България е осъдена в Страсбург заради произвол на данъчните

България е осъдена в Страсбург заради произвол на данъчните

© ДневникБългария е осъдена в Страсбург заради данъчен абсурд, при който с години мъж не е успял да получи неправомерно взети над 42 хил. лева данъци въпреки окончателни съдебни решения, съобщава "Сега". След години съдебни битки Националната агенция по приходите (НАП) връща на мъжа неправомерно събраните данъци плюс лихви в размер на над 40 хил. лева. Наред с това Европейският съд по правата на човека отсъжда, че мъжът следва да получи и 3500 евро обезщетение за претърпените щети.


Сагата започва преди 20 години, когато данъчните правят ревизия на Йордан Антонов, по това време ръководител на земеделска кооперация в Силистра. През 2001 г. е издаден ревизионен акт, според който мъжът дължи 55 013 лв. Антонов обжалва ревизията, но изпуска срока и Върховният административен съд (ВАС) отказва да разгледа жалбата. През 2003 г. той иска от НАП нова ревизия, но получава отказ, който впоследствие е отменен със съдебно решение. Съдът установява, че ревизията от 2001 г. е направена на Антонов като физическо лице, но въпреки това в нарушение на закона са му начислени данъци във връзка с дейността на кооперацията.


Така се стига до нова ревизия и през 2004 г. НАП решава, че мъжът дължи 40 729 лв. Следва ново обжалване и отмяна на решението на две съдебни инстанции. Въпреки това срещу Йордан Антонов започва изпълнително дело, имуществото му е разпродадено на търг и така между 2003 г. и 2008 г. са му взети 42 386 лв.
В края на 2007 г. мъжът прави две искания за възстановяване на данъци, но те са отхвърлени, а НАП твърди, че със съдебните решения е отменена ревизията от 2004 г., но тази от 2001 г. е в сила. Мъжът атакува и това в съда и в края на 2008 г. ВАС приема, че начислените през 2001 г. данъци са били неправомерно платени, защото ревизията от 2001 г. е заменена с тази от 2004 г., а тя е била отменена от съда. Казусът е приключен с указания НАП да върне данъците, които мъжът е платил, без да ги дължи. Отделно в друго дело ВАС отменя и отказа на данъчните да възстановят сумите.


Приходната агенция обаче използва различни процесуални врътки, за да не плати, включително иска възобновяване на данъчното дело, а не плаща съдебните такси за процеса. Йордан Антонов опитва да потърси обезщетение по Закона за отговорността на държавата, но губи в съда, който приема, че законът не предвижда компенсиране и възстановяване на недължими данъци.


След няколко иска на 30 май 2012 г. е издаден акт за възстановяване на 42 286 лв. данъци и през юли са му платени и 40 466 лв. лихви за периода между 3 май 2001 г. и 8 юни 2012 г. Междувременно през 2010 г. Антонов е завел дело в Страсбург. Въпреки че е получил парите си обратно, Европейският съд по правата на човека приема, че е нарушено правото му да ползва имуществото си, а данъчните упорито са инициирали неоснователни дела и така с години молбите за възстановяване на неправомерно взетите данъци са били блокирани. Затова съдът приема, че на Антонов трябва да бъде платено и обезщетение от 3500 евро за нанесени морални вреди.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 901 Любопитно

  20-сет години съдебни дела срещу некадърна администрация. Железни нерви е имал този човечец.

 2. 2 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1243 Весело

  Ако перифразираме Михаил Ром "Обикновена държавна администрация"...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 3. 3 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3648 Неутрално

  До коментар [#1] от "save_knforest":

  И голям късмет.

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2440 Неутрално

  Сагата започва преди 20 години
  _______________
  Адмирации за упорството, жертви на данъчните гледат да се оправят на момента защото двайсет години за семейния бизнес са много,много време!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  За съжаление ЕС по ПЧ е присъдил жалко обезщетение за това, че човека е загубил 20 години от живота си за разправии с малоумни данъчни. Пак има двоен стандарт - ако ставаше дума за гражданин на бяла държава обезщетението щеше да е поне десеторно.

 6. 6 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  И за съжаление хората писали безумните данъчни актове ще им се размине без нищо.

 7. 7 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 535 Неутрално

  А сега, институционалните бухалки на властта, са вдигнали мизата между 1000 и 10 000 пъти!... и се опитват да лапнат маслина с костилка, която ще ги затъкне.
  Но така е винаги, когато хора, развили се само на кг, се изправят срещу хора, развили се и на интелект.

 8. 8 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 660 Неутрално

  От новината излиза , че калинките в държавните служби са още от времето на Иван Костов , и са си живуркали там при Сакса , Станишев и още се вихрят там ! А според мен са си потомствени калинки от 44-та година .

 9. 9 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2504 Неутрално

  За 20 пропилени години и съсипан съзнателен живот, получава няма и 7 хиляди лева. Да не говорим, че 42К лв през 2008 бяха едно, сега са нещо друго.

 10. 10 Профил на Nikolay Tsvetkov
  Nikolay Tsvetkov
  Рейтинг: 13 Неутрално

  3500 евро е малко за това. Аз бих ги одрусал 350 000 евро за похабеното време и нерви на човека.

 11. 11 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3648 Неутрално

  Един виц :"Шефа на пожарната влиза в дежурнатастая и казва - момчета, стягайте се. Искам всички да се оборудват с най - доброто и най - новото, което имаме. Проверява ги няколко пъти, връща за подмяна на оборудване и облекло и така повече от половин час. Накрая, един от пожарникарите пита - абе началник, какво става? Ще гасим пожар, ама не бързайте. Данъчното гори. "

 12. 12 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2548 Неутрално

  Мдааам...такива неща в прекрасната ни родина. Дано се оправи човека...

 13. 13 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4079 Неутрално

  Колко хора са вкарали в гроба, само от стрес, тези от НАП?! Но всичко се връща, като гледам какво се случва в някои ТУ.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 14. 14 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Това е за уволнение на данъчен служител.
  Дано човекът се възстанови от тия неравни борби с НАП.
  И дано адв. Екимджиев не му вземе за себе си цялото присъдено обезщетение, защото той така прави/кара ги да попълват декларация предварително/.

 15. 15 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 2080 Неутрално

  Интересно дали ще се намери кой да накаже този служител който е подписал този ревизионен акт. Той е ощетил бюджета

  SHADOWS of SOFIA
 16. 16 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 535 Неутрално

  От новината излиза , че калинките в държавните служби са още от времето на Иван Костов , и са си живуркали там при Сакса , Станишев и още се вихрят там ! А според мен са си потомствени калинки от 44-та година .
  —цитат от коментар 8 на Dankol


  Калинките са си във властта от 9.9.1944 г.
  Без Лустрация, още дълги години, това очаква България.

 17. 17 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Тогавашните калинки,сигурно са пенсионери,взели са по 20 заплати и гордо обясняват на внуците си,как са се трудили за благото на държавата.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 18. 18 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1989 Неутрално

  И за съжаление хората писали безумните данъчни актове ще им се размине без нищо.
  —цитат от коментар 6 на rumen_s  Разбира се, парите ще платим ние българите, а данъчните ще продължават да идават актова, подобни на горе описаните, ще си получават заплатите ( и нещо изкопчено от бизнесмените ) и ще трупат стаж, за да могат един ден да седнат на « заслужен « отдих .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 19. 19 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 5393 Весело

  А още колко такива дела ни чакат ......да се плаща от хората за некадърност и безотговорност ! " Калинки " с партизански манталитет.....добро сравнение ! Колкото до държавата.....хайде , че може и да се обидят на " държава " !

 20. 20 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  Осъден е българския данъкоплатец. Отделният данъчен чукундур и който и да е от държавната администрация чичка/лелка не е порязан финансово лично и не носи отговорност така както невменяемите не носят отговорност по нашето законодателство за щети на частно лице. Аз всеки ден се чудя както това гето беше прието в ЕС след като нищо от законодателството му, нищо като здравна и социална система не отговаря и на 10% от изискванията за държава в ЕС . И това продължава с десетилетия....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 21. 21 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  Преди години работих в едно заведение и идваха да обядват 2ма данъчни, единият бе 50кг напикан, буквално се заяждаше за глупости и разкарваше безцелно персонала.
  След време на друга работа, един ми казва - аз работя в данъчното, знаеш ли какво ще стане? (при положение, че не съм му казал абсолютно нищо) При което му казах, че има камери със звук, а той ме заплашва със служебното си положение, докато не е на работа и че слабо ме интересува кой е, та след няколко часа имаше проверка на централния офис.
  Та такива плазмодии работят там, имат късмет, че са ме хванали в настроение и не съм им показал, какво правим на село с такива.

 22. 22 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3684 Любопитно

  Леле мале, то ако всички, които страдат от мутренския и административен произвол на властта, вземат да я съдят в Страсбург, бюджета няма да може да покрие присъжданите срещу ВСИЧКИ НАС обезшетения !!!

 23. 23 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1989 Неутрално

  Интересно дали ще се намери кой да накаже този служител който е подписал този ревизионен акт. Той е ощетил бюджета
  —цитат от коментар 15 на 2LOOP  Не само този служител, а и неговият началник . Къде е гледай, когато е подписывало този акт ?
  Абсолютно същото се отнася и за финансовия министър и неговия началник в случая с НЕпостъпилите в хазната 700 милиона .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 24. 24 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3684 Любопитно

  До коментар [#17] от "Майндърбайндър":

  " Тогавашните калинки,сигурно са пенсионери,взели са по 20 заплати и гордо обясняват на внуците си,как са се трудили за благото на държавата."

  Тогавашните калинки са си същите калинки като днешните ! Произволът и при НАП, и в администрацията си е пак същия ! И какво очакваме всъщност да се промени ! Управляват ни децата и внуците на същите тези комунисти !

 25. 25 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1989 Неутрално

  Сагата започва преди 20 години_______________ Адмирации за упорството, жертви на данъчните гледат да се оправят на момента защото двайсет години за семейния бизнес са много,много време!
  —цитат от коментар 4 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи  А присъдата от Страсбург за изгубените нерви, време и пари за главоблъсканиците на този човек, са едва ли не жълти стотинки .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3684 Весело

  До коментар [#15] от "2LOOP":

  " Интересно дали ще се намери кой да накаже този служител който е подписал този ревизионен акт. Той е ощетил бюджета"

  Ти шегуваш ли се ? Та той отдавна вече е повишен в йерархията ! Поради добре свършена работа!!! Или не виждаш какъв произвол е в тази държава ! Видя ли някой наказан за теча на лични данни у нас ? Няма и да видиш !

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8551 Неутрално

  До коментар [#6] от "rumen_s":

  Както ще се размине и на тези, които съсипаха КТБ, загробиха милиарди в Белене и продължават с Турски поток. За кражбите и опростеното с милиарди ДДС от НАП през годините, няма да говорим.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  Горкият човек!!! Ама браво на него, само 'дето са му стопили нервите тия безмозъчни калинки. Двадесет години си е направо за Гинес.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 895 Неутрално

  https://rechnik.chitanka.info/w/чиновник
  Точка 2-ра ми се струва по подходяща а теи в случая,и бих добавил,некомпетентен и инат!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 33. 33 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  Това наистина е произвол. Публична продан на имущество, въпреки съдебни решения. Тази присъда е правилна.

 34. 34 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4331 Любопитно

  Съдебна система в Бг....за 20 години са му унищожили живота на човека защото навсякъде е пълно с калинки.....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 35. 35 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6243 Неутрално

  До коментар [#8] от "Dankol":

  Естествено е, че калинките не ги е измислил сегашният режим. Те са продукт на явлението "шуробаджанащина", а то се вихри из нашите управляващи от времето на Алеко Костантинов.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 36. 36 Профил на димитър иванов
  димитър иванов
  Рейтинг: 238 Разстроено

  До коментар [#12] от "dejmos":

  Винаги сме имали еничари, и продължаваме да създаваме такива.Неуспехите ни се превръщат в злоба , злобата в насилие ,а то поразява обикновено падналия или бедстващия, няма ги християнските добродетели, а и няма от къде да се вземат при наличието на диалектическият материализъм.

 37. 37 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4006 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Можело е повече от 3500 евро обезщетение...
  Лицата нарушители имат?

  "България е осъдена в Страсбург заради данъчен абсурд,
  при който с години мъж не е успял да получи неправомерно взети над 42 хил. лева
  данъци въпреки окончателни съдебни решения,
  съобщава "Сега".

  След години съдебни битки Националната агенция по приходите (НАП)
  връща на мъжа неправомерно събраните данъци плюс лихви в размер на над 40 хил. лева.

  Наред с това Европейският съд по правата на човека отсъжда,
  че мъжът следва да получи и 3500 евро обезщетение за претърпените щети.

  Сагата започва преди 20 години, когато данъчните правят ревизия..."

 38. 38 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  До коментар [#33] от "Voiko":

  Тя тази присъда е правилна, но от статията се вижда, че НАП известно време не са изпълнявали влязло в сила съдебно решение....Това е много сериозно престъпление срещу съдебната система. И като престъпление то е лично, т.е. има някой персонално отговорен...Къде е радостта народна с каскет, за да си свърши работата?

 39. 39 Профил на Десо
  Десо
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Така работи нашата държавна администрация и политика. Повсеместна некомпетентност, за грешките от която, удара в зъбите понася обикновения гражданин. Отговорността, дори когато бъде потърсена, е оставка. Това не е носене на отговорност. А съд? А глоби? Какво би направил частен работодател ако допускаш такива грешки? Да не съм чул държавен служител да мрънка за заплата, за това, че е изпитван с тест за интелигентност и т.н.

 40. 40 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  До коментар [#38] от "lz73":

  Напълно съм съгласен със мнението ти.

 41. 41 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  Нашите НАП и съдебна система си ги знаем, но май и на ниво Страстбург нещата не са толкова розови... 3500 евро обезщетение за 20 годишната одисея на този човек изглежда като подигравка.

 42. 42 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 702 Неутрално

  До коментар [#5] от "rumen_s":

  Съгласен, смешно е. На човека са му разпродали имуществото, как е живял тези глдини н кой не знае и на края 3500 евро.....

 43. 43 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2548 Неутрално

  До коментар [#36] от "димитър иванов":

  Добре като коментар. Не смятам че има нещо общо с това диалектическия материализъм. Защо рухнаха морала и ценностите ? Ако човек възприема , че всичко е позволено стига да имаш ПАРИ, той се изравнява с БОГ. Нали това е от 30 години ...гледай си живота ,и гледай пари! Амии....това се случва , студентки заработващи ,ученици пиещи и пушещи. Отказа да погледнем настоящето, и оправдания пред , ония пречат е бягство от реалността.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на bosko
  bosko
  Рейтинг: 0 Неутрално
 46. 46 Профил на Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#5] от "rumen_s":

  Съжалението е, че е в тоя форум е пълно с коментари на хора, които не разбират какво коментират.

  ЕСПЧ не присъжда обезщетение за претърпените вреди, а само за онези права, които са нарушени по ЕКПЧ от действията на държавната администрация.

  Да не говорим, че ако беше са понапънал да да прочетеш, можеше случайно да стигнеш и до това:

  "възстановяване на 42 286 лв. данъци и през юли са му платени и 40 466 лв. лихви", т.е. той си е получил законното обезщетение и никой не му пречи да си търси и по-големи вреди по съдебен ред в България.

  Бай Ганьо уби Алеко, Барба Ганьос - Милен!
 47. 47 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2547 Разстроено

  Човекът е роден 1940г. Дано е жив и здрав да получи справедливост. Вероятно НАП го чакат да се спомине.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  До коментар [#16] от "vhv":

  стига с тая лустрация, че е важно - да ама който е бил на 30 през 90та сега е на 60 - каквото е имало да взема е взел - скоро или ще е пенция или ще е в гроба. За по-дъртите да не говорим - те са на прага вече.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 53. 53 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 960 Любопитно

  Просто живеем в такава държава... В момента на всички е ясно (освен може би на самата Топлофикация), че сметките за парно трябва да бъдат намалени драстично, но решение за това с колко и как естествено ще бъде въведено едва след като се обявят изравнителните сметки. Т.е. - дайте парите, а ние ще има да ви ги връщаме!?

 54. 54 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#16] от "vhv":стига с тая лустрация, че е важно - да ама който е бил на 30 през 90та сега е на 60 - каквото е имало да взема е взел - скоро или ще е пенция или ще е в гроба. За по-дъртите да не говорим - те са на прага вече.
  —цитат от коментар 52 на bludniq_sin


  А който е бил на 20? А на 18? - Сега е на 48 - 50 години..., точно в силата си, да "трупа сланинка", както простодушно, се изразразява тулупа.

 55. 55 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  До коментар [#14] от "grayeagle":

  "Това е за уволнение на данъчен служител."

  Само един?
  Само уволнение?
  Такива трябва да влизат в затвора за назидание на останалите!

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 666 Неутрално

  А кой ще потърси сметка на самозабравилите се данъчни?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK