Божков "преведе" приказката за рекета и обяви, че го е плащал в брой

Финалната част от инфографиката "История на рекета", разпространена от Васил Божков.

© Фейсбук на Васил Божков

Финалната част от инфографиката "История на рекета", разпространена от Васил Божков.Обвиняемият бизнесмен Васил Божков "преведе" приказката за Али Баба в "История за рекета" с истински герои и обяви, че го е плащал в брой на конкретни лица, но отново не показа директни доказателства.


Това стана с две нови публикации в социалните мрежи във вторник (2 юни) сутрин в обичайния вече час, в който той разпространява информацията си - 8 часа.


Едната от тях е с бележка "за тези, които не са разбрали приказката" и представлява инфографика (вижте в края на текста), която описва накратко историята около промените в Закона за хазарта (от 2013-2014) и разговори, за които Божков твърди, че са с премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Инфографиката е със заглавие "История на рекета" и в нея той определя като такса "подпомагане" 20-те процента от печалбата (на Национална лотария). Според Божков те са му поискани от Горанов срещу това да не отменят закона, по който моментните хазартни игри (билетите за търкане) плащат таксите си към бюджета.


"Изплащани в брой на конкретни лица"
Така обвиняемият бизнесмен твърди, че е плащал таксата. Той не посочва на кого.


В понеделник бизнесменът разказа същата история, но под формата на комикс. Това предизвика реакции и критики като несериозно - но посланието беше, че управляващите са му поискали част от печалбата от хазартните игри, за да плаща към бюджета по по-изгодния за него начин (в момента това е едно от разследванията срещу него - за спестени 700 млн. лева от такси). Към комикса в понеделник Божков беше написал, че всички прилики с лица и събития са "доказуеми".


В новата публикацияпосочва същите лица - Борисов, Горанов, Стоянова - но вече със снимки и думите им са сложени в кавички. Не се разбира дали това е намек, че може да покаже, че наистина са казали точно това. Според твърденията му, таксата, наричана "подпомагане" (вероятно заради думите на Борисов "ти после ще помагаш"), е плащана от 2015 година насам.


Къде са големите суми в брой


Във втора публикация Божков публикува снимки, показващи банкови извлечения, за които твърди, че са от неговите сметки.

"Февруари тази година Влади Горанов ми назначи данъчна ревизия. Тя ще установи, че след плащане на всички данъци съм теглил огромни суми в брой от личната си сметка. Всичките ми останали разходи са плащани по банков път. Тези пари не са налични в брой. Къде са?" Това е текстът към снимките, с който бизнесменът явно намеква, че сумите по някакъв начин са свързани с таксата "подпомагане".От извлеченията си личат тегления през 2018 и 2019 година, като сумите варират от 200 хил. лева до почти 1.9 млн. лева. Последните са от ноември миналата година. Има седмици в този период, в които той тегли редовно по половин милион на каса. Само веднъж в документите се вижда основание, но то е заличено.


В тях се вижда, че напр. през месец май 2018 г. Божков е теглил на 9 май - 500 000 лева, а на 30 май - 200 хил. лева и 366 хил. лева.


От разпространените преди време есемеси се разбираше, че на 28 май същата година Горанов предлага среща на Божков - ако му е удобно - в 17 часа.


Новите публикации добавят детайли към предишните, но все още не доказват дали, на кого и как точно е плащано към управляващите, както твърди Божков.


В понеделник замесените от властта отказаха да коментират темата, но наблюдаващият прокурор Ангел Кънев заяви в интервю за БНТ, че ще проверят информацията в карикатурите.


Мълчание от институциите


И във вторник посочените от Божков запазиха мълчание или повториха тезите си защо няма да говорят по темата.


Би Ти Ви цитира писмени отговори на премиера Бойко Борисов, който и този път отклонява въпросите с познато вече обяснение, че "от времето, в което изпълнявах длъжността главен секретар на МВР, не влизам в обяснителен режим с обвиняеми и не коментирам техните защитни тези". Той допълва още, че "темата с неверните твърдения на обвиняемия Божков приключи с коментарите на министъра на финансите Владислав Горанов и на председателя на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Менда Стоянова."


Досега Горанов е коментирал само срещите (потвърди, че се е срещал с него) и кореспонденцията с Божков (последно избегна ясен отговор с обяснението че "нямам спомен за точно такава комуникация". А Менда Стоянова в началото на май обясни, че обвиняемият бизнесмен действа с най-добрата защита - атаката, според нея хвърлял необосновани твърдения, законът бил ясен за плащането и ако неговите адвокати са го заблудили за тълкуванието - да си търсел от тях парите за неплатените такси и също че финансовият министър го няма в историята.


"Свободна Европа" цитира главния прокурор Иван Гешев в опита си за въпроси по темата: "Знам, че разговорът най-вероятно се записва и затова ще бъда максимално коректен към Вас - аз съм главен прокурор, а не съм наблюдаващ прокурор. Обърнете се към безбройните интервюта, в които съм дал подробни разяснения каква е разликата между главен прокурор и наблюдаващ прокурор. Ако не - може да се образовате от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и от Конституцията. Приятен ден".


Докато говорителят на Специализираната прокуратура преносочва медиата да задава въпроси по друг ред: "Аз съм запознат с публикациите, защото чета медиите. Дали има самосезиране, трябва да си поискате информацията по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), защото така стоят нещата. Дали има самосезиране - аз не мога да следя преписките на всички колеги и административния ръководител дали се е самосезирал. Поискайте си по официален ред и ще си получите информация".


Божков "преведе" приказката за рекета и обяви, че го е плащал в брой

© Фейсбук на Васил Божков

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK