България е осъдена в Страсбург заради произвол на данъчните

България е осъдена в Страсбург заради произвол на данъчните

© ДневникБългария е осъдена в Страсбург заради данъчен абсурд, при който с години мъж не е успял да получи неправомерно взети над 42 хил. лева данъци въпреки окончателни съдебни решения, съобщава "Сега". След години съдебни битки Националната агенция по приходите (НАП) връща на мъжа неправомерно събраните данъци плюс лихви в размер на над 40 хил. лева. Наред с това Европейският съд по правата на човека отсъжда, че мъжът следва да получи и 3500 евро обезщетение за претърпените щети.


Сагата започва преди 20 години, когато данъчните правят ревизия на Йордан Антонов, по това време ръководител на земеделска кооперация в Силистра. През 2001 г. е издаден ревизионен акт, според който мъжът дължи 55 013 лв. Антонов обжалва ревизията, но изпуска срока и Върховният административен съд (ВАС) отказва да разгледа жалбата. През 2003 г. той иска от НАП нова ревизия, но получава отказ, който впоследствие е отменен със съдебно решение. Съдът установява, че ревизията от 2001 г. е направена на Антонов като физическо лице, но въпреки това в нарушение на закона са му начислени данъци във връзка с дейността на кооперацията.


Така се стига до нова ревизия и през 2004 г. НАП решава, че мъжът дължи 40 729 лв. Следва ново обжалване и отмяна на решението на две съдебни инстанции. Въпреки това срещу Йордан Антонов започва изпълнително дело, имуществото му е разпродадено на търг и така между 2003 г. и 2008 г. са му взети 42 386 лв.
В края на 2007 г. мъжът прави две искания за възстановяване на данъци, но те са отхвърлени, а НАП твърди, че със съдебните решения е отменена ревизията от 2004 г., но тази от 2001 г. е в сила. Мъжът атакува и това в съда и в края на 2008 г. ВАС приема, че начислените през 2001 г. данъци са били неправомерно платени, защото ревизията от 2001 г. е заменена с тази от 2004 г., а тя е била отменена от съда. Казусът е приключен с указания НАП да върне данъците, които мъжът е платил, без да ги дължи. Отделно в друго дело ВАС отменя и отказа на данъчните да възстановят сумите.


Приходната агенция обаче използва различни процесуални врътки, за да не плати, включително иска възобновяване на данъчното дело, а не плаща съдебните такси за процеса. Йордан Антонов опитва да потърси обезщетение по Закона за отговорността на държавата, но губи в съда, който приема, че законът не предвижда компенсиране и възстановяване на недължими данъци.


След няколко иска на 30 май 2012 г. е издаден акт за възстановяване на 42 286 лв. данъци и през юли са му платени и 40 466 лв. лихви за периода между 3 май 2001 г. и 8 юни 2012 г. Междувременно през 2010 г. Антонов е завел дело в Страсбург. Въпреки че е получил парите си обратно, Европейският съд по правата на човека приема, че е нарушено правото му да ползва имуществото си, а данъчните упорито са инициирали неоснователни дела и така с години молбите за възстановяване на неправомерно взетите данъци са били блокирани. Затова съдът приема, че на Антонов трябва да бъде платено и обезщетение от 3500 евро за нанесени морални вреди.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK