Парламентът въведе задължителна екооценка за всяка инсталация за горене на отпадъци

Парламентът въведе задължителна екооценка за всяка инсталация за горене на отпадъци

© Надежда Чипева, КапиталВсички инсталации, в които се изгарят отпадъци, ще преминават през процедурата по Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС). Това реши окончателно Народното събрание, което прие промени в Закона за опазване на околната среда.


През февруари управляващата партия ГЕРБ предложи ОВОС да стане задължителна за всички инвестиционни намерения, свързани с горене на отпадъци, включително за експериментално изгаряне. Към момента екооценката е задължителна при изгаряне на над 100 тона и такава не се прави за експериментално изгаряне. Една процедура по оценка отнема около шест месеца. Сега инвеститорите се задължават да правят детайлен анализ на потенциалните въздействия върху околната среда.


Депутатите мотивираха промените със засилване на превантивния контрол и изтъкнаха, че те ще внесат успокоение у обществото след последните изнесени случаи.
Предложението и приемането на поправките става на фона на скандала с вноса на боклук от Италия и последвалите проверки, свързани с нерегламентирано изгаряне на внесени от страни от ЕС отпадъци.


Миналия четвъртък след мащабна акция бе арестуван вече бившият зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков, както и русенските бизнесмени Пламен и Атанас Бобокови. Повече четете тук. След акцията общо десет души бяха обвинени в участие в организирана престъпна група във връзка с разследването за вноса и преработка на отпадъци.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK