На живо

Коронавирусът в България: ограничителните мерки падат, спортът се завръща (хронология)

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: ограничителните мерки падат, спортът се завръща (хронология)

© Юлия Лазарова
"Дневник" следи в реално време ситуацията. Какво се случва по света можете да следите тук.
Шестима депутати от БСП са внесли за обсъждане в Народното събрание предложение за промяна в закона за бюджета на здравната каса, според което, ако се приеме, медиците няма да връщат парите, които са получили по време на извънредното положение. В този период лечението беше ограничено до пациентите с коронавирус и спешните случаи. В проектозакона депутатите изрично са написали, че "изплатените суми са безвъзмездни и не се връщат или отработват от изпълнителите на болнична или доболнична помощ".


Повече по темата можете да прочетете тук.

Спортните мероприятия са разрешени от 10 юни

Със заповед министърът на здравеопазването Кирил Ананиев резреши провеждането на колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер на открито, считано от 10 юни. От 15 юни пък се допуска провеждане на спортните прояви на закрито.провеждане на спортните прояви на закрито. Ще се допуска публика до 30% от капацитета на местата, като зрителите трябва да разположени най-малко две седалки или да спазват 1.5 м дистанция.


Повече по темата тук.


Коронавирусът в България: ограничителните мерки падат, спортът се завръща (хронология)

© Кристиян Кирилов

Министърът на икономиката Емил Караниколов съобщи пред журналисти, че депутатите от икономическата комисия са поискали редовно (през 14 дни) да получават информация за кредитите, отпускани от Българската банка за развитие във връзка с пандемията, съобщи БТА. По думите му в момента "параметрите" на банакта са "отлични". Министърът направи този коментар след участието си в закрито заседание на комисията, на което беше представено ръководството на банката.


В отговор на въпрос министърът каза, че не знае дали Делян Пеевски има кредит от банката и допълни, че в регистъра на банката се оповестява кой е взел кредит. Посочи, че не е в неговите правомощия преди да бъде одобрен един кредит да пита какъв е той или да казва на кого да бъде одобрен.

Дарения от защитни облекла, очила и шлемове, които България изпраща като помощ в борбата с коронавируса, бяха предадени в Армения и Грузия, съобщи Министерството на външните работи. Уточнява, че помощта е по инициатива на вицепремиера Екатерина Захариева и се финансира по линия на официалната помощ за развитие, предвидена в бюджета на Министерството на външните работи за 2020 г. Тя е част от подкрепата, която страната оказва на 12 държави от Западните Балкани, Източното партньорство и Южното съседство, на обща стойност 636 150 лв.

Депутати от ГЕРБ са внесли предложения между първо и второ четене на промените в Закона за ДДС, с които се дава възможност ниските осигуровки за заетите в заведенията ад останат, въпреки уверенията на властта, че по-ниският ДДС за ресторанти и заведения ще бъде приет само при осигуряване върху по-високи заплати. Така работодателите в сектора може да продължат да осигуряват персонала на минималната заплата от 610 лв.- вместо на 800 лв., каквото беше първоначалното предложение, съобщава "Капитал" . Предложенията ще се обсъждат в четвъртък на заседанието на бюджетната комисия.

Потвърдените случаи на COVID-19 по седмици


Кабинетът прие мерки в подкрепа на авиацията

Правителството одобри доклад с мерки за подпомагане на въздушния транспорт, заради ефекта върху сектора от пандемията от COVID-19. Сред тях са намаляване на летищната такса за паркиране на летище "София" със 70% за 6 месеца за всички въздушни превозвачи и отлагане на плащането на таксите за аеронавигационно обслужване в зоните и районите на летищата за 8 месеца.


Освен това се отлагане плащането на концесионно възнаграждение, дължимо за 2020 г. и отлагане на извършването на оперативни и капиталови разходи. Намаляването на оперативните и капиталови разходи е мярка, приложима за "Летище София" ЕАД. Отлагането на плащането на концесионно възнаграждение е приложимо за концесионера на гражданско летище за обществено ползване Бургас и гражданско летище за обществено ползване Варна.

Банките започнали да предлагат услуги от бъдещето

Кризата с COVID-19 ускори дигитализацията в банковия сектор и наложи на клиентите да бъдат предоставени продукти, планирани за бъдеще. Това коментираха водещи експерти от сектора по време на второто специално бизнес студио от новата онлайн поредица на Investor.bg, което се проведе на 2 юни, съобщиха организаторите.


"Това, което клиентите очакваха от нас и щяхме да го предложим след 3 години, сега направихме за няколко седмици. Платформите улесниха банковите операции и обслужването на клиентите стана дистанционно при мерки за сигурност", заяви главният изпълнителен директор на "Алианц Банк България" Георги Заманов.


Той допълни, че през последните 2 месеца банките са преосмислили какво предоставят като платформа, за да могат клиентите да извършват избраната от тях операция без да посещават офиса на банката. Като проблем се посочва достъпът до електронния подпис.

След 15 юни от мерките остават само социалните

На 15 юни трябва да паднат всички ограничителни мерки, остават само социалните, които подпомагат различни социални групи и бизнеси. Това каза премиерът Борисов по време на първото присъствено заседание на Министерския съвет от много време насам.


Подробности тук

Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че е получила обещание от ръководството на общинското дружество "Топлофикация" да се скъси с 20 дни ремонтът на централен топлопровод, планиран между 15 юни и 15 август. Заради него жители на 4 квартала - "Дървеница", "Студентски град", "Малинова долина" и "Витоша", трябва да останат без топла вода в двата летни месеца. Срещу начинанието протестират граждани и студенти, живеещи в Студентски град.


Според тях в условията на разпространение на коронавируса липсата на топла вода ще им попречи да прилагат елементарните хигиенни практики, а ремонтът съвпада по време и с изпитната сесия, отложена заради ограничителните мерки.


На среща със студентите и с компанията вчера е постигнато съгласие ремонтът да се съкрати с 20 дни, а предстои двете страни да уточнят и началната дата, каза Фандъкова. Студентите предлагат той да започне в средата на лятото.

Затворено е отделение в болницата в Сливен

Затворено е отделението в болницата в Сливен, откъдето са новите случаи на заразени с коронавирус от медицинския персонал, казаха от Националния оперативен щаб. Там ще се прави дезинфекция и ще се проучат контактните лица.


Седем от заразените работят в едно и също отделение на болницата, която не приема пациенти с Covid-19, уточниха от щаба.


Според доц. Димо Димов от щаба тези факти потвърждават огнищния характер на разпространение на коронавирусната инфекция. "Таргетните групи, които са медицинският персонал в лечебните заведения, и допускането на възникването на такива случаи при неглижирането или недокрай спазване на хигиенните
противоепидемични мерки", подчерта той.

Излекувани са 83 души

Рекордните 83-ма души са излекувани от коронавирус в рамките на последното денонощие, съобщиха от Националния оперативен щаб. Излекуваните пациенти общо са 1206.


22 са новите случаи на заразени с коронавирус, Изследвани са 1347 проби.


Общият брой на лабораторно потвърдените случаи достигна 2560.


Има девет нови случая на заразен медицински персонал - двама лекари, пет медицински сестри и двама санитари.


Коронавирусът в България: ограничителните мерки падат, спортът се завръща (хронология)

© Капитал


За денонощие има двама починали - мъж лекар на 77 години в столичната болница "Св. Анна" с придружаващи заболявания - исхемична болест на сърцето, диабет и артериална хипертония, и жена на 67 години от Пловдив.


До момента починалите са 146, като средната възраст е 68.7 години.


Към този момент бройката на настанените в болница е рекордно ниска в сравнение с предходната седмица - 132, и само 9 от тях се нуждаят от интензивно лечение.


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK