Прокуратурата: има арестуван зам.-министър и други, няма подробности (допълнена)

Прокурори и служители на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) изведоха от сградата на Министерството на околната среда и водите зам.- министъра Красимир Живков (на заден план)

© Велко Ангелов

Прокурори и служители на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) изведоха от сградата на Министерството на околната среда и водите зам.- министъра Красимир Живков (на заден план)Тонове опасни боклуци, един зам.-министър, който е работил за "свои", и бизнес за милиони с подозрения за нарушения - така изглежда в няколко думи денят на поредната мащабна акция на прокуратурата, този път провокирана от нерегламентиран внос на боклук от Италия в края на миналата година. Равносметката на финала е шестима в ареста, малко информация и много висящи въпроси, които все още чакат отговор.


Красимир Живков и още петима в ареста


Шестима души, сред които зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков, са задържани за 24 часа след акцията, която е започнала сутринта и течеше през деня паралелно в няколко града - София, Ботевград, Правец, Плевен, Монтана, Пловдив, Русе, Смолян и няколко кюстендилски села.


Без да спомене нито едно име и като отказа да отговаря на журналистически въпроси, говорителят на главния прокурор Сийка Милева обяви, че става дума за "организирана престъпна група, създадена с користна цел", в която са участвали "бивш зам.-министър на околната среда и водите и бивш директор на РИОСВ - Плевен".
По обед днес от сградата на Министерството на околната среда и водите, където също влязоха прокурори и агенти на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), бе изведен зам.-министър Красимир Живков, който обяви, че не е задържан и съдейства на разследващите. По сходен начин от ведомството беше изведен на 9 януари вече бившият екоминистър Нено Димов, който е обвиняем заради водната криза в Перник.


От сутринта в медиите, неофициално и без позоваване на източници, изтече информация, че на разпит са извикани русенските бизнесмени Пламен и Атанас Бобокови. Местни медии съобщиха, че офисите на фирмата им "Приста ойл" в града са претърсвани, както и жилищата им. В София униформени влязоха и в централата на компанията в квартал "Лозенец".


Четвъртият задържан, за който има косвена информация е неназования от говорителя на главния прокурор "бивш директор на екоинспекцията в Плевен". За останалите двама няма никаква информация до момента.


Прокуратурата се занимава със случая от началото на януари, обясни Милева. Обвинения все още няма, но те се очакват в петък, когато прокуратурата трябва да обяви и дали ще иска постоянен арест за задържаните, или ще им наложи по-лека мярка за неотклонение.


Зам.-министърът работил за "свои" дружества


Сийка Милева обясни, че в основата на схемата стои задължението на всяко дружество, което генерира опасен отпадък, до една година или да го изнесе, или да го предаде на друго за преработка. За да го изнесе, трябва да получи нотификация от регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ). "Зам.-министърът Живков е отказвал издаването на такива нотификации и по този начин е принуждавал производителите да предават опасния отпадък на определени, контролирани от него дружества, които имат разрешение за последваща преработка на територията на България", каза Милева.


Красимир Живков при извеждането му от сградата на МОСВ по-рано днес.

© Велко Ангелов

Красимир Живков при извеждането му от сградата на МОСВ по-рано днес.


"Служителите, които отказвали да съдействат, били освобождавани или принуждавани да напуснат", обяви Сийка Милева. По думите ѝ наред с това той е отказвал нотификации, необходими на компаниите, създали опасни отпадъци, за да ги изнесат от страната.


"От тази схема се е възползвала и рециклираща фабрика в Монтана за преработка на акумулатори", каза Милева. От преработката се получава опасен отпадък, който първоначално се изнасял в Германия, но по думите на Милева това било много скъпо.


С цел да се спестят разходи и данъци дружеството започнало фиктивно да оползотворява отпадъци. За целта "изпращало опасните отпадъци на контролирани от него дружества с фиктивна дейност" и така се генерирала огромна печалба и същевременно се избягвало плащането на данъчни задължения в големи размери, каза говорителят на главният прокурор. Какви са размерите на данъчните задължения, които са останали неплатени и откога е действала по тази схема престъпната група, от прокуратурата не дадоха информация.


Засега държавното обвинение не дава отговор и на въпроса дали дружеството за рециклиране и преработка на акумулатори в Монтана е свързано с "Приста ойл" на братята Атанас и Пламен Бобокови, каквато информация се появи в медиите.


Братята Бобокови и бизнесът им с рециклиране


Пламен (вляво) и Атанас Бобокови.

© Надежда Чипева, Капитал

Пламен (вляво) и Атанас Бобокови.


Днес братята Бобокови не отговаряха на мобилните си телефони. Би Ти Ви цитира писмен отговор на техният пиар Ани Александрова, която заявява, че няма информация за повдигнати обвинения и арести. "Крайно изненадани сме от решението на прокуратурата. Пламен и Атанас Бобокови не са напуснали страната и никога не са имали намерение да го правят. Напротив, тук са. Заедно със своите екипи оказват пълно съдействие на органите на властта", пише тя.


Бобокови са родени в Русе и започват бизнеса си с търговия с облекла, аксесоари, а по-късно и с горива. След това се насочват към смазочните материали. Към момента имат два основни бизнеса - производството на акумулаторни батерии - чрез заводите на "Монбат", и маслен бизнес, развиван под бранда "Приста ойл".


През 2010 г. Българското издание на "Форбс" ги нареди сред най-влиятелните 21 предприемачи, а в последната класация на "Капитал" за най-големите холдинги в България "Приста ойл" заема 6 позиция.


Групата "Монбат" има три завода за батерии в Монтана, Румъния и Сърбия, обединени в дружеството "Монбат рисайклинг". Заводът им за рециклиране в Монтана е единствената косвена връзка, която може да се направи с изявлението на прокуратурата.


Имат фабрики за рециклиране на батерии в България, Сърбия, Румъния и Италия. Братята притежават и компания за батерии в Германия, за масла в Турция и Узбекистан и малка рафинерия за масла в Украйна.


Финансират и частично притежават "Арена Русе". Колекционират антики и имат разрешение да отворят първия частен нумизматичен музей в България, като за целта придобиха една от емблематичните сгради в Русе - бившата Музикална гимназия, която е паметник на културата, построена е през 1900 г. от протестантската общност в града за нуждите на тогавашното немско училище.

Униформени пред софийския офис на "Приста ойл" в квартал "Лозенец"

© Юлия Лазарова

Униформени пред софийския офис на "Приста ойл" в квартал "Лозенец"


Живков дава разрешителните за внос на отпадъци


Красимир Живков е зам.-министър на екологията в последните две правителства на Бойко Борисов. В неговия ресор е даването на разрешителни за вноса за отпадъци от други страни в България. През февруари - в разгара на първата прокурорска проверка за нелегалния внос на боклук от Италия, той отчете, че България има отлични резултати при рециклирането и оползотворяване на боклук, но закъснение при компостирането, а като задачи занапред посочи по-добър контрол на разрешителните и на съдържанието на внасяния боклук, който често се обявява за годен за горене.


В ресорите на Живков са още регионалните екоинспекции, управлението на водите и на националните паркове и Националната служба за защита на природата. Между 2009 г. и 2013 г. той е областен управител на Софийска област, а от 1999 г. до 2009 г. е последователно зам.-кмет и кмет на община Правец.


Името му се споменаваше и в скандала с полупразния язовир Бебреш, основен източник на питейна вода за Ботевград, който сблъска челно кмета на града Иван Гавалюгов и шефа на контролния съвет на "Лукойл - България" Валентин Златев. От партията на Гавалюгов - МИР, обвиниха за източването на язовира ВЕЦ "Бебреш", собственост на бащата на Златев, и попитаха каква е връзката на самия Валентин Златев със зам.-министъра на екологията Красимир Живков, който е дал разрешителното на ВЕЦ-а.


Живков е бил управител на дружеството "Ес Ер технолоджис" през 2014 г., което се занимава с отпадъци и се свързва със Златев, пише седмичникът "Капитал". Фирмата е оператор заедно с още една русенска фирма на две регионални депа за битови отпадъци - тези в Стара Загора и в Пазарджик, а сегашният управител на дружеството Антон Павлов е бил главен енергетик на "Лукойл България".


"Не мога да му искам оставка, той се назначава и уволнява от премиера, аз назначавам всички от зам.-министър надолу. Аз съм притеснен, защото ще трябва да работя сам и ще ми е трудно", коментира пред "24 часа" разследването министърът на околната среда и водите Емил Димитров.


Как България върна италиански боклук


Проверките заради вноса на италиански боклук текат от началото на годината в цялата страна. В средата на януари прокуратурата обяви, че в разследването е установено, че с решение от 6 декември 2019 г. зам.-министър на околната среда и водите е дал съгласие за трансграничен превоз на 25 хиляди тона отпадъци от Италия.


В съобщението тогава не се споменаваше никой от тримата заместници на Емил Димитров - Красимир Живков, Николай Кънчев или Атанаска Николова. Обяснения пред разследващите в края на март даде и министърът на околната среда Емил Димитров.


В началото на декември карабинерите в Милано задържаха незаконен товар от 815 тона боклук, предназначен за България. Открити бяха 582 бали отпадъци, натоварени в 17 вагона, а търговската им стойност на пазара се изчисляваше на 130 хил. евро. След първоначално отричане на проблема бяха установени нарушения в съхранението и преработката на отпадъци от Италия в Плевен и Враца. Последва проверка на прокуратурата.


Още през декември БСП поиска забрана за внос на боклук от страни извън ЕС, а през януари бе обявено, че се подготвя промяна в законодателството, с която да се забрани вносът на боклук в България за срок от една година.


За евентуален мораториум в началото на годината заговори и премиерът Бойко Борисов.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK