Съдът пусна с подписка задържаните полицаи, искали подкуп от каналджии

Ангел Кънев, прокурор в Специализираната наказателна прокуратура

© Велко Ангелов

Ангел Кънев, прокурор в Специализираната наказателна прокуратураС най-леката мярка за неотклонение - подписка, от ареста са освободени двамата разследващи полицаи от граничното управление в Калотина, които бяха арестувани в петък за подкуп. Според държавното обвинение двамата са поискали подкуп 4 хил. лева от разследвани за трафик на мигранти, а са получили общо 2 хил. лева на два транша. Това съобщиха на брифинг от прокуратурата и МВР.


Разследващите полицаи и трети човек - жена, използвана като посредник в схемата, са обвинени в организирана престъпна група и искане на подкуп.


"Полицейските служители са много гъвкави в своите действия и намерения. Те се стремяха да създадат доверителни, близки отношения с лицата, като създадат илюзията у тях, че са техни приятели и че им помагат, че са поставени те на ръба на закона и са принудени от магистрати да искат парите от тяхно име, което не е така и не отговаря на истината", разказа на брифинга Стефан Банков, началник на "Вътрешна сигурност" в МВР, след чието разследване са арестувани двамата. По думите му задържаните "многократно принуждаваха лицата да подсигурят парите, като не се интересуваха от това дали те разполагат с тези средства, или не разполагат".
"Категорично е установено, че участие на магистрат в тази престъпна схема няма", увери и прокурор Ангел Кънев от Специализираната наказателна прокуратура.


Единият от задържаните е в системата на МВР от 10 години, а другият е разследващ полицай от две години, а преди това е работил в ГДБОП и ДАНС. Стефан Банков каза, че името на единия полицай в годините е било замесвано в скандали, свързани със злоупотреби, но нищо не било доказано.


Двамата са използвали посредник - жена, която работи в заведение в София и трябвало да "обърне" парите през оборота на заведението и след това да ги отчете на единия полицейски служител.


В разследването са използвани специални разузнавателни средства, а при предаването на подкупа парите са били маркирани.


Съдът е освободил задържаните с най-леката мярка с мотива, че са неосъждани и няма опасност да се укрият, а по думите на разследващите магистратите не са преценили, че деянието им е с висока обществена опасност. Специализираната прокуратура ще протестира определянето на "подписка" и ще иска по-тежка мярка, каза прокурор Ангел Кънев.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK