Работещите в "Пирогов" не са получили месечното си заплащане

Работещите в "Пирогов" не са получили месечното си заплащане

© Надежда ЧипеваПерсоналът на "Пирогов", която е най-голямата спешна болница в страната, не е получил заплащането си за април, научи "Дневник" от свой източник в лечебното заведение. Информацията потвърди директорът проф. Асен Балтов.


По договор работещите в "Пирогов" трябва да получават заплащането си между 25-то и 30-то число на съответния месец, но това не се е случило до края на петъчния ден (29 май), който е последният работен за месеца. Служителите не са получили и фишовете, в които се вписват данните за изработеното през периода, напр. дежурства, отпуск, допълнително материално стимулиране и др. "Тоест това е реално изработеното", обяснява източникът на "Дневник", който пожела да остане анонимен. Той тълкува липсата на фиш, че "болницата не е сметнала какво ти се полага и си изработил".


Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов оправда забавеното заплащане с това, че Здравната каса не е превела парите на болницата до края на вчерашния ден. "Нямаше откъде да ги вземем. Заработеното е по-малко от това, което касата ни дава. Първо ни изплащат на 25-то число това, което е изработила болницата, след това с решение на Надзорния съвет на касата се дава допълнително до 85%. До края на вчерашния ден останалите до 85%, които са 2.640 млн. лв. не постъпиха в сметката на "Пирогов", обясни проф. Балтов.
Той има предвид, че за периода на извънредното положение (което беше до 13 май) болниците, както и медиците извън тях, получават средства за работа в т. нар. неблагоприятни условия. Целта на тези пари е да помогнат на финансите в лечебните заведения докато медицинските процедури, извън лечението на COVID-19 и спешните случаи, са силно ограничени. Всеки изпълнител на медицинска дейност може да получи до 85% от изработеното в месеци преди кризата с коронавируса по специална методика.


проф. Асен Балтов, директор на болница "Пирогов"

© Надежда Чипева

проф. Асен Балтов, директор на болница "Пирогов"


"За да платя заплатите, ми трябваха 3 млн. и половина, като съм платил с първите пари, които дойдоха, задължителните осигурителни вноски. Те, ако не се платят, НАП запорират сметките и след това никакви пари не могат да влязат вътре", твърди директорът на "Пирогов". По думите на проф. Балтов в понеделник (1 юни) до обяд служителите на болницата ще получат заплащането си. А от забавянето на средствата не са засегнати бонусите от 1000 лв. за персонала, който обслужва пациенти с коронавирус.


Работещите в "Пирогов" не са получили месечното си заплащане

© Надежда Чипева


Според директора на "Пирогов" допълнителните пари от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не са дошли навреме, защото заседанието на Надзорния съвет на фонда (който гласува средствата) е било на 27 май. "Това изисква пък време на НЗОК да нареди парите на регионалните каси. Регионалните каси пък след това ги нареждат на болниците, а и чакат одобрение за нареждането", казва проф. Асен Балтов, като и коментира, че "системата им е много тромава, това е истината".


От пресцентъра на НЗОК обясниха за "Дневник" обаче, че са получили фактура за исканите допълнителни средства от "Пирогов" в петък сутринта, с което намекват че забавянето е от страна на болницата. Представител на Здравната каса твърди, че парите са наредени още в същия ден на обед и се очаква да бъдат "видими" в сметката на лечебното заведение в понеделник.


За допълнителните средства към медиците по време на извънредно положение - тук


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK