Джок Полфрийман иска делото за смъртта на Андрей Монов да се гледа отново

Джок Полфрийман

© Велко Ангелов

Джок ПолфрийманАвстралиецът Джок Полфрийман е поискал възобновяване на делото за убийството на студента Андрей Монов. По него той получи 20-годишна присъда, от която изтърпя близо 12 години. През есента на 2019 година Полфрийман беше предсрочно освободен от затвора заради данни, че с престоя си той се е поправил.


От пост на Полфрийман във фейсбук се разбира, че адвокатът му Калин Ангелов е внесъл искане за възобновяване на делото до главния прокурор Иван Гешев. За това намерение той съобщи и миналата седмица пред "Дневник", когато коментира определението на Върховния касационен съд (ВКС), с което Полфрийман остана окончателно на свобода. По думите на Ангелов за Полфрийман "продължава най-важно е да има справедливост по случая с убийството на Андрей Монов".


В искането до Гешев е посочено, че има допълнителна и неизвестна досега информация, която променя фактическата обстановка по делото и която трябва да се провери. Повод за това твърдение е появилият се запис в Youtube, разпространен малко след като Полфрийман беше предсрочно освободен от затвора през 2019 година.
Видеото е озаглавено "Истината за Полфрийман" и е част от материалите, приложени към делото срещу австралиеца, които обаче не са били коментирани в хода на производството. До него Ангелов е имал достъп едва след края на процеса. На видеото се виждат кадри от охранителна камера, която е заснела сблъсъка от 28 декември 2007 година между няколко души, сред които са били Джок Полфрийман и Андрей Монов.


Според Ангелов във видеото има хора, свидетели, които не са били разпитани, а част от тях са с установена самоличност. "Сведенията, дадени от тези лица за събитията през онази трагична нощ, също биха могли да послужат за основание да се поиска възобновяване на наказателното производство", пише още в искането си адвокат Ангелов.


Той припомня, че през лятото на 2019 година е поискал от градския прокурор на София да извърши проверка на записа, така че данните от него да се съпоставят с останалите материали по делото. Тогава той е получил отказ.


Според защитника на австралиеца той е действал при неизбежна отбрана, като видно от кадрите "той е бил в позиция да отбранява своя собствен живот и здраве - бил е блъснат и пада на земята, веднага след това е метнат камък по него, между 40 и 50 секудни се бие сам, докато е замерян с павета от повече от 10 души".


Другите изводи на Ангелов, посочени в искането, са че "към момента на пробождането на Анрей Монов, Полфрийман вече е започнал да се оттегля, но е бил преследван от цялата група на пострадалия". Според адвоката австралиецът се е намесил в защита на законови интереси на неустановеното по делото лице, което е било бито от групата на Андрей Монов и Антоан Захариев. Защитникът твърди, че е възможно вещото лице, което е изследвало записите, съзнателно да е дало невярно заключение. В него е посочено, че не могат да се установят лицата от видеозаписа заради "ниската резолюция на изображението, разфокусираното изображение, недостатъчната осветеност и голямото разстояние на камерата до групата".Казусът "Полфрийман"


Джок Полфрийман беше осъден на 20 години за убийството на Андрей Монов и прекара близо 12 години в български затвор. През есента на миналата година състав на Софийския апелативен съд (САС) (Калин Калпакчиев, Весислава Иванова, Виолета Магдалинчева) го освободи предсрочно с мотива, че е представил множество доказателства, че се е поправил за времето, прекарано в затвора.


Малко след това тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров поиска от Върховния касационен съд да възобнови делото срещу Полфрийман, защото условното му освобождаване било постановено при съществени нарушения на процесуалните правила. Миналата седмица след близо 9-месечно разсъждение съдът отказа да възобнови процеса.


След решението да бъде условно освободен Полфрийман остана близо месец в центъра за настаняване на чужденци в Бусманци. Той излезе оттам в средата на октомври със задължението да се явява всяка седмица в местното районно полицейско управление.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (185)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2717 Любопитно

  Джок Полфрийман що не си ходи ?

  [email protected]
 2. 2 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4111 Любопитно

  " В искането до Гешев е посочено, че има допълнителна и неизвестна досега информация, която променя фактическата обстановка по делото и която трябва да се провери. Повод за това твърдение е появилият се запис в Youtube, разпространен малко след като Полфрийман беше предсрочно освободен от затвора през 2019 година."

  Червената номенклатура и нейните протежета в съдебната система са в потрес !

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2717 Любопитно

  Джок Полфрийман по съвети на адвокати, може пак да се окаже в пандиза !?

  [email protected]
 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4111 Любопитно

  " Той припомня, че през лятото на 2019 година е поискал от градския прокурор на София да извърши проверка на записа, така че данните от него да се съпоставят с останалите материали по делото. Тогава той е получил отказ."

  Естествено, че ще получи отказ ! Ами ако лъсне истината ?

 5. 5 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  Според защитника на австралиеца, той е действал при неизбежна отбрана, като видно от кадрите "той е бил в позиция да отбранява своя собствен живот и здраве - бил е блъснати пада на земята, веднага след това е метнат камък по него, между 40 и 50 секудни се бие сам, докато е замерян с павета от повече от 10 души".
  ++++++++++
  Чакам с удоволствие неистовия вой и рев от редиците на форумните комунистически партенки - #башКОЙ, ЛиЗачка2 и т.н.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 6. 6 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Нека да се гледа и този пъд да има справедливост - Австралийския касапин да влезе до живот в затвора за това че закла младежа до църквата св. Неделя.

 7. 7 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 466 Неутрално

  да се не окаже че монов се е самоубил накрая

 8. 8 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#4] от "samoedin":

  каква е истината

 9. 9 Профил на Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Рейтинг: Весело

  Джок Полфрийман що не си ходи ?
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Нящу ниудобно ли ви става на тролеадата, че някой си търси правата и истината по непознат за Матр'яла начин?

  Сега Недялко Пика може да направи един протест - "Пол да си ходи" и там ще те вземат с едно плакатче да висиш и да молиш Радостта да не възобновява делото.

  Бай Ганьо уби Алеко, Барба Ганьос - Милен!
 10. 10 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4111 Любопитно

  " Другите изводи на Ангелов, посочени в искането, са че "към момента на пробождането на Анрей Монов, Полфрийман вече е започнал да се оттегля, но е бил преследван от цялата група на пострадалия". Според адвокат австралиецът се е намесил в защита на законови интереси на неустановеното по делото лице, което е било бито от групата на Андрей Монов и Антоан Захариев. Защитникът твърди, че е възможно вещото лице, което е изследвало записите, съзнателно да е дало невярно заключение. В него е посочено, не могат да се установят лицата от видеозаписа, заради "ниската резолюция на изображението, разфокусираното изображение, недостатъчната осветеност и голямото разстояние на камерата до групата"."

  Айде най - после пишман патриотите у нас, които искат такива, като Полфрийман да гният в затвора доживот, а престъпните им синчета, с връзки в съда и прокуратурата, да бият, пребиват и хулиганстват и дори убиват необезпокоявани, сега да видят какъв обрат може да вземе опита на мафията да покрие истината !

 11. 11 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2473 Неутрално

  Похвално. Дано този път излезе истината, явно чувства, че е бил осъден несправедливо. Най-лесно би било да си хване салета за Сидни и да се опита да забрави за България въобще. Обаче явно чувството му за справедливост не му позволява.

 12. 12 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  Джок Полфрийман що не си ходи ?
  —цитат от коментар 1 на karabastun

  Защото търси справедливост, а това означава разкриване на чадъра, разпънат незаконно от държавата върху едно комунистическо мекере!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 13. 13 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#11] от "Doge":

  мда,докато сега тук е захранван от разни НПО-та ще си иде в австралия знаеш ли кога?

 14. 14 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Войник с кураж. Заедно с Божков може да бутнат цялата паянтова система на прехода.УСПЕХ!

 15. 15 Профил на Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Рейтинг: Неутрално

  Искането за възобновяване на производството е обосновано и резонно.

  Интересно защо не се говори и за прокурора по делото, който е повишен от тогава и как едно възобновяване, което потенциално може да демонстрира пропуските в разследването и в действията на този прокурор ще се отрази на сегашното му кариерно развитие.

  А да, забравих - в България няма атестация на прокурорите, свързана с резултатите от тяхната работа и те се кадруват по "заслуги".

  Бай Ганьо уби Алеко, Барба Ганьос - Милен!
 16. 16 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4111 Неутрално

  До коментар [#8] от "свети георги груп от последните дни на герп":

  " каква е истината"

  Поинтерсувай се от нея, публична тайна е. Например:

  https://debati.bg/videozapis-ozaglaven-istinata-za-polfriyman-razbuni-duhovete-vinoven-ili-ne-video/

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на Animals As Leaders
  Animals As Leaders
  Рейтинг: 390 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Човекът си търси правата, които му бяха отнети в една безправова държава и му прави чест!
  Ти защо не си търсиш правата от Господ, който те е лишил от мозък?

 22. 22 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 488 Неутрално

  За съжаление няма да бъде допуснато истината да излезе наяве. Твърде много неща ще лъснат за мафиотските прокуратура и правораздаване...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1565 Любопитно

  Леле тия двамата престъпници не си затварят устенцата.
  Само мушкат и клатят лодката.
  Не си седи единият да слуша Шехерезада а другият спокойно да си чака обещетението от Страсбург.
  Някак неудобно се получава дори за нашите стандарти.
  Мани ги европейските те в Брюксел са се разбрали.
  В родината правете каквото искате но навън ще правите каквото ви кажем.
  И работата спи ама ще време да си причини едно мислене местната рая.
  То това е трудна работа ама знае ли човек.
  Ами ако?

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 26. 26 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 294 Любопитно

  Много ми е интересно (логически и правно) как могат да те освободят от затвора предсрочно с довода, че си се поправил, а след това да претендираш, че си невинен, при положение че собственоръчно си написал няколко молби, в които признаваш вина за случилото се? Няма как да се поправиш, ако не претендираш виновен.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2323 Неутрално

  БХК толкоз ли не можаха да му отпечата сто плаката за циганската махала "Търси се спасеният циганин. Джоиук"

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2330 Неутрално

  "той е бил в позиция да отбранява своя собствен живот и здраве - бил е блъснат и пада на земята, веднага след това е метнат камък по него, между 40 и 50 секудни се бие сам, докато е замерян с павета от повече от 10 души"
  *
  Тоя адвокат има ли представа, че ако повече от 10 души хвърлят всеки по едно паве да са го размазали на пихтия?
  Какво е било здравословното му състояное след ареста? Не се споменава за следи от побой, удари от камъни и павета... Доколкото ми е известно, споменава се за охлузване на лакътя.

 32. 32 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3534 Неутрално

  Да чуем и другата страна, която защо така, все не намира място в "Дневник".
  От днес:
  "Бащата на убития през 2007 година Андрей Монов - Христо Монов, поиска оставките на съдебния състав, който освободи предсрочно от затвора подсъдимия за смъртта на студента австралиец Джок Полфрийман.
  Монов обвини апелативните съдии Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева в “тежки зависимости" и в "престъпление срещу държавата":

  "Моето семейство е много свързано с юридическите среди и знам, че там огромната част от хората са съвестни, всеотдайни, понякога дори жертват не само времето си, но и много други неща, за да отстояват правото и справедливостта. Аз не вярвам на тези тримата и на т. нар. "Съюз на съдиите". Те са някакъв нищожен процент, една каста, която си живее със собствени цели, едни от които уви доста опасни за нацията ни"."

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 933 Любопитно

  В същност австралиецът търси парична компенсация за 12-те години затвор, а адвокатът му - своя дял от тези пари. Плащат всички търкали билетчета на Божков и останалите, който не са търкали билетчета.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 35. 35 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 821 Неутрално

  ми гледал съм видеото, то е с такова качество, че със сигурност по него не могат да се идентифицират лица

  не разбирам за каква неизбежна самоотбрана претендира полфрийман, при положение, че той е с половин метров нож, а другите са невъоръжени???

  според мен твърде много пъти е гледал изкуплението шоушенк и си ги фантазира разни, а пък и ако се върне в австралия ще трябва да се хване да работи, а той никога досега през живота си не е работил, тук може с разни нпо-та да се бори за права още 100 години и да бъде звезда

 36. 36 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 310 Неутрално

  тоя пич, ще им разгони фамилията на цацаровци, гешевци и моновци, вместо да си подвие опашката. може би, най сетне, българите ще разберат какво значи да си свободен човек благодарение на чужденец.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Искането на Джок към прокуратурата е "пунта мара", щото последната дума я каза ВКС.

 39. 39 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Джок Полфрийман що не си ходи ?
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Защото е живял над 10г. законно в България и е работил! Има право на бг. паспорт! Комунистическите лаакеи сами се нахендриха, когато не го пуснаха да излежава издадената от тях присъда в Австралия! От страх, че ще се разбере истината за манипулирания процес! Сега си го нахендриха двойно- хем м-р Фрийман е свободен, хем ще трябва да получи и гражданство, като законно пребивавал и работил!

 40. 40 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#11] от "Doge":мда,докато сега тук е захранван от разни НПО-та ще си иде в австралия знаеш ли кога?
  —цитат от коментар 13 на свети георги груп от последните дни на герп


  Досега НПО-тата и тия дето са на хранилка около тях захлебваха с австралийски пари и финансираха я филмчета, я интервюта, я разни кампанийки по форумите. Създадоха за убиеца и НПО. Уж да защитавал затворници или нещо подобно.
  Австралийските пари привършват и сега гледат да превърнат убиеца в проект, за да могат да измъкват пари по европейска линия.
  Ако в близките година-две не успеят да изцоцат пари по европейска линия, НПО-тата сами ще го оставят и тоя ще си тръгне.
  Иначе, тези възобновявания на дела и други глупости са за вдигане на пушилка и за да го правят по-продаваем пред Брюксел.
  Всичко се върти около парите дето искат да изкрънкат.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 310 Неутрално

  "...адвокатът му Калин Ангелов е внесъл искане за възобновяване на делото до главния прокурор Иван Гешев"

  гешев няма да си го причини

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 603 Неутрално

  ми гледал съм видеото, то е с такова качество, че със сигурност по него не могат да се идентифицират лицане разбирам за каква неизбежна самоотбрана претендира полфрийман, при положение, че той е с половин метров нож, а другите са невъоръжени???според мен твърде много пъти е гледал изкуплението шоушенк и си ги фантазира разни, а пък и ако се върне в австралия ще трябва да се хване да работи, а той никога досега през живота си не е работил, тук може с разни нпо-та да се бори за права още 100 години и да бъде звезда
  —цитат от коментар 35 на carmello


  Ами обезщетение за 12 години затвор + незаконно задържане СЛЕД освобождаване, скрития запис от Министерството на Земеделието, лъжесвидетелстването и т.н.

  Този Джок освен че ние ще му изплатим милиони обезщетение, Монов старши май ще трябва да мине в обяснителен режим.

  Би било голям ташак Джок да изнуди Монов старши за някой и друг милион :)))

 47. 47 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2330 Неутрално

  До коментар [#34] от "Сатана Ликующий":

  Това ще да е най-вероятната причина. Качеството на видеото е такава, че едва ли биха могли да се разпознаят лицата на участниците в разправията и кой какво е правил в момента на убийството.
  Това, което със сигурност се доказа, че Полфрийман не е имал наранявания по тялото си след арестуването му. Интересно ми е какъв е коментарът на адвокатите, а и доколкото ми е известно те не са оспорили медицинското заключение.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#34] от "Сатана Ликующий":Това ще да е най-вероятната причина. Качеството на видеото е такава, че едва ли биха могли да се разпознаят лицата на участниците в разправията и кой какво е правил в момента на убийството.Това, което със сигурност се доказа, че Полфрийман не е имал наранявания по тялото си след арестуването му. Интересно ми е какъв е коментарът на адвокатите, а и доколкото ми е известно те не са оспорили медицинското заключение.
  —цитат от коментар 47 на pamela


  Ъъъъъ..... как се е доказало това което твърдиш?
  Знаеш ли?

 50. 50 Профил на kwy38371721
  kwy38371721
  Рейтинг: 805 Неутрално

  тоя пич, ще им разгони фамилията на цацаровци, гешевци и моновци, вместо да си подвие опашката. може би, най сетне, българите ще разберат какво значи да си свободен човек благодарение на чужденец.
  —цитат от коментар 36 на lpi31580057


  Ще им разгони фамилиите,ако си удари задника в тавана.

 51. 51 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 294 Любопитно

  [quote#46:"Noal"][/quote]

  кво обезщетение за 12 години затвор, като Ножарчето само е признало вина за убийството бе приятел? Как иначе ще го пуснат предсрочно от затвора или смяташ, че Красьо БХК-то е излъгал в оценката си, че Полфриймън се е поправил?

 52. 52 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2330 Неутрално

  Освен това адвокатите да се бяха разтърсили и да бяха намерили въпросните свидетели за да бъдат разпитани от съда. Също и рома, който по думите на Джок бил преследван и бит.
  В цялата тази история ми е странно защо адвокатите не са направили повече за защитата на своя клиент, а се сещат чак сега да искат повторно гледане на делото?

 53. 53 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#50] от "kwy38371721":

  май, монов старши, захапа повече от колкото може да глътне. другарите му са другари, но сиренето е с пари. щом им припари под цървулите, ще го оставят сам да вади картофите от огъня

 54. 54 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 294 Весело

  Освен това адвокатите да се бяха разтърсили и да бяха намерили въпросните свидетели за да бъдат разпитани от съда. Също и рома, който по думите на Джок бил преследван и бит. В цялата тази история ми е странно защо адвокатите не са направили повече за защитата на своя клиент, а се сещат чак сега да искат повторно гледане на делото?
  —цитат от коментар 52 на pamela


  по логиката на адвоката на Полфриймън, въпросният циганин или цигани е трябвало да бъдат мъртви, след като са бити от 10 човека. Но щом са оживели и са успели да избягат без сериозни наранявания, значи и Полфриймън не е бил в ситуация на неизбежна самоотбрана.

 55. 55 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2330 Неутрално

  До коментар [#49] от "Noal":

  Ето подробно описание на тезите на обвинението и защитата:
  https://www.24chasa.bg/novini/article/7680928
  Обвиняемият твърди, че е нападнат, бит, замерян с бетонни блокчета, но медицинските показват само леки охлузни ранички на лакътя.
  А освен това как пребитият от групата ром е успял за нула време да се свести и да изчезне?

 56. 56 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Не е ясно защо Полфрийман активно се включи в недопустимото политизиране на един чисто криминален казус. Факт е, че адвокатът му е имал законовите инструменти да обжалва решението на съда преди години. Защо едва сега го прави?? Защо едва сега,когато и делото е приключило, и Полфрийман е свободен се взема решение/силно политически обагрено/ за възстановяване на делото.
  Изгледала съм всички записи в нета по няколко пъти. Винаги съм била на мнение, че делото е било повлияно. Всички знаем кой е бащата на Монов.
  Много е странно, че след дъжд качулка адвокатът се сеща/го присещат/ да се подаде такава, според мен абсолютно незаконосъобразна молба за подновяване на делото. Някой от юристите във форума да даде пример за подобен юридически феномен в световен мащаб.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 57. 57 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2323 Неутрално

  Къде е спасеният циганин?

 58. 58 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Полфрийман е шило.
  Освен това впечатлението ми е че е принципен човек.
  Жалко, че в българската политика не виждам хора като него.

 59. 59 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2330 Неутрално

  До коментар [#54] от "our12595545":

  При всички положения случаят трябва да се разглежда безпристрастно, независимо кои са родителите на Монов и кой е Джок Полфрийман.
  Подозирам, че първоначално случаят не е бил толкова интересен за някои адвокатски среди, след като съдът е доказал вината на подсъдимия, но впоследствие по някакъв необясним за мене начин изкараха Джок едва ли не герой и щяха да го обявяват за човек на годината?!

 60. 60 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#55] от "pamela":

  Ромът не е бил пребит, а нападнат. Разбира се, че ще "изчезне. Ти наясно ли си какво значи ДС???

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 61. 61 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  Австралиеца вече е убеден, че в Съда са негови хора и реши да се реабилитира! И не се лъже!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 62. 62 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#56] от "Реми":

  според мене, Полфрииман иска да бъде оправдан. това има последствия не само за възстановяване на справедливостта, но и други, като например, ако напише книга за преживяното, приходите ще са за него. в Австралия има закон, че не може да получаваш облаги от мемоари за времето, когато си бил осъден. води се доход от криминална дейност.

 63. 63 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2323 Неутрално

  До коментар [#58] от "Panda":

  Има има хора като него в политиката. Малко ли са тези които ни презират като народ и се държат надменно. Да вземем например мерцедесите, охраните и сините лампи.

 64. 64 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#62] от "lpi31580057":

  И нека да бъде оправдан, ако това юридически е възможно. Личното ми мнение винаги е било на негова страна. Защото видях записите, защото знам на какво са способни футболните скинари. Особено възпитани от агент на ДС. Няма ляво, няма дясно в този казус. Има престъпни зависимости м/у магистрати, висши административно лица и желанието за мъст на един съсипан баща, решил, че синът му може да се държи както си иска и е безсмъртен.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 65. 65 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2330 Неутрално

  Освен това има и втори намушкан от Полфрийман - Антоан Захариев. Значи намушкването на Монов съвсем не е било случайно

 66. 66 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2330 Неутрално

  До коментар [#60] от "Реми":

  Да, обаче Полфрийман твърди, че лежал в безсъзнание на земята, след като е бил бит и ритан.
  Скептична съм спрамо казаното от него след като твърди, че самият той е бил удрян и замерян с "павета" според адвоката му, но явно биячите не са успели да уцелят тялото му нито с юмруци, нито с павета.

 67. 67 Профил на tuj_to
  tuj_to
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Къде е спасеният циганин?
  —цитат от коментар 57 на blondofil


  Не разбирам от самото начало този интерес към циганин/ром - има ли значение къде е? Той не участва в непосредственото меле!
  НА записа ясно се вижда - групата на "агиткаджиите" върви в една посока, обръща я на 180 градуса напълно преднамерено тича по някого(за мен агресивно, ако ня някой му прилича на танцувално!) и след това отново възстановява първоначалната посока, пак групово.

  Там се натъква на г-н Джок, бие се с него - с каъне, с дърве, с пръст, със закани, с кво ще да е - 10 агиткаджии се нахвърлят на 1.

  Е к'во има да му доказваш на това?!
  Да, той преднамерено е отишъл към тях да им търси сметка защо предизвикват нарушения на обществения ред(без значение какви - бият цигани, вдигат шум, плюят, какви ще да е - нарушения на обществения ред са!)

  Те му отговарят с агресия и го нападат!

  Той отговаря с единствените 2 неща които има в този 1 момент - живота си и ножа си!

  Ясно е като бял ден - няма спор по нищо, самия Полфрийман си го признава!

  КАкво има тук да се спори, да се търсят цигани - че то от космоса се вижда по записите!

  В мелето кой крив, кой прав - 10 пияни ултраси на 1 с нож! Струва ми се, че този с ножа е категорично в неизбежна самоотбрана и жалко, че е заклал само 1 и половина - и 10тината пияндури да беше опаткал - все файда за обществото щеше да е!

  Така повече ултраси нямаше да се възпроизвеждат - неизбежния опит на стадото - колят ултрасите - няма да ставам ултрас - нямаше да има повече членове на София-Запад, нямаше да ги купуват да викат по митинги, нямаше да бият този и онзи за пари, нямаше да подкрепят Гешев и Сидеров....абе се файда за обществото!

  Жалко, можеше да има принадена ст-ст повече пияни маймуни да бе опаткал....

  И си е заслужил всеки лев дето ще му платим! Да знаете!

 68. 68 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#64] от "Реми":

  съгласен. на ход е гешеФтурта

 69. 69 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#65] от "pamela":

  А бе коте, теб да те нападне банда дрогирани и пияни скинари, дали няма/ако си била умна да имаш нещо за самозащита/ да го използваш?!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 70. 70 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 982 Неутрално

  начи тоа кво си мисли
  в кви игри участва???

 71. 71 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#55] от "pamela":Ромът не е бил пребит, а нападнат. Разбира се, че ще "изчезне. Ти наясно ли си какво значи ДС???
  —цитат от коментар 60 на Реми


  Без нито едно сериозно нараняване няма съд в света, който да признае неизбежна самоотбрана на въоръжен срещу невъоръжени хора, при това на центъра на София. Не виждам какво общо има ДС в случая, при положение, че от записите е видно, че Полфриймън изминава бегом поне сто метра, за да отиде при Монов и компания и едва ли е можел да прецени какво точно се случва поради голямото разстояние.

 72. 72 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Похвално. Дано този път излезе истината, явно чувства, че е бил осъден несправедливо. Най-лесно би било да си хване салета за Сидни и да се опита да забрави за България въобще. Обаче явно чувството му за справедливост не му позволява.
  —цитат от коментар 11 на Doge


  Проблемът е, че чувството за справедливост е... чувство. Може да е разлкчно при всеки.

  В този случай съм убеден- на 100%, че чувството за справедливост на Полфрийман и това на бащата Монов са в тотален антагонизъм.

  Отделно- твърди се, че близо 100% от хората в затвора чувствали, че са осъдени несправедливо.

  Намекът в случая е, че не трябва никой да се доверява на чувства.

  Няма лошо делото да влезе отново в съда- при положение, че предния път- по неясни причини- са игнорирани свидетели и записи.

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 76. 76 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2330 Неутрално

  До коментар [#67] от "tuj_to":

  Само че практиката един индивид да решава кой е вреден за обществото и да го убие е отдавна отречена в правовите държави. Раздаването на правосъдие по нечие усмотрение е подсъдно, още повече, че става дума за двама намушкани, единият от който е мъртъв.
  Може да са си разменяли обиди, но това не може да бъде повод за нападение с нож. След като Джок лъже, че е бил бит и замерян с павета, защо трябва да се приема и другото казано от него за чиста монета?

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 82. 82 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2330 Неутрално

  До коментар [#69] от "Реми":

  Само че аз, коте, за разлика от тебе не преследвам такива банди за да се разправям с тях.
  Ако съм свидетел на побой се обаждам в полицията, а не размахвам ножове срещу невъоръжени хора.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 84. 84 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Тъй като ценя времето си ще добавя като последен коментар по темата личното ми становище по този казус. Кратко, в резюме:

  Пол Фрийман е австралиец. Не познава българските особености, манталитет и история. Надъхан с някакви подходящи за възрастта му по време на инцидента наивни възгледи за обществото. Вижда как голяма група напада и тормози един човек. Десетина с/у един. Намесва се, защото е войнич и има нож. Тоест се е чувствал достатъчно силен. Наивност, въоръжена с нож. На чужда теритирия.
  Разбира се не знаел чий син е загиналия Монов. И как делото ще се проведе под егидата на ДС. Адвокатът му е бил за уволнение още в първите месеци на делото. Ама той си го е запазил. Пак заради наивността на 20-те си години.
  Не прави чест нито на ДаБГ в лицето на Калпакчиев, нито на Прокуратурата в лицето на Цацаров тогава, че изродиха този криминален казус в политически. И всеки гледа да си дръпне дивиденти.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 85. 85 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#54] от "our12595545":При всички положения случаят трябва да се разглежда безпристрастно, независимо кои са родителите на Монов и кой е Джок Полфрийман. Подозирам, че първоначално случаят не е бил толкова интересен за някои адвокатски среди, след като съдът е доказал вината на подсъдимия, но впоследствие по някакъв необясним за мене начин изкараха Джок едва ли не герой и щяха да го обявяват за човек на годината?!
  —цитат от коментар 59 на pamela


  случаят стана интересен едва след като обявиха, че има съмнение за расистки подбуди, т.е. вероятно има насилие над циганин. Иначе оправданията на Полфриймън са безумни - аз само държах ножа, пък той сам се наниза. Трудно някой може да обвини съда в пристрастрие и връзки с ДС.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#84] от "Реми":

  Ти още малко ще ни убедиш, че в Австралия са щели да го оправдаят, щото е млад и наивен войник с нож ли?

 91. 91 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 310 Неутрално

  само да вметна, че, след като, онази голяма бяла птица от ВСС се изказа, че не могат да не вземат отношение понеже "се е проляла българска кръв", за какви закони и справедливост говориме? а, ако беше "конгоанска кръв" може и да не вземате отношение?

 92. 92 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2330 Неутрално

  До коментар [#85] от "our12595545":

  А-ха! Това обяснява нещата. Винаги ми е било интересно как един чужденец ще да е осведомен толкова добре за българските етноси и още по-интересно как е успял да разпознае в тъмното, че става въпрос за расистка атака.

 93. 93 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2323 Неутрално

  До коментар [#67] от "tuj_to":

  Е как? Нали това е основното оправдание. Да убил е човек, но пък иначе е щяло да има убит циганин. Знаем ги българите какви са постоянно убиват невинни трудолюбиви цигани.
  Това което не мога да разбера е защо спасеният циганин не дойде да свидетелства в съда. Едно мерси поне да каже.

 94. 94 Профил на Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Рейтинг: Весело

  Много ми е интересно (логически и правно) как могат да те освободят от затвора предсрочно с довода, че си се поправил, а след това да претендираш, че си невинен, при положение че собственоръчно си написал няколко молби, в които признаваш вина за случилото се? Няма как да се поправиш, ако не претендираш виновен.
  —цитат от коментар 26 на our12595545  До коментар [#60] от "Реми":Да, обаче Полфрийман твърди, че лежал в безсъзнание на земята, след като е бил бит и ритан.Скептична съм спрамо казаното от него след като твърди, че самият той е бил удрян и замерян с "павета" според адвоката му, но явно биячите не са успели да уцелят тялото му нито с юмруци, нито с павета.
  —цитат от коментар 66 на pamela  [quote#46:"Noal"]
  —цитат от коментар 51 на our12595545
  кво обезщетение за 12 години затвор, като Ножарчето само е признало вина за убийството бе приятел? Как иначе ще го пуснат предсрочно от затвора или смяташ, че Красьо БХК-то е излъгал в оценката си, че Полфриймън се е поправил?[/quote]


  Малко реплики от безкрайния комикс:

  "Когато еднокнижниците се опитват да симулират автономно мислене"

  Бай Ганьо уби Алеко, Барба Ганьос - Милен!
 95. 95 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 524 Любопитно

  Значи убиуцът не е убил,а е жертва невинна?
  Значи убитият ей така сам се е нанизъл на калъчката?
  Значи ли това,че утре като срешна някого на улицата и го наръгам с калъчката,съм невинен?
  Неизбежна отбрана ли ще бъде,ако срещна лицето манолов,изплюя му се в лицето и той ми посегне,аз да го *гипсирам* по главата с манивела?
  Учудващо е желанието на някои пишещи да цапат,псуват,мърлявят всичко в България!
  Личната ви неприязъм към определена политическа сила е намлязла отдавна в много извратен период.
  И пак ви пожелавам да се поразходите из хАвстралия в стил ДъндиКрокодила и да видите какво ще ви се случи.

 96. 96 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 524 Любопитно

  Значи убиуцът не е убил,а е жертва невинна?
  Значи убитият ей така сам се е нанизъл на калъчката?
  Значи ли това,че утре като срешна някого на улицата и го наръгам с калъчката,съм невинен?
  Неизбежна отбрана ли ще бъде,ако срещна лицето манолов,изплюя му се в лицето и той ми посегне,аз да го *гипсирам* по главата с манивела?
  Учудващо е желанието на някои пишещи да цапат,псуват,мърлявят всичко в България!
  Личната ви неприязъм към определена политическа сила е намлязла отдавна в много извратен период.
  И пак ви пожелавам да се поразходите из хАвстралия в стил ДъндиКрокодила и да видите какво ще ви се случи.

 97. 97 Профил на tuj_to
  tuj_to
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#67] от "tuj_to":Е как? Нали това е основното оправдание. Да убил е човек, но пък иначе е щяло да има убит циганин. Знаем ги българите какви са постоянно убиват невинни трудолюбиви цигани.Това което не мога да разбера е защо спасеният циганин не дойде да свидетелства в съда. Едно мерси поне да каже.
  —цитат от коментар 93 на blondofil


  Няма такова оправдание! Или ако така си говорят от БХК - това за обществото не е толкова важно, колкото за БХК!

  Има наръгани 1.5 от 10 броя агиткаджии, които вкупом 10 нарушават обществения ред и се нахвърлят на 1, който им търси сметка за това.

  Убийството става при систуация 10 на 1 - какво я провокира - циганин или друго нарушение на реда няма значение, в непосредствения конфликт са 10 ма агрсивни срещу 1 търсещ им сметка!
  Положението си е отвсякъде неравно и човека с право си е защитил живота в непосредственото меле - кой, с каква мотивация стигнал до мелето не е изтересно - ситуацията е възникнала и в нея са 10 на 1.
  КАто се вземе в предвид колко са изпили 10-та и какво им е поведението, видно от записите - нямам никаква жал към тях - даже ме е яд, че не е спестил разхода на кислород за бъдещите годин на останалите 8.5 броя.....(половинката я давам на онзи оцелелия, сигурен съм, че никога повече в живота си няма да му хрумне да се държи по този начин, на него, на децата му и на тяхното потомство - такива случки се предвата в родовата памет).

 98. 98 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 310 Неутрално

  И пак ви пожелавам да се поразходите из хАвстралия в стил ДъндиКрокодила и да видите какво ще ви се случи.
  —цитат от коментар 96 на tedif


  и аз го пожелавам на всички. 25,000км за 4 месеца, по хубаво преживяване не съм имал. другарят tedif гледа снимки от преди 120-130 години в наръчник на агитатора.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK