Сърбия обича България, обяви Александър Вучич

Сърбия обича България, обяви Александър Вучич

© Правителствена информационна пресслужбаСърбия обича България и благодаря за всичко, което премиерът Бойко Борисов организира днес. Това каза президентът на страната Александър Вучич на импровизиран брифинг край Летница, където заедно с премиера Бойко Борисов видя как върви изграждането на газопровода "Балкански поток". Сръбският държавен глава беше на еднодневна визита в България, по време на която му беше показано и докъде е стигнало изграждането на магистрала "Европа", свързваща Околовръстният път на София и границата със Сърбия.


Той видя напредъка в работата от хеликоптер, а край трасето на газопровода беше повозен от Бойко Борисов (повече вижте тук).


Според Вучич и двата проекта са изключително важни и общи за България и Сърбия. По думите му "Балкански поток" означава икономически растеж, ръст на промишлеността, осигуряване на важен енергиен източник за двете икономики. По повод магистрала "Европа", която трябва да бъде приключена до края на годината, той посочи, че след пускането и между София и Белград ще се пътува за 3 часа.

Вучич добави, че се надява в кратки срокове да бъде реализиран и интерконекторът в района на Ниш. Газопроводът от Нови Искър в България до Ниш в Сърбия е с планирана дължина 170 км, 62 км от които на българска територия. След изграждането й газовата връзка ще бъде с пропускателна способност 1.8 млрд. кубика газ на година, като ще има възможност и за реверсивен поток.


Междувременно от "Булгатрансгаз" съобщиха, че главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност", управляващ орган на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014 - 2020 г., е поканила дружеството да представи проектно предложение за предоставяне на безвъзмездна помощ за завършване на подготвителните дейности, необходими за старта на строителството на междусистемна газова връзка България - Сърбия.Това дава възможност на "Булгартрансгаз" ЕАД да кандидатства за съфинансиране на подготвителни дейности за актуализиране на подробния устройствен план за проекта, за изработване на инвестиционен проект, за извършване на археологически проучвания, придобиване на вещни права и други. Средствата по поканата са за близо 13 млн. лева и са осигурени от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и национално съфинансиране.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK