Повече хора започват работа от записващите се в бюрата по труда

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1613 Неутрално

  Преиграването с корона вируса привърши. Нормално е икономиката да тръгне. Предполагам, че ако наесен има нова вълна от вируса, ще карантинират само рисковите.
  Световната икономика не би издържала втора подобна ситуация.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  Преиграването с корона вируса привърши. Нормално е икономиката да тръгне. Предполагам, че ако наесен има нова вълна от вируса, ще карантинират само рисковите.Световната икономика не би издържала втора подобна ситуация.
  —цитат от коментар 1 на haq30626233


  Повече вирус-повече бизнес за Бил Гейтс и схемата от университета Джон Хопкинс!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2370 Неутрално

  Ааа, мъка, мъка :)

  Уж нямало план правителството, уж не знаело какво прави, правело всичко на парче, па икономиката работи и хората взеха да се връщат на работа. Ааайй - кофти - още поне 2 мандата. :)

 4. 4 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Просто хванаха още първите самолети за аспержи, а пропагандата го преписа като заслуга на ОПГ.

 5. 5 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  Аз се надявах, че по време на кризата ще успея да се поотпусна малко.
  Оказа се, че едва смогвам да си свърша работата.

 6. 6 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Трайна тенденция за 2 седмици?

  Напълно нормално е когато прекратиш забрани и разрешиш на цели бизнеси отново да работят, да има такъв ефект веднага след разрешението. Тенденциите, обаче, че и трайни, са нещо съвсем различно.

  А иначе, прекалено манипулативно и некоректно е да се смесват 2 различни величи. Броя на заетите и броя на безработните лица нито обвхващат цялото работоспособно население, нито преливат автоматично една в друга, за да се смесват.

  В нито един момент на кризата не беше съобщено с колко е намаляла заетостта. Беше съобщен само броя на регистрираните безработни. Със сигурност броя на заетите е намалял много повече от броя на регистрираните безработни. Най-вероятно разликата е в пъти. Сега, обаче, ни се представя числото на започнали работа, сравнимо с новите регистрирани безработни. Някъде в нищото неудобно са изчезнали няколкостотин хиляди спрели работа, които, обаче, не са се регистрирали като безработни.

  Колкото до тенденциите, те ще се видят най-ясно след 2-3 месеца, когато сезонните работници ще приключват ангажиментите си, а съкрашенията в другите сектори ще са по-видими. Само последната седмица на трима мои познати от сериозни сектори - финанси, търговия и фармация им беше съобщено, че им прекратяват договорите от определена дата. До приключване на ангажиментите и активна регистрация ще са минали около 2 месеца. Вълната въобще не е отминала, освен в бюджетния сектор. Там криза нямаше, няма и да има.

 7. 7 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#3] от "realguru":

  Хайде, стига глупости - като уволняваха хората беше заради кризата, сега ги назначавали заради действията на правителството. Цирк ГЕРБ! В момента Бюрата по труда никой, никъде не ”устройват”, понеже са им бръмнали главите да приемат заявления за регистрация, а сега и заявления за безработица, които по принцип се подават в НОИ.
  Нямат нито възможност, нито допълнителен капацитет за повече, тоест да устройват/предлагат работа на безработните - всеки се оправя сам. Хубавото е, че все повече хора успяват да си намерят работа, за което правителството няма вина.

 8. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6103 Весело

  Каквото и да се случи, калинките си остават калинки и чугунът си остава чугун!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 9. 9 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  Абсолютни глупости! Всеки ден бюрата по труда регистрират нови и нови съкратени...

 10. 10 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#6] от "famousandco":

  Всъщност, се изпуснаха, че само 1/3 от загубилите работа се регистрират в бюрата по труда, тоест реално работещите са намалели с около 300 000.
  Това са около 10% от работната сила. Мисля, че за 2-3 месеца ще се възстанови пазара на труда, ако вируса позволи и правителството не направи някоя голяма глупост.

 11. 11 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#6] от "famousandco":Всъщност, се изпуснаха, че само 1/3 от загубилите работа се регистрират в бюрата по труда, тоест реално работещите са намалели с около 300 000. Това са около 10% от работната сила. Мисля, че за 2-3 месеца ще се възстанови пазара на труда, ако вируса позволи и правителството не направи някоя голяма глупост.
  —цитат от коментар 10 на Котаракът на Шрьодингер


  Би било хубаво, но е прекалено оптимистично. Прогнозите са за свиване на икономиката със 7%, а дали няма да са повече, никой не знае. Това няма как да не доведе до намаляване на заетостта. В момента всичко е на ниво пожелания, но липсват основни маркери, за да се правят задълбочени нализи.

  По-скоро, както и по време на здравната заплаха, всеки трябва да си прави сам изводите и да не се доверява сляпо на онова, което му прожектират от екрана. Това, което наблюдавам не носи оптимизъм - немалко бизнеси не са стартирали отново, половината хотели се чудат дали да пропуснат този сезон, защото загубите ще са повече от приходите, всеки ден научавам за съкратени служители в различни сектори, а масово целите на предприемачите са да оцеляват.

 12. 12 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 215 Неутрално

  Много "оптимизъм" от тея измислени цифри. Само дето така и не научихме далеч по-интересни цифри като например колко са работещите с намалени заплати - защото не е тайна, че масово работодателите използваха "кризата" и "извънредното положение", за да орежат и без това мизерното заплащане на подчинените си.
  На бас, че сега с години ще "забравят" да ги върнат поне на старите нива преди "кризата" с обяснението, че ето на още сме зле, като се оправим тогава.
  Ами тези които и до сега не ги ловеше статистиката? Работещите "на черно" със заплати под масата или с други трикчета?
  Или очаквате да повярваме, че тези две групи не съществуват или са толкова малкобройни, че не си струва дори да ги обсъждаме?
  Дааа бе, да!

 13. 13 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5737 Неутрално

  Каквото и да ни "съобщават" министерството, реалността е по-различна

 14. 14 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  Абсолютно неверни статии с цел да ни се внуши ,,видите ли колко сме добре”.
  Фабриката за ски в Чепеларе от края на март до сега поетапно съкращава работна ръка. От фирма ,,Хроновски” в Смолян работници се съкращават поради липса на поръчки. А тези които все още работят-работят по график-седмица неплатен,седмица работят! Масово си напускат и сами защото са принудени да живеят с по около 300 лв...

 15. 15 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2370 Неутрално

  До коментар [#7] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Не е заради правителството :)

  Ако се месеше щеше да стане по-зле.

  Единствената заслуга ако има някаква е за бързите и адекватни мерки и че недопуснаха разпространение на болестта. От там нататък икономиката сама ще се възстанови.

  За протокола са против пипане на ДДС и намалянето му за определени групи.

 16. 16 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  "Чувам" как зеленочорапият каскет и биволицата-ездачка скърцат със зъби...

 17. 17 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  Икономиката в България не е спирала да работи.
  Някой тука дава пример с две заводчета Икономиката не е две заводчета. Две не са работили, но 10 са увеличили работата си.

 18. 18 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 215 Неутрално

  До коментар [#17] от "Да вярваме на истината":

  Ок както ти можеш да кажеш: икономиката не е спирала, без никакви доказателства така аз мога да ти кажа: напротив спря и то доста рязко, но последиците тепърва ще се материализират.
  За кой ли път в коментарите под такива новини казвам: аз гледам какво е пред очите ми, не какво дрънка официалната пропаганда.

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7886 Неутрално

  Много добра новина.

 20. 20 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  бюрата по труда НЕ ДАВАТ работа на светлозелени хора
  ... въпреки, че са длъжни по Конституция да дават на всички

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 21. 21 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 3753 Любопитно

  До коментар [#2] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  И кой е "бизнеса на Бил Гейтс"?

  Винаги съм се чудел защо има толкова плодородна почва за създаването и разпространението на конспиративни теории. Като че ли ключът е в неспособността на образованието да изгради способности да се мисли критично, да се анализират фактите и данните. Не е само български този проблем, но е силно проявен в България.

  Всичко ще бъде наред! :-)
 22. 22 Профил на Willi
  Willi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  2005 г. получих работа от бюрото по труда в едно интернет кафе, всеки ден по 8 часа, събота също или 48 часа на седмица за мизерните 180 лв. нето. Работата беше лека, трябваше да наглеждам компютрите, да не бъдат повредени от ползващите ги. Както и да ги чистя след затваряне. Но парите бяха много малко. 2 месеца по-късно емигрирах в чужбина и първата ми заплата 20 лв/час или 160 лв/ден. За един ден изкарвах колкото за месец в България.

 23. 23 Профил на ND
  ND
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#17] от "Да вярваме на истината":

  Румен Радев пред ООН: "България успя не само да трансформира индустрията си за производство на предпазни средства, но и да ги предостави на 12 страни"
  https://faktor.bg/bg/articles/rumen-radev-pred-oon-balgariya-uspya-ne-samo-da-transformira-industriyata-si-za-proizvodstvo-na-predpazni-sredstva-no-i-da-ya-predostavi-na-12-strani
  И трябва много да си "изкривим душата" ако не признаем, че моторът на тази трансформация беше Правителството.

 24. 24 Профил на Mike Power
  Mike Power
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Търговия на дребно с храни и напитки, февруари месец за едно работно място 20 човека, днес са 120. Изводите оставям на вас ;-) . Това за София!

  Не се доверявай на написаното. Мисли, провери и тогава коментирай!
 25. 25 Профил на ND
  ND
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#24] от "Mike Power":

  А розите няма кой да обере? Що така бе!?

 26. 26 Профил на alfanero
  alfanero
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Лято е има оптимизъм, ще видим като дойде есента и замата.

 27. 27 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4738 Неутрално

  Звучи оптимистично ,но реалната картина за нивото на безработица у нас ще бъде ясна около и малко след Нова Година

 28. 28 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4738 Неутрално

  До коментар [#11] от "famousandco":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Понеже ще има реално свиване на икономиката у нас се очаква безработицата да е между 8 и 9% !

 29. 29 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  До коментар [#18] от "Драгомир Дончев":

  Ами 85% си работеше. Индустрията цялата. Ресторантите, хотелите и МОЛ-овете не са цялата икономика. Много ясно обяснение.
  Ако имахме заводи за коли като Унгария и Словакия да спрат щяхме да сме зле. Или да ни блокират като Испания и Италия.

 30. 30 Профил на Mike Power
  Mike Power
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#25] от "ND":

  Вероятно, защото цената на беритбата надвишава ползите от нея, а в повечето случаи липсват предварително сключени договори за изкупуване на суровината. Предлагането далеч надвишава търсенето, което предопределя ниските изкупни цени. Тук въобще не става въпрос за проблеми относно наличната работна сила. По-скоро разходите за труд биха донесли още повече загуби. Иначе горният ми коментар за търговията с бързооборотни стоки се основава на реални факти отчетени при мен. С просто око е видно, че нараства броя на затворените търговски обекти в София, което напълно се доказва и от драстичния спад на наемни цени за единица площ и нарастналото предлагане. Горното въобще не кореспондира с полюциите на министерството на труда и неадекватните му мерки.

  Не се доверявай на написаното. Мисли, провери и тогава коментирай!
 31. 31 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 927 Любопитно

  Икономиката в България не е спирала да работи.Някой тука дава пример с две заводчета Икономиката не е две заводчета. Две не са работили, но 10 са увеличили работата си.
  —цитат от коментар 17 на Да вярваме на истината


  Кой е казал, че е спряла, оракуле?

 32. 32 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2771 Неутрално

  Данните са добри, но недостатъчно представителни, трябва да се види колко е и заетостта. След 2 месеца шок дай боже всичко да е наред, но няма да е навсякъде. Реална представа какво се случи ще има след като видим данни за бвп за второ и трето тримесечие.

 33. 33 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  До коментар [#17] от "Да вярваме на истината":

  Виж сега, ако за теб моят пример е просто с ,,две заводчета” ,то зад тези съкратените и емигриралите от ,,двете заводчета” стоят нечии човешки съдби, разделени семейства, хора напуснали страната ни......а може би и безвъзвратно...

 34. 34 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 927 Неутрално

  До коментар [#18] от "Драгомир Дончев":Ами 85% си работеше. Индустрията цялата. Ресторантите, хотелите и МОЛ-овете не са цялата икономика. Много ясно обяснение.Ако имахме заводи за коли като Унгария и Словакия да спрат щяхме да сме зле. Или да ни блокират като Испания и Италия.
  —цитат от коментар 29 на Да вярваме на истината


  Цялата индустрия? Сигурен ли си?

 35. 35 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  До коментар [#29] от "Да вярваме на истината":


  Точно в заводите за коли е намаляла работата, защото продажбите са спаднали с близо 70%.

 36. 36 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#13] от "pet_fire":

  Това е лозунга на красивите и красивите.

 37. 37 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  Мизерията, гладът и нищетата са нелицеприятни, дори добрите извръщат глава от срам и безсилие. Не се заблуждавайте, най-страшно е да си работещ беден, повечето работещи са точно такива.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK