На живо

Коронавирусът в България: Карантината при влизане в страната частично отпада (хронология)

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: Карантината при влизане в страната частично отпада (хронология)

© Георги Кожухаров
"Дневник" следи в реално време ситуацията с коронавируса в България.
За идващите от кои страни ще има карантина

Здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, която посочва гражданите на кои страни имат право да влизат в България и идващите от кои държави подлежат на карантина. Според заповедта на карантина от 14 дни подлежат всички, които влизат в България от Швеция, Великобритания, Северна Ирландия, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта и Италия както и от всички трети страни, с изключение на Сърбия и Северна Македония. Изключение се допуска за български граждани и граждани на други държави членки на ЕС, на Великобритания и Северна Ирландия и на страни по Шенгенското споразумение (включително Сан Марино, Андора, Монако и Ватикана).
Подробности тук

Балове може да има след края на юни

Баловете на абитуриентите трябва да се проведат, защото са едно емоционално изживяване, но това може да стане в края на юни, юли или август, каза днес пред журналисти в горнооряховското село Поликраище министърът на образованието Красимир Вълчев.


Министърът уточни, че близо 49 хил. зрелостници ще се явят на матурата по Български език и литература в понеделник, а само 2 000 са избрали "Математика" за втора матура. Той увери, че изпитът по български и литература ще се проведе при максимални мерки за дезинфекция. В стаите е създадена организация така, че контактите между зрелостниците да са минимални. "В общия случай в стандартната класна стая ще бъдат 10 деца на отстояние
поне метър и половина", уточни Вълчев.

Болничното лечение на COVID-19 е струвало на касата 685 хил. лв

Болничното лечение на пациенти с COVID-19 е струвало на здравната каса досега 685 хил. лв., сочат данните на институцията за времето от март до 25 май.


През това време през клинични пътеки с това заболяване са преминали 1087 души. Най-много пациенти са се лекували в болница в София - град - 443-ма. Следват Пловдив - 117, Сливен и Ямбол - по 67, Пазарджик - 46.


Данните за отделните месеци потвърждават възходящата тенденция при броя на пациентите и разходите за лечение. Близо 60% от случаите са през май.

В спортните зали за тренировки може да се допускат по един човек на 4 кв. м площ, но не повече от 20 души едновременно. Това се вижда в актуализирани указания на министъра на спорта Красен Кралев, публикувани днес, след като на 26 май бяха разрешени спортните занимания на закрито.


В указанията се посочва, че в помещенията следва да се извършва дезинфекция 4 пъти дневно, на входовете да бъде осигурен дезинфектант, а персоналът да е с предпазни маски или шлемове и да спазва дистанция от 1.5 метра. В указанията към спортуващите е посочено да носят собствена кърпа в залата и "да се избягва директен контакт със секрети или пръски, отделени при кихане или кашлица".

Танева обеща производителите на рози първи да получат помощ с европари

Производителите на рози ще са първите, които ще вземат помощ след като България получи разрешение част от парите по оперативната програма за развитие на селските райони да се отделят в мярка за подпомагане във връзка с коронавируса. Това обяви на брифинг в Министерския съвет земеделският министър Десислава Танева. Решение на Брюксел се чака до края на юни и тогава ще могат да се заделят 50 млн. евро. Танева посочи, че в розопроизводстовто са комбинирани проблеми на сектора и последствията от коронавируса, заради които ще останат необрани цветове, а в допълнение и изкупните цени са спаднали. Обезщетение ще се дава на регистрираните производители за сортове дамасцена и алба.

Испания улеснява престоя и завръщането на чужденци

Испания удължи автоматично сроковете за краткосрочно пребиваване и разрешителните за временна заетост на чужденци, съобщи българското Министерство на външните работи. Заради разпространението на COVID-19 страната е в извънредно положение до 7 юни.


Сега автоматично с 3 месеца се удължават сроковете за краткосрочен престой на чужденците, които се намират в Испания за период не повече от 90 дни и този период не е изтекъл по време на извънредното положение. За 6 месеца след прекратяването на извънредното положение се удължава срокът на валидност на временните разрешителни за пребиваване, работа, обучение, ученически обмен, стаж и доброволческа дейност, ако този срок е изтекъл по време на извънредното положение или 90 дни преди обявяването му. Също с 6 месеца се удължават и срокът на валидност на разрешителните на членовете на семействата на граждани на ЕС, както и документите за пребиваване на чуждестранните граждани.


Чуждестранните граждани имат право да влязат в Испания като представят валиден документ за задгранично пътуване, както и разрешително за пребиваване на член на семейство на гражданин на ЕС или друг вид разрешително за пребиваване на чужденец, независимо дали валидността му е изтекла.

Омбудсманът Диана Ковачева предложи на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева да отпадне изискването за платени осигуровки на работници и служители шест месеца назад, срещу което те биха могли да получат безлихвени кредити. Тя припомня, че по закон работодателите са длъжни да внасят осигурителните вноски на работниците си. Според нея има трудещи се, на които осигуровките не са внесени не по тяхна вина и затова трябва да бъдат добавени в групата, която може да получава безлихвени кредити.


Ковачева отправи и друга препоръка. Според нея хората, които са ползвали парично обезщетение за безработица за кратък срок, намерили са работа, но поради настъпилата пандемия и извънредно положение отново са останали без работа, също трябва да имат право да получат парично обезщетение за безработица в минимален размер и минимален срок.

В София отново започнаха проверките и налагането на санкции за неправилно паркирали автомобили по тротоари и в зелени площи, предаде Би Ти Ви. Проверките на Столичния инспекторат бяха прекъснати за близо два месеца покрай извънредното положение заради коронавируса. От възобновяването на проверките досега са съставени общо 266 констативни протокола и 190 фиша, а 198 автомобила са били принудително преместени, каза Полина Асенова от Столичния инспекторат.

Носете маските правилно, напомни щабът

Носенето на предпазна маска има смисъл, само когато тя се поставя правилно - като покрива и устата, и носа. Това напомни на брифинга на Националния оперативен щаб държавният здравен инспектор Ангел Кунчев. Той добави и че продължава да е в сила изискването за носене на предпазна маска или шал на закритите обществени места или когато човек е в близък контакт с много хора.


Кунчев напомни и че носенето на предпазни ръкавици също се обезсмисля, ако те не се сменят често и не се дезинфектират. "Лъжливата сигурност, която създава просто носенето на ръкавици цял ден е опасна", изтъкна той.


Коронавирусът в България: Карантината при влизане в страната частично отпада (хронология)

© Юлия Лазарова

За 8 страни в Европа ще остане 14-дневната карантина при влизане в България

Националният оперативен щаб ще поиска отпадане на 14-дневната карантина от 1 юни, но за влизащите в страната българи и за гражданите на Европейския съюз (с няколко изключения) и на Сърбия и Северна Македония. Това уточни държавният здравен инспектор Ангел Кунчев, след като вчера обяви, че щабът ще поиска отпадане на карантината за всички, които влизат в страната.


Щабът обаче ще поиска да остане карантината за осемте страни в Европа, които имат най-висока заболеваемост за последните две седмици. "Това са Швеция, Великобритания, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта и Италия. За тези страни все още ще остане налагането на 14-дневна карантина при завръщане от тях", каза Кунчев.

Оздравелите надхвърлиха хиляда души

Само 8 нови случая на COVID-19 са доказани за деня при 1 725 PCR теста, отчете държавният здравен инспектор Ангел Кунчев на брифинг на Националния оперативен щаб. Петима от заразените са в София, двама в Пазарджик и един във Видин.


Заразените досега са общо 2485, а излекуваните надминаха хиляда - 1 015 души, или 41% от всички доказани случаи. Двама души са починали вчера - мъж и жена на по 91 г. от дома за възрастни хора в гр. Кула са починали в болницата в Лом.


1 995 родители са получили еднократната помощ от 375 лева

Общо 1 995 души са получили към 27 май еднократната помощ от 375 лева за семейства с деца до 14 г., при които родителите са в неплатен отпуск или са останали без работа и доходи поради ограниченията заради коронавируса. Това показват данни на Агенцията за социално подпомагане, предоставени на БТА. Подадените заявления за отпускане на помощта са 5 231.


За еднократната помощ от 375 лева за родители в неплатен отпуск бяха отпуснати 20 милиона лева. Могат да я получават семейства с деца до 14 години, в които единият или двамата родители са останали без работа, но нямат право на обезщетение за безработица и които не са включени от работодателя си в мярката за подпомагане на заетостта 60/40. Друго условия за отпускането ѝ е семействата да не са получавали помощ на същото основание през 2020 г. и да нямат доходи от втори трудов договор, наем, рента, аренда и др.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5025 Неутрално

  Защо само за деца до 14 години другари управляващи !?!?!?
  От 14 до 18 да мрат ли !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5025 Неутрално

  Интересно е да кажат по етноси и какви осигуровки са плащали защото имаме някои ОБОСНОВАНИ съмнения за едни, които се завърнаха наскоро.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 950 Неутрално

  И храната от "социален патронаж" се изписва като помощи, само дето не става и за прасета.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5025 Неутрално

  До коментар [#3] от "hasmokar":

  Ама някои прасета печелят и дебелеят и от нея.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 410 Весело

  Сигурно са били активисти на герб!

  без подпис!
 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4079 Весело

  Браво на гл. инспектор Кунчев, не пропусна да направи сравнение между Швеция и Дания (18 пъти разлика в полза на втората), с което заби още една "стрела" по многодневните напъни на Мангъровата теория (станала за посмешище пред цялата страна).

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Отдавна беше време за добри новини!!!

 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Отдавна беше време за добри новини!!!

 9. 9 Профил на asroma1927
  asroma1927
  Рейтинг: 885 Неутрално

  8 положителни при 1725 теста е забележителен резултат. Тези цифри говорят за приключване на разпространението. Дано да е така

 10. 10 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 728 Гневно

  1 995 родители са получили еднократната помощ от 375 лева
  —цитат от коментар 0 на статия


  Егати гаврата!

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5025 Неутрално

  До коментар [#5] от "Лопе де Вега":

  И избиратели.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3094 Любопитно

  Новините от здравния фронт са добри, лошите ще дойдат от икономиката, уви.
  Голяма грешка е, че няма икономически щаб.

 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2440 Неутрално

  [quote#10:"parcaleste"][/quote]

  Има семейства и извън малцинствата които нямат пари за храна!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 730 Весело

  Тези новини радват! Нека продължават в същия дух!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 15. 15 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  Лакомията за туристи може да ни изиграе лоша шега.

  подпис
 16. 16 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Другарите искат масова да се раздава на калпак в махалите.
  Средно в махалите имат по 4-5 деца, значи на семейство да им дават по 2 хиляди и да се кротнете.
  Безработицата в България в момента е 9% , а в много страни още преди кризата е над 15%
  Например в Гърция и Турция е около 15%
  В България в момента средната безработица е под средната за ЕС ...

 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5025 Неутрално

  До коментар [#15] от "Иван K":

  ++++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5025 Гневно

  До коментар [#16] от "001":

  Предупредих, че ще има далавера още когато започнаха да ги регистрират в бюрата.
  Ще има още да точат социалните фондовеплатени от Българите !!!
  БОЛЕН ЗДРАВ НОСИ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 652 Любопитно

  Ако няма туристи , откъде пари за чаветата ...
  Около 10 милиарда годишно България печели от туризъм ...
  Тези средства тази година едва ли ще са повече от 5 милиарда, тоест само от туризма ще има дефицит от 5 милиарда.
  Защо ли Италия която е от най засегнатите първа бърза да отвори границите си за туристи още о 3 юни , защото ако нямат туристи зимата ще имат бунтове от гладни.

 20. 20 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#12] от "boevbisser":

  Има кой да разпределя порциите. Той е известен на цялата страна. А Владко е неговият пророк.

 21. 21 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Почнахме да олабваме мерките при пикови стойности 50-60 заразени дневно и резултатата е, че зарарзените намаляха до 10-20. Излиза, че вирусът не се интересува и влияе много от мерките на щаба и правителството. Тоест, някои мерки са били напълно излишни, други - не толкова ефективни, колкото се предполагаше, което ги прави почти безполезни. Просто никой не знаеше, затова не можем да виним никой, че сме ручали жабета с безполезни мерки.

 22. 22 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  До коментар [#12] от "boevbisser":

  Икономиката със всеки ден не само, че се възстановява Ами даже инвестициите не се спират. В Габрово в момента се строят 6 завода на пълна мощност и една сграда за ИТ фирма. Минимум 1000 скъпи работни места значи със услугите 3000 минимум.
  Заводите са:
  ИТ фирма дето казва, че прави най-модерната сграда в света затова чакам да я видя с изхвърлянето им. Нова сграда на израелските инвеститори за туби за дезодоранти, нов цех на Медтехсуис, 5 завод на Габинвест нов завод на Дзали, нов цех на МАК и нов иновативен технологичен парк за 24 милиона лева.
  Хайде кажи къде виждаш кризата?! Дай факти.
  В София, Варна и Бургас безработицата не се е увеличила. Дай факти ето така като мене.

 23. 23 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  Абе Анани, нали щеше да има карантина цяло лято, та да не ходим в Гърция? И какво значи "отпада за български граждани". Тоест ако си български гражданин и влизаш от Италия, няма да има но ако си италианец -ще има? Бойковизми

 24. 24 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3094 Любопитно

  До коментар [#22] от "Да вярваме на истината":

  Бъди търпелив, фактите ще ги дадат МФ, НСИ, БНБ.
  Аз говоря за макроикономика, ти говориш за микро, аз говоря за България, ти говориш за Габрово. Няма как фактите да съвпадат.
  Въпреки това ти желая приятен ден.

 25. 25 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4949 Неутрално

  Защо не съобщават всеки ден броя на заразените пред СЗО, а се отчитат веднъж на два дни, за да е по-голям броят ли. Вчера СЗО отчете 0 заразени и 0 починали, а бяха 17, днес с тези 8 души ще станат 25.

 26. 26 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Аз лично съм убеден, че заразяването става само в места с висока концентрация на вируса. Затворени помещения с болни, които не се проветряват често - болници, старчески домове, гета, самолети и т.н.
  Извън тях - изключително рядко, иначе служителите в хипермаркети, в банки и други досега да бяха пламнали от заразата. А такова нещо не се наблюдава никъде.

 27. 27 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1715 Весело

  До коментар [#24] от "boevbisser":

  Ами да де:) Довечера ще видиш, че към края на май бюджетът ще е още на излишък:)

 28. 28 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#24] от "boevbisser":Ами да де:) Довечера ще видиш, че към края на май бюджетът ще е още на излишък:)
  —цитат от коментар 27 на Да вярваме на истината


  Да , но в сравнение с миналата година ще е с над 2 милиарда по-малко.

  Миналата година към юни месец имахме около 2-3 милиарда излишък, а тази ще сме на нула юни месец и на минус в края на годината, а не на излишък

 29. 29 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1715 Весело

  До коментар [#24] от "boevbisser":

  И София, Варна и Бургас да определящи за страната. И там се визират области не градовете във Варна и Бургас. Значи освен туризъм там имат алтернативно производство. Щом няма безработица огромна. Тези 3 града вече са определящи за страната.
  А в София град средната брутна бяла заплата на наетите лица вече е почти 1000 евро.

 30. 30 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 652 Неутрално

  София имаше безработица под 2% преди кризата, а в момента едва ли ще мине 3% което е сигурно , че ще остане сред градовете с най ниската безработица в ЕС и в момента.
  Да не говорим, че от данните на НСИ се вижда , че последната седмица вече тренда е обърнат и са назначени повече, отколкото са уволнени.
  България е от малкото страни които се простират според чергата си и дори тази пандемия последните 3 месеца, не ни накара да теглим панически заеми, както направиха много други.

 31. 31 Профил на hifi_hifi
  hifi_hifi
  Рейтинг: 348 Неутрално

  До коментар [#30] от "001":

  Много производствени фирми изкараха последните 2-3 месеца по инерция и устискаха положението, но се га тепърва започва забавянето.
  реално бяха спрели хотели, ресторанти, молове, а те не са структуроопределящи ако няма кой да ги ползва.
  Така че юни и юли ще са много показателни...
  Това че последните 2 седмици пак са назначили хора в ресторанти и магазини, не води до нищо ако другия месец освободят хора в реални производства

 32. 32 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  Защо само за 8? В другите държави също има болни?

 33. 33 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Новините от здравния фронт са добри, лошите ще дойдат от икономиката, уви.Голяма грешка е, че няма икономически щаб.
  —цитат от коментар 12 на boevbisser


  А "Щаб Баница" кога!?

 34. 34 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2504 Неутрално

  Дано са направили добре сметката. Че при очертаващата се липса на руснаци и украинци (дори тези, с имоти тук), алконафтите от албиона остават единствената надежда за кръчмарите.

 35. 35 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Ако няма туристи , откъде пари за чаветата ...Около 10 милиарда годишно България печели от туризъм ...Тези средства тази година едва ли ще са повече от 5 милиарда, тоест само от туризма ще има дефицит от 5 милиарда.Защо ли Италия която е от най засегнатите първа бърза да отвори границите си за туристи още о 3 юни , защото ако нямат туристи зимата ще имат бунтове от гладни.
  —цитат от коментар 19 на 001


  10 милиарда България ли печели, или хотелиерите!?
  Аз съм напълно за частен бизнес и печалба, но още повече съм за точните изказвания.
  А още повече съм, за съд на тия, които окрадоха защитената от Конституцията плажна ивица.

  Ако хотелите купуват стоките си на Х цена, която има 20% ДДС, а после ги продават за 2 * Х цена, която има 9% ДДС, илиза, че тяхната част от ДДС-то, което плащат е 0ла. Другата е била вече платена от други, преди тях.

  И остават едни 10% данък печалба.
  Също и осигуровки, на минималните заплати на работниците от Украйна.

  Както и да го въртя, не мога да ги докарам 10 милиарда. Нито 5.

 36. 36 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Абе чудя се, ако имаше някаква криза в ИТ сектора, дали парламента щеше да приеме закон, който облага 2но хотелиерите, че да подпомага ИТ сектора!?

  То и да няма криза, ако се подпомага ИТ сектора, за да нарастне 2но, нима това не е разумна помощ!?
  А къде е тя!?

  Не е ли основният принцип на капитализма, да се инвестира в печелившите отрасли, ДО ДУПКА, за да печелят още повече!?
  Къде са специалните стимули за образованието, къде са стимулите за идващи инвестиращи компании, къде са предоставени парцели за строеж на бизнес сгради, така както се натискаше за завода на фолцваген!?

 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8551 Неутрално

  Патологични лъжци. 1,5 млрд. щели да раздадат по схемата 60/40. Досега са похарчили за нея 53 млн. Ама, като има кой да вярва, ще лъжат.

 38. 38 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  До коментар [#28] от "001":

  Ще видим. Ако сме на естествена нула на 31 декември ще е супер. Аз мисля обаче, че и в края на юни ще сме на излишък.
  Да не забравяме, че парите за Хемус например да отделени от излишъците предните две години. Освен това спряха превъоръжаването. Освен това 80% от икономиката работи.

 39. 39 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Туризмът, колкото и да е екологичен, модерен, и приятен има един уникално лош недостатък. За този недостатък изобщо не се досещах, не го виждах, макар да беше пред очите ми в другите държави, до момента в който не го видях с очите си в собствения си град Бургас.

  И той е, че ПРЕВРЪЩА МЕСТНИТЕ В КАМЕРИЕРКИ, СЕРВИТьОРКИ И БАРМАНИ. Няма вече интелигенция и елит. Няма училища, университети, предприятия с високо добавена стойност. НЯМА СРЕДНА КЛАСА! Има равни общи работници на минимална заплата.
  Това е ТУМОР за обществото. По-страшен от чалгата и простащината.

  Сега, като се върна назад, си давам равносметка, че е било така и в другите държави. Целия карибски регион, Куба, Мексико, Доминикана.
  Привидно икономиката е в разцвет. Но това е болен тип икономика, изродена.
  Може и да звуча като социалист. Но аз съм твърдо убеден капиталист.
  Просто смятам, че това е една от малкото точки, където държавата чрез регулация трябва да подпомогне високотехнологичните бизнеси с висока добавена стойност, високи заплати, образование, интелект.

 40. 40 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Как да не му писне човек от тези докторски простотии ? Карантини , тестове, пандемия, заразени излекувани и умрели !!!!!! Всичко това е една голяма лъжа за да се оправдаят некомпетентността и неадекватните им мерки на НОЩ и правителството... Първо това не е пандемия, второ коронавируса не е смъртоносен а само "помага" на хора със съпътстващи заболявания или отслабен имунитет, трето надеждността на тестовете е много съмнителна, четвърто никой не е тествал нито една циганска махала защото статистиката им ще отиде на кино, пето щом няма масова смъртност в циганските гета това означава че те имат повишен имунитет понеже са на "ти" със всеки гад - бактерия, гъбичка или вирус. Шесто щабът скандираше по средата на март че няма заразени и умрели , а дори в болниците нямаше достатъчно тестове, предпазни облекла и дезинфектанти..... Проспаха януари и февруари с план за действие, осигуряване на тестове и защитни облекла..А накрая си гласуваха диктатура и фалираха дребния и средния бизнес...

 41. 41 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  100 човека повече са починали през последната седмица у нас. Очаквам тази тенденция да се запази. От средата на Март бе ограничен достъпа до медицинска помощ за лечението на много хора страдащи от най- различни заболявания, поради анти Ковид мерките. Да не се окаже, че спасявайки едни... сме обрекли други.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 42. 42 Профил на hifi_hifi
  hifi_hifi
  Рейтинг: 348 Неутрално

  Туризмът, колкото и да е екологичен, модерен, и приятен има един уникално лош недостатък. За този недостатък изобщо не се досещах, не го виждах, макар да беше пред очите ми в другите държави, до момента в който не го видях с очите си в собствения си град Бургас.И той е, че ПРЕВРЪЩА МЕСТНИТЕ В КАМЕРИЕРКИ, СЕРВИТьОРКИ И БАРМАНИ. Няма вече интелигенция и елит. Няма училища, университети, предприятия с високо добавена стойност. НЯМА СРЕДНА КЛАСА! Има равни общи работници на минимална заплата.Това е ТУМОР за обществото. По-страшен от чалгата и простащината.Сега, като се върна назад, си давам равносметка, че е било така и в другите държави. Целия карибски регион, Куба, Мексико, Доминикана.Привидно икономиката е в разцвет. Но това е болен тип икономика, изродена.Може и да звуча като социалист. Но аз съм твърдо убеден капиталист.Просто смятам, че това е една от малкото точки, където държавата чрез регулация трябва да подпомогне високотехнологичните бизнеси с висока добавена стойност, високи заплати, образование, интелект.
  —цитат от коментар 39 на Тангра


  +++++++++
  абсолютно съм съгласен

 43. 43 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3094 Любопитно

  До коментар [#40] от "mils5656":

  Не си прав. Швеция като каза, че няма пандемия, какво спечели - нищо, само повече починали, запази ли икономиката си - не. Европа е свързана, паниката беше голяма, невъзможно е малка България да е някакъв остров и само ние да сме умни, а пък другите - глупави. Съгласен съм иначе, че попресолихме манджата, но в общия казан това едва ли има значение.
  Вече единственото важно е как по-бързо да се възстанови икономиката.
  Приятен ден на всички, да работим.

 44. 44 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 858 Весело

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":
  „Интересно е да кажат по етноси и какви осигуровки са плащали защото имаме някои ОБОСНОВАНИ съмнения за едни, които се завърнаха наскоро.“

  То имаше такава статистика(в ДИР БГ) преди 2 седмици. От 2100 заразени, 1750 бяха без здравни осигуровки, 210 медицински лица. Можеш да си направиш сам сметката.

 45. 45 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Е ,ясно е ,че точно те не плащат ,но гласуват правилно ,затова за тях са помощите ,правата ,а за останалите е правото да плащаш данъци и да те глобяват и тормозят ,ако не си платил навреме ,социализъм ,другарки и другари .

 46. 46 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  До коментар [#40] от "mils5656":

  Абе ако те лепне ковида и загинеш от него ,няма да си недоволен на 100% ,повярвай ми !

 47. 47 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Да въведат задължителни тестове за тези от 8-те държави и при отрицателен резултат да отпада изискването да са под карантина.

 48. 48 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  До коментар [#39] от "Тангра":

  Туризмът винаги е тумор, разяждащ природата.

 49. 49 Профил на Danail Mindov
  Danail Mindov
  Рейтинг: 115 Весело

  Еи тези хора са неуморни. Ти да видиш колко бил ЕДИНЕН Света като става въпрос за вкарването на хората в Стадо с наведена глава

 50. 50 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3719 Неутрално

  До коментар [#21] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Или има някаква инерция.

  Любовта ще спаси света!!!
 51. 51 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  До коментар [#21] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Тогава заразените бяха вече в клъстери, които са ограничени с карантини и тестване. Затова започна охлабване на мерките. Преди да пишеш се поитересувай.
  Едва ли обаче са успели да ограничат всички заразени. Очаквайте нов скок точно както се получава в момента в Южна Корея.

 52. 52 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар 36 от Тангра :

  Тангра , съгласен съм за нещата които пишеш , но без извинение - пише се Фолксваген на български , а на немски - Volkswagen ! !

 53. 53 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 489 Неутрално
 54. 54 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3609 Неутрално

  "Швеция, Великобритания, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта и Италия."

  Франция и Германия не фигурират!? Жалко за британските пияндета.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 924 Гневно

  ''Националният оперативен щаб ще поиска отпадане на 14-дневната карантина от 1 юни, но за влизащите в страната българи и за гражданите на Европейския съюз (с няколко изключения) и на Сърбия и Северна Македония. Това уточни държавният здравен инспектор Ангел Кунчев, след като вчера обяви, че щабът ще поиска отпадане на карантината за всички, които влизат в страната.

  Щабът обаче ще поиска да остане карантината за осемте страни в Европа, които имат най-висока заболеваемост за последните две седмици. "Това са Швеция, Великобритания, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта и Италия. За тези страни все още ще остане налагането на 14-дневна карантина при завръщане от тях", каза Кунчев.''

  някой може ли да преведе тая журналистическа логорея? смесват се 3 понятия - национално гражданство на идващия, ЕС/не ЕС гражданство и страна от която идва - от горенаписаното не разбирам един българин прибиращ се от Италия ще стои ли 14 дни карантина или не?

 57. 57 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 924 Весело

  До коментар [#12] от "boevbisser":Икономиката със всеки ден не само, че се възстановява Ами даже инвестициите не се спират. В Габрово в момента се строят 6 завода на пълна мощност и една сграда за ИТ фирма. Минимум 1000 скъпи работни места значи със услугите 3000 минимум.Заводите са:ИТ фирма дето казва, че прави най-модерната сграда в света затова чакам да я видя с изхвърлянето им. Нова сграда на израелските инвеститори за туби за дезодоранти, нов цех на Медтехсуис, 5 завод на Габинвест нов завод на Дзали, нов цех на МАК и нов иновативен технологичен парк за 24 милиона лева.Хайде кажи къде виждаш кризата?! Дай факти.В София, Варна и Бургас безработицата не се е увеличила. Дай факти ето така като мене.
  —цитат от коментар 22 на Да вярваме на истината


  абе ти нямаш ли почивен ден с твоите тролски герберунгелски тъпотии?

  аха-аха Габрово да стане Сан Франциско до 2 месеца...

 58. 58 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 924 Весело

  Дай факти.В София, Варна и Бургас безработицата не се е увеличила. Дай факти ето така като мене.
  —цитат от коментар 22 на Да вярваме на истината


  тъпан, не се е увеличила още, защото се провлачват изостанали проекти, които не могат да бъдат спряни по средата, но голяма част от новите се анулират, и изобщо тепърва ще стигне до нас цялата лудница в САЩ и ЕС

  също така безработицата стои засега приемлива, понеже голям процент от фирмите пратиха служителите да си вземат платените/неплатени отпуски, ама тия отпуски не са безкрайни и скоро ще се вдигне осезаемо безработицата

 59. 59 Профил на Elysium
  Elysium
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Стига с тази простотия! Каква е тази малоумщина? Какво значи остава за другите страни. В Италия има 500 положителни резултата от над 60 000 теста вчера при 60 000 000 население. Сега какво - да ходя първо до страна, за която няма да има карантина, за да се прибера ли?

 60. 60 Профил на Veshin
  Veshin
  Рейтинг: 466 Неутрално
 61. 61 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3598 Весело

  Танева била обещала производителите на рози първи да получат помощ с европари.
  Това като изява на голяма грижа за тези производители ли да го разбираме?
  Какво точно се опитва да пробута Танева?
  И сега всички ние трябва да я поздравиме и да и благодарим ли?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 62. 62 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8551 Неутрално

  След като почнаха да разорават розовите градини, Танева се сети, че има и такова производство, освен зърното и тютюна.

 63. 63 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 5604 Неутрално

  Само у нас "производители" и "берачи" са тъждествено равни.

 64. 64 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8551 Неутрално

  Един лекар от Плевенската болница каза, че пътеката е 600 лева. А някои болни лежаха по един месец .

 65. 65 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  До коментар [#64] от "Роси":

  Тоест ,както са свикнали всички в България , лечението в болница е загуба за болницата ,защото пациента лежи 10-20 дни ,а пътеката е 600 лв ,разходите отиват средно над 2000 лв , всичко това се покрива откъде , от заплатите на лошите малоумни и неграмотни медици , в това време държавата отчита милиарди изхарчени в помощ на борбата с ковид и ще вземе още 15 милиарда за същата цел ,но те ще стигнат само до някои наши хора ,а не до медиците .

 66. 66 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  До коментар [#59] от "Elysium":

  Да ама в Русия има стотици хиляди заразени и като ни плъзнат сега руските братя туристи , не ти е работа .

 67. 67 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 894 Любопитно

  Болничното лечение на COVID-19 е струвало на касата 685 хил. лв
  Едно на друго по 6-700 лева на глава . Много ли е , малко ли е... Особано като се знае , че лек за тази инфекция няма ....

 68. 68 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 894 Любопитно

  Данните за отделните месеци потвърждават възходящата тенденция при броя на пациентите и разходите за лечение. Близо 60% от случаите са през май.

  А какъв ли може да бъде извода от такава "новинка" ? Може би единствено , че цената на лечението на пациента е постоянна величина , която расте единствено заради ръста на на броя на пациентите . Или написаното е само за пълнеж на времето за информация .

 69. 69 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 894 Весело

  Балове може да има след края на юни
  Баловете на абитуриентите трябва да се проведат, защото са едно емоционално изживяване, но това може да стане в края на юни, юли или август,

  Ами прав е министъра . Емоциите трябва да се изживеят от децата . Дано само не се комбинират с Коледните празници .

 70. 70 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 894 Весело

  В указанията към спортуващите е посочено да носят собствена кърпа в залата и "да се избягва директен контакт със секрети или пръски, отделени при кихане или кашлица".

  Ами Кралев би тряБвало да се постарае повече и да дефинира начините КАК точно ДА СЕ РАЗБИРА КОГА ЧОВЕК ЩЕ КИХНЕ ИЛИ ЩЕ СЕ ИЗКАШЛЯ . За да се избегне директния контакт .

 71. 71 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 894 Весело

  Производителите на рози ще са първите, които ще вземат помощ след като България получи разрешение част от парите по оперативната програма за развитие на селските райони да се отделят в мярка за подпомагане във връзка с коронавируса.

  Демек , когато Брюксел даде на нас с чувал , ние ще ви даде с торба
  Нещо като обещанията за подарък на циганската сватба .

 72. 72 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Омбудсманът Диана Ковачева предложи на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева да отпадне изискването за платени осигуровки на работници и служители шест месеца назад, срещу което те биха могли да получат безлихвени кредити. Сачева е от кохортата на Владито Горанов . Ш тя е затисната , когато става въпрос за изваждане парички от държавната каса , да се прави на умряла катерица . И го прави отлично . Няма как да не знае , че от години се дъвче въпроса с нередовното превеждане на осигуровките от работодателите . Но когато си чучнат по чужда милост на едно проветриво , но доходоносно и анторитетно място , послушанието е гаранция за опазването му .

 73. 73 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Омбудсманът Диана Ковачева предложи на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева да отпадне изискването за платени осигуровки на работници и служители шест месеца назад, срещу което те биха могли да получат безлихвени кредити. Сачева е от кохортата на Владито Горанов . Ш тя е затисната , когато става въпрос за изваждане парички от държавната каса , да се прави на умряла катерица . И го прави отлично . Няма как да не знае , че от години се дъвче въпроса с нередовното превеждане на осигуровките от работодателите . Но когато си чучнат по чужда милост на едно проветриво , но доходоносно и анторитетно място , послушанието е гаранция за опазването му .

 74. 74 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#22] от "Да вярваме на истината":

  Строежът на новите цехове е факт. Заявени работни места - около 400. Заявена средна брутна заплата за тях - около 1100 лева. Данните са от Мнистерството на икономиката.
  Т. нар. иновативна сграда е далаверка на дребно на лица около кметицата.
  Технологичният парк уж има осигурено финансиране от 24 млн. /играта е на Т. Дончев/, но не се знае кога точно, какво точно ще има вътре и т. н. Много прилича на една друга история покрай Дончев - т. нар. Бизнес инкубатор в града /поздрави на г-н Дончев от батко му Калин Илиев/.
  Поразпитвайте малко насам-натам из града преди да пишете за пред хора.

 75. 75 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Абе, момци и девойки, що никой не дига джангър за маските?
  Толкова ли сте изтерясали от ковидизма?

 76. 76 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Докога смятат да ни маскират?
  Докога трябва да се правим на умрели скумрии, та да угодим на НОЩ?

 77. 77 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Най-наглото послание за маските - ти пазиш другите!!!
  Демек , а си без маска , а си станал терорист!
  За къф *** са тия маски - да вляза в магазин , като пропуск?
  За какво е цялата тази дивотия - виж ме , аз съм уплашен от Ковид 19?
  За да се правим на идиоти , спазвайки идиотска заповед , на министър на здравето, дето си няма понятие от здравеопазване, затова ли?
  Махайте тия парцали , като задължителни - който иска и с противогаз да се движи!
  Немам желание да пазя никого от нищо , още по малко да ме смятат за терорист , ако случайно кихна!
  То идва вълната на летните грипове за по 2-3 дена . И кво -пак да затворим държавата ли, че имали кихащи?
  Докога ще ме гледат като обществен враг , ако съм без маска???
  И защо , по дяволите???

 78. 78 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Тази история , дето Кънчев разправя , че едва ли не маските ще останат вовеки-веков, е пулна идиотщина!
  Как парцал сдънат на 3 ще те предпази от виръс с размери 70нМ- та преждите в плата с макс 1500/кв инч. за повече не съм чувал.
  Оградата е 17 стотни от милиметъра, а пази от нещо под микрон?
  А дано, ама надали!
  Носене на маски за солидарност - аде да кажем може, ама не и задължителни по закрити площи- магазини най вече!
  Как ще седнат 4 души на една маса/на закрито/ от 1 ,06 и ще си пият бирата и ще си ядат кебапчетата с маски???
  За тях може, ама за идиотите /населението не може?
  маски долу!!!

 79. 79 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Между другото , тази идиотска заповед се спазва смо по големите вериги магазини, щото има пазванти на вратата ! Никъде другаде!
  И докога ще търпим да ни налагат чуждо мнение !
  Аз Човек ли съм или РОБ на НОЩ?
  Ми нема ви се маскирам , бе !
  Майната ви!

 80. 80 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Преди дни, когато беше 35 * на сянка , половината население вървеше маскирано -смятайте колко са психясалите!
  Даже видях жена около 30-те със зимно яке ,шапка и нахлупила си качулката,, и сини ръкавици - тея силиконовите.А да - и очила предпазни, забравих.
  Е тва ако не е зомби - млад човек!
  Разберете - стига сте изтерясвали - живейте си живота!!!
  Иначе ще ни превземат зомбитата!
  Иначе те ще победят - тогава ще плачете за нормалност!
  Зомбитата с маски превзеха света!

 81. 81 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Стига паника- около 3-5% са се заразили в България и това е макс, нема повече!
  От тех са били по болници 1000 човека, ама не се знае дали зарад короната или щото са болни !
  В една софийска болница изкараха статистика , че от 140 пациенти само 40 са с положителн тест, ама ги броят и лекуват за корона,
  Масова ,манипулация !
  Имало болни- има дръжки!
  Има
  вътрешно болнични инфекции - 250 медици са заразни с мистериозния вирус


  Как се спрявяте , бе в София на ли други места със "сомби апокалипсиса
  Живейте си живота , щото е са-амо едон !

 82. 82 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Как се спрявяте , бе в София на ли други места със "зомби апокалипсиса
  Живейте си живота , щото е са-а е само един !Нама повторения, освен амо не сте будисти, ама едва ли....
  Кажете " Маината ми на кортонкатаа!"
  Кажете го гега , а ме по нова година - живейте , стига сте вегетирали!

 83. 83 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Кажете " Майната му на коронката!
  Малко повече букви съм натиснал :(

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK