Прокуратурата показа какво е открила в мазето на Божков

Прокуратурата публикува снимки на някои от намерените вещи в приземен етаж в офисите на Божков в София.

© Прокуратура на РБ

Прокуратурата публикува снимки на някои от намерените вещи в приземен етаж в офисите на Божков в София.Ден след като наблюдаващият прокурор от специализираната прокуратура Ангел Кънев обясни в интервю пред БНТ, че бизнесменът Васил Божков не е съхранявал както трябва колекцията си, от държавното обвинение публикуваха съобщение със снимки от приземен етаж и предмети, чиято автентичност не е установена. От снимките личи, че са оставени на различни повърхности или на пода, прокуратурата твърди, че не са регистрирани, а Божков реагира веднага с обяснението, че снимките са стари.


Темата с ценностите от колекцията на Божков изплува отново на дневен ред няколко часа след като обвиняемият бизнесмен "преведе" приказката за Али Баба в "История за рекета" с истински герои и обяви, че го е плащал в брой на конкретни лица, но отново не показа директни доказателства. Повече за твърденията на Божков за рекет - четете тук.


В съобщението се посочва, че в офисите на Божков са открити множество нови предмети, които носят белезите на културно-исторически ценности. Предметите са намерени на ул. "Московска" 43 в столицата (бел. ред. - там се намират офисите на Божков) в приземни помещения в сградата. Те са с неизяснен произход и в нереставриран вид, посочват от държавното обвинение.
Намерени и иззети са фрагменти, апликации, халки, фибули, върхове на копия, които носят белезите на културно-исторически ценности. Те са били съхранявани в пълно несъответствие с международните стандарти за опазването им, добавят от прокуратурата.


Много от откритите предмети в сградата, където са офисите на управлявания от бизнесмена холдинг, са били държани в гаражи и коли и са облъчвани с вредни газове, коментира вчера Ангел Кънев.


Прокуратурата показа какво е открила в мазето на Божков

© Прокуратура на РБ


От прокуратурата уверяват, че ще продължат да документират престъпни деяния срещу културно-историческото наследство на България при строго спазване на правилата за опазване и съхраняване на намерените и иззети предмети.


Към съобщението са публикувани и снимки на част от намерените предмети, като се посочва, че това се прави заради високия обществен и медиен интерес.


От прокуратурата обаче не посочват нито колко точно са предметите, нито как са съхранявани, макар че от снимките личи, че се намират в приземно помещение, без нужните инсталации за контрол на температурата, влагата и т.н.


Не става ясно и кога са открити предметите - дали сега или още в края на януари, когато започна описването на колекцията на Божков. А ако сега са били открити, не се разбира защо това се случва близо половин година след като държавното обвинение влезе за първи път в офисите на Божков и фондация "Тракия", която стопанисва колекцията му.


Освен това в съобщението не се посочва как ще бъдат иззети и съхранявани предметите и къде ще ги съхранява прокуратурата, докато трае разследването. От държавното обвинение не са категорични в съобщението си, че вещите са антични, заради което ги описват като предмети с "белези на културно-исторически ценности". Остава неясно и дали ще бъде назначена и изготвена експертиза за доказване на автентичността на намерените вещи, както и кои експерти трябва да даде заключение.


Прокуратурата показа какво е открила в мазето на Божков

© Прокуратура на РБ


Васил Божков реагира мигновено - снимките са стари


"Днес прокуратурата показа снимки от февруарските си грабежи, представяйки ги като актуални. За да заснемат публикуваните кадри, на 5 февруари са принуждавали служители на фондация "Тракия" да вадят предмети от хранилищата и да ги оставят по земята. Тези свидетелства също са включени в заведените дела", написа Божков в социалните мрежи. Така обвиняемият Божков отговори на прокуратурата и напомни, че е подал жалби до европейски институции и ще води дела.


Според Би Ти Ви информацията в метаданните на снимките показва, че те са правени на 5 февруари около обяд.Част от колекцията на Божков бе иззета от сградата на фондация "Тракия", която стопанисваше културно-историческите ценности. При изнасянето на артефактите експерти от фондацията, която стопанисва колекцията, предупредиха, че те се изнасят недобре опаковани в найлонови торби и кашони.


От Министерството на културата тогава увериха, че това не е вярно и че ще бъдат изнесени според всички правила за пренасяне на такива ценности. Иззетите предмети от колекцията на Божков трябва да се съхраняват в Националния исторически музей, а картините - в Националната художествена галерия.


Няколко месеца по-късно, на 24 май, бизнесменът отново насочи вниманието към културно-историческите ценности, като обяви петиция. "За съжаление в България отношението към културата в момента е варварско. Това може да бъде променено само ако не се страхувате", коментира преди дни бизнесменът във видео.


На 26 май Божков обвини "хунтата" в грабеж на стотици артефакти чрез "незаконни варварски" действия.


"Грабежът на стотици артефакти от колекция "Васил Божков" започна през януари. В началото незаконните и варварски действия се извършваха само от служители на прокуратурата, след това се включиха и представители на Министерството на културата. Съдбата на предметите със статут на световно културно наследство остана неясна след десетки лъжи от представителите на хунтата", написа Божков на 26 май в социалните мрежи, които са негов основен начин за комуникация през последните месеци.


Той публикува и снимка на сребърен ритон, за който твърди, че се е появил на свободния пазар и дори му бил предложен с въпроса: "Интересуваш ли се?" Ритонът според Божков е сред ценностите, иззети от прокуратурата. От държавното обвинение не отговориха по никакъв начин къде се намира ритонът в момента и не опитаха да опровергаят или да дадат обяснение на твърденията на Божков.

Хронология на обиските и къде отиде колекцията


През февруари прокуратурата започна да описва частната колекция от антики и обяви, че не всички предмети в нея са законни. Разследващите първо влязоха в офиса на "Нове холдинг" и в музея и заедно с експерти и реставратори започнаха опис на колекцията на Божков, но предупредиха, че от там все още не се изнася нищо.


От фондация "Тракия" реагираха няколко пъти и казаха, че в момента, в който предмет от колекцията на Божков бъде изнесена от музея, застраховката спира да важи и властите трябва да застраховат всеки от предметите, преди да го изнесат. Те предупреждаваха и за некомпетентно отношение към предметите, които били изнасяни в чували.


Прокуратурата показа какво е открила в мазето на Божков

© Прокуратура на РБ


От Министерството на културата реагираха и обясниха, че процедурата по опис и изнасяне на предметите е дълга и строго разписана. "Транспортирането става по строго определен ред, а за съхранението се изискват специални условия", обясни тогава министърът на културата Боил Банов и посочи, че се подготвят депа, в които ще бъдат съхранявани предметите и картините.


Месец по-късно прокуратурата възложи и на министъра на културата да направи проверка какви са произходът, начинът на придобиване, идентифициране и регистриране на културните ценности от колекцията на Васил Божков. Главният прокурор Иван Гешев тогава заяви, че част от колекцията на Васил Божков е незаконна. През годините въпросът с придобиването на артефакти в нея е повдиган много пъти, а преди години законови промени помогнаха на частните колекционери да узаконят притежаваните от тях предмети.


На 7 февруари фондация "Тракия" обяви, че е започнала процедура по оказване на спешна техническа помощ от ЮНЕСКО. Тя е в отговор на "едноседмичните опити за незаконно изземване на частната колекция".


На 25 май отново през профила си във фейсбук Божков обвини българските власти, че са потулили пред ЮНЕСКО случая с иззетите артефакти.


Прокуратурата показа какво е открила в мазето на Божков

© Прокуратура на РБ


През 2011 г. бившият директор на НИМ проф. Божидар Димитров заявява, че колекцията на Васил Божков е напълно законна и е "най-значимата в областта на културно-историческото наследство не само през тази година, но вероятно и през следващите". Тогава той откри изложбата "Тракия и древният свят" - колекция на Васил Божков, в която бяха включени близо 200 златни, сребърни, бронзови и керамични съдове.


"Беше проверяван няколко пъти г-н Божков от прокуратурата и съответните органи и се установи, че колекцията наистина е законна. Чудя се защо не се е хвалил, както правят например руски бизнесмени? Една голяма част от предметите в колекцията не са в резултат на иманярски разкопки, каквито той не е правил", каза тогава Димитров.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (119)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Всички влезнаха дружно в комикса.

 2. 2 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3450 Весело
 3. 3 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Каскет-турата ни подхвърля залъгалки за наивници с идеята да потушава разкритията на Божков. За толкова ли прости не имат - ами не, не сме прости като тях. И проблема им е, че има и социални медии където нещата излизат. Докато национално "отговорните" медии спят с широко затворени очи. Точно както за КТБ на времето. Ако каскет-турата иска да свърши нещо смислено трябва да ходи и да закопчае Бибитко, бездомника, мендичка. Ама едва ли, ще ни пускат стари снимки на извършеното от тях вандалство.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 4. 4 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 442 Весело

  къде са ровили предният път или божков продължава да събира артфакти:)))

 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  В тази игра на "разкази" няма нито добри, нито невинни...

 6. 6 Профил на БонМиленоф
  БонМиленоф
  Рейтинг: 19 Неутрално

  За какво се събират такива неща ако ще седят опаковани в мазе?

 7. 7 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Божков твърди че не е така, но аз като студент съм имал практики в хранилища на музеи и мога да кажа че с изключение на монетите и метала, всичко седи на вили и могили, така че няма да се изненадам това да е "българския подход"

  Pure Chewing Satisfaction
 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1996 Весело

  Добре де, човека нали за това купи цяла сграда в идеалния център от чуждестранните финансови анархисти за да направи музей!?
  Това което ясно си личи от снимките е ,че античните артефакти са изнесени като тухли и чакъл от герберско строителство при ремонт на улица!
  Вярно ли е ,че уникален ритон се продава на аукцион в Лондон?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 394 Неутрално

  искам да видя кирливи ризи и миризливи чорапи. давай по същество

 10. 10 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Само да питам, Божков като спечели делата, Гешев и Влади ли ще плащат или ние дето платихме и КТБ и другите кражби?

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 11. 11 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Прокуратурата показала някакви снимки - и това какво доказателство е? Ясно е, че лъжат.

 12. 12 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2452 Неутрално

  Да верно е, снимкитекакто казва Божков са стари, правени по негово време и откраднати от прокуратурата

 13. 13 Профил на Rocketman
  Rocketman
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Пореден опит на Каскета да отклони вниманието. От как Божков започна да говори, тоя придворен шут (главният прокурор е циркаджия и комик)мълчи като Г*З!

 14. 14 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  Гешев, ако си интелигентен и усещаш нещата, покрий се за известно врема. А другите да тръгнат да разплитат чорапа. Имаш вече много информация.

 15. 15 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Бедни ми Гешев . . .
  Не се рови по мазетата, а вземи да се снимаш до вестник с днешна дата с "изчезналия" ритон. И стига си ни разправял приказки - ние за Иванушка Дурачок от руските приказки сме чели и си го знаем!
  Селяндурски работи са това, Гешев! Селяндурски!
  С просто око се вижда, че си една най-обикновена мутренска бухалка, дървеняшка, и за трошене на кости.

 16. 16 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Гешев, ако си интелигентен и усещаш нещата, покрий се за известно врема. А другите да тръгнат да разплитат чорапа. Имаш вече много информация.
  —цитат от коментар 14 на evtimvz


  Интелигентен каскет? Верно ли???

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 17. 17 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1772 Весело

  За какво се събират такива неща ако ще седят опаковани в мазе?
  —цитат от коментар 6 на БонМиленоф


  Както е казал старшина Петров: "Дружко си е с противогаз!"

 18. 18 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Ей, а помните ли когато преди всички избори последните години казвате "Втори/трети/пети мандат са, вече се накрадоха, ако дойдат нови само ще крадат повече, като за сефте". А истината е, че тия така са се окопали в корупция, одържавили са си рекета и са превзели всички институции и НАЙ-НАГЛО си позволяват да крадат още повече с всяко следващо преизбиране.

  За тях няма прокуратура, няма преследване, няма последствия. И няма да ги има, докато няма народ, на който да му ПУКА.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1772 Разстроено

  Една приказка срещу друга приказка!

 21. 21 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4428 Любопитно

  Грешен или не това е друг въпрос, но че Божков ще събори "стабилността" това е вече сигурно. Не може да се**ш в едни гащи с останалите за 20 години и да няма разрушителен ефект когато започне някой да вади кирливите ризи. 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 22. 22 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Нямам никакви съмнения, че Божков е мафиот и престъпник, но нека държавните институции да обяснят как миналата година тези предмети бяха излагани в галерии и музеи точно с подкрепата на същите тези органи и служители, които сега казват. че това са незаконно придобити антики?!!!

 23. 23 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  В тази игра на "разкази" няма нито добри, нито невинни...
  —цитат от коментар 5 на selqnin


  От реакциите ви виждам , че въздигате ЧЕРЕПА в ранг "наионален герой " ! Цветан Василев с милиардите си мина на заден план ! Дерзайте , ребята ! Сега на ред са БОБОКОВИ !

 24. 24 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  "За да заснемат публикуваните кадри, на 5 февруари са принуждавали служители на Фондация "Тракия" да вадят предмети от хранилищата и да ги оставят по земята"
  Нещо ме съмнява някой да се е завирал там, под тръбите чак, да слага предметни за снимка...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 25. 25 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2256 Неутрално


  До коментар [#2] от "xm...":

  Не виждам ритони :)
  —цитат от коментар 2 на xm...


  Няма и да видите. Особено един от тях.

 26. 26 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3450 Неутрално

  Божков твърди че не е така, но аз като студент съм имал практики в хранилища на музеи и мога да кажа че с изключение на монетите и метала, всичко седи на вили и могили, така че няма да се изненадам това да е "българския подход"
  —цитат от коментар 7 на serpico


  А, българският ...
  Отдавна ми е направило впечатление, че същото е навсякъде, където има изобилно древно историческо наследство - масовостта на всякакви находки, които ги направо ги заливат, водят до един вид "приоретизиране" на "грижата" за находките и керамика и камък масово са в подобно състояние.

 27. 27 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1772 Разстроено

  Не може да се**ш в едни гащи с останалите за 20 години и да няма разрушителен ефект когато започне някой да вади кирливите ризи. 😂😂😂
  —цитат от коментар 21 на padrino


  Може- ако на избирателите не им пука...

 28. 28 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1996 Неутрално

  Само да питам, Божков като спечели делата, Гешев и Влади ли ще плащат или ние дето платихме и КТБ и другите кражби?
  —цитат от коментар 10 на alehandro77


  България плаща милиони всяка година за загубени дела! Божков може да осъди с либералните закони държавата за стотици милиони а и Националната Лотария ако търси загубите по съдебен ред си ще трябва има вземания за над милиард! Гешев и Горанов какво ще платят? Единия живее на аванта в чуждо жилище а другия си е купил марков каскет и жена му държи кинтите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 29. 29 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  Ах, колко добре е скрито!!! В мазето. Може ли да си представите, какъв престъпник? Да крие в мазето. Толкова добре бяха скрите, че ги открихме с един месец закъснение.

 30. 30 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#10] от "alehandro77":
  "Само да питам, Божков като спечели делата, Гешев и Влади ли ще плащат или ние дето платихме и КТБ и другите кражби?"

  Ние, Сашо, пак ние ще си ги платим! След солта и тоягите ще си изконсумираме и . . . онова другото, де. Докато не хванем ние тоягите все ще е така.
  Пак гласувайте за ГЕРБ, другарки и другари. За да получите по още от същото!

 31. 31 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  Хм-м-м-м-м...! Не схващам нещо...! Божков е известен открай време, като колекционер на антики и, че се занимава с изкупуване на иманярски находки. Колекцията му е на ръба на закона и дълги години получаваше съпорт от фигури, като Божидар Димитров.
  И сега какво? Прокуратурата едва ли не е спретенции, че открива топлата вода, като развява някакви снимки с антики и разяснява, че Божков бил колекционер, ама от лошите. Предполагам, че Божков има не една или две предишни проверки откъм прокуратурата, които само са потвърдили, че всичко е наред. И сега, хоп...! Божков стана лош. Ама той Божков си е един и същ. Както преди, така и сега. Тоест се чудя, кога ни е лъгала прокуратурата? Преди или сега...?!

  Бивш tww09306483.
 32. 32 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 488 Любопитно

  А дали след известно време(необходимото да се изготвят дубликати) няма да се окаже, че колекцията е копия, а оригиналите са по търгове от анонимен колекционер. Чудя се, че не виждам особена логика от неистовото желание на прокуратурата да изземва и прибира нейде.

 33. 33 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#14] от "evtimvz":
  "Гешев, ако си интелигентен и усещаш нещата, покрий се за известно врема. "

  Гешев и интелигентен . . . та това си е оксиморон! Виждал ли си дървено желязо???

 34. 34 Профил на Студио Х
  Студио Х
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Днес Прокуратурата показа снимки от февруарските си грабежи, представяйки ги като актуални.

  За да заснемат публикуваните кадри, на 5 февруари са принуждавали служители на Фондация „Тракия“ | Thrace Foundation да вадят предмети от хранилищата и да ги оставят по земята.

  Тези свидетелства също са включени в заведените дела.

  #БъдетеЗдрави

 35. 35 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  До коментар [#15] от "Косьо Генчев":

  Бедни ми Гешев . . .Не се рови по мазетата, а вземи да се снимаш до вестник с днешна дата с "изчезналия" ритон.....
  —цитат от коментар 15 на Косьо Генчев


  А-а, не. Късно е либе за китка. Това можеше да стане на 26 май. Днес вече не.

 36. 36 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3699 Весело

  Светът , ако знае , колко е интересен живота в България , вкупом ще се втурнат всички авантюристи и ще си предложат услугите да тършуват из чуждите мазета.....

 37. 37 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1975 Весело

  Че прокуратурата на етапи ли го обискира тоя?

 38. 38 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3450 Неутрално

  Каскет-турата ни подхвърля залъгалки за наивници с идеята да потушава разкритията на Божков. За толкова ли прости не имат ...
  —цитат от коментар 3 на rumen_s


  Ми да, за яко прост го имат мат'ряла. И не бъркат.
  А монетата си има и другата страна - че каскетурата също е невероятно проста. Както каза Баце - разбират се.
  Няма как - там с времето протече отбор точно на пробивни, осъзнаващи и приемащи правилата в "организацията" индивиди от мат'ряла. Надушват се, когато са от една "порода".
  И сега всичко това вече цъфна, върза и дава плод!

 39. 39 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3708 Весело

  " Не става ясно и кога са открити предметите - дали сега или още в края на януари, когато започна описването на колекцията на Божков. А ако сега са били открити, не се разбира защо това се случва близо половин година след като държавното обвинение влезе за първи път в офисите на Божков и фондация "Тракия", която стопанисва колекцията му."

  Защото прокуратурата отчайващо се нуждае да отклони общественото внимание и от днешните, а и от предходните порции разкрития, които Али Баба прави за отношенията си с главния разбойник ! Не става въпрос са главния прокурор, а за друг.....герой от комиксите......

 40. 40 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  До коментар [#23] от "doroteus":

  Що бе? Ето, видният ГЕРБ-ер Божидар Димитров твърди, че с колекцията на Божков всичко е наред? Ние сега, на кого да вярваме?! ;)


  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/03/21/1063105_bojidar_dimitrov_uveri_che_izlojbata_na_bojkov_e/

  Бивш tww09306483.
 41. 41 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8331 Любопитно

  Това, че Божков не е съхранявал както трябва колекцията си, от Наказателния кодекс ли е ?

  [email protected]
 42. 42 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1975 Весело

  До коментар [#22] от "Капабланка":


  А де? Ей за това някой ,,не иска да си го причинява”..

 43. 43 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2146 Неутрално

  До коментар [#23] от "doroteus":

  Да бе. И на мене това ми мина през ума.
  Тези във форума дето непрестанно хулят държавата сега изведнъж да Против да си върши работата. И стават адвокати на всякакви обвинени индивиди. От Иванчева до Божков.

 44. 44 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  Така наречената “прокуратура” е толкова компрометирана, че и да е вярно, едва ли някой ще повярва

 45. 45 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  Така наречената “прокуратура” е толкова компрометирана, че и да е вярно, едва ли някой ще повярва

 46. 46 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1975 Весело

  До коментар [#29] от "evtimvz":


  Започва приказката ,,Шехерезада”

 47. 47 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3708 Весело

  До коментар [#15] от "Косьо Генчев":

  " Бедни ми Гешев . . .
  Не се рови по мазетата, а вземи да се снимаш до вестник с днешна дата с "изчезналия" ритон. И стига си ни разправял приказки - ние за Иванушка Дурачок от руските приказки сме чели и си го знаем!
  Селяндурски работи са това, Гешев! Селяндурски!
  С просто око се вижда, че си една най-обикновена мутренска бухалка, дървеняшка, и за трошене на кости."

  Това имат от сараите, това са ни и предложили.....Трябва да знаеш кого да слушаш и кого да удряш - може и без бухалки, а просто с методите на държавата..... Главният знае и двете най - важни предпоставки за успешно добруване в реалността на сараите ! Каква махна му намираш тогава ?

 48. 48 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4584 Неутрално

  До коментар [#5] от "selqnin":

  Има хищници и жертви.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 49. 49 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  И после прокуратурата ще ги пусне на пазара. Все пак партийната каса на ГЕРБ трябва да се пълни.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 50. 50 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  Ясна заявка да му ги гепят с цел по-добро опазване. А ритончето показали ли са?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 51. 51 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Тъпо, Гешев, много глупаво от ваша страна.
  Има още един голям недокоснат колекционер на антики.
  Как е при него, Гешев?

 52. 52 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4428 Весело

  До коментар [#23] от "doroteus":Що бе? Ето, видният ГЕРБ-ер Божидар Димитров твърди, че с колекцията на Божков всичко е наред? Ние сега, на кого да вярваме?! ;)https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/03/21/1063105_bojidar_dimitrov_uveri_che_izlojbata_na_bojkov_e/
  —цитат от коментар 40 на Petleshev


  Това е в десятката, да са живи архивите 😂😂😂😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 53. 53 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  Това, че Божков не е съхранявал както трябва колекцията си, от Наказателния кодекс ли е ?
  —цитат от коментар 41 на karabastun


  Менда сега пише нов.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 54. 54 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3708 Неутрално

  " За да заснемат публикуваните кадри, на 5 февруари са принуждавали служители на фондация "Тракия" да вадят предмети от хранилищата и да ги оставят по земята. Тези свидетелства също са включени в заведените дела", написа Божков в социалните мрежи. "

  Абе, жалка работа, ако е наистина така, както пише Божков.......

 55. 55 Профил на Студио Х
  Студио Х
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Днес Прокуратурата показа снимки от февруарските си грабежи, представяйки ги като актуални.

  За да заснемат публикуваните кадри, на 5 февруари са принуждавали служители на Фондация „Тракия“ | Thrace Foundation да вадят предмети от хранилищата и да ги оставят по земята.

  Тези свидетелства също са включени в заведените дела.

  #БъдетеЗдрави

 56. 56 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 3903 Неутрално

  Прилича много на десетките държавни музеи в страната(които не са видели и лев след 89-та година).

 57. 57 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Ако питаш специалисти, ще ти обяснят , че леярните на Божков бълват нови, състарени , артефакти.
  номера минаваше, понеже, после, за създаване на история на експоната, някой като Бож. Димитров, правеше изложба в НИМ и готово. Вече може да се продава по търгове. не случайно повечето експонати на Божков са невероятно съчетание от сребро и злато, а и напълно запазени.

 58. 58 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  Прокуратурата показала някакви снимки - и това какво доказателство е? Ясно е, че лъжат.
  —цитат от коментар 11 на Ksharp


  И то без списък на гърба.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 59. 59 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 993 Неутрално

  100% са плащани с Пейпал.

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Tzvetomir Naydenov
  преди около час
  Ха-ха-ха! Велинградският Чери Баба показа, че е теглил големи пари в кеш през годините и пита къде са парите? Ми ка̀жи ти бе, Чери? По банков път ли плащаше на жените с фриволно поведение, мокрите поръчки, на иманярите, за оргиите в офиса, за хакерските атаки, за десетките служители на ДКХ, НАП, ДАНС, МВР, СГС, ВАС, които са били на хранилка при теб, на десетките любовници, на футболните съдии, на някои футболисти да играят “ неправилно” , в Куршавел, Халкидики, Миконос...Сардиния как плащеше сметките по 10 000, 100 000, 400 000 евра...Чери Баба, аз се чудя при твоето криминално досие, ти въобще имаш ли някакви разходи по банков път, освен за ток и вода?

 62. 62 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  До коментар [#43] от "Да вярваме на истината":

  Чакай сега...! Дълги години се задаваха въпроси какво прави държавата с такива, като Божков?! И ни се обясняваше, че всичко е наред. Какво се промени, та същата тая държава изведнъж стана много загрижена? Той Божков и колекцията му са си същите? Или нещо се обърка в съпорта...?!?

  Бивш tww09306483.
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  Ако в мен има едно две такива неща като показаните, държавната власт ще ме разнищи и осъди. А този си е събирал необезпокояван, че и изложби е правил. Гнус - както за подобни бизнесмени така иза държавните ни служители. Жалка работа сме като държава. Чудя се как още съществуваме.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 65. 65 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  А прочела ли е прокуратурата к'во е написал Божков

 66. 66 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  До коментар [#62] от "Petleshev":

  Нищо не сте объркал. Такива са ни управниците.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 67. 67 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  До коментар [#60] от "NIKE":

  Що бе, той пък ни занимава с другите мафиоти

 68. 68 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  До коментар [#23] от "doroteus":Що бе? Ето, видният ГЕРБ-ер Божидар Димитров твърди, че с колекцията на Божков всичко е наред? Ние сега, на кого да вярваме?! ;)https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/03/21/1063105_bojidar_dimitrov_uveri_che_izlojbata_na_bojkov_e/
  —цитат от коментар 40 на Petleshev


  Бедни ми Петлешев ,
  Запази си мнението за по-благоприятни времена и не рови костите на Божидар Димитров , който на всичкото отгоре НЕ е виден гербер . Виден ГЕРБЕР съм аз например !

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Противно е деня на БОТЕВ да се занимавате с мафиота бошков !!!
  —цитат от коментар 60 на NIKE


  Не, по-скоро става дума за Бибитко, Ментичка, бездомния, накратко, шайка или ОПГ.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 71. 71 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  А Ботев и Левски сигурно нямаше да си мръднат и пръста ако имаха идея какви разбойници управляват уж "свободна България".

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 72. 72 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  До коментар [#68] от "doroteus":

  Това мнение не е мое, ами е на Божидар Димитров. Тоест мнението на директор на НИМ. Ако нещо не ти изнася, кажи какво е?
  Божидар Димитров напусна БСП, за да стане депутат от ГЕРБ. Ти сега ни разправяш, че не бил виден ГЕРБ-ер... Какъв друг да бъде бивш БСП-ар и сътрудник на ДС? Ами естествено, това е идеалният ГЕРБ-ер...! :)))

  Бивш tww09306483.
 73. 73 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2776 Неутрално

  Да не се правят на луди а да покажат ритинчето. Ако е откраднато да търсят кой го е откраднал.

  SHADOWS of SOFIA
 74. 74 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1604 Весело

  такива снимки прокуратурата ни показва за втори път... на първите, от 19 февруари се виждаха предмети, увити във вестници от 2016-та... и дори да решим да изключим бомбастичните акции на данс, манс и т.п. за които чуваме регулярно, то най-малкото министерство на културата би трябвало по закон да е извършвало задължителни проверки

  това, което каскетчетите решиха да ни повторят обаче е, че от 2016-та досега никой не е проверявал най-известния иманяр в республиката

  много добре :)

  https://dariknews.bg/novini/bylgariia/otkriha-mnozhestvo-antiki-v-kutii-ot-puri-i-bonboni-v-ofisa-na-bozhkov-snimki-2212675

 75. 75 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 1236 Весело

  Хммм ... интересно ми е дали прокуратурата само офиса и мазето на Божков ще претърсват, няма ли да претърсят таванските помешения, двата гаража, сауната и барбекюто на покрива и да хвърлят едно око и на къщата му в Барцелона или....?

  За наблюдаващите прокурори един стар виц.
  Седят двама и си задават гатанки. Първия пита - кажи ми, какво е това черничко, лъскавичко на стената ми виси. Втория започва да изброява всякакви черни предмети и атртефекти за които се сети, но първия все му отговаря отрицателно. Накрая онзи се изморил и казал - предавам се. Първият се подслихнал под мустак и казал - пианоооо! Втория се блещи и пита - ама как така пиано, и на стената? А първият отговорил – хммм ... ти ли ще ми кажеш къде да си държа мебелите!

  Хайде пък дано до някоя и друга година да приключите с претърсването и повдигането на обвинения срещу Васко „престъпника“, че главатаря на разбойниците и помошниците му, ще изпокрият и заровят придобитите с честен труд жълтици на много тайни места, дето вече никой не може да ги намери.
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 76. 76 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  Тъпите Каскетски номера на "юриста" с диплома от "Магнаурската школа". Вече твърде малко хора хващат вяра на тях. Могат да служат единствено като повод за подигравки относно интелектуалното ниво на хората, които изнасят тези т. нар. новини. Което и става. Вижте повечето коментари в медиите и форумите.

 77. 77 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2776 Неутрално

  Тъпите Каскетски номера на "юриста" с диплома от "Магнаурската школа". Вече твърде малко хора хващат вяра на тях. Могат да служат единствено като повод за подигравки относно интелектуалното ниво на хората, които изнасят тези т. нар. новини. Което и става. Вижте повечето коментари в медиите и форумите.
  —цитат от коментар 76 на murry


  Вместо да рови в тоя храст от който нищо няма да излезе да каже защо се снижи за Мавродиев.Черепа не е политическо назначение и му е удобно.Това Магнаурците си мислят , че мога да излъжат всички.

  SHADOWS of SOFIA
 78. 78 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  До коментар [#72] от "Petleshev":

  До коментар [#68] от "doroteus":.....Божидар Димитров напусна БСП, за да стане депутат от ГЕРБ...... :)))
  —цитат от коментар 72 на Petleshev


  Извинете, може би аз греша, но ми се струва, че Божидар Димитров не беше депутат от ГЕРБ. Като личен приятел на Бойко Борисов стана министър в първото му правителство. На измислената специално за него длъжност "министър за българите в чужбина". Но след като Комисията по досиетата направи проверка както си му е редът и съобщи, че е бил сътрудник на ДС той подаде оставка и длъжността беше закрита.

  Между другото неговото сътрудничество с ДС беше доста интересно. Като студент имал възможност да отиде на стаж за 6-месеца във Франция. Програмата на стажа предвиждала и пътуване до Ватикана и някаква деятелност в неговата библиотека. Та Божидар Димитров се съгласил да стане сътрудник на ДС със задача да проникне в тайните архиви на Ватикана. Пълен смях! Та изкарал си той стажа на иху-иху, в тайните архиви на Ватикана хич не се и опитвал да прониква и с това шпионският му стаж приключил.

 79. 79 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  От прокуратурата уверяват, че ще продължат да документират престъпни деяния
  —цитат от коментар 0 на Статия


  А кой съд е постановил, че деянието е престъпно?
  В момента имаме на лице две престъпни деяния: първото - на лицата Борисов, Горанов и Менда Стоянова и второто на "главния прокурор" Гешев (назначен от същите тези лица) за престъпно бездействие и злоупотреба с власт!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 80. 80
  ****

  Този коментар беше изтрит в 12:11 на 02/06/2020 от неговия автор.

 81. 81 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  Това мнение не е мое, ами е на Божидар Димитров. Тоест мнението на директор на НИМ. Ако нещо не ти изнася, кажи какво е?Божидар Димитров напусна БСП, за да стане депутат от ГЕРБ. Ти сега ни разправяш, че не бил виден ГЕРБ-ер... Какъв друг да бъде бивш БСП-ар и сътрудник на ДС? Ами естествено, това е идеалният ГЕРБ-ер...! :)))
  —цитат от коментар 72 на Petleshev


  този мошеник по времето на Костов е изгонен от НИМ заради една далаверка с фалшиви антики... от там другарите десари го приютяват във ф-я "Тракия", при Божков... а кога изгрява отново в НИМ, вие ще кажете :)

 82. 82 Профил на Paris Hilton
  Paris Hilton
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Този Кънев, зам. шеф, на спецпрокуратурата е абсолютен неандерталец в пряк и преносен смисъл... Той, кака Сийка и главния каубой са също ОПГ за мокри поръчки на Дебелия! Тези същите могат да натикат утре и ББ в кауша и когото си поискат ;-)

 83. 83 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2256 Весело

  До коментар [#41] от "karabastun":

  Това, че Божков не е съхранявал както трябва колекцията си, от Наказателния кодекс ли е ?
  —цитат от коментар 41 на karabastun


  Определено. И недейте много да питате защото прокуратурата може да изтараши и Вашето мазе и да Ви повдигне обвинение, че не си съхравяте правилно бурканите с туршия.

 84. 84 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1604 Весело

  До коментар [#82] от "Paris Hilton":

  Пънев явно се е засилил да докаже, че поп партенковото наистина е най-доброто в колегията им :)

 85. 85 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  До кога ще ни занимавате с този Божков?Само питам..
  —цитат от коментар 80 на sbaleev


  Ми влизат хората, четат, коментари пишат. . .

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 86. 86 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  До коментар [#80] от "sbaleev":

  До кога ще ни занимавате с този Божков?Само питам..
  —цитат от коментар 80 на sbaleev


  Ама кой ви занимава с Божков?
  Не с Божков, занимаваме ви с шайката и присъдружната ѝ каскетура.
  Просто отговарям.

 87. 87 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  До коментар [#80] от "sbaleev":

  До кога ще ни занимавате с този Божков?Само питам..
  —цитат от коментар 80 на sbaleev


  Ама кой ви занимава с Божков?
  Не с Божков, занимаваме ви с шайката и присъдружната ѝ каскетура.
  Просто отговарям.

 88. 88 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Безскруполни крадци.Каскет и култура са несъвместеми.Ей,това са артефакти ве,ценности.Не е сирене от мандрата.

 89. 89 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Не съм фен на Божков, но как някой съхранява собствената си частна собственост си е лично негова работа!
  Извършено ли е престъпление?

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 90. 90 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  До коментар [#78] от "Един препатил":

  Беше си депутат. Сега проверих, пише го и в Уики-то. От Бургаския район, естествено.

  Бивш tww09306483.
 91. 91 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3434 Неутрално

  Това смешен ПР на прокуратурата. В мазето на НИМ и др. музеи също има такива неща. Ако мислят с такива доводи да отговарят, нищо няма да излезе и от това "дело".

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 92. 92 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3880 Весело

  Тази прокуратура няма ли серозни доказателства ами побликува ланши снимки от прашлясалите мазета на черепа?!

  klimentm
 93. 93 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  Прокуратурата показала някакви снимки - и това какво доказателство е? Ясно е, че лъжат.
  —цитат от коментар 11 на Ksharp


  Разбира се, че Божков е по-надежден понеже той никога не лъже.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 94. 94 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  Това, че Божков не е съхранявал както трябва колекцията си, от Наказателния кодекс ли е ?
  —цитат от коментар 41 на karabastun


  Това на снимките не е колекция, а плячка придобита от иманяри, разрушаващи исторически находища. За придобиването им са нужни много пари в наличност, понякога се ликвидира приносителя.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 95. 95 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3434 Весело

  Питам се, ако Влади е крал от краденото и не е отчитал всичкото бабло на касиера на shajkata, дали няма да му поискат сметка?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 96. 96 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2139 Неутрално

  Само да питам, Божков като спечели делата, Гешев и Влади ли ще плащат или ние дето платихме и КТБ и другите кражби?
  —цитат от коментар 10 на alehandro77


  И Борисов пак ли ще е премиер, и ще кара бронирана джипка?

 97. 97 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2139 Неутрално

  Снимките от мазето не могат да оневинят казаното от стария съратник на Б.М.Борисов - В. Божков. А и миналото на Борисов може и да е по-тъмно от Божковото, особено от 1990г., когато заедно с Иво Карамански са имали големи неприятности в Чехия. Ако Карамански не беше убит можеше да е президент.
  След това защо западнягите имали двоен стандарт спрямо българите.

 98. 98 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  До коментар [#23] от "doroteus":

  И Черепа и Мустака са само следствени, дори не са подсъдими! Но има вече основателни съмнения в министър-председателя, че е тарторът на ОПГ, която ни управлява.

 99. 99 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2139 Неутрално  До 93:"Николов"

  Ако прокуратурата имаше надеждни доказателства нямаше да ги тиражира по вестниците, и да обработва общественото мнение, а щеше да ги представи в съда.
  Абе бг прокуратура! Жалки.

 100. 100 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2139 Неутрално

  ОПГ-то от жълтите павета се разпада. Каква ли още помия ще изтече?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK