Ден първи: заведенията на закрито сами написаха правилата и отвориха

Ден първи: заведенията на закрито сами написаха правилата и отвориха

© Максим Караджов



Без написани правила и с доста по-строги мерки, отколкото властите изискват.


Така започна за заведенията 1 юни, денят, в който след месеца и половина им беше позволено да заработят изцяло - не само терасите и масите на улиците, но и в помещенията на закрито. Ограниченията засега остават единствено за дискотеки, пиано баровете и нощните барове.


Разрешителната заповед на здравния министър Кирил Ананиев излезе на 26 май, но указанията какви правила трябва да се спазват се появиха едва днес по обед, когато много заведения в центъра на София вече бяха отворили. От указанията се разбра, че посетителите няма нужда да са с маски, но предпазните средства са задължителни за персонала. Дистанцията между масите трябва да е 1.5 м, както и в откритите части, същото е изискването за брой хора - до четирима на една маса или повече, ако са семейство. Климатиците не са препоръчителни, но се изисква редовно проветряване.




Проверка на "Дневник" установи, че мениджърите на заведенията сами бяха наложили дори по-строги мерки от изискваните от министерствата на здравеопазването и на туризма и от Агенцията за безопасност на храните.


На опашката с маска, вътре я сваляш


На входа на закусвалня на ул. "Гурко" се вие опашка отвън на тротоара, защото табела указва, че се влиза само по един. Хората са с маски, един пенсионер е с шлем. Строго се спазва отстоянието от 1.5 м между чакащите. Влизането също е с маска и се избира опакована храна от витрината, която служителка подрежда върху табла. След това клиентът влиза с таблата в залата с масите.


Обяд е и половината места са заети, никой не е с маска и всичко си е някак "постарому". Само една жена прави впечатление, защото обядва със сини ръкавици. С маски и ръкавици са сервитьорките, които събират приборите и периодично почистват масите с дезинфектанти.


Ден първи: заведенията на закрито сами написаха правилата и отвориха

© Юлия Лазарова


Същото е и в известна верига за бързо хранене на ул. "Граф Игнатиев", където служител стои на входа и допуска само клиенти с маска на лицето. Веднъж влязъл и взел сандвича и картофките, посетителят сваля предпазното средство. Указанията, с които се позволява това, още не са публикувани и в сила е заповедта на здравния министър, според която на закрити публични места задължително трябва да са покрити носът и устата, като глобата достига до 1000 лв. Здравата житейска логика обаче надделява - с маска няма как да се храниш. Масите за хранене са през една, за да се спазва дистанцията от 1.5 м.


Заради дистанцията от 1.5 м между масите част от тях са забранени за ползване

© Максим Караджов

Заради дистанцията от 1.5 м между масите част от тях са забранени за ползване


В заведение за бързо хранене на ул. "Съборна" кратко и ясно обясняват на всеки: "С маска се влиза и излиза, само докато се храните я махате."


"Изискването към клиента е да хапва и да пийва" -


така в ресторанта "Синия лъв" до Народния театър са разтълкували указанията на властите. "Изискването е към нас да сме с маски, а към клиентите - да хапват и да пийват", рапортува усмихнато сервитьор с маска и ръкавици.


Ден първи: заведенията на закрито сами написаха правилата и отвориха

© Юлия Лазарова


Китайските ресторанти обаче не се възползват от разхлабването на мерките. Повечето заведения от този тип в центъра на столицата продължават да продават храна само за вкъщи и не пускат вътре. Други са затворили до есента.


Ден първи: заведенията на закрито сами написаха правилата и отвориха

© Максим Караджов


Професионални музиканти, които преди карантината са свирили вечер в механи и ресторанти в центъра, сега са се пръснали по подлезите и в градинките в центъра. Според тях


скоро няма да има жива музика вечер в заведенията


"Като е свил масите само до четири-пет, собственикът на кого по-напред да плати - на готвача, на сервитьора, че и за нас, музикантите, да му остане", обясняват тъжно те.


Поне до зимата не очакват ситуацията да се промени за тях и надеждата им е да си намерят работа през лятото на морето.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (20)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Imaginary Friend
    Imaginary Friend
    Рейтинг: 829 Неутрално

    Днес бях в трамвай, в който бях единствен с маска. Бях и в медицински център, където служителите масово си държаха маските само на устата. На тоя фон заведенията изглежда се справят доста по-добре.

    Не цъкам плюсове и минуси.
  2. 2 Профил на slon
    slon
    Рейтинг: 576 Разстроено

    До коментар [#1] от "Imaginary Friend":

    Страхотни хора имаме за сънародници ... отговорни за здравето и житова на ближния...

  3. 3 Профил на Nil satis nisi optimum
    Nil satis nisi optimum
    Рейтинг: 428 Весело

    Сега е моментът да се ходи по ктъчми. Малко хора, любезен и усмихнат персонал.... всичко както трябва.

    Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
  4. 4 Профил на Вячеслав Атанасов
    Вячеслав Атанасов
    Рейтинг: 910 Неутрално

    Все пак вижда му се края.Стопанският срив поуплаши управляващите и мерките отпадат с добри темпове.Глобите виждам че остават.Дали някой ги плаща?

  5. 5 Профил на chicago514
    chicago514
    Рейтинг: 3868 Весело

    Правилото - Ти мен уажааш ли ма остава ли в правилника и какви мерки се предприемат от кръчмарите за прекъсване на обяснението след този въпрос.

  6. 6 Профил на yzf55651026
    yzf55651026
    Рейтинг: 8 Неутрално

    До коментар [#3] от "Nil satis nisi optimum":

    Откъде знаеш че са усмихнати като са с маски?

  7. 7 Профил на SEAL
    SEAL
    Рейтинг: 1046 Неутрално

    От нас зависи да се пазим и да приключваме тази епидемия. На края сме.

  8. 8 Профил на leslin
    leslin
    Рейтинг: 561 Неутрално

    Eдинствено правило:Няма правила!

  9. 9 Профил на lalleen
    lalleen
    Рейтинг: 540 Неутрално

    Не проумявам, на кого му е приятно да се храни в такава обстановка, ама явно зорът е голям и домашна или магазинска храна е по-голямо унижение....

  10. 10
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  11. 11 Профил на ПИК е велик
    ПИК е велик
    Рейтинг: 316 Неутрално

    Как да напишат правила, като не знаят какви. Управляващите кризата от самото начало не знаеха кое е правилно и кое - не.

    Спечелихме битка, но не и войната!
  12. 12 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 3814 Неутрално

    Не вярвам на общественото хранене!
    Още повече пък на това в България.
    Сигурно ще мине поне година докато реша да отида на подобно място.

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  13. 13 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 3814 Любопитно

    Как да напишат правила, като не знаят какви. Управляващите кризата от самото начало не знаеха кое е правилно и кое - не.
    —цитат от коментар 11 на PisnaMi


    Ти знаеш ли?

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  14. 14 Профил на papуre
    papуre
    Рейтинг: 696 Неутрално

    Ден първи: заведенията на закрито сами написаха правилата и отвориха

    Явно на българина му писна от празноговорене за ред и дисциплина и взе , по стар обичая при слаба държава , в ръцете си реда и правилата за поведение . Дпоред интереса си , разбира се . Усети у че Главата на правителството хукна по международен политтуризъм , и реши да пренебрегне и щаба и заповедите на министъра на здравето . Пък и правителството е готово да охлаби всички забрани и да се отърве от сутрешните брифинги . . Свободата за бизнеса дойде . Макар че едва ли са се чувствали роби .

  15. 15 Профил на papуre
    papуre
    Рейтинг: 696 Неутрално


    Проверка на "Дневник" установи, че мениджърите на заведенията сами бяха наложили дори по-строги мерки от изискваните от министерствата на здравеопазването и на туризма и от Агенцията за безопасност на храните.

    А бе да се отворят заведенията пък ... правилага лесно се заобикалят . В Бързането Ананиев все нещо е пропуснал ...

  16. 16 Профил на papуre
    papуre
    Рейтинг: 696 Неутрално

    Дистанцията между масите трябва да е 1.5 м, както и в откритите части, същото е изискването за брой хора - до четирима на една маса или повече, ако са семейство. Климатиците не са препоръчителни, но се изисква редовно проветряване.

    Ами масите са на метър и половина , но хората са гръб до гръб . Добре , че няват на врата си уста . Но пък ако някоий се почеше по врата... Дано вируса все още не се е научил да скача .

  17. 17 Профил на koko65bg
    koko65bg
    Рейтинг: 765 Неутрално

    Ден първи: заведенията на закрито сами написаха правилата и отвориха

    Ами нормално - министърът на всичкото здравеопазване не е в състояние да издаде ясна заповед в която да е ясно какво може и какво не. Значи той едва ли лично я пише, калинките го правят вместо него. Той само подписва - едва ли чете.

  18. 18 Профил на Petia Nikolova
    Petia Nikolova
    Рейтинг: 1310 Весело

    До коментар [#6] от "yzf55651026":

    По лъскавия им поглед.

  19. 19 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 2343 Неутрално

    Сега е моментът да се ходи по ктъчми. Малко хора, любезен и усмихнат персонал.... всичко както трябва.
    —цитат от коментар 3 на Nil satis nisi optimum


    И как им виждаш усмивките като са с маски?

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  20. 20 Профил на tsvetko_51
    tsvetko_51
    Рейтинг: 1517 Неутрално

    Каквото и да си говорим, разбирам ги хората.
    Колкото и да са били добре, няма как да се издържа месеци наред без никакъв доход, Отделно повечето в момента имат и ще имат и кадрови проблеми, особено с по-дефицитните професии, като добрите готвачи.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK