На живо

Коронавирусът в България: Карантината при влизане в страната частично отпада (хронология)

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: Карантината при влизане в страната частично отпада (хронология)

© Георги Кожухаров
"Дневник" следи в реално време ситуацията с коронавируса в България.
За идващите от кои страни ще има карантина

Здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, която посочва гражданите на кои страни имат право да влизат в България и идващите от кои държави подлежат на карантина. Според заповедта на карантина от 14 дни подлежат всички, които влизат в България от Швеция, Великобритания, Северна Ирландия, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта и Италия както и от всички трети страни, с изключение на Сърбия и Северна Македония. Изключение се допуска за български граждани и граждани на други държави членки на ЕС, на Великобритания и Северна Ирландия и на страни по Шенгенското споразумение (включително Сан Марино, Андора, Монако и Ватикана).
Подробности тук

Балове може да има след края на юни

Баловете на абитуриентите трябва да се проведат, защото са едно емоционално изживяване, но това може да стане в края на юни, юли или август, каза днес пред журналисти в горнооряховското село Поликраище министърът на образованието Красимир Вълчев.


Министърът уточни, че близо 49 хил. зрелостници ще се явят на матурата по Български език и литература в понеделник, а само 2 000 са избрали "Математика" за втора матура. Той увери, че изпитът по български и литература ще се проведе при максимални мерки за дезинфекция. В стаите е създадена организация така, че контактите между зрелостниците да са минимални. "В общия случай в стандартната класна стая ще бъдат 10 деца на отстояние
поне метър и половина", уточни Вълчев.

Болничното лечение на COVID-19 е струвало на касата 685 хил. лв

Болничното лечение на пациенти с COVID-19 е струвало на здравната каса досега 685 хил. лв., сочат данните на институцията за времето от март до 25 май.


През това време през клинични пътеки с това заболяване са преминали 1087 души. Най-много пациенти са се лекували в болница в София - град - 443-ма. Следват Пловдив - 117, Сливен и Ямбол - по 67, Пазарджик - 46.


Данните за отделните месеци потвърждават възходящата тенденция при броя на пациентите и разходите за лечение. Близо 60% от случаите са през май.

В спортните зали за тренировки може да се допускат по един човек на 4 кв. м площ, но не повече от 20 души едновременно. Това се вижда в актуализирани указания на министъра на спорта Красен Кралев, публикувани днес, след като на 26 май бяха разрешени спортните занимания на закрито.


В указанията се посочва, че в помещенията следва да се извършва дезинфекция 4 пъти дневно, на входовете да бъде осигурен дезинфектант, а персоналът да е с предпазни маски или шлемове и да спазва дистанция от 1.5 метра. В указанията към спортуващите е посочено да носят собствена кърпа в залата и "да се избягва директен контакт със секрети или пръски, отделени при кихане или кашлица".

Танева обеща производителите на рози първи да получат помощ с европари

Производителите на рози ще са първите, които ще вземат помощ след като България получи разрешение част от парите по оперативната програма за развитие на селските райони да се отделят в мярка за подпомагане във връзка с коронавируса. Това обяви на брифинг в Министерския съвет земеделският министър Десислава Танева. Решение на Брюксел се чака до края на юни и тогава ще могат да се заделят 50 млн. евро. Танева посочи, че в розопроизводстовто са комбинирани проблеми на сектора и последствията от коронавируса, заради които ще останат необрани цветове, а в допълнение и изкупните цени са спаднали. Обезщетение ще се дава на регистрираните производители за сортове дамасцена и алба.

Испания улеснява престоя и завръщането на чужденци

Испания удължи автоматично сроковете за краткосрочно пребиваване и разрешителните за временна заетост на чужденци, съобщи българското Министерство на външните работи. Заради разпространението на COVID-19 страната е в извънредно положение до 7 юни.


Сега автоматично с 3 месеца се удължават сроковете за краткосрочен престой на чужденците, които се намират в Испания за период не повече от 90 дни и този период не е изтекъл по време на извънредното положение. За 6 месеца след прекратяването на извънредното положение се удължава срокът на валидност на временните разрешителни за пребиваване, работа, обучение, ученически обмен, стаж и доброволческа дейност, ако този срок е изтекъл по време на извънредното положение или 90 дни преди обявяването му. Също с 6 месеца се удължават и срокът на валидност на разрешителните на членовете на семействата на граждани на ЕС, както и документите за пребиваване на чуждестранните граждани.


Чуждестранните граждани имат право да влязат в Испания като представят валиден документ за задгранично пътуване, както и разрешително за пребиваване на член на семейство на гражданин на ЕС или друг вид разрешително за пребиваване на чужденец, независимо дали валидността му е изтекла.

Омбудсманът Диана Ковачева предложи на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева да отпадне изискването за платени осигуровки на работници и служители шест месеца назад, срещу което те биха могли да получат безлихвени кредити. Тя припомня, че по закон работодателите са длъжни да внасят осигурителните вноски на работниците си. Според нея има трудещи се, на които осигуровките не са внесени не по тяхна вина и затова трябва да бъдат добавени в групата, която може да получава безлихвени кредити.


Ковачева отправи и друга препоръка. Според нея хората, които са ползвали парично обезщетение за безработица за кратък срок, намерили са работа, но поради настъпилата пандемия и извънредно положение отново са останали без работа, също трябва да имат право да получат парично обезщетение за безработица в минимален размер и минимален срок.

В София отново започнаха проверките и налагането на санкции за неправилно паркирали автомобили по тротоари и в зелени площи, предаде Би Ти Ви. Проверките на Столичния инспекторат бяха прекъснати за близо два месеца покрай извънредното положение заради коронавируса. От възобновяването на проверките досега са съставени общо 266 констативни протокола и 190 фиша, а 198 автомобила са били принудително преместени, каза Полина Асенова от Столичния инспекторат.

Носете маските правилно, напомни щабът

Носенето на предпазна маска има смисъл, само когато тя се поставя правилно - като покрива и устата, и носа. Това напомни на брифинга на Националния оперативен щаб държавният здравен инспектор Ангел Кунчев. Той добави и че продължава да е в сила изискването за носене на предпазна маска или шал на закритите обществени места или когато човек е в близък контакт с много хора.


Кунчев напомни и че носенето на предпазни ръкавици също се обезсмисля, ако те не се сменят често и не се дезинфектират. "Лъжливата сигурност, която създава просто носенето на ръкавици цял ден е опасна", изтъкна той.


Коронавирусът в България: Карантината при влизане в страната частично отпада (хронология)

© Юлия Лазарова

За 8 страни в Европа ще остане 14-дневната карантина при влизане в България

Националният оперативен щаб ще поиска отпадане на 14-дневната карантина от 1 юни, но за влизащите в страната българи и за гражданите на Европейския съюз (с няколко изключения) и на Сърбия и Северна Македония. Това уточни държавният здравен инспектор Ангел Кунчев, след като вчера обяви, че щабът ще поиска отпадане на карантината за всички, които влизат в страната.


Щабът обаче ще поиска да остане карантината за осемте страни в Европа, които имат най-висока заболеваемост за последните две седмици. "Това са Швеция, Великобритания, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта и Италия. За тези страни все още ще остане налагането на 14-дневна карантина при завръщане от тях", каза Кунчев.

Оздравелите надхвърлиха хиляда души

Само 8 нови случая на COVID-19 са доказани за деня при 1 725 PCR теста, отчете държавният здравен инспектор Ангел Кунчев на брифинг на Националния оперативен щаб. Петима от заразените са в София, двама в Пазарджик и един във Видин.


Заразените досега са общо 2485, а излекуваните надминаха хиляда - 1 015 души, или 41% от всички доказани случаи. Двама души са починали вчера - мъж и жена на по 91 г. от дома за възрастни хора в гр. Кула са починали в болницата в Лом.


1 995 родители са получили еднократната помощ от 375 лева

Общо 1 995 души са получили към 27 май еднократната помощ от 375 лева за семейства с деца до 14 г., при които родителите са в неплатен отпуск или са останали без работа и доходи поради ограниченията заради коронавируса. Това показват данни на Агенцията за социално подпомагане, предоставени на БТА. Подадените заявления за отпускане на помощта са 5 231.


За еднократната помощ от 375 лева за родители в неплатен отпуск бяха отпуснати 20 милиона лева. Могат да я получават семейства с деца до 14 години, в които единият или двамата родители са останали без работа, но нямат право на обезщетение за безработица и които не са включени от работодателя си в мярката за подпомагане на заетостта 60/40. Друго условия за отпускането ѝ е семействата да не са получавали помощ на същото основание през 2020 г. и да нямат доходи от втори трудов договор, наем, рента, аренда и др.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK