Половината от учителите не са получили допълнителните си плащания

Половината от учителите не са получили допълнителните си плащания

© Георги КожухаровПоловината от учителите не получават договорените между социалните партньори и Министерството на науката и образованието (МОН) допълнителни плащания и отпуски по колективното трудово договаряне.


Това съобщи синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", който направи национално проучване сред близо 5 хил. учители по повод изпълнението на националния и общинските колективни трудови договори по времето на дистанционното обучение в образователните институции. Повод за проучването са многобройни сигнали от страната за неизплащане на допълнителни плащания и изчерпване на платения отпуск на учителите. 49.4% от учителите в страната отговарят, че не са им изплатени допълнителни плащания, а останалите 50.6% са получили договореното в колективните трудови договори.

Много директори и началници на регионални управления не са създали организация да се изпълни разпореждането на МОН за плащанията към работещите в системата на средното образование, посочват от синдиката. Анкетата е установила още, че на 56.4% от учителите в училищата не са изплатени лекторски часове, на 8.5% са частично изплатени и само на 30.9% са напълно изплатени.


Традиционното плащане за 24 май е също под въпрос за някои учители. Едва 31.5% от учителите са получили това плащане в пълен размер, на 23.4% е изплатено в намален размер и на 45.1% не е изплатено.
Синдикат "Образование" е поискал информация от МОН за плащанията към работещите в системата и ще бъде безкомпромисен към директори и началници на РУО, които пренебрегват заповедите на министъра на образованието и колективното трудово договаряне, казват от профсъюза.


Изчерпан отпуск


Според изследването общо в училищата 8.8% от работещите са с изчерпан вече платен годишен отпуск. Тревога буди и информацията за платения отпуск на учителите в детски градини. 35.7% от тях алармират, че са с изчерпан годишен отпуск, а останалите 64.3% все още имат някакъв резерв. При непедагогическия персонал в детските градини 22.7% от служителите са с изчерпан платен отпуск.


Синдикатът е препоръчал на регионалните си структури да започнат преговори за подписване на анекси към общински договори с 20 дни допълнителен платен отпуск за работещите в предучилищното образование педагогически специалисти. Тази хипотеза ще бъде разгледана и при подписването на новия отраслов колективен трудов договот, уверяват от синдиката.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8640 Любопитно

  По време на дистанционното обучение обаче, някои учители се накъсаха от частни уроци, че да обяснят по-добре материала !

  [email protected]
 2. 2 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2875 Неутрално

  Ушите му изедохте на тоа човек.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 3. 3 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1110 Весело

  Важното е, че свършиха работата заради която им бяха обещани тези пари.
  Споко бе! Пак ще ви обещаят! Пък и някои от вас дори ще ги преброят😁😁😁

 4. 4 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 879 Любопитно  Работа, работа, работа ?!?

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3411 Неутрално

  Кхъ, кхъ ...

  Че то кое ми е правото? - отвърнала камилата, когато я попитали защо и е крива шията.

  Баце и шайката Му даже когато ти кажат "Добър ден!" - провери не само слънцето къде е, но и портфейла си дали не е пребъркан или даже направо гепен!

 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3411 Весело

  Ушите му изедохте на тоа човек.
  —цитат от коментар 2 на Един вампир броди из Европа


  Тъй тя.
  Това е неудобството да си Бог!

  Пак Той да са радва, че не сме китайци.
  Че те открай време като се закучи с изпълнението на молитвите, например да "пусне" дъжд - вадят ги от храмовете и им хвърлят як бой ...
  А нашего мат'ряла е съде хрисими хорица ...

 7. 7 Профил на ve4e
  ve4e
  Рейтинг: 124 Неутрално

  Първо нека кажат колко от тях си декларираха доходите от частни уроци и платиха данък. Този бранш продължова да укрива доходи и никой не го закача.
  Ако трябва да се каже и ще се успокоят -данъчните служители също не полечиха част от възнаграждението си както и лекторските. От януари до април е данъчната кампания. Макар , че я изнесоха на гърба си и неотлъчно бяха по гишетата и работните си места. С риск да се заразят и да разболеят и семействата си. Макар, че те са част от хората благодариние, на които се пълни бюджета им се отрязаха заплатите. Дали някога ще се плати и кога никой не знае .

 8. 8 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 503 Неутрално

  "Повод за проучването са многобройни сигнали от страната за неизплащане на допълнителни плащания и изчерпване на платения отпуск на учителите. 49.4% от учителите в страната отговарят, че не са им изплатени допълнителни плащания, а останалите 50.6% са получили договореното в колективните трудови договори."

  Затова пък, всички милиционери са с изплатени допълнителни възнаграждения за извънреден "труд" и отпуските им са непокътнати.

 9. 9 Профил на zahariy
  zahariy
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Лекари , учители - дали някой си взе допълнителното възнагражедние за труда си?

 10. 10 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  Училищата си имат директори. Какво ги интересува тях какви споразумения подписва един или друг министър!?

 11. 11 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 503 Весело

  Лекари , учители - дали някой си взе допълнителното възнагражедние за труда си?
  —цитат от коментар 9 на zahariy


  Допълнително?!?
  До вчера в Пирогов не баха получили заплатите си за месец Април...

 12. 12 Профил на miropenkov
  miropenkov
  Рейтинг: 260 Неутрално

  Жалка работа! Учителите, макар и дистанционно и с редица трудности, свършиха това, което беше необходимо от тях!

 13. 13 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  До коментар [#11] от "vhv":

  А пък в ИСУЛ дали на лекарите, работили на първа линия, бонус по един банан. Поне и по шепа фурми да им бяха дали. На учителите също можеха да дадат — малко сладост-нерадост. Толкова фурми къде се дянаха?

 14. 14 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 811 Неутрално

  =Ако заплатите на народните представители и министрите са в зависимост от средните заплати на лекарите и учителите и заплатите на учителите и лекарите ще зависят от заплатите на министрите и депутатите. Тогава всички ще се успокоят.
  Истината е, че докато на болниците и училищата /с тяхното ,,Парите следват учениците''/ се гледа като търговски дружества, нито в болниците и училищата ще има добро качество на дейноста им. Другото са лозунги за това колко са ценни образованието и здравеопазването за развитието на нацията и държавата.

 15. 15 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3407 Неутрално

  До коментар [#9] от "zahariy":

  Да, бай хой и шайката си получиха бонусите. За останалите - ако останат пари. Важното е, че са им обещали по нещо. Зер, то от обещания глава не боли.

 16. 16 Профил на nikolay.
  nikolay.
  Рейтинг: 327 Неутрално

  ...От януари до април е данъчната кампания. Макар , че я изнесоха на гърба си и неотлъчно бяха по гишетата и работните си места. С риск да се заразят и да разболеят и семействата си. Макар, че те са част от хората благодариние, на които се пълни бюджета им се отрязаха заплатите...
  —цитат от коментар 7 на ve4e


  Как точно се пълни бюджета от тях, като те са на бюджетна издръжка. Между другото, данъчната кампания все още продължава. До края на юни беше удължен срока за плащане на корпоративния данък на фирмите за миналата година.

 17. 17 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#15] от "Vlado Nikolov":

  За другите гореща супа

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7938 Неутрално

  И каква е била договорката?

 19. 19 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4146 Неутрално

  И жена ми е в "този кюп"!Повярвайте ми недоволството сред учителите е много голямо

 20. 20 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4146 Неутрално

  До коментар [#7] от "ve4e":

  Има логика в това съждение!Но има и някои важни уточнения и те са , че частни уроци се дават често в големите по-градове и то се дават по търсени дисциплини като математика , български и литература/ жена ми преподава тази дисциплина, но не дава частни уроци поради спецификата на региона/, химия , биология и чужди езици!Другите са "аут от играта"!И освен това въпреки прокламираните увеличения на учителските заплати у нас те си остават ниски/ за големите градове доста ниски/като се има в предвид колко обществено важна е тази професия!!!!

 21. 21 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4146 Неутрално

  До коментар [#11] от "vhv":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Пълен абсурд ,а се иска медиците да се раздават докрай!!!!!!

 22. 22 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4146 Любопитно

  До коментар [#18] от "Роси":

  Независимо от извънредното положение и онлайн обучението е трябвало учителите да получават допълнителните си заплащания като лекторски часове, пари за класен ръководител , ПКС-та ./ който има такива/......................!!!!Оказва се , че едни училища са спазвали това , но други и са изплащали само основната заплата на учителските колективи!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK