Борисов обяви край на забраните от 15 юни: какво означава това

От останалите ограничителни мерки най-много неудобства създава носенето на маски на закрити публични места.

© Велко Ангелов

От останалите ограничителни мерки най-много неудобства създава носенето на маски на закрити публични места.Всички мерки освен социалните отпадат от 15 юни, каза днес на заседанието на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов. Той уточни само, че под социални мерки се има предвид схемата 60/40 и другите варианти за подпомагане на бизнеса.


На въпрос от "Дневник" кои мерки ще отпаднат от 15 юни, от пресцентъра на здравното министерство казаха, че това ще стане ясно, когато се подготвят съответните заповеди.


Маските на закрито май ще останат


Бърза справка показва, че към момента има няколко по-съществени ограничения. Сред тях може би най-важната е задължението да се носят маски на публични места на закрито - магазини, градски транспорт и т.н. Както "Дневник" писа в нея има много недомислици, специални в частта за заведенията и днес премиерът Бойко Борисов потвърди това и нареди те да се отстранят.
В края на май главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев обяви, че отпадането на това ограничение няма да стане скоро. "Ние можем да освободим и всички мерки в рамките на кратък период от време, да кажем, до началото или най-много до средата на юни, но основните мерки, които касаят дейността на всеки човек, особено в закрити помещения, което значи носене на маски, по-честа дезинфекция и лична хигиена, ще останат за много дълъг период", бяха точните му думи.


Карантината за влизащите в страната


Вероятно от 15 юни вече няма да има и часове, в които хора "на видима възраст над 60 години" имат право единствени да влизат в хранителните магазини и аптеките. Сега това става между 8.30 и 10.30 часа.


Сред ограниченията все още присъства и карантина за всички, които влизат в България от Швеция, Великобритания и Северна Ирландия, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта и Италия. Има и забрана за влизане на граждани от трети страни, освен ако не попадат в няколко специфични групи, за които също има задължителна карантина. Вероятно и тези изисквания ще бъдат премахнати.


Много неясноти


Не е ясно дали представленията на театри, опери, прожекциите в кината, заниманията във фитнес центрове, танцови студия и други проява на закрито ще могат да се провеждат без наложените сега ограничения за дистанция, по-малък брой посетители и т.н. Остава и въпросът дали ще възобновят работа дискотеки, нощни барове и клубове, и ще започнат да се провеждат фестивали.


Иначе на база други решения може да се смята, че остават и някои бонуси, въведени покрай епидемията от коронавирус. Сред тях са спирането на процедурите за публична продан до 13 юли. Както и ненатрупването на лихви при нарушени плащания на вземания, ограничени със срок края на юни. Това обаче ще важи за финансови институции като фирми за бързи кредити, но не и за кредити към банки, които вече се предоговарят.


Наказанията при нарушаване на противоепидемиологичните мерки в момента са от 300 до 1000 лв. за първо нарушение и от 1000 до 2000 лв. за повторно. Запазва се и санкцията от 5000 лв. за нарушаване на изолацията, в т.ч. и за контактни лица.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK