Промяна в Общия план ще спира разрастването на София с още 1 млн. души

Арх.Любо Георгиев, Йорданка Фандъкова, арх.Здравко Здравков.

© Максим Караджов

Арх.Любо Георгиев, Йорданка Фандъкова, арх.Здравко Здравков.До края на годината трябва да се изготви задание за изменение на Общия устройствен план (ОУП) на София, обяви Йорданка Фандъкова. То ще се базира на проучването на екипа на "Визия за София", ръководен от арх.Любо Георгиев. В него са очертани тенденциите в развитието му и са дадени насоки за превръщането му в модерен, комуникативен и удобен за живеене град.


Ако столицата продължи да се развива по сегашния ОУП, в нея могат да се заселят още един милион души, посочи тенденциите арх.Георгиев. Това не е добре за никого и именно чрез промяна в основния закон на София - ОУП тази перспектива може да бъде овладяна. Ще се редуцират параметрите на застрояване на града, макар голямата вълна на прселение към София да е утихнала и надали ще има нова, прогнозира арх.Георгиев.


Има вероятност да се изготви нов Общ план на София
Проучването на процесите в милионния град от екипа на "Визия за София" започна през 2017 г. и резултатът сега трябва да се разгледа и приеме от Столичния общински съвет (СОС). Има вероятност да се възприемат много изменения в ОУП и тогава ще се наложи дори изготвянето на нов, предположи Георгиев.


"Дали ще е изменение на общия план или ако са твърде много измененията, се налага нов план? Затова в момента правим анализ на съществуващия, (създаден през 2007 г. и изменен за последно през 2009 г.), какво сме успели да изпълним за тези 11 години", каза Георгиев.


Арх. Здравков: Трябва да накараме софиянци да слязат от автомобилите


Сегашният ОУП е обхванал двата бурни периода на застрояването на София - пика от 2004 г. до 2009 г., и поредният, който започна от края на 2014 г. до 2019 г., отбеляза главният архитект на София Здравко Здравков. Той подсказа, че с измененията в ОУП ще се цели кардинална трансформация.


През последните 30 години София се превърна в град на автомобилите, а през следващите той трябва да се превърне в град на хората, подчерта арх.Здравков. Планирането вече ще е подчинено на задачата софиянци да слязат от автомобилите.


Това ще се постигне с подобряване на градския транспорт, с развиване на велотрасетата, със спиране на разпиляването на града по периферията, изброи той набелязаните мерки.


"Дългосрочната цел на "Визията" е столицата да се превърне в удобен град за всички хора, добави Здравков.


Първо СОС трябва да разгледа и приеме стратегическият документ "Визия за София" за развитието на града до 2050 г., а след това ще се представи и друг - по-детайлен, за мерките, които кметът ще предприеме през този мандат. Те също ще се облягат на изводите, направени от екипа на "Визия за София", уточни Фандъкова.


"Документът, който предстои да бъде внесен в СОС, включващ мерките, засягащи периода 2020-2025 г., това е нашата конкретна работа", посочи Фандъкова. Тя очаква цялата процедура по изготвяне на задание за промяна в ОУП на София да завърши до края на годината.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (190)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Доколкото помня само преди малко повече от половин година точно Фандъкова и Здравков коментираха, че София може да поеме още милион - милион и половина жители. Сега изведнъж са се сетили, че стана малко гъсто населено, а инфраструктурата си е същата или пък ги е дострашало от нашествие на нови избиратели, които ще имат друга нагласа за тези, които управляват София?

 2. 2 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Арх. Здравков има изключително вредната идея за София да се увеличава плътността допълнително. Не стига, че повечето квартали са с огромен брой население на кв. км, ами той иска допълнително да "уплатнява". Това е скритата идея зад "Визия за София". Вместо да се развиват качествени предградия на града и да се използва по-голяма част от огромното софийско равно поле, трябва всички да останем наблъскани в една малка част до Витоша. И не, предградия не значат автоматично автомобилен трафик. При добра градска железница (за която има всички предпоставки), много градове около София могат да се развият като качествени предградия.

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  КОЙ ЩЕ СПРЕ КАЛИНКИТЕ !?!?!?
  НАРОДЕ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2333 Неутрално

  Егати дългосрочната визия. "Документът, който предстои да бъде внесен в СОС, включващ мерките, засягащи периода 2020-2025 г., това е нашата конкретна работа", посочи Фандъкова."

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 5. 5 Профил на Shkembechorba
  Shkembechorba
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Разрастването на София може да бъде предотвратено с правилни икономически мерки, които са насочени към изоставащите райони. Докато има обслужване на частни интереси и концентрация в София, така ще е.

 6. 6 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3605 Любопитно

  За да слязат "софиянци" от колите с добро няма да стане...ще трябва и ресрикции,паркинги и нова планировка!Ще трябва нова модерна визия за северните квартали изоставени в 80 години на миналият век.Реконсрукции на "сточна гара",Козлодуй....тотална промяна лицето на бул.Сливница,бул.Европа......За Горубляне и циганските терени в района на гара Искър да не говорим.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 7. 7 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 287 Неутрално

  ще въвеждате пак жителство или искате да държите цените на имотите заради вашите приятел от артекс

 8. 8 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Тя и сега е претъпкана със селяни, сеещи лош вкус и боклуци по тротоара.
  Кое не е така?!

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#6] от "Willy Messerschmitt":

  Мамин, Защо ПОМОЛИХТЕ да НЕ се ползва ГТ по време на извънредното положение !?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  КОЙ ЩЕ СПРЕ КОРУМПЕТАТА В СОФИЯ !???
  НАРОДЕ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на Волен от Ривиа
  Волен от Ривиа
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Спрете да точите останалата част от България и върнете парите там. Когато правителството спре да мисли, че само София е България, тогава ще спре да се разраства. София е 15% от населението на страната, а концентрира 50% от икономиката и това не е защото хората така са го направили, а защото политиката на държавно ниво е сбъркана от 100 г. насам.

 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  През последните 30 години София се превърна в град на автомобилите, а през следващите той трябва да се превърне в град на хората
  __________________
  Фандъкова с подписите си нанесе много необратими щети за софиянци!
  За автомобилите няма място заради дивашкото строителство от което тревичка не остана и места за паркиране няма! Малоумния градски транспорт с график през половин до един час(в почивните дни), обслужва само молове и евробакалии за това хората гледат да не ходят никъде без личните МПС. Няма как град на чалга и провинциални калинки да се върне лесно на хората!
  Данчето да извиняваш ,че пак те хейтя ама не си права!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  ГЕРБ - УБИЙЦИТЕ НА СОФИЯ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3595 Неутрално

  Не, че нещо, ама ... Цитирам от статията:

  До края на годината трябва да се изготви задание за изменение на Общия устройствен план (ОУП) на София, обяви Йорданка Фандъкова.
  ....
  Има вероятност да се изготви нов Общ план на София

  Ъ?

  И още ... Пак цитат:

  Ако столицата продължи да се развива по сегашния ОУП, в нея могат да се заселят още един милион души, посочи тенденциите арх.Георгиев. Това не е добре за никого и именно чрез промяна в основния закон на София - ОУП тази перспектива може да бъде овладяна. Ще се редуцират параметрите на застрояване на града, макар голямата вълна на прселение към София да е утихнала и надали ще има нова, прогнозира арх.Георгиев ...

  Моля?
  Чрез ОУП ще блокират миграцията? И как? Тя е функция не на това, че "има място", а че всичко е концентрирано в София - от властта и парите, през институции, т.е. чиновничество, здравеопазване, образУвание, нАука, та чак и до възможностите за най-неквалифицирана работа.
  Т.е. трябва да се ревизира и направи "Визия за България" ...

  Освен това - арх. Георгиев сам не вярва да дойдат в София още милион души, но ще прави изменение, та да не дойдели още милион души! И за това ще всеме хонорар!
  Ми да направи един молебен, че по-евтино ще излезе. Със същия ефект!

  Не, че не трябва Визия за София до 2050 и нов ОУП, не!
  Но тия на пресконференцията са дрънкали яко глупости ...

 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#12] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Живея в идеален център. Махнах колата и мъчих семейството 10 години без кола.
  ГЕРБ МЕ ПРИНУДИХА ДА КУПЯ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Този идиот едно си знае, едно си бае. София не е някое 4-5 хилядно село, че да слизаме от автомобилите! Кризата с коронавируса ясно показа дебилизма на подобна концепция. От къде се люпят подобни комунисти, дето се премахване на частнота собственост и задължително ползване на държавните услуги са им в кухите кратуни!?

 17. 17 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2124 Неутрално

  Архитекта не разбира един много простичък исторически и социален факт. Разширяването не може да бъде контролирано с ограничителни мерки от строително естество!
  Ако спреш да строиш ще се навъдят много незаконни постройки и съответно неприятни неконтролируеми гета. Гетата ще научат хората да живеят извън закона и те ще са източник на престъпния контингент и дестабилизация. Това ще стане факт когато архитекта няма да може да види резултатите от действията си, тоест след 30-40г.

  Урбанизацията може да престане само когато се направи национален план за изместване на индустрията и услугите в други градове, чрез данъци, инфраструктура и развитие на административните услуги по места.
  Ограничаването на строителството е възможно най-дърварският и глупав подход, който може да хрумне на някой. Има само един по-дърварски - военният - да разположат бункерни гнезда на подстъпите и да отстрелват новодошлите.

 18. 18 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3000 Весело

  ...Планирането вече ще е подчинено на задачата софиянци да слязат от автомобилите...

  Правилно !

  След време болшинството софиянци ще са качени по каруците а най егалитарния квартал ще е Факултето ...

 19. 19 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2124 Неутрално

  Поредното доказателство за калинажа в системата.

 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#14] от "xm...":
  Разбира се, че е НЕВЪЗМОЖНО. ЛЪЖАТ раята.
  Усетиха, че не могат да продадат ПРЕзастроеното и искат да променят параметрите на застрояването САМО докато не продадат.
  После ПАК и ПАК !
  ПРОЗРАЧНИ МЕРАЦИ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  "Промяна в Общия план ще спира разрастването на София с още 1 млн. души"

  Направо забранявайте строителството, но тогава няма приходи за общината/и то доста големи/

 22. 22 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3595 Весело

  До коментар [#14] от "xm...":Разбира се, че е НЕВЪЗМОЖНО. ЛЪЖАТ раята.Усетиха, че не могат да продадат ПРЕзастроеното и искат да променят параметрите на застрояването САМО докато не продадат.После ПАК и ПАК !ПРОЗРАЧНИ МЕРАЦИ !!!
  —цитат от коментар 20 на КМЕТ В СЯНКА


  Има и такъв момент.
  Но основният е, уверен съм, че просто има е'ни пари за "усвояване" по това "перо".
  И кипи усилен труд ...

 23. 23 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1094 Любопитно

  София не е България, но е в България. Ако всички правителства през последните 30 години се бяха постарали да децентрализират икономиката и администрацията, сега нямаше да имаме подобни проблеми в големите ни градове. Ама всеки, който е бил разпределител на благата (като Бат'Бойко в последните години) иска всеки човек и всяко предприятие в страната да се отчита централно, като едно време, пък "светилото" после да преценява на кой колко да даде. Отделно, всяка чужда фирма, която стъпи на наш терен се насочва към София просто, защото алтернатива откъм работна ръка из страната няма. И те така, бавно и полека София стана вся и всьо (за хората) и ще се презастрои не ами и ще се пръска по шевовете. А това е процес, който трябва да бъде спрян на всяка цена, но тези управляващи нямат капацитет за подобни кардинални решения...

 24. 24 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  Не че нещо, ама Визия вече стана мръсна дума. Аман от Визии за София, България, Европа и т.н.

 25. 25 Профил на danitoledov
  danitoledov
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Факт е, че София не е устроена за толкова много хора на едно място. Доказва се и при проектирането ѝ в миналото. И като инфраструктура, застрояване и т.н. Наистина е важно да се помисли за бързото развитие и на другите важни промишлени, производствени центрове на страната.

  danitoledov
 26. 26 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1189 Гневно

  Аз се чудя защо София се презастроява брутално, а то е защото този (даже не знам как да го нарека) псевдо-главен архитект има такава концепция "Това ще се постигне с подобряване на градския транспорт, с развиване на велотрасетата, със спиране на разпиляването на града по периферията".
  Идеята му е да се уплътнява повече и повече града и да се презастроява още повече. Не е за вярване. Очевидно обсулжва някакви интереси на хора, притежаващи много имоти, защото тази идея е меко казано дебилна. Не е ли крайно време да си ходи този господин?

 27. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#22] от "xm...":

  Вярвай ми. Работата е много по-дебела. Прочети внимателно какво са казали.
  Тия вместо да отпушат града съвсем ще го задръстят и ЗАДУШАТ !!!
  Година след година въздухът ще става все по-лош.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 28 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 885 Разстроено

  Всеки ден, ново минало.

 29. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#26] от "T.M.":

  Да ходи ама при Ставри. И сега го разследват за незаконно строителствона пл. Македония в услуга на Черепа.
  За Златен век да не говорим !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  Забележете, че дори най-върлите тролове на шайката се изпокриха и не коментират.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 31. 31 Профил на ShakaZulu
  ShakaZulu
  Рейтинг: 362 Неутрално

  До коментар [#11] от "д-р Тошков":

  Глупости! София барабар със сагелитнште градчета отдавна е над 2 млн. При около 6 милиона клетници на територията колко е процента!? И това го казвам, за да не оскърбя някои изключително нежни душици тук. Още преди години един мой приятел го казваше: половин България е в София, другата извън. Те това е. Това обаче хич, ама хич не е хубаво. Защо!? Има ли смисъл да се обяснява

 32. 32 Профил на biborana
  biborana
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нещо не сте разбрали какво искат да кажат Данчето и Здравко.

  Ето тук е есенцията: "Това ще се постигне с подобряване на градския транспорт, с развиване на велотрасетата, със СПИРАНЕ НА РАЗПИЛЯВАНЕТО НА ГРАДА ПО ПЕРИФЕРИЯТА.

  Авторите лекичко ни подготвят - презастрояването, пардон уплътняването продължава. За да му помогнем - спираме развитието на периферията, така купувачите няма да имат никакъв избор. Понеже няма място вече за никакви нови коли, ще пуснем малко автобуси и велотрасета. Без това при "усвояването" на пари с асфалт лъсва колко сме некадърни, така че им трябват иновативни методи за "усвояване".

 33. 33 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  София и сега е към 2 милиона при 20-30% "тъмни прозорци"

  Те и сега си съществуват необходимите жилища за още 1 милион жители, но хора няма!

 34. 34 Профил на biborana
  biborana
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз се чудя защо София се презастроява брутално, а то е защото този (даже не знам как да го нарека) псевдо-главен архитект има такава концепция "Това ще се постигне с подобряване на градския транспорт, с развиване на велотрасетата, със спиране на разпиляването на града по периферията".Идеята му е да се уплътнява повече и повече града и да се презастроява още повече. Не е за вярване. Очевидно обсулжва някакви интереси на хора, притежаващи много имоти, защото тази идея е меко казано дебилна. Не е ли крайно време да си ходи този господин?
  —цитат от коментар 26 на T.M.


  +1
  Писали сме едновременно и сме на едно мнение.

 35. 35 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3595 Неутрално

  До коментар [#22] от "xm...":Вярвай ми. Работата е много по-дебела. Прочети внимателно какво са казали.Тия вместо да отпушат града съвсем ще го задръстят и ЗАДУШАТ !!!Година след година въздухът ще става все по-лош.
  —цитат от коментар 27 на КМЕТ В СЯНКА


  Вярвай ми, тия имат и опита, и фатките как чрез чисто общинарски нумера да направляват процесите в строителството и пазара на терени както решат и без да пипат ОУП-а. И за това пресконференции ни са правили, ни ще правят.

  Е'ни пари "усвояват" в случая, това е!

 36. 36 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Похвална идея, но само толкова. Аз в последните години не видях добра реализация на каквато и да е добра идея. Всичко остава на хартия и с добри пожелания, и се реализират идеите на хората с най-дебели връзки във властта и с най-дебели портфейли. Затова по кварталите се народиха разни 40 етажни "диаманти", "златни векове" и др. подобни жилищни извращения, но пък много привлекателни за хора на висша държавна длъжност.Иначе ако общината тръгне да прави велоалеи - рисува с блажна боя по тротоара, ако тръгне да прави тротоар - на следващата година го ремонтира основно, ако тръгне да прави трамвай - прави го под прозорците на хората, да им се напукат жилищата. Е, много здраве на СО. Да ви ....

 37. 37 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 297 Весело

  Този зловреден подход ще доведе единствено до повишаване на цените на имотите... Тези "управници" нали вие сиги избирате, а драги Столичани? Герб, сър...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 38. 38 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#35] от "xm...":

  Парите за проекта са страничен + за корумпетата.
  А и много искам да ни кажат на колко града е правил ОУП този младеж.
  ИЛИ ЩЕ СЕ УЧИ НА НАШ ГРЪБ !?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 39. 39 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#36] от "Индиана":

  И кое е доброто ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 40. 40 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#37] от "Kamenarski":

  Нали това казахме.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 41. 41 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  КОЙ ЩЕ СПРЕ КОРУМПЕТАТА В СОФИЯ !???НАРОДЕ !!!
  —цитат от коментар 10 на КМЕТ В СЯНКА


  Защо да ги спира Василе????
  И кой да ги спира???
  Нали тези 10% като кажат нещо 90% даже тук не коментират добро ли е лошо ли е а се почва.
  Баща му майка му жена му и накрая се стига до опашката на коня.
  Ми харесва им устройва ги искат така да живеят.
  Има купен вот фалшификацйи машинацйи обаче мнозинството винаги си е представяло живота така.
  Мътна вода и всеки се оправя както може.
  Има и за акулите има и за прилепалата а и за цаците остава по нещо.
  Животът е ясен и предвидим като през соца.
  Нещата са парцелирани и разграфени като паркинг пред блок.
  Има и бонус за разлика от тогава ако не ти харесва свят широк.
  Защо трябва да си го причиняваме усилието да си оправим къщичката.
  Като това нейзбежно води и до оправянето на самите нас.
  А кое е по лесно да дадеш двайсет лева на полицая и то ако те хване или винаги да спазваш правилата?

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 42. 42 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Егати дългосрочната визия. "Документът, който предстои да бъде внесен в СОС, включващ мерките, засягащи периода 2020-2025 г., това е нашата конкретна работа", посочи Фандъкова."
  —цитат от коментар 4 на Николай Колев


  +++
  "Дългосрочно" за наш политик значи от мандат до мандат.
  Краткосрочно е "дай парите до утре".

  Спечелихме битка, но не и войната!
 43. 43 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  София ми е много странен град.
  От една страна в нашият блок след 1989 г. се увеличиха празните апартаменти (хората са в чужбина), от друга застроиха много и навсякъде.
  Та странното ми е, че по блоковете (и старите и новопостроените) много прозорци не светят вечерно време, която предполага, че не са населени на 100 %.

  ДБ=БКП
 44. 44 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 551 Весело

  Не става да свалите софиянци от колите и да ги накарате да влизат в дупката /метрото/.Все пак София е в много земетръсен район и дупката може много народ да погребе при земетресение!

 45. 45 Профил на vanillaeyes
  vanillaeyes
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#1] от "ikar_01":

  Абсолютно! Фандъкова с поемането на всяка нова поръчка се опитва да направи така, че хората да забравят какво е казвала преди това. По всички въпроси се върти като фурнаджийска лопата и с безсрамни очи говори неща обратни на нещата, които е говорила дори месец по-рано. Тези отпреди година за нея са с изтекла абсолютна давност.

 46. 46 Профил на sfl32583434
  sfl32583434
  Рейтинг: 417 Весело

  До коментар [#43] от "anonim440":

  Скоро касиерката бе изнесла списък кой колко има да плаща....от 60 апартамента 7 са празни постоянно.

 47. 47 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  ААААА, а кво стана със свободата на движението на чиляци и със свободата на туй да избираш де да живееш?

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 48. 48 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  В ОУП са "...очертани тенденциите в развитието му и са дадени насоки за превръщането му в модерен, комуникативен и удобен за живеене град..."
  Винаги се съм се питал как може едни и същи персони да застават на противоположни позиции - в различни моменти, в зависимост от това, откъде духа вятърът. Сега се учудвам на поредното нахалство на Юрданка/Здравков&Сие, които допуснали и пряко допринесли за превръщането на София в претъпкан, пренаселен, некомуникативен , смачкан, грозен, неудобен за живеене град, сега да са на първата линия за модерност, комуникативност, удобство за живеене в същия този град. Хората, които допуснаха и то напълно съзнателно, улиците в някои софийски квартали, отрупани в дишащи си в прозорците сгради, да са едва ли не по-тесни от сокаците на доосвобожденска София, сега да ми говорят за комуникативност и слизане от автомобилите. Всъщност вече не ме учудват лицемерието и наглостта на управляващите, учудват ме безхаберието и овчедушието на управляваните.

 49. 49 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  НЕ СЕ УЧУДВАЙТЕ АКО ПАК НЯМА ПАРЦЕЛИ ЗА ДЕТСКИ ГРАДИНИ !
  ОТКРАДНАХА ГИ !!!
  Затова сготвиха и Иванчева - пречеше на имотната мафия.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 50. 50 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Като искат да свалят хората от колите, ето аз ще им дам една нетрадиционна идея. Нетрадиционна у нас, но в много градове на Запад прилагана последните 10-20 години.
  А именно: разрешения за строеж да се издават само за сгради, където в близост има удобен обществен транспорт, и без паркоместа и гаражи за всички живущи. Точно така - не със (както уж изискват тук), а без. Има примерно 50 апартамента в сградата - паркоместата са 20, само за тези, които наистина им е нужна кола и са готови да си плащат за правото да я карат в големия град. Останалите - на метотро, трамвая, велосипеда, ел.скутера... ако им се наложи на кола - има таксита за такива случаи.
  Ако дадат да се направят 50 гаража в сградата, ясно е че веднага ще се настанят вътре 50 коли, които сутрин ще излизат и вечер ще влизат. Зашото никой не си купува кола, за да му седи в гаража, а за да я кара.
  Това съвременния европейски модел. Подобен ползват и в Япония, Хонг-Конг, Сингапур, и други гъстонаселени места. Другият е американския - всеки си има двор, гараж, паркомясто, пред всяко магазинче има 10 паркоместа (инак не им дават да отвори), пред моловете и хипермаркетите - хиляди. Лошото му е, че изисква територия от десетки квадратни мили, каквато първо ние нямаме, второ при нас бензина не е $1.80 на галон за да може да се кара толкова километри из града всеки ден.

 51. 51 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  До коментар [#12] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":Живея в идеален център. Махнах колата и мъчих семейството 10 години без кола.ГЕРБ МЕ ПРИНУДИХА ДА КУПЯ !!!
  —цитат от коментар 15 на КМЕТ В СЯНКА

  +
  Ползвам всичко - кола,колело,трекинг обувки,градски транспорт... нищо не става, мъката е голяма!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 52. 52 Профил на shymi
  shymi
  Рейтинг: 201 Разстроено

  Явно са надушили някоя програма за транспорта от ЕС, от където ще може да се граби с пълни шепи...

 53. 53 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  Дали не е по-правилно да се преброят първо " повредите " нанесени на София като столица от управленията по принцип за 30 години ( за тези преди може да се приеме , че са тоталитарно наследство.....) защото , нито улиците са проектирани за този автомобилен ПАРК , нито застрояването извън регулацията не е спазвано според изискванията за урбанизация и развитие на Столицата , нито т.нар. магистрали са развивани адекватно ( рационално с поглед поне 100 години напред ! ), а това е важно за да имаме СТОЛИЦА и останалата част от НЕизоставената България...., да не говорим за развитието на кварталите , като се започне от блокове върху ливади и комуникации след тях на парче.....С две дума , при този брой население , една столица предостатъчна , урбанизирана и икономически обусловена като град - столица и не за сметка на останалата България , а свързана и развивана паралелно......И тъй като слушам , по повод коронавируса , че сме били на площ колкото Белгия....е и това също е важно , може да се прескочи до Белгия и се поразходят из провинцията й......Личното ми мнение , което може и да не се хареса е , че......по-добре да си направим нова държава и с нови хора в нея за управляващи.....как , ами от хаселението зависи !

 54. 54 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Сегашният ОУП е обхванал двата бурни периода на застрояването на София - пика от 2004 г. до 2009 г., и поредният, който започна от края на 2014 г. до 2019 г., отбеляза главният архитект на София Здравко Здравков.
  -----
  Тия пикове ги съобщават като нещо, което все едно е станало помеждудругото, като коронавируса. Кой беше кмет по време втория "бурен" период и как позволи да се случи? Сега се хвалят с някакви мерки и "визии" за да оправят бакиите, които те самите направиха.

 55. 55 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#50] от "Камен":

  Ти на колко години си и колко деца си отгледал?
  Колко гробни места имаш за вечно ползване в софийски гробища ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 56. 56 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#52] от "shymi":

  Стотици милиони вече УСВОИХА по тези и други програми за развитие.
  В резултат САМО РЕГРЕС !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 57. 57 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#51] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Винаги пиша от личен опит. Така е най-честно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 58. 58 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  До коментар [#2] от "J.J.":

  То предвид, че може да има автобус до Мърчаево, но не и до Перник и че не може да има единна система таксуване за двата града и БДЖ, понеже в някоя бюрократична кратуна така са нарисувани границите на областите и недай боже тая границата да се прекоси, не бих очаквал много

  Не ме търсете преди обяд
 59. 59 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 611 Неутрално

  София ми е много странен град.От една страна в нашият блок след 1989 г. се увеличиха празните апартаменти (хората са в чужбина), от друга застроиха много и навсякъде.Та странното ми е, че по блоковете (и старите и новопостроените) много прозорци не светят вечерно време, която предполага, че не са населени на 100 %.
  —цитат от коментар 43 на anonim440


  Не знам за какви 1 милион повече жители бълнуват, който може емигрира, който не може, драпа до последно преди да се откаже. Програмистите да си махнат розовите очила - не всички могат, а и не всички искаме да пишем код. Много хора не могат да намерят признание и достойно възнаграждение в областта, от която се интересуват и са компетентни. Аз например работя във финансова компания плюс анализ на данни и в България се аутсорсва най-роботската скучна работа. Предполагам и в повечето ИТ фирми е същото. София в момента е българският Ченай/Хайдерабад, само че доста по-малко многолюдна. И вече не съм сигурен дали инфрастурктурата тук е по-добра.

 60. 60 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Правилно би било да каже, че ще създаде предпоставки, за да могат софиянци да слязат от автомобилите си. Като не ги е създал кой ще си остави колата, за да се гърби в неудобен и често нередовен градски транспорт? Хайде в центъра е ОК, но по кварталите редовно си чакаш по над половин час.

 61. 61 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4116 Любопитно

  "Ако столицата продължи да се развива по сегашния ОУП, в нея могат да се заселят още един милион души, посочи тенденциите арх.Георгиев. Това не е добре за никого и именно чрез промяна в основния закон на София - ОУП тази перспектива може да бъде овладяна. Ще се редуцират параметрите на застрояване на града, макар голямата вълна на прселение към София да е утихнала и надали ще има нова, прогнозира арх.Георгиев."


  Като се редуцират параметрите на застрояване, това означава, че ще са намали кинта - добре ! Какво правим с плътността ? Нея редуцираме ли я или не ? Столицата, доколкото съм запознат с нея от последните години, е страшно " уплътнена" - някъде, като Бъксон например, са буквално тераса в тераса, така се развива и Младост, Лозенец, Редута ...изобщо повечето квартали ! Няма въздух, няма място за паркиране, само едни нови и нови кооперации се строят, въвеждат в експлотация, а инфраструктурата не е предвидена за такова бясно темпо на разрастване на града !
  Не споделям оптимизма, че до 10 - 15 години към столицата няма да има половин, до един милион повече ! Напротив, тя е един от градовете, където потока на новодошлите е най - голям и постоянен ! Не е сама, но е сред първенците ! Друг подобен град е Пловдив ! И там строителството на нови квартали пълзи към селата в подножието на Родопите - Марково, Първенец и прочие.......В центъра задръстванията са подобни на тези в столицата, строи се интензивно на Пещерско шосе, към село Първенец.....Това е реалността на все повече урбанизираща се България !

 62. 62 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Има прекрасни градове в България, спокойни и уредени, Плевен, Търнов,о, Русе, които бяха оставени на произвола на съдбата и се обезлюдяват бясно за сметка на гетото София, която попива обаче само 20% от преселниците, другите емигрират. Нашите управници може да отдъхнат, заради коронавируса България ще намалее малко по-малко тази година.

 63. 63 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Весело

  До коментар [#50] от "Камен":

  Мамин, какво ще правят автомобилопроизводителите и с какво ще си ходиш до родното място за бурканите със зимнина от мама и тати ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 64. 64 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4116 Любопитно

  До коментар [#41] от "dedoliben":

  " Защо да ги спира Василе????
  И кой да ги спира???
  Нали тези 10% като кажат нещо 90% даже тук не коментират добро ли е лошо ли е а се почва.
  Баща му майка му жена му и накрая се стига до опашката на коня.
  Ми харесва им устройва ги искат така да живеят.
  Има купен вот фалшификацйи машинацйи обаче мнозинството винаги си е представяло живота така.
  Мътна вода и всеки се оправя както може.
  Има и за акулите има и за прилепалата а и за цаците остава по нещо.
  Животът е ясен и предвидим като през соца.
  Нещата са парцелирани и разграфени като паркинг пред блок.
  Има и бонус за разлика от тогава ако не ти харесва свят широк.
  Защо трябва да си го причиняваме усилието да си оправим къщичката.
  Като това нейзбежно води и до оправянето на самите нас.
  А кое е по лесно да дадеш двайсет лева на полицая и то ако те хване или винаги да спазваш правилата?"

  Защото, както веднъж беше написал, има хора, които не се примиряват с манталитета на Марковски, който ти обяснява, че нямаш пари за него да го поддържаш като адвокатски хонорар и то точно в разгара на наказателно дело, където човек очаква справедливост и жадува да види някакво що годе възмездие срещу престъпността ! По - трудно е, но някои хора просто отказват да бъдат част от манталитета на корупцията и кочината, която все повече превзема хората у нас, а и не само......

 65. 65 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  "...Арх. Здравков: Трябва да накараме софиянци да слязат от автомобилите..."

  Вдигнете още цените на градския транспорт и продължавайте да мислите глупаво и на парче. И всичко ще си дойде на мястото. Дори и бебетата ще подкарат коли, защото ще им излиза по-евтино.

 66. 66 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#58] от "tulup":

  Това е бъдещето.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 67. 67 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#61] от "samoedin":

  Унищожиха много зелени площи в София и ги застроиха.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 68. 68 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  "...Промяна в Общия план ще спира разрастването на София с още 1 млн. души..."

  Споко, гробари. България е умираща страна, с отрицателен прираст и няма причина шопските власти да се притесняват, освен ако не се канят да "внасят" интелектуален потенциал от Близкия Изток. България гони 5 милиона и няма причина 3 милиона да живеят в София. Освен ако съвсем не затрият другите области.

 69. 69 Профил на koliok5
  koliok5
  Рейтинг: 432 Неутрално

  тая статия да се чете така: "вижте ся, едни наши, читави хора са настроили едни блокове със сума ти партментчьета, които седят празни - няма да позволяваме да се строи докато не ги изкупите!" :)

 70. 70 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Гневно

  До коментар [#65] от "alexsilver":

  Да не говорим колко НЕРЕДОВЕН,МРЪСЕН, И ЗАРАЗЕН Е ГТ !!!
  Пълно е с римляни и клошари.
  ХЕПАТИТ И ТБЦ ! НЕ МЕРСИ !!!
  Здравков и Фандъкова с кой ГТ ходят на работа ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 71. 71 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Гневно

  До коментар [#69] от "koliok5":

  +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 72. 72 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  Само да не забравят НАЙ- ВАЖНОТО !!!
  Трима са ДОСТАТЪЧНО !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 73. 73 Профил на Divaka
  Divaka
  Рейтинг: 264 Разстроено

  До коментар [#35] от "xm...":Парите за проекта са страничен + за корумпетата.А и много искам да ни кажат на колко града е правил ОУП този младеж.ИЛИ ЩЕ СЕ УЧИ НА НАШ ГРЪБ !?!?!?
  —цитат от коментар 38 на КМЕТ В СЯНКА


  Господине, най-любезно ви подканвам да не коментирате под всяка новина, а още повече под новини от чиято материя не разбирате нищо. Как разбрах, ли. Ами това което казвате няма абсолютно никакъв смисъл.

  Вие знаете ли колко точно е хонорара за проектирането на този ОУП?

  Вие сте на възраст над 35г и си личи (кмет от комунизма), че изобщо не ви интересува как ще живеят децата и внуците ви стига на вас да ви е добре в този пушилник. Нали аудито дизелак втора ръка от Англия лети с десния волан и бълва отрови. Ма вие сте си вътре нали.

  Вие колко години сте учили урбанизъм или архитектура, за да си позволявате да правите такива коментари? Проектантите с опит, които ви липсват още живеят в Комунизма.

  Аз мога да аргументирам всичко, което кажете срещу мен спокойно и с факти, защото за разлика от вас съм млад и образован по темата. От тук нататък ви моля да се въздържате и да не разбирате от всичко, защото всъщност не разбирате.

  一期一会
 74. 74 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1750 Неутрално

  Никакъв план няма да спре разрастването на София.
  Единственото, което може да се направи се нарича децентрализация.
  Лишиха хората от провинцията от поминък, най-вече заради местните дерибеи, после се чудят къде да наврат населението.
  Обяснението е много просто - така може да се краде по-лесно.

  Panta rhei....
 75. 75 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote]Арх. Здравков: Трябва да накараме софиянци да слязат от автомобилите[/quote]

  Не ! Трябва да накараме софиянци да се върнат там, откъдето са дошли. Другият вариант е да махнем столицата от София.
  Тази котловина не е за голям град с високо строителство, а още по-малко за икономически център.

 76. 76 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#73] от "Divaka":

  Искате ли да се срещнем с лицата си в телевизионно студио и да дискотираме "до КОКАЛ" за всички проблеми, неудачи,престъпления и кражби в София !?!?!?
  Смеете ли .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 77. 77 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#73] от "Divaka":

  Колко града си проектирал мамин?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 78. 78 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#74] от "Molossian":

  Години наред я унищожават и централизират всичко.
  Така се краде повече и по-лесно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 79. 79 Профил на Divaka
  Divaka
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#73] от "Divaka":... и да дискотираме ....
  —цитат от коментар 76 на КМЕТ В СЯНКА


  Разбира се, с най-голямо удоволствие, но първо ще трябва да се научите да пишете правилно на български език.

  一期一会
 80. 80 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  Направо да върнат софийското гражданство, че селското стопанство заминава на кино

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 81. 81 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 834 Неутрално

  каква визия бе Данче, в Хиподрума още тротоари не сте направили!

 82. 82 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 828 Весело

  До коментар [#73] от "Divaka":

  Абе човек, ти от коя планета падаш!? Това е КМЕТА!!! Няма сфера в която да не е компетентен, поне според него. И колкото е по-бос, толкова по-разпалено и "арументирано" спори. Нямаш шанс!

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 83. 83 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  КОЙ ЩЕ СПРЕ КАЛИНКИТЕ !?!?!?
  НАРОДЕ !!!
  .........................
  Кой ще спре логореята на КМЕТА?
  Санитари!!!!

 84. 84 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Спрете да точите останалата част от България и върнете парите там. Когато правителството спре да мисли, че само София е България, тогава ще спре да се разраства. София е 15% от населението на страната, а концентрира 50% от икономиката и това не е защото хората така са го направили, а защото политиката на държавно ниво е сбъркана от 100 г. насам.
  —цитат от коментар 11 на д-р Тошков


  И как точно 2 милиона са 15% от 7 млн?!!!
  А хората не са виновни, че искат да живеят в София, а не в Силистра, нали?!
  И какво очакваш да правят ГЕРБ, които са наследници на комунистите от БКП, когато точно те разрушават селското стопанство у нас и строят комбинати и предприятия, защото трябвало да развиваме леката и тежката промишленост, а със създаването на ТКЗС и АПК, направо и затриват отношението на българина към земята!!!!

 85. 85 Профил на Divaka
  Divaka
  Рейтинг: 264 Любопитно

  До коментар [#82] от "todor._89":

  Шанс винаги има, стига да има правилните условия за диспут.

  Иначе, ми стана ясно, че този КМЕТ в СЯНКА е нает от някой, с цел подкарване на всяка една тема в определена посока, като размива трезвото мислене на малкото останали умни българи. Никой, който не е нает за пари не би писал толкова много коментари, а и при това толкова разпалено. Жалко, за обърканите души, които му слагат плюс.

  一期一会
 86. 86 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Има прекрасни градове в България, спокойни и уредени, Плевен, Търнов,о, Русе, които бяха оставени на произвола на съдбата и се обезлюдяват бясно за сметка на гетото София
  —цитат от коментар 62 на vzt34526152

  Наистина гето е станала, но растежът води до растеж. Българските фирми сами по себе си са твърде малки, за да създават заетост, но доколкото я създават сами гледат да са в провинцията, за по-евтино. Международните обаче нямат друг избор освен да са в София. Примерно във финансовата сфера големите фирми, които имат изнесени центрове: Кока-Кола, ХП, ИБМ, всички са с по 2000 човека и нагоре. Има няколко по-малки, Луи Драйфус, Карготек, Каргил, но и те са с по 500-1000 човека. Как да отворят в Плевен или Русе? Че те там 100 човека не могат да намерят. Трябват хора с английски, компютър, образование, и не на последно място, опит пак в такава международна компания 2-3 години. Кой в Русе да има опит в такава фирма? Абсурд е да отворят там, затова която и нова да дойде, отваря пак в София и краде кадри от другите. Така е и в ИТ, и в инженерно-развойните центрове, и в тези за медицински изследвания. Трябва мащаб, и растежът води по повече растеж.
  По същата причина примерно Германия, Франция и другите развити икономики, веднъж като са се развили и са големи, се развиват още повече и България вече 20-30 години не може да ги стигне, нищо че е в ЕС и комунизма падна. По същия начин разликата София/малки градове само ще се задълбочава, вместо да се смалява.

 87. 87 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#79] от "Divaka":

  Сподели пък хората ще преценят. Доколко е правилен един език ще коментираш когато почнеш да използваш повече от 3000 думи и знаеш значението им.
  Когато легнеш на операционната маса едва ли ще правиш инспекция колко правилен е езукът на операторите !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 88. 88 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#83] от "buljubei":

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ СТАРШИНКА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 89. 89 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Весело

  До коментар [#82] от "todor._89":

  Дай аргументи другарю дето градът ви е с най-много джамии в България !!!
  Какво стана с оная дето я застреляха - близката на адаша ти !?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 90. 90 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 828 Весело

  До коментар [#85] от "Divaka":

  "Никой, който не е нает за пари не би писал толкова много коментари, а и при това толкова разпалено."


  Специално при него, причината да е толкова "продуктивен" не е финансова, а е в сферата на медицината.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 91. 91 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Весело

  До коментар [#85] от "Divaka":

  Чакам аргументите ти и решенията ти за София. Защото аз ги ИМАМ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 92. 92 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 828 Весело

  До коментар [#90] от "todor._89":

  "Дай аргументи другарю"

  Тази "игра" сме я играли и вече я приключих. Когато се бориш с прасе и двамата ще сте в кал, но само на единият ще му хареса. Няма да ти правя кефа!

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 93. 93 Профил на Divaka
  Divaka
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#91] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Може би тогава трябва да станете част от екипа за "Визия за София". Там им трябват специалисти като вас.

  一期一会
 94. 94 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3118 Любопитно

  Абе на документи вичко е наред - силни думи, планове, едно-друго. Като опрем до изпълнението е проблемът - как този да не засегнем, как онзи....
  Фандъкова не е лош човек и управленец, но като реформатор е на класическото равнище на Герб - нулево.

 95. 95 Профил на biborana
  biborana
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не знам колко от вас са чели сегашния ОУП и Визия за София -аз съм. И затова мога да предположа каква е ИСТИНСКАТА ЦЕЛ на планираните изменения:

  1. ОУП-а - има много разминавания с ПУП-овете. Основен проблем е, че на места в ОУП е в зелено (не може да се строи), но там парцели имат важни хора и в ПУП-овете са останали строежи, които в повечето случаи се реализират, заради витиевато тълкуване на НАГ + липса на протести. Понеже на места има/ще има протести - дошло е време да поправят ОУП-а и да пуснат И ТЕЗИ строежи.
  2. Визия за София са много документи. За мен интересна е частта, в която е събрана много статистика. Но частта, в която "доказват", че София може да побере още 1-1 и нещо милиона человека е СМЕХ. Единственият показател е ОЩЕ колко строежи можем да разрешим според КИНТ-ите. Нито дума за инфраструктура (улици, паркинги....), зеленина, социални заведения, детски градини и т.н.
  Мога да пиша още много, но да не досаждам.

 96. 96 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#93] от "Divaka":

  Да ме поканят ако желаят. Знам и мога много. Ако се хващаш за Lapsus calami малко ми олекваш. Гледай гората а не дървото( Сенека) !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 97. 97 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#95] от "biborana":

  Водопровод, канал, централно отопление, газификация, трафове ???
  НЯМА ресурс на съществуващата инфраструктура.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 98. 98 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  София барабар със сагелитнште градчета отдавна е над 2 млн. При около 6 милиона клетници на територията колко е процента!?
  —цитат от коментар 31 на julian17


  Това с 2-та милиона е партенка. Освен ако не броиш и Пловдив за "сателитен град".

  София-град при последното преброяване през 2011-та беше 1.3 милиона - колкото и през последното преброяване през социализма преди 30-тина години.

  Илюзията за увеличение се подхранва от многото провинциалисти идващи в София. Да ама никой не си дава сметка, че маса софиянци емигрират и, че имаме негативен естествен прираст. Т.е. вътрешната миграция просто компенсира външната.

  А презастрояването просто доведе до това над една четвърт от жилищата да са празни. Това е.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 99. 99 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 704 Неутрално

  .......Та странното ми е, че по блоковете (и старите и новопостроените) много прозорци не светят вечерно време, която предполага, че не са населени на 100 %.
  —цитат от коментар 43 на anonim440


  При тия ниски данъци и общи разходи, защо да светят. Данъците трябва да са такива, че едно жилище или ще трябва да "свети", или да го няма. И това важи за всички подобни места. Тогава няма да има и изкривяване на пазара на НИ.

 100. 100 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#99] от "rvr12572942":

  Може ли малко повече да се обосновеш как ще осигуриш съответните доходи на всички собственици и как ще избегнеш гневът на хората ???
  Ти колко години плащаш данъци в София и за какво имущество?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK