Джок Полфрийман иска делото за смъртта на Андрей Монов да се гледа отново

Джок Полфрийман

© Велко Ангелов

Джок ПолфрийманАвстралиецът Джок Полфрийман е поискал възобновяване на делото за убийството на студента Андрей Монов. По него той получи 20-годишна присъда, от която изтърпя близо 12 години. През есента на 2019 година Полфрийман беше предсрочно освободен от затвора заради данни, че с престоя си той се е поправил.


От пост на Полфрийман във фейсбук се разбира, че адвокатът му Калин Ангелов е внесъл искане за възобновяване на делото до главния прокурор Иван Гешев. За това намерение той съобщи и миналата седмица пред "Дневник", когато коментира определението на Върховния касационен съд (ВКС), с което Полфрийман остана окончателно на свобода. По думите на Ангелов за Полфрийман "продължава най-важно е да има справедливост по случая с убийството на Андрей Монов".


В искането до Гешев е посочено, че има допълнителна и неизвестна досега информация, която променя фактическата обстановка по делото и която трябва да се провери. Повод за това твърдение е появилият се запис в Youtube, разпространен малко след като Полфрийман беше предсрочно освободен от затвора през 2019 година.
Видеото е озаглавено "Истината за Полфрийман" и е част от материалите, приложени към делото срещу австралиеца, които обаче не са били коментирани в хода на производството. До него Ангелов е имал достъп едва след края на процеса. На видеото се виждат кадри от охранителна камера, която е заснела сблъсъка от 28 декември 2007 година между няколко души, сред които са били Джок Полфрийман и Андрей Монов.


Според Ангелов във видеото има хора, свидетели, които не са били разпитани, а част от тях са с установена самоличност. "Сведенията, дадени от тези лица за събитията през онази трагична нощ, също биха могли да послужат за основание да се поиска възобновяване на наказателното производство", пише още в искането си адвокат Ангелов.


Той припомня, че през лятото на 2019 година е поискал от градския прокурор на София да извърши проверка на записа, така че данните от него да се съпоставят с останалите материали по делото. Тогава той е получил отказ.


Според защитника на австралиеца той е действал при неизбежна отбрана, като видно от кадрите "той е бил в позиция да отбранява своя собствен живот и здраве - бил е блъснат и пада на земята, веднага след това е метнат камък по него, между 40 и 50 секудни се бие сам, докато е замерян с павета от повече от 10 души".


Другите изводи на Ангелов, посочени в искането, са че "към момента на пробождането на Анрей Монов, Полфрийман вече е започнал да се оттегля, но е бил преследван от цялата група на пострадалия". Според адвоката австралиецът се е намесил в защита на законови интереси на неустановеното по делото лице, което е било бито от групата на Андрей Монов и Антоан Захариев. Защитникът твърди, че е възможно вещото лице, което е изследвало записите, съзнателно да е дало невярно заключение. В него е посочено, че не могат да се установят лицата от видеозаписа заради "ниската резолюция на изображението, разфокусираното изображение, недостатъчната осветеност и голямото разстояние на камерата до групата".Казусът "Полфрийман"


Джок Полфрийман беше осъден на 20 години за убийството на Андрей Монов и прекара близо 12 години в български затвор. През есента на миналата година състав на Софийския апелативен съд (САС) (Калин Калпакчиев, Весислава Иванова, Виолета Магдалинчева) го освободи предсрочно с мотива, че е представил множество доказателства, че се е поправил за времето, прекарано в затвора.


Малко след това тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров поиска от Върховния касационен съд да възобнови делото срещу Полфрийман, защото условното му освобождаване било постановено при съществени нарушения на процесуалните правила. Миналата седмица след близо 9-месечно разсъждение съдът отказа да възобнови процеса.


След решението да бъде условно освободен Полфрийман остана близо месец в центъра за настаняване на чужденци в Бусманци. Той излезе оттам в средата на октомври със задължението да се явява всяка седмица в местното районно полицейско управление.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK