Прокуратурата показа какво е открила в мазето на Божков

Прокуратурата публикува снимки на някои от намерените вещи в приземен етаж в офисите на Божков в София.

© Прокуратура на РБ

Прокуратурата публикува снимки на някои от намерените вещи в приземен етаж в офисите на Божков в София.Избори 2022

Ден след като наблюдаващият прокурор от специализираната прокуратура Ангел Кънев обясни в интервю пред БНТ, че бизнесменът Васил Божков не е съхранявал както трябва колекцията си, от държавното обвинение публикуваха съобщение със снимки от приземен етаж и предмети, чиято автентичност не е установена. От снимките личи, че са оставени на различни повърхности или на пода, прокуратурата твърди, че не са регистрирани, а Божков реагира веднага с обяснението, че снимките са стари.


Темата с ценностите от колекцията на Божков изплува отново на дневен ред няколко часа след като обвиняемият бизнесмен "преведе" приказката за Али Баба в "История за рекета" с истински герои и обяви, че го е плащал в брой на конкретни лица, но отново не показа директни доказателства. Повече за твърденията на Божков за рекет - четете тук.


В съобщението се посочва, че в офисите на Божков са открити множество нови предмети, които носят белезите на културно-исторически ценности. Предметите са намерени на ул. "Московска" 43 в столицата (бел. ред. - там се намират офисите на Божков) в приземни помещения в сградата. Те са с неизяснен произход и в нереставриран вид, посочват от държавното обвинение.
Намерени и иззети са фрагменти, апликации, халки, фибули, върхове на копия, които носят белезите на културно-исторически ценности. Те са били съхранявани в пълно несъответствие с международните стандарти за опазването им, добавят от прокуратурата.


Много от откритите предмети в сградата, където са офисите на управлявания от бизнесмена холдинг, са били държани в гаражи и коли и са облъчвани с вредни газове, коментира вчера Ангел Кънев.


Прокуратурата показа какво е открила в мазето на Божков

© Прокуратура на РБ


От прокуратурата уверяват, че ще продължат да документират престъпни деяния срещу културно-историческото наследство на България при строго спазване на правилата за опазване и съхраняване на намерените и иззети предмети.


Към съобщението са публикувани и снимки на част от намерените предмети, като се посочва, че това се прави заради високия обществен и медиен интерес.


От прокуратурата обаче не посочват нито колко точно са предметите, нито как са съхранявани, макар че от снимките личи, че се намират в приземно помещение, без нужните инсталации за контрол на температурата, влагата и т.н.


Не става ясно и кога са открити предметите - дали сега или още в края на януари, когато започна описването на колекцията на Божков. А ако сега са били открити, не се разбира защо това се случва близо половин година след като държавното обвинение влезе за първи път в офисите на Божков и фондация "Тракия", която стопанисва колекцията му.


Освен това в съобщението не се посочва как ще бъдат иззети и съхранявани предметите и къде ще ги съхранява прокуратурата, докато трае разследването. От държавното обвинение не са категорични в съобщението си, че вещите са антични, заради което ги описват като предмети с "белези на културно-исторически ценности". Остава неясно и дали ще бъде назначена и изготвена експертиза за доказване на автентичността на намерените вещи, както и кои експерти трябва да даде заключение.


Прокуратурата показа какво е открила в мазето на Божков

© Прокуратура на РБ


Васил Божков реагира мигновено - снимките са стари


"Днес прокуратурата показа снимки от февруарските си грабежи, представяйки ги като актуални. За да заснемат публикуваните кадри, на 5 февруари са принуждавали служители на фондация "Тракия" да вадят предмети от хранилищата и да ги оставят по земята. Тези свидетелства също са включени в заведените дела", написа Божков в социалните мрежи. Така обвиняемият Божков отговори на прокуратурата и напомни, че е подал жалби до европейски институции и ще води дела.


Според Би Ти Ви информацията в метаданните на снимките показва, че те са правени на 5 февруари около обяд.Част от колекцията на Божков бе иззета от сградата на фондация "Тракия", която стопанисваше културно-историческите ценности. При изнасянето на артефактите експерти от фондацията, която стопанисва колекцията, предупредиха, че те се изнасят недобре опаковани в найлонови торби и кашони.


От Министерството на културата тогава увериха, че това не е вярно и че ще бъдат изнесени според всички правила за пренасяне на такива ценности. Иззетите предмети от колекцията на Божков трябва да се съхраняват в Националния исторически музей, а картините - в Националната художествена галерия.


Няколко месеца по-късно, на 24 май, бизнесменът отново насочи вниманието към културно-историческите ценности, като обяви петиция. "За съжаление в България отношението към културата в момента е варварско. Това може да бъде променено само ако не се страхувате", коментира преди дни бизнесменът във видео.


На 26 май Божков обвини "хунтата" в грабеж на стотици артефакти чрез "незаконни варварски" действия.


"Грабежът на стотици артефакти от колекция "Васил Божков" започна през януари. В началото незаконните и варварски действия се извършваха само от служители на прокуратурата, след това се включиха и представители на Министерството на културата. Съдбата на предметите със статут на световно културно наследство остана неясна след десетки лъжи от представителите на хунтата", написа Божков на 26 май в социалните мрежи, които са негов основен начин за комуникация през последните месеци.


Той публикува и снимка на сребърен ритон, за който твърди, че се е появил на свободния пазар и дори му бил предложен с въпроса: "Интересуваш ли се?" Ритонът според Божков е сред ценностите, иззети от прокуратурата. От държавното обвинение не отговориха по никакъв начин къде се намира ритонът в момента и не опитаха да опровергаят или да дадат обяснение на твърденията на Божков.

Хронология на обиските и къде отиде колекцията


През февруари прокуратурата започна да описва частната колекция от антики и обяви, че не всички предмети в нея са законни. Разследващите първо влязоха в офиса на "Нове холдинг" и в музея и заедно с експерти и реставратори започнаха опис на колекцията на Божков, но предупредиха, че от там все още не се изнася нищо.


От фондация "Тракия" реагираха няколко пъти и казаха, че в момента, в който предмет от колекцията на Божков бъде изнесена от музея, застраховката спира да важи и властите трябва да застраховат всеки от предметите, преди да го изнесат. Те предупреждаваха и за некомпетентно отношение към предметите, които били изнасяни в чували.


Прокуратурата показа какво е открила в мазето на Божков

© Прокуратура на РБ


От Министерството на културата реагираха и обясниха, че процедурата по опис и изнасяне на предметите е дълга и строго разписана. "Транспортирането става по строго определен ред, а за съхранението се изискват специални условия", обясни тогава министърът на културата Боил Банов и посочи, че се подготвят депа, в които ще бъдат съхранявани предметите и картините.


Месец по-късно прокуратурата възложи и на министъра на културата да направи проверка какви са произходът, начинът на придобиване, идентифициране и регистриране на културните ценности от колекцията на Васил Божков. Главният прокурор Иван Гешев тогава заяви, че част от колекцията на Васил Божков е незаконна. През годините въпросът с придобиването на артефакти в нея е повдиган много пъти, а преди години законови промени помогнаха на частните колекционери да узаконят притежаваните от тях предмети.


На 7 февруари фондация "Тракия" обяви, че е започнала процедура по оказване на спешна техническа помощ от ЮНЕСКО. Тя е в отговор на "едноседмичните опити за незаконно изземване на частната колекция".


На 25 май отново през профила си във фейсбук Божков обвини българските власти, че са потулили пред ЮНЕСКО случая с иззетите артефакти.


Прокуратурата показа какво е открила в мазето на Божков

© Прокуратура на РБ


През 2011 г. бившият директор на НИМ проф. Божидар Димитров заявява, че колекцията на Васил Божков е напълно законна и е "най-значимата в областта на културно-историческото наследство не само през тази година, но вероятно и през следващите". Тогава той откри изложбата "Тракия и древният свят" - колекция на Васил Божков, в която бяха включени близо 200 златни, сребърни, бронзови и керамични съдове.


"Беше проверяван няколко пъти г-н Божков от прокуратурата и съответните органи и се установи, че колекцията наистина е законна. Чудя се защо не се е хвалил, както правят например руски бизнесмени? Една голяма част от предметите в колекцията не са в резултат на иманярски разкопки, каквито той не е правил", каза тогава Димитров.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK