Министърът на вътрешните работи е наредил да се разреши на Полфрийман да напуска България

Министърът на вътрешните работи е наредил да се разреши на Полфрийман да напуска България

© Велко АнгеловМинистърът на вътрешните работи Младен Маринов е наредил на дирекция "Миграция" да се предприемат съгласувателни процедури за отпадане на забраната на Джок Полфрийман да напуска България, съобщи Клуб Z, като цитира пресцентъра на МВР. Вчера, близо девет месеца след като беше сезиран от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, Върховният касационен съд (ВКС) отхвърли искането му да възобнови делото срещу австралиеца Джок Полфрийман, който беше предсрочно освободен през септември.


Сега остава дирекция "Миграция" в координация с прокуратурата да предприемат съответните действия. По-рано днес в два свои поста във Полфрийман съобщи, че не му е било позволено да напусне България въпреки купените билети. Джок Полфрийман беше осъден на 20 години за убийството на Андрей Монов и прекара близо 12 години в български затвор. През есента на миналата година състав на Софийския апелативен съд (САС) (Калин Калпакчиев, Весислава Иванова, Виолета Магдалинчева) го освободи предсрочно с мотива, че е представил множество доказателства, че се е поправил за времето, прекарано в затвора.


Малко след това тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров поиска от Върховния касационен съд да възобнови делото срещу Полфрийман защото условното му освобождаване било постановено при съществени нарушения на процесуалните правила.
След решението да бъде условно освободен Полфрийман остана близо месец в центъра за настаняване на чужденци в Бусманци. Той излезе от там в средата на октомври със задължението да се явява всяка седмица в местното районно полицейско управление. Към този момент имаше и забрана да напуска страната, която впоследствие беше отменена от съда.


Пред "Дневник" малко след като напусна Бусманци, Полфрийман заяви, че иска да остане в България и че обича страната.


Решението да бъде предсрочно освободен предизвика остри обществени реакции и стана повод за нападки и тормоз над състава от апелативния съд. Стигна се дори до проверка от страна на съдебния инспекторат по сигнал на младежка комитет на ВМРО - БНД. А управляващите дори подготвиха проект за промяна на правилата за условно предсрочно освобождаване.


Преди време в интервю за "Дневник" адвокатът на Полфрийман Калин Ангелов заяви, че бавенето на решението на ВКС е абсурд, който няма нищо общо с правото и разума. За подобни произнасяния съдът има инструктивен срок от два месеца, но заради същността на искането на тогавашния главен прокурор се очакваше произнасянето да е в срок.


Сега върховните съдии припомнят, че производството за условно предсрочно освобождаване е на две инстанции и съдебният акт на въззивната инстанция влиза в сила от момента на постановяването му, придобива качеството на окончателен (необжалваем) и се ползва с т.нар. формална законна сила. Възможност да се преразгледа подобен акт е, ако по време на изпитателния срок (бел. ред. - при условно предсрочно освободените остатъкът от присъдата им се води срок на условно осъждане) осъденият наруши задълженията, поставени към него, за да не бъде изпълнена.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK