На живо

Коронавирусът в България: клиентите няма да носят маски в заведенията на закрито

Коронавирусът в България: клиентите няма да носят маски в заведенията на закрито

© Юлия Лазарова"Дневник" следи в реално време ситуацията с коронавируса в България. Какво се случва около заразата по света четете тук.
Отменя се карантината на част от пристигнали в страната

Отменят се карантината спрямо лицата, влезли в България от 20.05.2020 г. до 31.05.2020 г. включително, от държави-членки на Европейския съюз, от Сърбия и Северна Македония, при положение, че причината за нея не е контакт с лице, болно от COVID-19, нареди здравният министър със своя заповед. Под карантина остават всички лица, които в периода от 20.05.2020 г. до 31.05.2020 г. са влезли на територията на България от Швеция, Великобритания и Северна Ирландия, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта и Италия.


Забранява се влизането на граждани от трети страни, с изключение на тези, попадащи в няколко специфични групи, за които има задължителна карантина. Изключение правят гражданите на Сърбия и Северна Македония.

Посетителите на заведения, дори в закритите им части, не са длъжни да носят маски, въпреки заповедта на здравния министър, задължаваща на закрити публични места да се ходи само с предпазни средства. Това стана известно от указанията за работа на заведенията хранене, семейните хотели и къщите за гости, публикувани днес. Те са разработени от министерствата на туризма и на здравето.


В залите на заведенията ще важат правилата, които бяха въведени с отварянето на градините и терасите им - масите да са на разстояние 1.5 м, на една маса да седят до четирима души (повече се допускат, само ако са от едно семейство), а масите да се дезинфекцират редовно. Персоналът, за разлика от клиентите, задължително трябва да носи с маски или шлемове, както и ръкавици.


Подробности за новите правила за работа на заведенията и хотелите - тук

Българо-американската кредитна банка (БАКБ) е първата банка, която подписа споразумение с Българската банка за развитие (ББР) по програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на микро, малките и средни предприятия, пострадали от пандемията COVID-19, съобщава сайтът coronavirus.bg, който събира официалната информация за ситуацията в страната в извънредната епидемична обстановка.


Програмата е с капитал 500 млн. лв. Кредитите, които ще се отпускат по нея, ще са с размер до 300 хил. лв., като ББР ще гарантира до 80% от главниците по тях. По мярката не се допускат фирми с над 250 души персонал или годишен оборот над 97.5 млн. лв. Банката подготвя клоновата си мрежа за приемане да фирмени документи от днес, 1 юни, се казва в съобщението. Още по темата - тук

В позиция, разпространена днес, Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) оценява като неуместни, неоправдани и недопустими прекратяването на работата на Народното събрание, ограничаването на правото на придвижване и затварянето на парковете и планините по време на извънредното положение, обявено заради пандемията от COVID-19.


Разпалването на страхова психоза, предизвикано от част от мерките срещу разпространението на коронавируса, е било незаконно и вредно за здравето на населението, смятат от организацията. По повод мерките за подкрепа на бизнеса се посочва, че България е изостанала и е подходила едностранно. Подробности четете тук.

Градският транспорт в София пак с нормален график

От днес се възстановява обичайното работно време на градския транспорт в София.


Последните курсове ще бъдат в интервала 23.30-23.45 ч, а не както в периода на извънредното положение заради коронавируса до 22-22:30 ч. "Също от днес възстановяваме автобусни линии №103 и №505 и пускаме допълнителни курсове в обедните часове за линиите до Витоша - №63 и №66", съобщи кметът Йорданка Фандъкова. В почивните дни автобусите до Витоша ще се движат през по-кратки интервали.

От днес до 15 юли общините могат да кандидатстват за купуване на преносими компютри и таблети за деца от 1 до 12 клас, настанени в социални услуги и специализирани институции, така че те да могат да се включат в дистанционно обучение. Бюджетът на програмата е 1 млн. лв, съобщи социалното министерство. По нея ще могат да се купуват и други необходими за процеса устройства като рутери и принтери, както и да се получават средства за заплащане на интернет в сградите до края на календарната година.


Тази седмица на деца от различни домове в страната ще бъдат раздадени и 157 таблета, които бяха купени с дарения от учени от БАН.

Коронавирусът в България: клиентите няма да носят маски в заведенията на закрито

© Цветелина Ангелова, Капитал

До средата на юни българите, които влизат в Гърция, ще трябва да преминат седемдневна карантина, дори ако тестът им за COVID-19 е отрицателен. Това гласи заповед на гръцкото правителство от снощи, цитирана от в. "Катимерини". От втората половина на месеца пристигащите ще бъдат тествани на случаен принцип.


Подробности за това как се пътува в Европа четете тук.

"Месец след края на карантината заради коронавируса жителите на столичния квартал "Факултета" все още са внимателни и спазват мерките срещу разпространението на COVID-19. Навън се забелязват предимно млади хора, повечето от които са заети с някаква работа – най-често авторемонти", разказва в репортаж от квартала "Свободна Европа".


Пред сайта здравни медиатори, които работят с хората там, обясняват, че след обявяването на "Факултета" за огнище на зараза мнозина са загубили работата си. Сега медиаторите им помагат, като ги водят в бюрата по труда, попълват им документите, информират ги от кои програми за насърчаване на заетостта могат да се възползват. Най-голям интерес към програмата "Готови за работа", показват по-младите – до 29-годишна възраст, разказва Анелия Димитрова. Още по темата в репортажа на "Свободна Европа".

Дистанционното обучение става част от образованието

За следващите учебни години ще се търси микс от присъствено и дистанционно обучение, които да направят процеса по-пълноценен, заяви в интервю за Би Ти Ви образователният министър Красимир Вълчев. Той уточни, че онлайн могат да се провеждат, например, занимания по интереси или да се правят проекти.


Вълчев повтори, че образователната система се е справила като цяло със спешното въвеждане на дистанционното образование заради извънредното положение около коронавируса. Коментарът на министъра за влизането в университетите с резултатите от матурите четете тук.

Ето какво сочат данните за заразените, починалите и оздравелите от началото на заразата в България:

Само шестима заразени за денонощие

Шест нови случая от направени 346 проби, отчете тази сутрин главният здравен инспектор Ангел Кунчев. Той нарече данните оптимистични, като акцентира на това, че през изминалото денонощие няма починали, нито заразени деца или медици. Четирима са заразените в София и по един в Пазарджик и Благоевград. Трима са в болница.


Кунчев увери, че за започващите след час зрелостни изпити са взети всички мерки за безопасност.

Нашите училища в момента са едни от най-безопасните места


Ангел Кунчев,

главен здравен инспектор

"Дневник" излъчва на живо пресконференцията на Националния оперативен щаб:


Заведенията на закрито отварят без ясни правила

Коронавирусът в България: клиентите няма да носят маски в заведенията на закрито

© Юлия Лазарова

От днес заведенията могат да отворят за посетители и залите си на закрито. Разрешението се отнася за закрити площи на ресторанти, заведения за бързо хранене, питейни заведения, кафе-сладкарници, но не и за дискотеки, пиано бар и нощен бар.


Здравният министър не е издал детайлни указания за правилата, при които трябва да работят заведенията. За терасите и откритите части има изискване масите да са на отстояние от метър и половина, персоналът да носи маски и ръкавици и редовно да се прави дезинфекция на масите и столовете. Не е известно и дали ще се контролира и как изискването на закрито на публични места да се носят маски. Още по темата - тук.

До вчера по данни на Националния оперативен щаб общият брой на заразени от коронавируса в България е 2513. Жертвите на болестта са 140, а излекуваните са 1074. В болница са 161 като 17 са в интензивни отделения.

Близо 49 хил. зрелостници отидоха на матура с маски

Училище, ученици, образование, класна стая, учебна година

© Цветелина Белутова

Училище, ученици, образование, класна стая, учебна година

Близо 49 хил. дванайсетокласници се очаква да се явят на днешния Държавен зрелостен изпит по български език и литература, който ще започне в 9 ч. Те влизат в училищата за първи път от месеци, след като заради заразата с COVID-19 обучението през по-голямата част от втория срок беше дистанционно.


Матурата ще се проведе в 722 училища в страната при спазване на строги противоепидемичните мерки. Според определените от властите правила учениците трябва да седят на разстояние от поне 1.5 м един от друг. Така в една стая ще има между 6 и 15 души. По-голям брой ще се допуска единствено там, където се използват физкултурните салони. На влизане в сградата температурата на учениците ще бъде мерена.


Малко след 7.30 ч. беше изтеглена темата, по която ще работят зрелостниците. Тя ще бъде обявена в 9 ч. Заради дистанционното обучение, в което премина по-голямата част от втория учебен срок, в изпита няма да се включват въпроси, свързани с

лириката на Никола Вапцаров


"Железния светилник" на Димитър Талев


"Тютюн" на Димитър Димов

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6335 Неутрално

  Успех на децата и да не преписват.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4346 Неутрално

  Последният изпит в средното ичилище........Успех !

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6335 Неутрално

  До коментар [#2] от "samoedin":

  Не е последният .
  6. Колко и какви са матурите?

  Задължителни (без освобождаване)

  български език и литература
  учебен предмет по избор от ЗП(Задължителна подготовка)

  Допълнителни(по желание)

  учебен предмет по избор от ЗП

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4531 Неутрално

  Всеки заведение трябва да има в наличност по 1 маска за всяко едно място, за всеки случай... Какъв е този "всеки случай"?!

  Скоростен индекс "Y"
 5. 5 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2343 Весело

  До коментар [#4] от "hamiltonf":

  Как какъв - ако дойдат проверяващи, да я покаже....

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 6. 6 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2955 Неутрално

  До коментар [#4] от "hamiltonf":

  ако минат на проврка, естествено

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 7. 7 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2955 Неутрално

  според италиански лекари, напослък вирусът е станал по-слаб
  https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-italy-virus/new-coronavirus-losing-potency-top-italian-doctor-says-idUSKBN2370OQ

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 8. 8 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2848 Неутрално

  Успех на децата и да не преписват.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Няма да преписват. Както го играят маскирани, направо ще пратят някой друг.

 9. 9 Профил на Гошо Диша
  Гошо Диша
  Рейтинг: 605 Неутрално
 10. 10 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  [quote#8:"ivanpopov"][/quote]

  Лесно е да се каже, въпроса е КОЙ?

 11. 11 Профил на zahariy
  zahariy
  Рейтинг: 872 Неутрално

  То освен маските, другото си е така, както винаги е било. На разстояние.

 12. 12 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3533 Неутрално

  според италиански лекари, напослък вирусът е станал по-слабhttps://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-italy-virus/new-coronavirus-losing-potency-top-italian-doctor-says-idUSKBN2370OQ
  —цитат от коментар 7 на GMO VACCINES CHEMICALS


  Италианците вече стягат туристическия сезон по крайбрежието, големите градове и Алпите. Вирусът е длъжен да заслабне.

  Еретик
 13. 13 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 788 Неутрално

  За карантината в Гърция от 1 юни до 15 юни: И там ли са управниците са като нашите и не могат да сътворят едно правило, което да остане за спазване и да не се променя?!

 14. 14 Профил на hashtag Нормална държава
  hashtag Нормална държава
  Рейтинг: 2715 Неутрално

  Идеално, нема да ме видите скоро тука

 15. 15 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3397 Неутрално

  Успех на децата и да не преписват.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Е как ще успеят с честност?

 16. 16 Профил на sturmgewehr44
  sturmgewehr44
  Рейтинг: 359 Весело

  "До средата на юни българите, които влизат в Гърция, ще трябва да преминат седемдневна карантина"

  Ако правилно съм разбрал тя се осъществява на брега на морето на база 6 нощувки, частичен инклузив?!?

  Думата СВАСТИКА идва от санскритското स्वस्तिक (свастика), което означава предмет, носещ щастие или предвещаващ добро, и по-точно отличителен знак, който се поставя върху предмет или човек, за да носи късмет. Свастиката съпътства цялата история на човека. В националния археологически музей могат да се открият грънци с изрисувани свастики от времето на прототраките 6000 – 3000 пр.н.e. Свастика може да се види на една от църквите в Стария град в Несебър, като там е поставена като орнамент на апсидата от външната страна, а така също в археологическите находки под църквата Света София в град София, както и във вила „Армира“, като мозайка на пода.
 17. 17 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  Вече строго научно се доказа, че няма нито пандемия, нито епидемия. Следващата стъпка е да се потърси отговорност от онези, които създадоха необоснованата паника с която нарушиха живота на милиони хора и съсипаха държавата.

 18. 18 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2119 Неутрално

  Разбира се. как биха се хранили, ако носят маски, още повече че маските няма да ги предпазят, но пречат на заразен човек да зарази околните с кихане и кашляне.

 19. 19 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 761 Весело

  Може би трябваше да произведат маски с ципче отпред, щом заповедта първо бе да се влиза в заведение за хранене с лигавник на лицето.

 20. 20 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7573 Неутрално

  Най-после отвориха напълно ресторантите и кафенетата

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 21. 21 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Добре де,защо в ресторантите и кафенетата без маски,а в магазините по един и с маска?!Алоооооу,Ананиев,пак нещо счупи грънците!Престанете бе,идиоти!

 22. 22 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Естествено, как ще ядеш и пиеш със маска, големи умници сетиха се !!!

 23. 23 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2208 Гневно

  Добре де,защо в ресторантите и кафенетата без маски,а в магазините по един и с маска?!Алоооооу,Ананиев,пак нещо счупи грънците!Престанете бе,идиоти!
  —цитат от коментар 21 на val1320


  Контролни и профилактични прегледи - кога?

 24. 24 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  В кафето и кръчмата без маска, в автобусо и магазина с маска. Евафти малоумниците честно.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 25. 25 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  Хахаха! То оставало и клиентите да са с маски в закритите заведения! Което поставя въпроса, за това че както е тъпо да са с маски (каквито са изискванията за магазините, обществения транспорт и т.н.), толкова тъпо е да са и без такива! Въобще е ясно, че на никого не му е ясно за какво иде реч! В същност ясно е, след като повече от два месеца, всички уж се бореха за спасяването на повече човешки животи (освен Швеция, в която за хората над 65 години е било казано да не се лекуват) , след това започнаха да се борят за париците! Това за пореден път потвърждава правилото, че за каквото и да ти говорят, да знаеш, че винаги става дума за пари!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK