Правилата за карантина, или кой и как може да влиза в България

Правилата за карантина, или кой и как може да влиза в България

© ReutersНовината, че щабът за борба с коронавируса ще предложи да отпадне задължителната карантина за гражданите на Европейския съюз и две съседни страни, ще даде глътка въздух не само на завръщащите се от тези страни българи, но също на чуждестранни студенти, на пътуващите по бизнес или потенциални туристи.


Днес държавният здравен инспектор внесе уточнението, че 14-дневната изолация на посочен адрес ще остане за пристигащите от осем държави в Европа, които за последните две седмици са били с най-много регистрирани случаи на COVID-19. Това са Швеция, Великобритания, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта и Италия. И докато се очаква заповед на здравния министър, която да регламентира предложението, "Дневник" припомня какви са правилата за влизане и карантина в страната към момента.


Кой може да влиза в България


Все още в страната е забранено влизането на гражданите на трети страни по въздух, море и суша.
Българските граждани и гражданите на ЕС и страните по шенгенското споразумение (включително Сан Марино, Андора, Монако и Ватикана) имат право да влизат в страната.


Границите не са затворени и за членовете на семействата на българските граждани, за хората във фактическо съжителство с българи, както и за тези със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваващи в страната и членовете на техните семейства.


Забраната за влизане в страната на хора от трети страни има няколко изключения. Те са за:

- медицински и социални работници;
- доставящи лекарства, медицински изделия и предпазни средства, включително за инсталиране и поддръжка на медицинска апаратура;
- транспортен екипаж;
- сезонни работници в земеделието и туризма;
- погранични работници;
- представители на бизнеса и инвеститори и заетите с изграждането и поддържането на критичната инфраструктура;
- хора, пътуващи по хуманитарни причини;
- държавни и правителствени делегации и дипломати;
- хуманитарни работници, служители на международни организации, служби за сигурност и военни, когато влизат в страната по работа.
В страната имат право да влизат и транзитно преминаващите, като в заповед на здравния министър Кирил Ананиев от 21 май се уточнява, че това се разрешава, само "когато може да се гарантира незабавното напускане на територията на Република България".


Карантината и сега не е за всички


Влизащите в България, независимо от гражданството им, се поставят под карантина за срок от 14 дни. Те трябва да останат в дома си или на посочен от тях адрес. И тук обаче има изключения. Те са за членовете на семействата или намиращите се във фактическо съжителство с български граждани, както и за българите и гражданите на ЕС, които са представители на търговско-икономическите и инвестиционни дейности и работещите по изграждането и поддръжката на стратегическата и критичната инфраструктура на България.

На задължителна карантина не подлежат и водачите на автобуси или камиони, които превозват пътници и товари.


В 14-дневна изолация не се поставят и гражданите на ЕС и на трети страни, които са:

- медицински и социални работници, пътуващи по работа;
- работници, които доставят лекарства, медицински изделия и лични предпазни средства, както и медицинска апаратура, включително при инсталирането и поддръжката ѝ;
- чуждестранни официални длъжностни лица и делегации, дипломати, хуманитарни работници, служители на международни организации, на службите за сигурност и военни при изпълнение на техните задължения;
- пътуващи по хуманитарни причини.


Кой какви документи попълва


Влизащите в България, които ще бъдат поставени под задължителната карантина, попълват на границата декларация, в която посочват на какъв адрес могат да бъдат намерени, дават контакт на човек, който при спешност може да се свърже с тях, и посочват името на личния си лекар, ако имат такъв. Те получават и предписание, в което им се разясняват сроковете за изолация и в кои случаи и по какъв начин да търсят лекарска помощ.

Влезлите в страната, които откажат или не изпълняват задължителната карантина, се наказват с глоба от 5 хил. лева. Проверките за спазване на задължителната изолация се правят от полицията и представители на регионалната здравна инспекция.

Хората, които не подлежат на 14-дневна карантина, следва да попълнят и да дадат на органите на граничния здравен контрол декларация, с която се задължават да спазват въведените от здравния министър противоепидемични мерки и в която заявяват, че са запознати с рисковете от COVID-19.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Veshin
  Veshin
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Малта със сигурност не може да бъде в списъка на опасни страни, може би има грешка .

  Vanya Ilieva
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6582 Любопитно

  Влизащите в България, независимо от гражданството им, се поставят под карантина за срок от 14 дни.

  [email protected]
 3. 3 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Значи ли, че чадърите на плажа са достъпни от петнайсетия ден нататък? Това, ако не ходя на хуманитарна или дипломатическа мисия там ;)
  Ако да, Ангелкова шъ мъ прощава ...

 4. 4 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3378 Любопитно

  Задъжително трябва да НЕ допускаме лица от:Турция,Расия,БИ,Беларус,Иран,Сирия,Индия....независимо какво искат или казват калинките като Ангелкова или матросовците от АБВ и БСП.........

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 5. 5 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  Малта със сигурност не може да бъде в списъка на опасни страни, може би има грешка .
  —цитат от коментар 1 на Veshin


  Да, за другите страни разбирам, но това с Малта не можах и аз да го разбера. Явно в щаба си имат тяхна си логика.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 6. 6 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Днес Русия съобщи са рекорден брой починали. И това при доста съмнителни данни от там! официално заразените скоро ще минат 400 000! твърдо са трети в света и първи в Европа, откъдето основно идват туристи!
  Ще има ли топки ГЕРБ да поиска за Русия, където заразените са много повече от UK, Испания, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта и Италия..и 11 пъти повече от Швеция... същите условия за туристите от там!?
  съмнявам се! оная министърка на руските туристи ще предпочете да дойдат хиляди руски вирусоносители, да заразят и другите туристи и Българите. Което ще е удар и по туризма ни ама нали за ГЕРБ най важно е са се мазни на Путин !!

 7. 7 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 341 Весело

  Кога почернелите на гръцки плажове ще могат да се завръщат без ограничения?
  За една министърка на туризма питам.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 8. 8 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  Не ми се идва, докато не свалят карантината.

  E PLVRIBVS VNVM
 9. 9 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  Хубава работа ама българска. Значи едните,които влизат в страната се поставят под карантина да не заразяват останалите това е добре,а тези които не са под карантина няма ли да разнасят заразата? Каква е тази дискриминация или подигравка с хората??? Или всички под карантина или никой...

 10. 10 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  Много правилно,на простаците,които ни управляват не им трябват учени,а калинки които да ги слушат. Няма да се учудя,ако приемат и за закриване на Софийския университет..

 11. 11 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 744 Неутрално

  абе тъпи ли сте или да- НЕ СТАВА ЯСНО ЕДИН БЪЛГАРИН ВЛИЗАЩ ОТ ИТАЛИЯ ЩЕ БЪДЕ ЛИ ПОД КАРАНТИНА ИЛИ НЕ?

 12. 12 Профил на nikolay.
  nikolay.
  Рейтинг: 353 Неутрално

  абе тъпи ли сте или да- НЕ СТАВА ЯСНО ЕДИН БЪЛГАРИН ВЛИЗАЩ ОТ ИТАЛИЯ ЩЕ БЪДЕ ЛИ ПОД КАРАНТИНА ИЛИ НЕ?
  —цитат от коментар 11 на carmello


  Да ще бъде. Написано е:

  "...Днес държавният здравен инспектор внесе уточнението, че 14-дневната изолация на посочен адрес ще остане за пристигащите от осем държави в Европа, които за последните две седмици са били с най-много регистрирани случаи на COVID-19. Това са Швеция, Великобритания, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта и Италия..."

 13. 13 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2937 Неутрално

  Ясно, тази година ще минем без риболов на Беглика. Затова пък риболов в Мейн, който е на два часа с кола, ми излиза без пари. А и удоволствието е по-голямо. Риба колкото искаш и то през цялата година, без ограничения. Плащаш си риболовен билет за 30 долара и цяла година нямаш проблем. Да не говорим, че хората тук зарибяват по два пъти в годината с пъстърва повечето от езерата. Освен това, вместо да харча хиляди долара, за да се разправям с български бюрократи и да стоя затворен половин месец, ще използвам отпуската си, за да отида до Скалистите планини на запад.

  Пазете се от доносника vesolr
 14. 14 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 720 Весело

  До коментар [#5] от "andreas_hofer":
  „Явно в щаба си имат тяхна си логика.“

  Калинките нямат мозък, следователно нямат и логика...

 15. 15 Профил на fma07648440
  fma07648440
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Престъпна некомпетентност, къде забравиха Германия и Франция? Две страни с голем брой нови случаи.

 16. 16 Профил на fma07648440
  fma07648440
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ще има ли топки ГЕРБ да поиска за Русия, където заразените са много повече от UK, Испания, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта и Италия..и 11 пъти повече от Швеция... същите условия за туристите от там!?съмнявам се!
  —цитат от коментар 6 на bgpatriot

  Глупак некадърен и неграмотен, да беше прочел скапаната статия, преди да ръсиш простотии:

  "Все още в страната е забранено влизането на гражданите на трети страни по въздух, море и суша."

 17. 17 Профил на fma07648440
  fma07648440
  Рейтинг: 8 Неутрално

  абе тъпи ли сте или да- НЕ СТАВА ЯСНО ЕДИН БЪЛГАРИН ВЛИЗАЩ ОТ ИТАЛИЯ ЩЕ БЪДЕ ЛИ ПОД КАРАНТИНА ИЛИ НЕ?
  —цитат от коментар 11 на carmello

  Слабоумен ли си?

  "14-дневната изолация на посочен адрес ще остане за пристигащите от осем държави в Европа, които за последните две седмици са били с най-много регистрирани случаи на COVID-19. Това са Швеция, Великобритания, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта и Италия"

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  До коментар [#11] от "carmello":

  "пристигащите от осем държави в Европа"
  Всички влизащи, независимо, какви са.

 19. 19 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Не мога да разбера логиката.В момента живея и работя в Испания.Страната с най силна карантина и най строги ограничения.И ще ме карат да мина още 14 дена карантина.Еми аз два месеца и половина не съм излизал и ходил на работа,а ще ме държат още 14 дена.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 20. 20 Профил на grum
  grum
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Кой може да разясни каква е дефиницията на "хуманитарна причина"?

 21. 21 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 548 Неутрално

  А ако се пиша че съм бил в Гърция,няма проблеми.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 22. 22 Профил на Баш Ебач
  Баш Ебач
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз мисля, че съм се заразил с Коронавируса към средата на януари 2020 г., като бях в Будапеща, но без симптоми съм се излекувал. И като имам резистентност към вируса, не мога да бъде заразен втори път.

  Това щеше да влезе в имунният паспорт, ако го бяха въвели в Германия, и така да избегна всякаква карантина в България. Аз като идвам в България, искам да правя почивка на Черно Море, а не в къщи спазвайки карантината и избягване на контакт с хората.

 23. 23 Профил на димитър иванов
  димитър иванов
  Рейтинг: 233 Весело

  До коментар [#5] от "andreas_hofer":

  Ще ме извините ,но ако тия които представляват щаба имаха логика , въобще нямаше да има щаб. Именно чрез логиката щяха да разберат че всичко е постановка .Ще се аргументирам; Обикновените грипни щамове взимат между , различните стъкмистики дават различни резултати, но между 300.000 и 660.000 хиляди , годишно за света, като статистиките не са тотални има между 5/7 % неточности, в България средно за месец умират между 120.000/ 135.000хиляди а сега при тоталното броене включително и на заболяванията наречени съпровождащи и за три месеца имаме много по малко , защото хората не ходеха да се лекуват, проверете, каква епидемия , каква пандемия ,каква психоза , какви чували и камиони , не се ли усещате, че ви пързалят, та процента на починалите е мизерен ,за да имаме пандемия трябва да са починали над 100 човека на 100000, което е = на 1% а само от инсулти ,инфаркти и рак ,за месец почиват 2 пъти повече хора , от тия които имаме 170 човека, без психозата и тоталното броене на всичко от хрема до възпаления на делото черво и всичко е Ковид- корона, те от друго в страната в продължение на 3 месеца , просто не умираха,май наистина имаме нужда от промяна на образователната система.

 24. 24 Профил на димитър иванов
  димитър иванов
  Рейтинг: 233 Весело

  ГРЕШКА = е на 0.1%, просто съм чукнал една 0 в повече

 25. 25 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1802 Весело

  До коментар [#24] от "димитър иванов":

  Тя грешката ти е въобще в цифрите. Ако на месец умираха 120-130 хиляди души, за година това прави около милион и половина.
  При официално около 110 000 раждания на година това означава до 4 години да сме без население. Да не говорим какво щяха да пишат по вестниците и в чужбина за около 20% годишна смъртност...

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 26. 26 Профил на vladopopov
  vladopopov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "fma07648440":

  Глупости. И двете страни отчитат стабилни спадове седмици наред.

 27. 27 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 293 Неутрално

  До коментар [#23] от "димитър иванов": - В бг всеки ден умират около 300 човека. За месец около 9.000. Коронавируса, заразените, мерките и всички други бедумни "екстри" са резултат от решенията на болни мозъци. Затлъстелите местни лилипути изпълняват заповеди, с едничката надежда да ги оставят на власт, докато пукнат. Епидемия няма, още по малко пандемия. Учудващо е, че при цялата информация, за три месеца, посетителите на Дневник, не са мръднали на сантиметър в развитието си. Все още вярват животинките, че наистина има такава болест като КОВИД-19. Световно известни вирусолози им казват, че коронавируса не представлява медицински проблем, а политико-икономически. Въпреки всичко почитателите на вожда на апачите продължават да разискват кой трябвало да влиза и излиза от Бг и кой да карантинират. Важното е, че не им пука и въобще не им идва на ум, че целия цирк ще завърши със задължително вкарване на отрови в задниците, първо на техните родители, а по късно и на тях. И твърдо вярват наивниците, че когато дойде оня с голямата коса и започне да реализира идеята за намаляване на населението, те като особена ценност ще бъдат пожалени.Рно или късно, както казва бея, ще им дойде акъла, но изглежда ще е по късно отколкото е очаквал. Безкнижници.

 28. 28 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 293 Неутрално

  До коментар [#25] от "mitko11": Вместо година, г-н Иванов е писал месец. Ражданията и умиранията са почти равни. Като включим и напускащите страната и установяването им в чужди държави, България намалява с около 40 000 човека годишно. Това е последната грижа на Боко и компания. За тях е важно докато ги прибере черната, да участват пълноценно в хранителната верига и да обогатяват земята, моретата и океаните с необходимите за живота минерали, соли и витамини. Жалка работа, но още по трагични са тези, които гледат на предстоящата трегедия, като на игра, в която стражарите винаги побеждават апашите. Само че света е тръгнал натам, че нещата са на път да се обърнат. И герберунгите по традиция са отново на грешната страна.

 29. 29 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2085 Весело

  До коментар [#22] от "Баш Ебач":

  "Аз мисля, че съм се заразил с Коронавируса към средата на януари 2020 г., като бях в Будапеща, но без симптоми съм се излекувал. И като имам резистентност към вируса, не мога да бъде заразен втори път."

  Заради такива като теб сега удължават извънредната епидемична обстановка-сам си поставяш диагноза, сам се лекуваш, сам се обявяваш за супермен. Щото световните светила в епидемиологията още на могат да решат, дали преболедуването гарантирано осигурява резистентност.
  За една седмица пържене на слънцето, което може и да го няма....


 30. 30 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2085 Весело

  До коментар [#14] от "joro4900":

  "Калинките нямат мозък, следователно нямат и логика..."

  Еврика!
  Прекланям се пред блестящия мозък, генерирал това епохално умозаключение!
  Възхищавам се от категоричния начин, по който авторът излага необоримата си теза, плод на многогодишен ежедневен труд и среднощни научни терзания!
  Респект пред тези, които веднага са схванали значимостта на изложеното и щедро са го оплюс(к)али!
  Не мога да скрия завистта си към целия този известен и по други поводи контингент от хора, концентрирали в себе си толкова висок IQ и демонстрирали го по такъв категоричен начин.
  Жалко, че са толкова малко, но такава е съдбата на избраните- максималната разфасовка при броенето им е един файтон.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK