Правилата за карантина, или кой и как може да влиза в България

Правилата за карантина, или кой и как може да влиза в България

© ReutersНовината, че щабът за борба с коронавируса ще предложи да отпадне задължителната карантина за гражданите на Европейския съюз и две съседни страни, ще даде глътка въздух не само на завръщащите се от тези страни българи, но също на чуждестранни студенти, на пътуващите по бизнес или потенциални туристи.


Днес държавният здравен инспектор внесе уточнението, че 14-дневната изолация на посочен адрес ще остане за пристигащите от осем държави в Европа, които за последните две седмици са били с най-много регистрирани случаи на COVID-19. Това са Швеция, Великобритания, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта и Италия. И докато се очаква заповед на здравния министър, която да регламентира предложението, "Дневник" припомня какви са правилата за влизане и карантина в страната към момента.


Кой може да влиза в България


Все още в страната е забранено влизането на гражданите на трети страни по въздух, море и суша.
Българските граждани и гражданите на ЕС и страните по шенгенското споразумение (включително Сан Марино, Андора, Монако и Ватикана) имат право да влизат в страната.


Границите не са затворени и за членовете на семействата на българските граждани, за хората във фактическо съжителство с българи, както и за тези със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваващи в страната и членовете на техните семейства.


Забраната за влизане в страната на хора от трети страни има няколко изключения. Те са за:

- медицински и социални работници;
- доставящи лекарства, медицински изделия и предпазни средства, включително за инсталиране и поддръжка на медицинска апаратура;
- транспортен екипаж;
- сезонни работници в земеделието и туризма;
- погранични работници;
- представители на бизнеса и инвеститори и заетите с изграждането и поддържането на критичната инфраструктура;
- хора, пътуващи по хуманитарни причини;
- държавни и правителствени делегации и дипломати;
- хуманитарни работници, служители на международни организации, служби за сигурност и военни, когато влизат в страната по работа.
В страната имат право да влизат и транзитно преминаващите, като в заповед на здравния министър Кирил Ананиев от 21 май се уточнява, че това се разрешава, само "когато може да се гарантира незабавното напускане на територията на Република България".


Карантината и сега не е за всички


Влизащите в България, независимо от гражданството им, се поставят под карантина за срок от 14 дни. Те трябва да останат в дома си или на посочен от тях адрес. И тук обаче има изключения. Те са за членовете на семействата или намиращите се във фактическо съжителство с български граждани, както и за българите и гражданите на ЕС, които са представители на търговско-икономическите и инвестиционни дейности и работещите по изграждането и поддръжката на стратегическата и критичната инфраструктура на България.

На задължителна карантина не подлежат и водачите на автобуси или камиони, които превозват пътници и товари.


В 14-дневна изолация не се поставят и гражданите на ЕС и на трети страни, които са:

- медицински и социални работници, пътуващи по работа;
- работници, които доставят лекарства, медицински изделия и лични предпазни средства, както и медицинска апаратура, включително при инсталирането и поддръжката ѝ;
- чуждестранни официални длъжностни лица и делегации, дипломати, хуманитарни работници, служители на международни организации, на службите за сигурност и военни при изпълнение на техните задължения;
- пътуващи по хуманитарни причини.


Кой какви документи попълва


Влизащите в България, които ще бъдат поставени под задължителната карантина, попълват на границата декларация, в която посочват на какъв адрес могат да бъдат намерени, дават контакт на човек, който при спешност може да се свърже с тях, и посочват името на личния си лекар, ако имат такъв. Те получават и предписание, в което им се разясняват сроковете за изолация и в кои случаи и по какъв начин да търсят лекарска помощ.

Влезлите в страната, които откажат или не изпълняват задължителната карантина, се наказват с глоба от 5 хил. лева. Проверките за спазване на задължителната изолация се правят от полицията и представители на регионалната здравна инспекция.

Хората, които не подлежат на 14-дневна карантина, следва да попълнят и да дадат на органите на граничния здравен контрол декларация, с която се задължават да спазват въведените от здравния министър противоепидемични мерки и в която заявяват, че са запознати с рисковете от COVID-19.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK