Божков разказва в комикс, че плащал част от печалбата от хазарт на управляващите

Божков разказва в комикс, че плащал част от печалбата от хазарт на управляващите


Обвиняемият бизнесмен Васил Божков твърди, че му е поискано да плаща 20% от печалбата на Национална лотария на управляващите и в замяна на това да не облагат бизнеса му с 15% такса върху оборота.


Договорката за тази своеобразна такса спокойствие била направена между него премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и с помощта на шефа на комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова, с която са обсъждани промените в Закона за хазарта и облагането на хазартните игри.


Това разказва Божков в неговата версия за случилото се през последните години, която нарича "истинската приказка" и която публикува в понеделник (1 юни) в социалните мрежи - негов основен канал за комуникация, откакто се укрива в Обединените арабски емирства. Историята е представена под формата на комикс с описание към него в стил приказката за Али Баба и 40-те разбойници. Героите са нарисувани, но ясно могат да бъдат свързани с реални лица с изключение на един, определен от Божков като приятел, който е показан в гръб. Прокуратурата обяви, че ще провери истинността на информацията в комикса.
Той отбелязва, че всички прилики и събития са "доказуеми".


Божков няколко пъти намекваше в публичните си изяви за приемането на промените в Закона по хазарта в края на 2014 г. "Може ли лидер на политическа сила (Борисов, ГЕРБ, б.р.) да не знае кога неговата политическа сила приема закон? Може ли финансовият министър да не знае? Всичките ми контакти по този закон са били с Владислав Горанов, за което имам доказателства. Не с комисията по хазарт. Законът не се тълкува, законът се изпълнява", заяви той в интервю по Би Ти Ви на 8 май. Тогава той сравни управлението с хунта, както и със съвременните мутри, които казвали "ще решим проблема, трябва да плащаш" и използвали институциите като бухалки.


Ако разказаното в комикса за поисканото "помагане" срещу удобен закон и договорки по него наистина може да бъде потвърдено с доказателства - три от ключовите фигури във властта би трябвало да бъдат разследвани - премиерът, финансовият министър и председателят на бюджетната комисия в парламента.


След като в началото на май Божков започна да говори, Бойко Борисов избягва да темата с обяснението, че не коментира обвиняеми. Владислав Горанов беше принуден да отговаря на въпроси за есемес кореспонденция с хазартния бизнесмен - заяви, че няма спомен за "точно такава комуникация" - но потвърди за срещи с него. Менда Стоянова в началото на май обясни, че Божков действа с най-добрата защита - атаката, според нея хвърлял необосновани твърдения, законът бил ясен за плащането и ако неговите адвокати са го заблудили за тълкуванието - да си търсел от тях парите за неплатените такси и също че финансовият министър го няма в историята.


Едно от разследванията срещу Божков е за спестени около 700 млн. лева, заради различен тип облагане, по което фирмите, опериращи лотариите, са подавали декларации в продължение на 5 години. Финансовият министър твърди, че не е знаел за това и било грешка на служителите на комисията по хазарта. Божков представя сам себе си като Али Баба, а разбойници нарича управляващите и разказва за началото на бизнеса си за моментни лотарийни билети - "Национална лотария" през 2013 г.


Според твърденията на Божков след приемането на промените в Закона за хазарта премиерът Бойко Борисов го изпратил при финансовия министър Владислав Горанов, който му обяснил, че трябва да плаща 20% от печалбата си на управляващите.


"Това е първата част от обещаната ви Истинска приказка. Всяка прилика с действителни лица, събития и #хунта e доказуема", пише Божков в анонса към 7-те картинки и обещава продължение.


"Истинската приказка" в 7 картинки


Васил Божков публикува своята версия за случилото се между него и управляващите през последните години под формата на комикс и обещава продължение.

© Фейсбук/Васил Божков

Васил Божков публикува своята версия за случилото се между него и управляващите през последните години под формата на комикс и обещава продължение.


"Имало едно време държава, която се управлявала от 240-те разбойници. Те били разделени на различни shaiki (изписването на шайки на латиница е на Васил Божков - бел. ред.), а най-голямата избирала Главатаря. Там живеел и Али Баба."


"През 2013 г. той открил нова пещера - "Национална лотария". Пещерата била малка и затова разбойниците не я забелязали и не я обложили със специален данък. Една година Али Баба плащал 10% данък, като всички останали."


Божков разказва в комикс, че плащал част от печалбата от хазарт на управляващите

© Фейсбук/Васил Божков


"Пещерата се развила и напълнила с богатства. Разбойниците я забелязали. През 2014 г. разбойник от Опозиционната shaika внесъл закон, за да обложи Пещерата с 15% данък върху оборота. Това значело Пещерата да се затвори. Вдигнал се медиен шум."


Божков разказва в комикс, че плащал част от печалбата от хазарт на управляващите

© Фейсбук/Васил Божков


"Тогава Главатаря извикал Али Баба и му казал:
- "Аз ще оправя нещата, но после ще помагаш."
- " Какво разбираш под това?"
- " Ще разбереш после"
- "Сега отиди при Разбойничката, която прави Данъчните закони, за да ти обясни."


Божков разказва в комикс, че плащал част от печалбата от хазарт на управляващите

© Фейсбук/Васил Божков


"Али Баба отишъл, като взел със себе си и приятел.
Разбойничката казала:
- Ще отменим този закон изцяло, а после ще гласуваме същия, като ще променим само една точка. Вместо "само покер игри и турнири" ще напишем, че "всички хазартни игри плащат 20% такса върху комисионите, които събират.
- Защо направо не отмените предложението за 15% върху оборота?
- Не може. Другите разбойници не трябва да разбират."


Божков разказва в комикс, че плащал част от печалбата от хазарт на управляващите

© Фейсбук/Васил Божков


"Така и станало. С гласовете на голямата shaika ГЕРБ отхвърлили единия и приели друг - същият закон с това малко изменение. Другите разбойници така и не разбрали какво се случва."


Божков разказва в комикс, че плащал част от печалбата от хазарт на управляващите

© Фейсбук/Васил Божков


"Веднага след това Главатаря се обадил на Али Баба и казал:
- Отивай при Заместник-главатаря по финансите, който ще ти каже какво да правиш."


"Заместник-главатарят по финансите казал:
- Ние ти помогнахме. Ще работиш по този закон и ще ни даваш 20% от печалбата си, иначе ще отменим закона."


"Не приел никакви възражения и Али Баба се съгласил да плаща на шайката/shaikata."


Божков разказва в комикс, че плащал част от печалбата от хазарт на управляващите

© Фейсбук/Васил Божков


"Като през цялото това време Али Баба платил и 500 млн. данъци на държавната хазна."


Прокуратурата ще проверява информацията в карикатурите


В интервю пред БНТ прокурорът от специализираната прокуратура Ангел Кънев заяви, че ще се провери информацията в карикатурите, но не даде повече подробности. На практика, ако държавното обвинение провери и установи, че всички факти и обстоятелства, описани от Божков, са верни, то прокуратурата трябва да разследва както самия Божков за корупционни практики, така и описаните представители на властта - за престъпления по служба, корупция и евентуално за търговия с влияние.

"Дневник" потърси Менда Стоянова и министъра на финансите Владислав Горанов за коментар и въпроси, но и двамата не отговарят на мобилните си телефони. "Г-жа Стоянова изясни всичко по темата. Няма да коментира защитни тези на обвиняеми лица", заявиха лаконично от пресцентъра на ГЕРБ.Георги Кадиев, който също е описан в комикса, реагира с публикация във фейсбук, в която посочва, че тази "приказка" няма как да остане без край и продължение трябва да има. "Приказката е без завършек. Не разбираме защо се разваля тази чудна схема. Разбира се, докато няма доказателства, това е просто приказка за лека нощ. Алъш-веришът очевидно продължава. Божков търси сделка с Борисов. Горанов и Менда са без значение.

1 юни е. Ден на детето. Тази приказка не може да остане без продължение", пише Кадиев.

Ако Божков е плащал 20% за "помагане"


Васил Божков разказва, че финансовият министър му е поискал 20% от печалбата на Национална лотария.
Повече подробности по темата няма - дали подобни суми са плащани, на какъв период, по какъв начин (през преводи или предаване в кеш) и към кого.


Ако са изчислявани върху печалбата на фирмата - "Ню геймс" АД, която имаше лиценз за лотарийните игри с билети е декларирала през годините следните приходи, изплатени печалби, разходи към комисията по хазарта и оперативна печалба:Данните станаха ясни едва в началото на тази година, след атаката по хазартния бизнес, защото преди това числата не си личаха в подадените отчети. Повече - тук.


Изчислено по 20% означава суми между 10 и 20 млн. лева в периода 2015 - 2018 година.


Няма информация или намек дали тези средства, ако са били заплащани, са превеждани от Национална лотария или през други сметки или фирми на Божков.


В неделя (31 май) Божков обяви, че ще разкаже истинската история на Али Баба - като обясни, че преди това в "Дойче веле" е публикувана приказка за него (анализът на Даниел Смилов - тук).


В средата на май Божков, който твърди, че е плащал по буквата на закона, и припомня, че този закон е предложен и приет от ГЕРБ, няколко пъти намекваше, че трябва да се гледа кой стои над комисията по хазарта, първо обяви в интервю, че за хазартния бизнес е разговарял само с финансовия министър, а след това показа и снимки от есемес кореспонденция, за която твърди че е с "Влади Горанов" (както го нарича).


От тях остава впечатление, че финансовият министър е поемал ангажименти и давал указания към двама председатели на комисията по хазарта, включително и през януари тази година - малко преди прокуратурата да обяви разследването срещу Божков (още - тук).


След няколко опита да избегне коментар по темата Горанов заяви, че няма спомен за точно такава кореспонденция. През последните месеци по тази тема той обяснява, че спестените такси са заради "грешка" на служители на комисията, които са приемали подаваните месечни декларации от хазартните фирми.


В събота прокуратурата обяви, че е разпитвала Горанов, както и други министри, зам.-министри, председатели на комисии и агенции. От изявлението на прокуратурата се разбра, че разпитът е бил по други теми, но не и за кореспонденцията и разговорите между Горанов и Божков, за които съобщи обвиняемият бизнесмен.


Как беше променен Законът за хазарта през 2014 г.


Политическото решение за промените в Закона за хазарта от 2014 г., заради които не са платени около 700 млн. лева по-малко такси през последните 5 години, е на ГЕРБ. Това припомни бившият зам.-министър на финансите по време на тройната коалиция и бивш депутат от БСП Георги Кадиев в интервю по Би Ти Ви на 11 май.


На 29 октомври 2014 г. Георги Кадиев внесе Закон за изменение и допълнение на Закона за хазарта, а на 19 ноември 2014 г. предложенията му са отхвърлени. В текста, предложен от Кадиев, се съдържа разпоредба, която гласи, че с държавна такса 20% се облагат игрите на покер - 20% от събирането на такси и комисиони за участие.
На 26 ноември 2014 г. Менда Стоянова внася същия закон, като разрешават с 20% такси и комисиони за участие да се облагат всички хазартни игри, а на 5 декември 2014 г. законопроектът е приет.


Поправката от 2014 г. гласи следното:

(3) (Нова - ДВ, бр. 1 от 2014 г., в сила от 01.01.2014 г., доп. - ДВ, бр. 105 от 2014 г., в сила от 01.01.2015 г.) За поддържане на лиценз за организиране на хазартни игри - традиционна лотария, томбола, моментна лотария, тото, лото, бинго, кено и техните разновидности игри със залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета, игри със залагания върху случайни събития и със залагания, свързани с познаване на факти, с изключение на онлайн залаганията, се събира държавна такса в размер на 15 на сто върху стойността на направените залози за всяка игра, а за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за участие - в размер на 20 на сто върху стойността на получените такси и комисиони.


Тезата на Кадиев е, че текстът, който тогава вносителите от ГЕРБ са предложили, е "двусмислен" и това е позволило на частните национални лотарии да плащат по различна ставка. Той каза още, че е възможно обвиняемият бизнесмен да извади записи, които да докажат, че вероятно е плащал на политиците, с които е контактувал през годините.


Според Кадиев не е възможно финансовият министър да не забележи, че "му липсват по 120 млн. лева на година" приходи. Самият той е внесъл преди това текст, според който по-ниската ставка е "за хазартни игри, организирани в игрални зали", но той не е приет, а ГЕРБ са предложили (сред вносителите е бил и Владислав Горанов, припомни Кадиев) и приели да остане само "за хазартни игри". Кадиев е на мнение, че е имало "политически чадър" над Васил Божков от ГЕРБ.


За промени в закона се заговори още през октомври 2013 г. Тогава обявената цел бе да се намалят данъците за интернет сайтовете за залагания, но те да се лицензират и да плащат данъците си в България.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK