Прокуратурата нареди проверка на нумизматичната колекция на братя Бобокови

Братята Атанас и Пламен Бобокови колекционират антики и имат разрешение да отворят първия частен нумизматичен музей в България

© Надежда Чипева, Капитал

Братята Атанас и Пламен Бобокови колекционират антики и имат разрешение да отворят първия частен нумизматичен музей в БългарияСлед като преди месеци прокуратурата иззе голяма част от колекцията на обвинения бизнесмен Васил Божков, стопанисвана от фондация "Тракия", държавното обвинение днес обяви, че започва пълна проверка на частната колекция и на задържаните миналата седмица братя Атанас и Пламен Бобокови. Двамата са известни с богатата си нумизматична колекция, както и с първия частен нумизматичен музей в България, който се намира в Русе.


Върховната административна прокуратура е възложила на министъра на културата Боил Банов да направи проверка на колекцията антични предмети и нумизматичната колекция на братята Бобокови, съобщава днес прокуратурата.


След публикации в медиите ВАП се е самосезирала и ще проверява спазени ли са нормите на Закона за културното наследство, идентифицирани и регистрирани ли са предметите в колекцията, които се стопанисват и са изложени в "Нумизматичен музей" - Русе, от фондация "Братя Бобокови".
От прокуратурата посочват и че проверката е свързана с изясняване на множество обстоятелства, свързани с произхода, начините на придобиване, идентифициране и регистриране на културните ценности.


Миналата седмица прокуратурата повдигна обвинения на десет души за участие в организирана престъпна група и данъчни престъпления във връзка с разследването за вноса и преработка на отпадъци, а сред задържаните бяха зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков, както и братята Атанас и Пламен Бобокови. (Повече за акцията през седмицата и арестите четете тук.)


Кои са братя Бобокови


Бобокови са родени в Русе и започват бизнеса си с търговия с облекла, аксесоари, а по-късно и с горива. След това се насочват към смазочните материали. Към момента имат два основни бизнеса - производството на акумулаторни батерии - чрез заводите на "Монбат", и маслен бизнес, развиван под бранда "Приста ойл".


През 2010 г. българското издание на "Форбс" ги нареди сред най-влиятелните 21 предприемачи, а в последната класация на "Капитал" за най-големите холдинги в България "Приста ойл" заема 6 позиция.


Групата "Монбат" има три завода за батерии в Монтана, Румъния и Сърбия, обединени в дружеството "Монбат рисайклинг". Заводът им за рециклиране в Монтана е единствената косвена връзка, която може да се направи с изявлението на прокуратурата.


Имат фабрики за рециклиране на батерии в България, Сърбия, Румъния и Италия. Братята притежават и компания за батерии в Германия, за масла в Турция и Узбекистан и малка рафинерия за масла в Украйна.
Финансират и частично притежават "Арена Русе".


Колекционират антики и имат разрешение да отворят първия частен нумизматичен музей в България, като за целта придобиха една от емблематичните сгради в Русе - бившата Музикална гимназия, която е паметник на културата, построена е през 1900 г. от протестантската общност в града за нуждите на тогавашното немско училище.


Фондация "Братя Бобокови" и първият частен музей в България


Фондация "Братя Бобокови" е основана през 2005 г. с цел да осигури всички финансови и организационни условия за създаването и функционирането на Нумизматичен музей - Русе (НМР), като през 2008 г. получава разрешение от Министерство на културата за неговото основаване и развитие на бъдеща дейност като частен музей. Така звучи представянето на фондацията и дейността й в сайта на Нумизматичния музей в Русе.


От информацията там се разбира, че още през 2007 г. фондацията е купила четириетажна сграда, паметник на културата, която след основен ремонт, който тече в момента, ще бъде адаптирана за Нумизматичен музей. Сградата е емблематичен архитектурен шедьовър за град Русе - бившата музикална гимназия, с архитект Удо Рибау.


През 2007 г. фондацията на Бобокови е купила четириетажна сграда, паметник на културата, която след основен ремонт, който тече в момента, ще бъде адаптирана за Нумизматичен музей

© numismaticmuseum.bg

През 2007 г. фондацията на Бобокови е купила четириетажна сграда, паметник на културата, която след основен ремонт, който тече в момента, ще бъде адаптирана за Нумизматичен музей


Построена е през 1901 г. със средства, събрани от протестантската общност в България с цел да се създаде сиропиталище с училище и детска градина към него. През годините в сградата последователно са се помещавали немско училище, френска мъжка гимназия, музикална гимназия, но дейността й е прекратена през 1986 г. поради нанесените огромни щети от земетресението в Стражица.


Фондация "Братя Бобокови" е организирала над 38 мобилни археологически и нумизматични изложби в най-големите музеи на България и три града извън България, отпечатала е осем научни монографии в областта на нумизматиката и над 30 други научни публикации; участвала е с доклади и постер презентации на световните нумизматични конгреси в Мадрид, Глазгоу (Шотландия) и Таормина (Сицилия). Активно развива образователна и научна дейност, свързани с популяризиране на българската култура и история, пише още на страницата на музея.


Част от колекцията на бизнесмените бе изложена за пръв път публично през 2008 г. Тогава бе съобщено, че предметите в нея са събирани чрез откупки с години. Тя съдържа предимно предмети, свързани с всекидневния битов и религиозен живот на населението, обитавало нашите земи.


Колекцията на Бобокови по пътя на колекцията "Васил Божков"


След като повдигна обвинения, по аналогичен начин през февруари прокуратурата започна да описва частната колекция от антики на Васил Божков и обяви, че не всички предмети в нея са законни. Разследващите първо влязоха в офиса на "Нове холдинг" и в музея и заедно с експерти и реставратори започнаха опис на колекцията на Божков, но предупредиха, че от там все още не се изнася нищо.


Месец по-късно прокуратурата възложи и на министъра на културата да направи проверка какви са произходът, начинът на придобиване, идентифициране и регистриране на културните ценности от колекцията на Васил Божков. Главният прокурор Иван Гешев тогава заяви, че част от колекцията на Васил Божков е незаконна.


През годините въпросът с придобиването на артефакти в нея е повдиган много пъти, а преди години законови промени помогнаха на частните колекционери да узаконят притежаваните от тях предмети. Подобен е и казусът с колекцията на братя Бобокови, които също имат разрешение от Министерството на културата да изложат колекцията си в първия български частен музей в Русе.


На 24 май Васил Божков насочи вниманието към културно-историческите ценности, като обяви петиция. "За съжаление в България отношението към културата в момента е варварско. Това може да бъде променено само ако не се страхувате", коментира Божков във видео, а няколко дни по-късно обвини "хунтата" в грабеж на стотици артефакти чрез "незаконни варварски" действия.


Той публикува и снимка на сребърен ритон, за който твърди, че се е появил на свободния пазар и дори му бил предложен с въпроса: "Интересуваш ли се?" Ритонът според Божков е сред ценностите, иззети от прокуратурата. От държавното обвинение не отговориха по никакъв начин къде се намира ритонът в момента и не опитаха да опровергаят или да дадат обяснение на твърденията на Божков.


Вместо това от прокуратурата публикуваха съобщение със снимки от обиските и твърдението, че Божков не е съхранявал правилно предмети и вещи с белезите на културно-исторически ценности. Бизнесменът реагира мигновено и обяви, че снимките са стари, а според информация от няколко медии метаданните на снимките показват, че те действително са направени на 5 февруари.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  Купиха ли вече еднопосочни билети за ОАЕ?

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 2. 2 Профил на luu38648731
  luu38648731
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Айдее дотука беха и тия, щом ги подхвана Народният съд на Гешев. Сега ще се почне с арести на вуйни, стринки, любовници, по 20 обвинения в човекоядство и какво ли не.

 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4321 Весело

  Червените олигарси, всички до един и ДС-кадри, ги застигна възмездие, както се казва, по-добре късно отколкото никога...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Последно когато съм ходил в Русе сградата на музикалното училище се разпадаше... Дано сега не спрат с реконструкцията, защото наистина е много хубава и ще е грехота да си замине

  Pure Chewing Satisfaction
 5. 5 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 787 Неутрално

  когато го избраха за прокурор Гешев беше привикан в САЩ:


  Иван Гешев премълчал важно послание от САЩ за премиера Борисов?
  https://fakti.bg/bulgaria/374094-ivan-geshev-premalchal-vajno-poslanie-ot-sasht-za-premiera-borisov


  Там му бяха дадени задачи за изпълнение - трябва да разроми всички едри икономически обекти в България собственост на българати.
  Според аглосаксонската концепция на една контролирана територия като България не може да има богати хора от туземното население.

  Всички българи с пари ще бъдат РАЗКУЛАЧЕНИ !

  Само горди и достоини западняци имат право да печелят пари на територията БГ.

 6. 6 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1568 Весело

  Вече само с 20%не става.
  Жвгата е зад ъгъла.
  Чадърът се прокъса.
  И се виде нещо дето всички си знаеме.
  Че царят е гол.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 8. 8 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  Отидоха антиките , така както държавата си е конфискувала къщата на дядо ми ,сега паметник на културата и вече 71 години не можем да си влезем в собствеността , така и Божков и Бобокови следващия век ще си водят празни дела с държавата за имуществата си , ако не им ги вземат направо завинаги .

 9. 9 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2762 Весело

  "започва пълна проверка на частната колекция и на задържаните миналата седмица" - има ли място в държавните музеи, че са препълнени с тези на ВБ? Чорбаджии изедници - веднага да си продават колите - мерджани, май бах си, ламборДЖинита... Как се присетиха, че бизнесмените са за проверка? Ясни са вече алгоритмите, по които действат спецовете, дали блокираната ниша ще е заради държавния петрол, щото двамата лотарийни братя още не са запълнили тази на Васил Божков? Снимката със списъка отзад, с какво е отпреде?

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 10. 10 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1543 Весело

  Инче, айде сега да почнеш отначало, душа

  събота, 21. ноември 2009
  "...Самият Драганов разказа, че проблемите му с правоохранителните органи датират от лятото на 2007 година, когато започнала процедурата по регистрацията на колекцията на братя Бобокови. Нумизматът напомни, че точно тогава братята индустриалци излагат на голяма изложба в Русенския музей част от сбирката си. Събитието е открито от президента Георги Първанов.
  ------
  Малко известен факт е и че сегашното производство срещу Димитър Драганов не му е първото. Той е разследван и като директор на Историческия музей в Ямбол, но делото обаче е прекратено..."

  https://www.paragraph22.bg/22-analizi/read/upraviteliat-na-fondaciiata-bratia-bobokovi-obvinen-v-imaniarstvo

 11. 11 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Гешефт показа ли ритона?

 12. 12 Профил на vlq37647807
  vlq37647807
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Някой от вън е поискал да си присвои артефакти от БГ колекции и Шайката - както им казва Ант.Тодоров от ГЕРБ - помага.

 13. 13 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2952 Неутрално


  За да се провери една колекция трябва ли да се иззема и разнася насам-натам?

  Или онова беше само заради въпросния ритон?

 14. 14 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2473 Неутрално

  Експроприация на експроприаторите.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 15. 15 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  Дотук бяхме с нумизматичния музей в Русе!
  Ще си остане на ниво частна колекция, за голямо съжаление на Бобокови.

  I Want To Believe
 16. 16 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#3] от "hamiltonf":

  Колега, а Пеевски, Доган, Борисов, Ковачки и т.н., тях кога?
  Или са ти симпатични?

 17. 17 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  за голямо съжаление на Бобокови.
  —цитат от коментар 15 на 2.5


  че какво общо биха могли да имат перачите с такава колекция... откъдето дошло, там и отишло :)

  "...Още в началото на февруари миналата година ученият, който е и бивш директор на Историческия музей в Ямбол, беше задържан като ръководител на 19-членна банда за незаконни археологически разкопки. По това време професорът е шеф на отдел Археология в русенския музей. При акцията от 1 февруари 2008 г. в дома му са открити и после иззети 489 уникални антични монети на приблизителна стойност 370 хил. лева. Това са монети, сечени от скитски царе. При обиските на още 25 адреса в Русе, Варна, Добрич, Пловдив и Бургас са иззети над 2800 монети, над 790 различни археологически находки, 7 антични матрици за сечене на монети, съдове от антично стъкло, бронз и керамика и дори напълно комплектувана антична колесница.

  Дни след операцията на ГДБОП пред медиите беше обявено, че иззетата от Драганов нумизматична колекция е собственост на русенските бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови..."

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Проверяват само нарочените, а те са 17.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на luu38648731
  luu38648731
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Резултатът от всичкия тоя произвол срещу известни бизнесмени ще бъде масова разпродажба на бизнеси и изнасяне на капитали към по-нормални страни, барабар със семействата им. Тука ще останат само свързаните с ГЕРП и Пеевски.

 21. 21 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Г-н Гешев планомерно изпълнява задачите които му бяха поставни в САЩ.


  Крайна цел - ликвидация на българската държава.

  Междинна цел - отслабване на етноса, депопулация, обедняване, ликвидация на икономически субектти от местното туземно население - ОСОБЕНО БАНКИ.


  За стимулиране на дейсноста на г-н Гешев му бе открита сметка (а може и не една) в офшорна зона под контрола на американските специални служби.
  Там всеки месец постъпват договорените суми.

 22. 22 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1026 Весело

  Прокуратурата се прокуратури. Ама що все забравят да проверят Шиши? Последният, затри Булгартабак, при все още действащ приватизационен договор че трябва да запази дейността за еди колко си години.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 23. 23 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Прокуратурата се прокуратури. Ама що все забравят да проверят Шиши? Последният, затри Булгартабак, при все още действащ приватизационен договор че трябва да запази дейността за еди колко си години.
  —цитат от коментар 22 на tsyrvulan


  Шише къде живее извън България?

  В Дубай.

  Кой контролира Дубай?
  Кой флот има щаб в Дубай?

  Божков е в ОАЕ.
  ОАЕ е протетекторат на англо-америската олигархия.
  Без америсканската армия, в по малка степен англииската, много от арабските държави в Залива няма да ги има.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1026 Весело

  До коментар [#23] от "WWW":

  Ама той и Божков е в ОАЕ, ама това не е пречка срещу него да се повдигат обвинения. Ама щом смяташ че е пречка за Шиши, така да е.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 26. 26 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  До коментар [#15] от "2.5":

  Дотук бяхме с нумизматичния музей в Русе!Ще си остане на ниво частна колекция, за голямо съжаление на Бобокови.
  —цитат от коментар 15 на 2.5


  Дано все пак остане. Па макар и като частна колекция. Че един ритон вече го тнемА.

 27. 27 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  До коментар [#21] от "WWW":

  Тук има един въпрос, по който сме съгласни - че Гешев има офшорна сметка, и то не една. И че там всеки месец постъпват суми.

  И един, по който имаме някои съмнения - от кого?

 28. 28 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 787 Неутрално

  До коментар [#21] от "WWW":Тук има един въпрос, по който сме съгласни - че Гешев има офшорна сметка, и то не една. И че там всеки месец постъпват суми.И един, по който имаме някои съмнения - от кого?
  —цитат от коментар 27 на Един препатил


  важния въпрос не е този.

  Важния въпрос е следния: кои контролира офшорните зони в които може да се скрие собсвеността на банковата сметка?

  Например в Кипър, Малта, Гибралтар, остров Ман, Бермудите ...
  Това са тези близо до Европа, бишви колонии на Англия, или и сега ейни територии.

  ОСвен Англия офшорни зони контролира САЩ - дори има щати с подобно законодателство като Делауер.

  Кои прави сметки в зони контролирани от американските и англииските специални служби?

 29. 29 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  Дръж се Гестапо, Гешев идва!!
  Или, не се хапе ръката, която те храни?!

 30. 30 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 339 Любопитно

  Дали след години ще има ден в памет на жертвите на бойковизма?

  Спечелихме битка, но не и войната!
 31. 31 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  До коментар [#24] от "Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките":

  че те са такива... но червени олигарси или не, тази колекция така или иначе не е тяхна, а на Димитър Драганов... те нямат капацитета да я съберат точно такава... нито пък той да напише сериозни трудове в/у случайни иманярски сбирщини

  интересно, как така нито един музей в Б-я не е успял за 70+ години да събере толкова пълни колекции от местни монетарници, колкото другарите Бобокови са "събрали" за 20 години?

 32. 32 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 339 Неутрално

  [quote#28:"WWW"][/quote]
  Кой прави сметки в зони контролирани от американските и английските специални служби?

  Много добър ракурс! Не се бях замислял за това, благодаря.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 33. 33 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 1025 Разстроено

  "ържавното обвинение днес обяви, че започва пълна проверка на частната колекция и на задържаните миналата седмица братя Атанас и Пламен Бобокови. "

  Още една колекция замина... :(

 34. 34 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2871 Весело

  Трябва да се проверят всички частни колекции на братята белким оттам излезе някой заек след като цветната картичка с поръчаните бизнесмени излезе кьорфишек!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 35. 35 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Скапа се тази държава.Жалко,много жалко!

 36. 36 Профил на KARLO LUKANOV
  KARLO LUKANOV
  Рейтинг: 27 Разстроено

  ИЗЧАКАХМЕ ГИ 10 ДЕНЯДА СКРИЯТ ПАРИ И ЦЕННОСТИ - СЕГА ЩЕ ГИ ПРОВЕРИМЕ !

 37. 37 Профил на KARLO LUKANOV
  KARLO LUKANOV
  Рейтинг: 27 Разстроено

  СЛЕД ГОДИНИ ЩЕ СТРОИМЕ ПАМЕТНИЦИ НА ТЕЗИ КРАДЦИ

 38. 38 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  Оставете колекцията, макар че и за нея ще е жалко. Проблемът е какво ще стане с Монбат. Това си е наистина читаво предприятие, което беше управлявано много добре. "Бизнесмените", които евентуално биха искали да го заграбят са свикнали само да карат на държавни поръчки и далавери. При тях реален бизнес, който да се развива чрез реална конкуренция няма.

 39. 39 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  До коментар [#28] от "WWW":

  ...Важния въпрос е следния: кои контролира офшорните зони в които може да се скрие собсвеността на банковата сметка?
  Например в Кипър, Малта, Гибралтар, остров Ман, Бермудите ...
  —цитат от коментар 28 на WWW


  Ама, чакайте сега - какво общо имат Кипър, Малта, Гибралтар и Мачу Пикчу?

  Сметките на Гешев са в швейцарски франкове (хитро!) и са в Швейцария и Монако.

  Вие не го знаете? Че това е толкова известно колкото и чия е къщата в Барселона!

 40. 40 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3630 Весело

  Имаше едно време в Русе един партайгеносе Бобогов, тези негови синчета или внуци ли са?!

  klimentm
 41. 41 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  До коментар [#40] от "klimentm":

  Не са му синове, нито внуци. Селски са му - ама там в Пиргос сигурно всички са Бобокови. Пратайгеносето се казваше Ангел Бобоков, беше по селскостопански дела и го издухаха още в 1990 г. - няма общо с техния бизнес. Май още е жив - на 91 г.

 42. 42 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1740 Любопитно

  Защо , нещо ни се напомня наближаващия месец септември....( многопластово...).

 43. 43 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1500 Весело

  Току-виж някоя рядка монета от колекцията им се появи на нумизматичен търг във Великобритания или някъде другаде по света. Но прокуратурата ни лук яла, ни на лук мирисала. Каскета е невинен!!!

 44. 44 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4182 Любопитно

  Много колекционери с навъди у нас!"Под и над път"!!!!!

 45. 45 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  "От държавното обвинение не отговориха по никакъв начин къде се намира ритонът в момента и не опитаха да опровергаят или да дадат обяснение на твърденията на Божков."

  С пълна уста не се говори! ГепИха ритона и го шътнаха. Сега предъвкват. После ще дижестират. И накрая ще се оригнат.

 46. 46 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 606 Неутрално

  А знае ли някой нумизматиката колекция на Бобокови каква е , от какви монети е , и от кой период - антична (ранно -, средно- или късно антична) , или е средновековна (ранно- или късно ) ?
  Друг въпрос е от какъв метал са и какви по вид са монетите, много са въпросите и важни - например колко са запазени и колко са рядки ?
  Но кой да ти каже , такава е цялата им работа прокурорска , пък и това са специални познания и опит, които не всеки знае или има някакво понятие ! !

 47. 47 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3346 Неутрално

  Имаше едно време в Русе един партайгеносе Бобогов, тези негови синчета или внуци ли са?!
  —цитат от коментар 40 на klimentm


  Имаш предвид АНГЕЛ БОБОКОВ
  Първи секретар на Окръжния Комитет на БКП в Русе
  Роден е 1929 може би е още жив и трябва да е на 91 г
  Член на ЦК на БКП в периода 1981-1990г
  Тези двамата са достатъчно дърти за да са му синове
  Нищо чудно че КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ФАМИЛИИ са сред
  водещите днешни МИЛИОНЕРИ

 48. 48 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5378 Весело

  До коментар [#2] от "luu38648731":

  Каскетът започна с "Б" - Божков, Бобокови. Следва продължение с "В" - Валентин Златев. После - с "Г" - Георги Гергов. Следва "Д" - Доган + Делян! 😂🤣 Смях през сълзи!

 49. 49 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5378 Неутрално

  До коментар [#22] от "tsyrvulan":

  Шиши го провериха! Заключиха, че всичко е законно! Няма данни за извършено престъпление! Няма дори и пръст във фалита на КТБ!

 50. 50 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5378 Весело

  До коментар [#28] от "WWW":

  Бермудите викаш за близо до Европа!? Интелект си ти Андрешко! 🤣😂

 51. 51 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  До коментар [#47] от "Hawaii":
  До коментар [#41] от "Един препатил":

  Благодаря и на двамата

  klimentm
 52. 52 Профил на helemong
  helemong
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Странна каскетура. Преди 40 часа Божков обяви публично, че е извършил престъпление, давайки подкуп. Ни дума, ни вопъл, ни стон, липса на обвинение. Обвиниха го в какво ли не, дори че изнасилва проститутки. Досега не бе изял дете и не беше давал подкуп. Божков си призна, че давал подкупи в огромни размери. Гешев обаче е зает да се вчесва, намества каскета и не ще да чуе, че най после има истинско престъпление придружено със самопризнание. Това се казва истинска РАДОСТ, такъв да ти е главен прокурор.

 53. 53 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#15] от "2.5":

  Хората не искат да си носят колекциите в гробищата и за това правят фондации, музеи и други законни начини да ги покажат и дори да ги оставят на държавата при определени условия.
  Това са начини да покажат и съхранят нещо за бъдни поколения, като единствено след това остават имената им.
  Ти лично на какъв келепир си тази колекция да си остане частна?
  Или се чудиш, като някои олигофрени как вместо въпросните персони да си купят имоти, самолети и ферарита са плащали луди пари за някакви си монети, грънци и рисунки. И как ако те ги имат само ако продадат 5 монети или 5 картини ще си живеят живота.
  Мъка..пролетарска.

 54. 54 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2608 Весело

  До коментар [#28] от "WWW":
  —цитат от коментар 39 на Един препатил


  Ту елена дето краде европари ли ви го каза?

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 55. 55 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2222 Неутрално

  Скоро да очаква ме части от колекцията по аукционите.

 56. 56 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  Това прилича на откровена саморазправа и рекет.

 57. 57 Профил на shagrat
  shagrat
  Рейтинг: 294 Весело

  Мачкай гешка ....бой по тия изедници

 58. 58 Профил на zqd44431341
  zqd44431341
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#21] от "WWW":

  Какво пушите, моля? Кажете и ние да се релаксираме :)

 59. 59 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Проектираният музей на нумизматиката в Русе би било много по-точно да бъде наречен "музей на иманярството" ! Защото едновремешните иманяри промениха статуса си ! Сега богати и безскрупулни бизнесмени назначили учени нумизмати с докторски и професорски титли пращат групи от копачи , които разкопават незаконно тракийски гробници , като всичко плячкосано става собственост на поръчителите , организирали погрома над историческия обект. На копачите се плаща за труда по разкопаването. Така в частни ръце попадат ценни шедьоври , каквито не могат да се видят в националните музеи . Същевременно се губи ценна информация , която съпътства законните , организирани от оторизирани държавни органи археологически разкопки. Навсякъде по света има и бизнесмени , които наред с легалния си бизнес извършват и мародерства . Мантрата "аз съм бизнесмен, не съм престъпник" е твърде наивна и примитивна.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK