Данаил Кирилов отмени жребия, спечелен от Български институт за правни инициативи

Данаил Кирилов на път към Народното събрание

© Юлия Лазарова

Данаил Кирилов на път към Народното събраниеШест часа след тегленето на жребия, който определи Български институт за правни инициативи за член на Гражданския съвет към Съвета за сътрудничество по съдебната реформа, министърът на правосъдието Данаил Кирилов отмени избора и откри нова процедура, като дава нов срок от 60 дни за кандидатиране. Мотивът - че само две били неправителствените организации наблюдаващи върховенството на закона, които се кандидатирали за участие в Гражданския съвет - Български институт за правни инициативи /БИПИ/ и Сдружение "Асоциация Форум". Трябвало да се явят повече кандидати, смята министър Кирилов. За избора на Българска търговско-промишлена палата, която спечели жребия за член от квотата на работодателските организации, Кирилов не изразява претенция.


БИПИ излезе с позиция на страницата си : "Необяснимо е защо това не се отнася и до представителите на работодателските организации, при които отново беше определена организация чрез жребий между две. Разбираме, че обективността и критичността в работата ни през годините ни прави неудобна организация. В същото време, поведението на министъра и реакцията на министерството показват липсата на професионализъм, субективизъм и хаос в работата на Министерство на правосъдието" .


Съобщението на Кирилов, което дойде в края на работния ден, казва само, че министърът на правосъдието Данаил Кирилов не приема проведената процедура за избор на неправителствените организации, които ще участват за една година в Гражданския съвет за създаване на Национален механизъм за мониторинг на борбата с корупцията и организираната престъпност, съдебната реформа и върховенството на закона.
От съобщението се разбира, че веднъж вече е бил удължаван срокът за кандидатиране, за да се разшири кръгът на кандидатите. но поради извънредните обстоятелства на пандемията "се приема, че не всички потенциални кандидати са имали възможността да подготвят участието си в тази процедура".


Директорът на БИПИ Биляна Гяурова-Вегертседер, която няколко часа по-рано направи пред "Дневник" критичен анализ на планирания вътрешен механизъм за наблюдение на съдебната реформа, коментира с въпрос - какво уплаши министъра:


"Очевидно министърът изведнъж е спрял да вярва в случайният избор


/в случая чрез жребий/, щом като само няколко часа по-късно вече не го приема. И това при положение, че само преди няколко дена ни беше пратен протокол, в който ни се казваше, че сме одобрени за участие в избора чрез жребий на организация с експертиза в съдебната власт. Какво го уплаши толкова? Reality bites - май имаше такъв филм."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK