, но по думите на Милева това било много скъпо.


С цел да се спестят разходи и данъци дружеството започнало фиктивно да оползотворява отпадъци. За целта "изпращало опасните отпадъци на контролирани от него дружества с фиктивна дейност" и така се генерирала огромна печалба и същевременно се избягвало плащането на данъчни задължения в големи размери, каза говорителят на главният прокурор. Какви са размерите на данъчните задължения, които са останали неплатени и откога е действала по тази схема престъпната група, от прокуратурата не дадоха информация.


Засега държавното обвинение не дава отговор и на въпроса дали дружеството за рециклиране и преработка на акумулатори в Монтана е свързано с "Приста ойл" на братята Атанас и Пламен Бобокови, каквато информация се появи в медиите.


Братята Бобокови и бизнесът им с рециклиране


Пламен (вляво) и Атанас Бобокови.

© Надежда Чипева, Капитал

Пламен (вляво) и Атанас Бобокови.


Днес братята Бобокови не отговаряха на мобилните си телефони. Би Ти Ви цитира писмен отговор на техният пиар Ани Александрова, която заявява, че няма информация за повдигнати обвинения и арести. "Крайно изненадани сме от решението на прокуратурата. Пламен и Атанас Бобокови не са напуснали страната и никога не са имали намерение да го правят. Напротив, тук са. Заедно със своите екипи оказват пълно съдействие на органите на властта", пише тя.


Бобокови са родени в Русе и започват бизнеса си с търговия с облекла, аксесоари, а по-късно и с горива. След това се насочват към смазочните материали. Към момента имат два основни бизнеса - производството на акумулаторни батерии - чрез заводите на "Монбат", и маслен бизнес, развиван под бранда "Приста ойл".


През 2010 г. Българското издание на "Форбс" ги нареди сред най-влиятелните 21 предприемачи, а в последната класация на "Капитал" за най-големите холдинги в България "Приста ойл" заема 6 позиция.


Групата "Монбат" има три завода за батерии в Монтана, Румъния и Сърбия, обединени в дружеството "Монбат рисайклинг". Заводът им за рециклиране в Монтана е единствената косвена връзка, която може да се направи с изявлението на прокуратурата.


Имат фабрики за рециклиране на батерии в България, Сърбия, Румъния и Италия. Братята притежават и компания за батерии в Германия, за масла в Турция и Узбекистан и малка рафинерия за масла в Украйна.


Финансират и частично притежават "Арена Русе". Колекционират антики и имат разрешение да отворят първия частен нумизматичен музей в България, като за целта придобиха една от емблематичните сгради в Русе - бившата Музикална гимназия, която е паметник на културата, построена е през 1900 г. от протестантската общност в града за нуждите на тогавашното немско училище.

Униформени пред софийския офис на "Приста ойл" в квартал "Лозенец"

© Юлия Лазарова

Униформени пред софийския офис на "Приста ойл" в квартал "Лозенец"


Живков дава разрешителните за внос на отпадъци


Красимир Живков е зам.-министър на екологията в последните две правителства на Бойко Борисов. В неговия ресор е даването на разрешителни за вноса за отпадъци от други страни в България. През февруари - в разгара на първата прокурорска проверка за нелегалния внос на боклук от Италия, той отчете, че България има отлични резултати при рециклирането и оползотворяване на боклук, но закъснение при компостирането, а като задачи занапред посочи по-добър контрол на разрешителните и на съдържанието на внасяния боклук, който често се обявява за годен за горене.


В ресорите на Живков са още регионалните екоинспекции, управлението на водите и на националните паркове и Националната служба за защита на природата. Между 2009 г. и 2013 г. той е областен управител на Софийска област, а от 1999 г. до 2009 г. е последователно зам.-кмет и кмет на община Правец.


Името му се споменаваше и в скандала с полупразния язовир Бебреш, основен източник на питейна вода за Ботевград, който сблъска челно кмета на града Иван Гавалюгов и шефа на контролния съвет на "Лукойл - България" Валентин Златев. От партията на Гавалюгов - МИР, обвиниха за източването на язовира ВЕЦ "Бебреш", собственост на бащата на Златев, и попитаха каква е връзката на самия Валентин Златев със зам.-министъра на екологията Красимир Живков, който е дал разрешителното на ВЕЦ-а.


Живков е бил управител на дружеството "Ес Ер технолоджис" през 2014 г., което се занимава с отпадъци и се свързва със Златев, пише седмичникът "Капитал". Фирмата е оператор заедно с още една русенска фирма на две регионални депа за битови отпадъци - тези в Стара Загора и в Пазарджик, а сегашният управител на дружеството Антон Павлов е бил главен енергетик на "Лукойл България".


"Не мога да му искам оставка, той се назначава и уволнява от премиера, аз назначавам всички от зам.-министър надолу. Аз съм притеснен, защото ще трябва да работя сам и ще ми е трудно", коментира пред "24 часа" разследването министърът на околната среда и водите Емил Димитров.


Как България върна италиански боклук


Проверките заради вноса на италиански боклук текат от началото на годината в цялата страна. В средата на януари прокуратурата обяви, че в разследването е установено, че с решение от 6 декември 2019 г. зам.-министър на околната среда и водите е дал съгласие за трансграничен превоз на 25 хиляди тона отпадъци от Италия.


В съобщението тогава не се споменаваше никой от тримата заместници на Емил Димитров - Красимир Живков, Николай Кънчев или Атанаска Николова. Обяснения пред разследващите в края на март даде и министърът на околната среда Емил Димитров.


В началото на декември карабинерите в Милано задържаха незаконен товар от 815 тона боклук, предназначен за България. Открити бяха 582 бали отпадъци, натоварени в 17 вагона, а търговската им стойност на пазара се изчисляваше на 130 хил. евро. След първоначално отричане на проблема бяха установени нарушения в съхранението и преработката на отпадъци от Италия в Плевен и Враца. Последва проверка на прокуратурата.


Още през декември БСП поиска забрана за внос на боклук от страни извън ЕС, а през януари бе обявено, че се подготвя промяна в законодателството, с която да се забрани вносът на боклук в България за срок от една година.


За евентуален мораториум в началото на годината заговори и премиерът Бойко Борисов.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (99)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на liz31552545
  liz31552545
  Рейтинг: 165 Неутрално

  Да не си заместник министър в България. Опасността да се окажеш глава на ОПГ без знанието на министъра над теб е огромна.

 2. 2 Профил на Over
  Over
  Рейтинг: 506 Неутрално

  нотидфикации - тази дума откъде я научихте?

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2082 Любопитно

  Служителите, които отказвали да съдействат, били освобождавани или принуждавани да напуснат", обяви Милева.
  ____________________
  Ама много ги ситнят бушоните от таблото с калинките и светулките!? Каква протекция дава каскета? Кой нормален ще свидетелства за ОПГ без сигурна защита? Нали хората имат ,жени деца и собственост на които държат?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на biborana
  biborana
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "бивш зам.-министър на околната среда и водите и бивш директор на-РИОСВ Плевен".
  За бивш или към момента настоящ заместник-министър говори как' Сийка???

 5. 5 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3773 Весело

  Прокуратурата - екологична, дело на всеки!

  Масони били, хотелиери били... Всички лъжат!
  Прокурорите са най-зелените активисти в България!
  От тях по-зелени няма.
  И тогите им трябва да се сменят със зелени...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 6. 6 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  Браво Гешев,това е пътя да станем нормално общество!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА Ако срещу Радев се яви г-н/жа "ФИЛАНКИШИЯТА",аз ще гласувам за втория!
 7. 7 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 968 Неутрално

  На провинилите се трябва да им се спира незабавно съпорта. Оттам нататък процедурата е ясна.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  Браво Гешев...защо не закачаш видния консултант по боклуците и после кой ще плаща за малките "грешки" всъщност даже не грешки, а пропуски.

 10. 10 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 703 Неутрално

  След цирковете с Иванчева и последвалите с ТАД груп и Лиляна Деянова, не им вярвам за нищо!

 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3499 Весело

  ... Милева заяви, че става дума за "организирана престъпна група, създадена с користна цел" ...

  Тиа са уникуми в творенето на "нАукообразни" тъпизми, начи!

  Ма где и коги е имало "организирана престъпна група, създадена с идеална цел"?

 12. 12 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2543 Неутрално

  Подпукали са и братя Бобокови, поредните олигарси.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 13. 13 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 703 Неутрално

  [quote#8:"Matrix"][/quote]

  ++++++++++++++++++++😂😂😂

 14. 14 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Браво Гешев...защо не закачаш видния консултант по боклуците и после кой ще плаща за малките "грешки" всъщност даже не грешки, а пропуски.
  —цитат от коментар 9 на tsvetko_51


  Браво Гешев ! Гнилите ябълки и преоблечените комунисти - ВЪН ОТ ИГРАТА :
  бившият областен управител на Софийска област Красимир Живков, бивш областен управител на Софийска област по времето на ГЕРБ. Преди това Живков бе два мандата кмет на Правец - през 2003 г. като човек на БСП, а през 2007 г. - от инициативен комитет."

 15. 15 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Живков, по неговите думи, е ресорен за отпадъците от идването на Ревизоро. От два месеца...
  Как ги е правил тия неща за 2 месеца не е ясно, а защо предишния, отговарял 2 години за отпадъците зам. министър е ни лук ял, ни лук мирисъл е още по-неясно.

 16. 16 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 395 Весело

  Не не, у нас корупция почти няма. Само където и да боднеш изскачат корумпета. Ето една чудна идея за стратегия по която Каскета може да действа в следващите 7 години от мандата си: направо да почва да влиза във всяка държавна институция по азбучен ред - на бас, че празно няма да има!

 17. 17 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1053 Гневно

  откъде-накъде някакъв сульо зам.министър ИМА ПРАВА ДА РАЗПИШЕ ЗА ТОЛКОВА ХИЛЯДИ ТОНА ОТПАДЪЦИ????

  това са политически назначения, които просто не трябва ИЗОБЩО да имат такава възможност!

  какви институции, какви пет лева - някакви корумпета са окупирали сградите на ДЪРЖАВНИТЕ институции и действат в ЧАСТЕН интерес!

 18. 18 Профил на babalyuga
  babalyuga
  Рейтинг: 528 Любопитно

  Можете ли да ми припомните, Краси Живков на лявото или на дясното коляно на баща и син Златеви стоеше?

 19. 19 Профил на gdj32490089
  gdj32490089
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#12] от "Корки":

  Ами да, Бобокови чрез 5МВ рециклират акумулатори в Монтана. Ха да видим какво ще излезе - задължение за плащане на данъци или ще му построят нова зала до половина (другата половина пак ще си я делкат за/от нашата сметка).

 20. 20 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5033 Неутрално

  До коментар [#10] от "antikvarno":

  Първият цирк бе с делото за фалита на КТБ, където Божият инструмент не намери връзка с Пеевски!

 21. 21 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5033 Неутрално

  До коментар [#12] от "Корки":

  Става ясно, че в България бизнес може да се прави само с разрешение на сараите! Чужди инвестиции, а?! И тези, които са тук ще напуснат!

 22. 22 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5033 Неутрално

  До коментар [#12] от "Корки":

  Става ясно, че в България бизнес може да се прави само с разрешение на сараите! Чужди инвестиции, а?! И тези, които са тук ще напуснат!

 23. 23 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  Червени боклуци си нямаме ,че и от Италия си ги вкарваме ,лошото е ,че никой няма да го осъди , дърт комунист

 24. 24 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3133 Неутрално

  До коментар [#15] от "Paolo Di Canio":

  "....създадена с користна цел", в която са участвали "бивш зам.-министър на околната среда и водите и бивш директор на РИОСВ - Плевен"."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 25. 25 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 0 Весело

  А Прокопиев кога ще бъде задържан?

 26. 26 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Власт затънала в корупция

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 27. 27 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#14] от "doroteus":

  Браво, Гешеф! А отказалия да се деполитизира пожарникар, първия тулуп на републиката!?

  Eddie lives... somewhere in time!
 28. 28 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4310 Весело

  "Същите сочат, че той индиректно е оказвал натиск на служители на дирекции за съгласуване на нотификации на определени дружества, въпреки че те не отговаряли на необходимите изисквания. Служителите, които отказвали да съдействат, били освобождавани или принуждавани да напуснат.."?!  Оохоо, много грубо бе, другарю от ВМРО, много грубо в полза на "създатели на работни места" с червени пари?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 29. 29 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3368 Весело

  До коментар [#4] от "biborana":

  "За бивш или към момента настоящ заместник-министър говори как' Сийка???"

  Как' Сийка, съвсем по героинята на Чудомир, е като онези жени, "като разчекнат едни уста - като ханджийска порта!" И точно толкова "умни" мисли изговаря - като ОПГ, създадена с користна цел... Бих ѝ препоръчала да се гримира по-дискретно, с оглед заеманата длъжност, но щом така я харесват...
  За пореден път се убеждавам в прозорливостта на журналиста Тони Филипов, дал отдавна определение за това управление - "користно невежество". Този Красимир Живков си е мислел, че е непотопяем, а не обикновен "бушон".

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 30. 30 Профил на Puhon
  Puhon
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Няма оправяне тази държава. Който се докопа до някаква служба мисли единствено как да се облагодетелства лично.ъ Социалистическото минало няма да бъде изкоренено поне две-три поколения. България пропусна своя шанс за радикални промени през 90-те години.

 31. 31 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1534 Весело

  Театърът за отвличане на вниманието на мат'ряла продължава с пълна пара.

  Явно обаче няма как да се мине без жертви.
  Засега горят "пешките". Да видим дали ще се стигне до жертване на някоя по-сериозна фигура с цел спечелване на "партията" и продължаване на "усвояването" :):))

 32. 32 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#25] от "Александър":

  когато гласиваш за демократите.
  толкова ти се отпуска.

 33. 33 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Няма оправяне тази държава. Който се докопа до някаква служба мисли единствено как да се облагодетелства лично.ъ Социалистическото минало няма да бъде изкоренено поне две-три поколения. България пропусна своя шанс за радикални промени през 90-те години.
  —цитат от коментар 30 на Puhon


  не през 90те а през 2001.
  тогава гоцев докара мадридския мошеник.
  и оттогава е чао системката.

 34. 34 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4189 Неутрално

  "Зам.-министър Красимир Живков и още петима са в ареста"

  Поредният показен арест у нас!Когато видим реално осъдени лица от високите етажи на властта , то тогава може да повярваме , че Темида у нас функционира нормално!

 35. 35 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2093 Неутрално


  А днес делото срещу Маринела и Ветко Арабаджиева е било прекратено и върнато в прокуратурата. Поради съществени пропуски при предявяването на обвиненията?!? Двамата са освободени от ареста!

  Браво радост, браво Гешев!

 36. 36 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  Червени боклуци си нямаме ,че и от Италия си ги вкарваме ,лошото е ,че никой няма да го осъди , дърт комунист
  —цитат от коментар 23 на edin drugii  Що се касае до червените боклуци, предлагам да започнем от др. Борисов, др. Цачева и още 18 другари от ПГ на ГЕРБ .
  ДА - БОКЛУК ДО БОКЛУКА !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 37. 37 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  А Прокопиев кога ще бъде задържан?
  —цитат от коментар 25 на Александър  И Прокопиев ли е зам. министър и организирал престъпна група с користна цел ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 38. 38 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#37] от "niksan1":

  Със запорирани имущество за 500млн лв. е и има опасност да се укрие.😉

 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7634 Неутрално

  Тя прокуратурата лесно арестува, трудно доказва.

 40. 40 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  До коментар [#37] от "niksan1":Със запорирани имущество за 500млн лв. е и има опасност да се укрие.😉
  —цитат от коментар 38 на Александър  Само, че до сега не му е хрумвало да се укрие, нали ?
  Онези които трябваше да избягат от България и да си задържат награбеното, предварително бяха предупредени и го направиха - Галеви, Таки, Мустака, Божков и още други от родния ъндърграунд .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 41. 41 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  А днес делото срещу Маринела и Ветко Арабаджиева е било прекратено и върнато в прокуратурата. Поради съществени пропуски при предявяването на обвиненията?!? Двамата са освободени от ареста!Браво радост, браво Гешев!
  —цитат от коментар 35 на Един препатил  Мирише ми, че и Арабаджиеви ще занимават Страсбург за наша сметка .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 42. 42 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  До коментар [#38] от "Александър":

  До коментар [#37] от "niksan1":Със запорирани имущество за 500млн лв. е и има опасност да се укрие.😉
  —цитат от коментар 38 на Александър


  Те и Маринела и Ветко Арабаджиеви са със запорирани имущества и престояха доста време в ареста, ама днес съдът прекрати делото и ги освободи.

  Я спретнете едно емотиконче с провесен нос - За Гешев - с радост.

 43. 43 Профил на biborana
  biborana
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#29] от "Bramasole":

  "користно невежество" - ги описва идеално.
  А Как' Сийка поне ползва термини от НК, защото Радостта като си отвори устата - показва само милиционерско невежество.

 44. 44 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  И тия ли ше ги пуснат тайно като Нено?

  SHADOWS of SOFIA
 45. 45 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#42] от "Един препатил":

  Делото не е прекратено и те не са освободени, а от следствието са в момента под домашен арест.
  Делото продължава...

 46. 46 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2769 Неутрално

  То хубу, ама да не стане като Ветко и Ветка. Щото все повече тия акции заприличват на "съпорт" за рейдърство.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 47. 47 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2769 Неутрално

  До коментар [#45] от "Александър":

  Янлъш си. Делото е върнато заради процесуални нарушения. Знаеш ли какво показва историята в подобни случаи?
  П.П. Това е в спецсъда, любимият на каскетариата.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 48. 48 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  Уговорен мач - това сме го гледали!

  Прибират го този за да се демонстрира борба с корупцията. След 1 година разследвания и дела ще решат, че няма нищо доказуемо и тихомълком ще го пуснат.

 49. 49 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2093 Неутрално


  До коментар [#45] от "Александър":

  Да бе, да - понеже, обаче, защото........

  Впрочем знаете ли, че и делото на Иванчева нещо не върви. Пледоариите бяха насрочени за 20 март, след това отложени заради извънредното положение. При подновяването обаче Специализираният апелативен съд - не кой да е - изненадващо е приел искането на защитата за нова графологична експертиза на основното доказателство - тефтерчето на Иванчева. Което показва, че съдът нещо се е усъмнил. Следващото заседание е насрочено за 3 юли.

  Делото продължава, казвате? Е, така както продължава Иванчева има всички шансове да се кандидатира за президент преди да е приключило. На изборите през 2026 г.

 50. 50 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#28] от "hamiltonf":

  Той няма общо с ВМРО.

 51. 51 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  "С цел да се спестят разходи и данъци дружеството започнало фиктивно да оползотворява отпадъци. За целта "изпращало опасните отпадъци на контролирани от него дружества с фиктивна дейност" и така се генерирала огромна печалба и същевременно се избягвало плащането на данъчни задължения в големи размери, каза говорителят на главният прокурор. Какви са размерите на данъчните задължения, които са останали неплатени и откога е действала по тази схема престъпната група, от прокуратурата не дадоха информация.
  Засега държавното обвинение не дава отговор и на въпроса дали дружеството за рециклиране и преработка на акумулатори в Монтана е свързано с "Приста ойл" на братята Атанас и Пламен Бобокови, каквато информация се появи в медиите."

  Тая държава освен схеми, с друго няма какво да се "похвали"! Естествено, укритите данъци са за десетки или стотици милиони и естествено, те никога няма да бъдат събрани ! Също така и след поредната зрелищна акция, делото ще забуксува в съда ! Естествено ! Като за "наши хора"!!!

 52. 52 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  За този зам. може да се кажат и някои неща като бивш кмет на Правец...….стига да няма давност , защото когато те пазят времето минава неусетно за него и съвсем усетно за излъганите потърпевши !

 53. 53 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  До коментар [#51] от "samoedin":

  Да не говорим,че са осветили оперативни пичове от ДАНС, пълно безхаберие с показните акции!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 54. 54 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2093 Весело

  До коментар [#53] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  До коментар [#51] от "samoedin":Да не говорим,че са осветили оперативни пичове от ДАНС, пълно безхаберие с показните акции!
  —цитат от коментар 53 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  - Извинете, идвам за обявата, че продавате пиано.

  - А-а, Гарабед шпионина ли търсите? На горния етаж.

 55. 55 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  Браво. Поне изсветляват далавера след далавера. Да видим съдът дали след 100 години ще осъди, поне някой.

 56. 56 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Власт затънала в корупция
  —цитат от коментар 26 на neut


  Всички от шайката крадат на воля, само Боко тиквата работи като вол от сутрин до вечер.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Ясно, ще взимат и на братята бизнеса. Докато не видя министър в затвора не вярвам на Гешев.

 59. 59 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#58] от "Ksharp":

  Не вярваш, защото не четеш и не познаваш историята! Бобокови - тази фамилия на комунистически из...роди не може да бъде сбъркана. Чети, стюпид - КОЙ е Ангел Бобоков и кои са неговите приплоди. Комунистически ме-ке..рета, по-страшни от всяка зараза.

 60. 60 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  Няма никаква полза от арестите на когото и да било, докато прокуратурата не се научи да пише обвинителни актове.

 61. 61 Профил на НеНаСтраха Решетников Вирусов
  НеНаСтраха Решетников Вирусов
  Рейтинг: 2027 Любопитно

  Абе някой знае ли защо всички престъпници "колекционират антики" ? По-лесно за препиране?

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 62. 62 Профил на Врачка
  Врачка
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Гарантирано скоро нема да останат бизнесмени в тая държава. След зачестилите репресии всеки, несвързан с Пеевски и ГЕРП, ще почне да разпродава и да прехвърля спестяванията и семействата си към чужбина.

 63. 63 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 187 Неутрално

  нотидфикации - тази дума откъде я научихте?
  —цитат от коментар 2 на Over


  Предполагам че "сепариране" е дошла от същото място. За незнаещите български език авторки на тази статия ше им кажа че думата "сепариране" на български е РАЗДЕЛЯНЕ.

  Също за тяхно сведение - живея от 20 години в САЩ където съм завършила и висшето си образование, но никога не съм си позволила да се гавря с бългаскияТ език. Сран и позор за Вашата умопомрачителна неграмотност.

 64. 64 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Прокуратурата: има арестуван зам.-министър и други, няма подробности (допълнена)

  Какви подробности са ви патили , бе хора . Това да не е Черепа или Цв Василев ? Откъде подробности за този нещастник ?. Кой ще разреши на Гешев да прояви самоинициатива и да си съчинява не само подробности , но и безспорни доказателства .

 65. 65 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  Въпросът е дали единсвения начин На правене на бизнес в България е мафиотския? Не ми се вярва всеки човек започнал голям бизнес да има мафоитско самосъзнание. Но е факт че повечето се превръщат в престъпници, бизнесите им са на ръба на закона, имат на “щат” политици, прокурори, полицаи. И пак опираме до въпросът за яйцето и кокошката. Кое е първично? Бизнесмените ли са престъпници и от там тръгва корупцията и мафиотизирането на държавата? Или мафиотизираната държава е място само за мафити-бизнесмени?

 66. 66 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Тонове опасни боклуци, един зам.-министър, който е работил за "свои", и бизнес за милиони с подозрения за нарушения - така изглежда в няколко думи денят на поредната мащабна акция на прокуратурата, този път провокирана от нерегламентиран внос на боклук от Италия в края на миналата година. Равносметката на финала е шестима в ареста, малко информация и много висящи въпроси, които все още чакат отговор.

  Акциите на Простия и простите се трупат също като боклуците и покриват без изключение всички ПРЕДИШНИ , от години извършени подобни акции . Отдавна са задушени от все нови и нови престъпления брадясали такива още от време оно . Някой да се интересува вече от Ало Ваньо , от загадъчната умрешка на главния участник в сагата Мишо Бирата . Някой да си спомня за поръчката на доган за убииството на Простия , оповестена от самия Прост в НС ? Някой да помни прословутото Тевтерче ?. Е, и за тази акция , записана и тя със златни букви в личните досиета на прокурори , следователи и управници , ще се пошуми и ще се затрупа с нови боклуци , сътворени от омразни боклуци . А съда ще веси нос и сополи , с извинение , и ще чака дела , за да си уплътни работното време . А Боклуци от Италия се внасят в българия още от времето на приватизацията на КЦХ - Разлог от частни хиени . Които караха отпадъчна хартия смесена фифти - фифти с хоросан . За добив на целулоза и хартия . Което доведе до преждевременно запълване капацитета на градсткото сметище и нужда от ново . Мащабни акции ли ???Айде , де !!!

 67. 67 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4189 Неутрално

  Арестувани-добре!Но реално осъдени-КОГА................?!!!!

 68. 68 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4189 Любопитно

  До коментар [#3] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Тя "системата" е нарочно направена така да не функционира реално!И заради това ставаме свидетели на показни /шумни / арести .............и нищо повече!

 69. 69 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4189 Неутрално

  "...............
  С цел да се спестят разходи и данъци дружеството започнало фиктивно да оползотворява отпадъци. За целта "изпращало опасните отпадъци на контролирани от него дружества с фиктивна дейност" и така се генерирала огромна печалба и същевременно се избягвало плащането на данъчни задължения в големи размери.................."

  Поредната колосална далавера за сметка на редовите граждани у нас!

 70. 70 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Без да спомене нито едно име и като отказа да отговаря на журналистически въпроси, говорителят на главния прокурор Сийка Милева обяви, че става дума за "организирана престъпна група, създадена с користна цел", в която са участвали "бивш зам.-министър на околната среда и водите и бивш директор на РИОСВ - Плевен

  Че коя е пелтечещата говорителка Сиичето , че да си позволи да споменава имена , че и подробности около гешефта с някакврси баклуши . Йфлд е еоркийлекф л м,е,фхдйрл кд Тебд лл. Потвърждавайки словоблудството на един негов бивш колега .
  Над Нас само Бог ! Засега .

 71. 71 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1596 Весело

  Арестувани-добре!Но реално осъдени-КОГА................?!!!!
  —цитат от коментар 67 на bat_plamen


  никога... достатъчно е да прочетеш панегирика за съвременния капитализъм на другарката Гочева :)

  "...Но преди да стигнат до големия бизнес, историята им започва като разказ по учебник за съвременния капитализъм - с магазин в родното им село Пиргово. Започнали с търговия с дрехи, а после се насочили към сделки и с горива. Дали за бизнес възхода принос има и известният в Пиргово комунистически род Бобокови, не е ясно. А братята винаги са се дистанцирали от тази кръвна връзка.
  -------
  През 2005 г. е основана фондация “Братя Бобокови”, чиято цел еда създаде нумизматичен музей в Русе в бившата музикална гимназия на града - сграда, паметник на културата, която фондацията закупува през 2007 г. Две години по късно управителят на фондацията д-р Димитър Драганов е обвинен в иманярство - за пране на антични производения на изкуството. Музеят така и не се превръща в реалност..."

 72. 72 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 677 Неутрално

  По обед днес от сградата на Министерството на околната среда и водите, където също влязоха прокурори и агенти на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), бе изведен зам.-министър Красимир Живков, който обяви, че не е задържан и съдейства на разследващите.

  Замесничето все още е весело , ве още не е помирисал в какви л..на енагазил . бил от скоро на поста , не бил арестуван и съдейства ...на палачите си . Ами той и министъра съдействА , ама коленцата ще продължат да притреперват ,докато намерят някой нещастник , когото да наоглавят . А омразната фамилия Живков , явно навяма някакви помисли у доста управляващи , та може и до породят някакви еретични и зловещи помисли . Внимавай , Живков !.

 73. 73 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  Шишито и кукловодите му трябва да прилапат всичко где що има, защото еврофондовете са на привършване.

 74. 74 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  "организирана престъпна група, създадена с користна цел",

  Аз мислех, че има организирани престъпни групи с безкористна цел.

  Сийке, звучиш като квартален милиционер.

 75. 75 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 677 Неутрално

  С цел да се спестят разходи и данъци дружеството започнало фиктивно да оползотворява отпадъци. За целта "изпращало опасните отпадъци на контролирани от него дружества с фиктивна дейност" и така се генерирала огромна печалба

  Изпращала отпадъците на дружества с ФИКТИВНА ДЕЙНОСТ А то от своя страна , складирало опасните отпадъци в дворовете си . И при недостиг на площ , пълнели гардеробите в спалните си . Простотия до шия .

 76. 76 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 340 Весело

  До коментар [#10] от "antikvarno":

  Аз пък, след като не прочетох името Ковачки повярвах на всичко.

 77. 77 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4075 Весело

  До коментар [#61] от "Папайа с коронавирус":

  "Абе някой знае ли защо всички престъпници "колекционират антики" ? По-лесно за препиране?"


  Не знам за всички, приятелю, ама за някои по - нашумели напоследък мисля, че се досещам ! Нещо като желание да се покажат като своебразни "естети", "аристократи", ценители на уникални експонати, които ние, простолюдието, недостойно за тяхното внимание, никога няма да можем дори да видим, освен ако те не благоволят да ни ги покажат.....Голямо великодушие, голям снобизъм в извратен по мутренски стил.....Малко като това, че те, мутрите, могат да убиват и пребиват когото им се поръча, ама иначе са все едни суеверни и религиозни - с кръстове, определени икони......нали се сещаш !

 78. 78 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4075 Весело

  До коментар [#72] от "papуre":

  ".....Замесничето все още е весело , ве още не е помирисал в какви л..на енагазил....."

  А, много добре знае в какво е нагазил, просто е сигурен, че ниога няма да бъде наказан от темида........

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2510 Неутрално

  Не бе въобще не сме живковско правешка кочина.

 81. 81 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 987 Неутрално

  откъде-накъде някакъв сульо зам.министър ИМА ПРАВА ДА РАЗПИШЕ ЗА ТОЛКОВА ХИЛЯДИ ТОНА ОТПАДЪЦИ????
  това са политически назначения, които просто не трябва ИЗОБЩО да имат такава възможност!какви институции, какви пет лева - някакви корумпета са окупирали сградите на ДЪРЖАВНИТЕ институции и действат в ЧАСТЕН интерес!
  —цитат от коментар 17 на хм


  А какви са тези институции, министерства, които са като шапки на големи частни предприятия? Големи бизнес начинания зависят единствено и само от подписа на висш държавен чиновник. И после имало корупция? Амчи при тези условия тя е гарантирана! А къде са правилата, законите, които би трябвало да са еднакви, и за Хасан, и за крупен бизнесмен като Бобоков.

 82. 82 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 987 Неутрално

  За аварията във варненското езеро има ли арестуван? Май все още няма?

 83. 83 Профил на Gto Zed
  Gto Zed
  Рейтинг: 106 Неутрално

  Арестуван?! Когато го осъдите, тогава да ми хвалите съдебната система!

 84. 84 Профил на Gto Zed
  Gto Zed
  Рейтинг: 106 Неутрално

  До коментар [#48] от "everlast666":

  Ама интерестно пред кой симулират работа, едва ли е народа?! Европа немогат да излъжат...

 85. 85 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  Подпукали са и братя Бобокови, поредните олигарси.
  —цитат от коментар 12 на Корки


  Тези си го заслужават не 100 ами 200 процента.....Не че и другите не са виновни, но тези
  съвсем целенасочено са вървели срещу жизнените интереси на цялото общество.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 86. 86 Профил на 👀
  👀
  Рейтинг: 28 Неутрално

  пореднияТ цирк на отиваща си полит-шайка от мутри и пребоядисани олигарси с либерастки ценности

 87. 87 Профил на 👀
  👀
  Рейтинг: 28 Неутрално

  До коментар [#37] от "niksan1":
  не, той милият е складирал само некви 400 милиона доларес в кипьр и оттам започнаха разследване, та наште бяха принудени да го обвинят в износ на 120 мклиона доларес за кипьр, след като е взел пари назаем за еко-парк с ветрени конзоли

 88. 88 Профил на 👀
  👀
  Рейтинг: 28 Неутрално

  До коментар [#57] от "2.5":

  не всичкото боклук в правителството е авер на Баце.

 89. 89 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  ... Милева заяви, че става дума за "организирана престъпна група, създадена с користна цел" ...Тиа са уникуми в творенето на "нАукообразни" тъпизми, начи!Ма где и коги е имало "организирана престъпна група, създадена с идеална цел"?
  —цитат от коментар 11 на xm...


  Естествено, че има и такива. Терористите от 11.09.2001г да не би да са имали користна цел?Или пък група скинари, които пребиват хора заради етноса им.

 90. 90 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#11] от "xm...":

  Робин Худ и неговите разбойници..? :-)

 91. 91 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  Има нещо тука. Досега дръжавния чиновник винаги е бил под закрила. А сега директно с бутонките... хахаха. Обикновено започват с "еди кой си бизнесмен....".
  Май бизнесчето на Бобокови много се е харесало на някой или е трън в нечии очи.

 92. 92 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 987 Неутрално

  За аварията във варненското езеро има ли арестуван? Май все още няма?
  —цитат от коментар 82 на historama


  Нямя ярестуван, няма обвинен. Езерото само си е виновно. Друго щеше да е, ако се бе появило до Женева или Сингапур.

 93. 93 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#12] от "Корки":

  Свинята и Борисов искат бизнеса на Бобокови.

  Ако го вземат, до две три години фалит и безработица

 94. 94 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 460 Весело

  Какъв е този брадат екземпляр на преден план на снимката,изостанал в еволюционното развитие на човека,със запасан пищов като айдук и настъпани от слон уши?!

 95. 95 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#91] от "Хи-хи":

  Бобокови имат чуден бизнес.

  Интересно ми е как ще ги ограбят.
  Мисля че Доган Пеевски и Борисов искат да изнудват всичкия по апетитен бизнес в България.
  Предвид че каквото пипне Свинята, до 2-3 години е във фалит, северозападна България я чака безработица и глад

 96. 96 Профил на димитър иванов
  димитър иванов
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#6] от "АмброзСП":

  Това понятие истина е анахронизъм, и е заместено от споделена субективност, което отразява информационият еквивалент и етиологичният генезис на понятието в по широк смисъл и надявам се по точно. По простата причина ,че всяка истина е нюансирана личностно.

 97. 97 Профил на димитър иванов
  димитър иванов
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#72] от "papуre":

  Имате огромна грешка или просто местен наивитет .Той другаря Живков не е излизал от ямата с торовете , проследете му биографията -Правец кмет; областен управител , София зам. министър , отчитал се е където трябва,може би досега, но се вдигнаха мизите и става ,като на Коледа , по охранените прасета , сори, а без това хазната се по изпразни , Върховната паплач остана без джобни и респективно калъч. Мътиш не мътиш водата , казал вълчо ,ще те изям, защото съм гладен. Точно като в бръснача на Окам;- От всички възможни решения използвай най простото , защото е най вероятно и не усложнява процеса.

 98. 98 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#92:"historama"][/quote]

  "Болните" все повече се увеличават, а от МОСВ ни чули, ни видели.

 99. 99 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Червени боклуци си нямаме ,че и от Италия си ги вкарваме ,лошото е ,че никой няма да го осъди , дърт комунист
  —цитат от коментар 23 на edin drugii


  От Италия вкарваме!
  Правилни отпадъци , само обаче в правилни фирми !

  ----------------------------
  "Заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева ще присъства на официалното откриване от министър–председателя Бойко Борисов на новоизградена инсталация за оползотворяване на сортирани битови отпадъци в циментовия завод на Холсим (България) АД в с. Бели извор, Врачанска област.
  Събитието е на 14 септември 2012 г., петък, от 13,00 часа.
  Общата инвестиция в проекта възлиза на 6,5 милиона евро, като 1.7 млн.евро са получени по ОП „Развитие на конкурентноспособността на българската икономика”.
  Новата инсталация за оползотворяване на сортирани битови отпадъци дава възможност за увеличаване обема на използваните горими отпадъци с близо 35 000 тона годишно."
  -------------------
  " Холсим (България) АД има удоволствието да Ви покани на предстоящото откриване на новоизградената инсталация за оползотворяване на сортирани битови отпадъци в завода на Холсим (България) АД в с. Бели извор, Врачанска област.
  Инсталацията ще бъде открита от г-н Бойко Борисов, Министър-председател на Република България и г-н Тодор Костов, Изпълнителен директор на Холсим (България) АД.
  Общата инвестиция в новия проект възлиза на 6,5 милиона евро. 26% от стойността на проекта (1,58 милиона евро) се покрива от ЕФРР и държавния бюджет ."
  ------------------------

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK