Туристическият сезон след COVID-19: близо 800 медицински центъра ще лекуват туристи по Черноморието

Туристическият сезон след COVID-19: близо 800 медицински центъра ще лекуват туристи по Черноморието

© Надежда Чипева, КапиталСамо преди дни изпълнителният директор на един от най-големите туроператори в Европа - ТУИ (TUI) Фридрих Юсен обяви България за една от най-добре подготвените страни за летен туризъм в условията на затихващата пандемия COVID-19. В същото време изискванията за специална подготовка на туристическите бази по Черноморието добавят допълнителна тежест към и без това трудният сезон, който предстои. Пред изпитание се оказва и здравната система, заради необходимостта да осигури варианти за лечение и на непредвидим брой туристи.


Според районните здравни инспекции (РЗИ) във Варна и Бургас болничните лечебни заведения по Черноморието са подготвени да обслужват пациенти със симптоми на коронавирусна инфекция. Към тях те трябва да бъдат насочвани от персонала в хотелите, в които са отседнали, а поведението при случаи на заразени чужденци и българи трябва да е еднакво.


"Медицинската помощ на чуждестранни граждани в курортните комплекси по морето ще бъде оказвана по същия ред, както и за български граждани, като единствено източника на финансиране е различен, каза директорът на инспекцията във Варна Дочка Михайлова. Според нея указанията за функциониране на местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения в условията на COVID-19 в България са били утвърдени още на 19 май и са предадени на министъра на туризма Николина Ангелкова. "Те са достъпни за туристическия бранш през сайта на здравното министерство, с което са съгласувани, а контролът по изпълнението им ще бъде осъществяван РЗИ - Варна", каза още Михайлова.
Тя припомни, че според изготвените инструкции, хотелиерите по Северното Черноморие, които предстои да посрещнат първите си гости, са длъжни да им осигурят при пристигане


информация за най-близките лечебни заведения,


и какви медицински услуги предоставя всяко от тях.


"При съмнения за коронавирусна инфекция на гост в обекта, той се изолира в предварително подготвена стая, обектът не се карантинира и се спазват препоръките на здравните власти", е записано в указанията, публикувани на сайта на здравното министерство. А още в средата на май министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи във Варна, че всяко място за настаняване трябва да има план за действие в такава обстановка и да бъде отделена стая, която да бъде настанен туристът със симптоми. "След това незабавно трябва да бъде повикан лекар, с който би следвало да разполагат всички висококатегорийни хотели, каза още Ангелкова. Другите места за настаняване са длъжни да имат договор с медицински центрове и болници".


В отговор на въпросите, зададени от "Дневник", от РЗИ - Варна уточниха, че на територията на курортните комплекси по Северното Черноморие са разкрити общо 40 лечебни заведения за доболнична медицинска помощ:

"Златни пясъци" - 22
"Св. Св. Константин и Елена" - 10
Камчия - 2
Бяла - 5
Шкорпиловци - 1

"Допълнителни лечебни заведения по смисъла на действащото законодателство могат да бъдат разкрити по инициатива на търговски дружества, съобщиха още от инспекцията във Варна. Това може да стане след изрично заявено писмено желание от физическо лице, кооперация или търговско дружество". Това уточнение бе направено в отговор на въпроса,


ще бъдат ли откривани специални медицински пунктове


в черноморските курорти и кой ще ги обслужва.


На територията на шестте морски общини в Бургаска област - Царево. Созопол, Приморско, Поморие, Несебър и Бургас са регистрирани общо 772 медицински и диагностично-консултативни центрове за първична, специализирана и стоматологична помощ, съобщиха от регионалната здравна инспекция в Бургас. Това вероятно е цялата мрежа, съществуваща към момента, без да са разкривани нови центрове във връзка с разпространението на COVOD - 19.


От инспекцията в Бургас обаче уточняват, че всички управители на лечебни заведения за извънболнична медицинска помощ вече са


инструктирани за работа в случаи на съмнение


за симптоми на коронавирус.


"На територията на област Бургас са определени три болнични заведения, които имат денонощна готовност да извършват прием и преглед на пациенти със съмнение за инфекция, причинена от COVID-19, каза за "Дневник" директорът на РЗИ - Бургас Георги Паздеров. Към тях евентуалните пациенти ще бъдат насочвани от екипите на центровете за спешна и неотложна помощ, както и от лекарите, обслужващи морските курорти. В случай на установяване на заболяване и наложителна хоспитализация, пациентите ще бъдат настанявани в една от трите болници", каза още Паздеров.


От РЗИ - Бургас уточниха, че лечебните заведения, които имат готовност да приемат пациенти със симптоми на коронавирусна инфекция са болниците "Бургас", "Бургасмед и "Айтос".


Очаквано, според информацията, предоставена от здравните инспекции във Варна и Бургас, при нужда от медицинска помощ формалностите, с които ще се сблъскат


туристите от страни членки на Евросъюза,


ще са значително по-малко, отколкото за всички останали. Ако по време на престоя си в България те имат нужда от медицинска помощ, при условие, че имат Европейска здравна карта или друго заместващо удостоверение, ще могат да бъдат обслужени от всички лечебни заведения и медико-диагностични лаборатории, които имат договор със здравната каса. Списъци с най-близките болници, поликлиники и лаборатории, които имат договори със здравната каса също ще трябва да бъдат поставени на видно място в хотелите.


От здравните инспекции в двата областни центъра по Черноморието уточниха също, че


чужденците, които пребивават продължително или краткосрочно


в България или преминават транзитно през страната, ще заплащат стойността на евентуално оказаната им медицинска помощ по цени, определени от съответното лечебно заведение. Тези, които пребивават краткосрочно у нас или преминават транзитно на път към съседни страни, са длъжни да имат валидна здравна осигуровка или застраховка, покриваща разходите за лечение и болничен престой за времето на пребиваване в страната.

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Наистина ще ми е интересно да прочета статистиката след края на сезона.
  Колко са били туристите?
  Колко от тях са боледували?
  Какво е било съотношението: стомашно разстройство / коронавирус?

 2. 2 Профил на Котаракът в чизми
  Котаракът в чизми
  Рейтинг: 72 Весело

  Няма да има толкова летовници бе.

  Законите са като наденичките. По-добре да не виждаш как се правят. /Ото фон Бисмарк/
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5443 Неутрално

  До коментар [#1] от "ju.li":

  Диарията не се брои. Тя е за Добър ден на л@йноморието.
  Както и кожните обриви на малките деца с по-нежна кожа.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Пълно безумие! Как ще ме принуди администраторката или хотелиера да вляза в изолатор ,ако съм слънчасал да речем.... Въобще на общесвото по/вече/ народен обичай му се вменява да върши дейности от които нито разбира,нито може да се справи.То и Винету не може та..........

 5. 5 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Те хубаво ще лекуват, на тях кой ще ги лекува след като бъдат заразени? Бизнес, пари, но здравето и живота са по- важни. Мъни фор натинг!

 6. 6 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3115 Любопитно

  Може пък като има 2 пъти по-малко туристи /оптимистичният сценарий/ всичко да е по-нормално, вкл. и със здравето. Миналата година четох за някакви щуротии от рода 120-150 лв. за преглед на чужденец без осигуровка в Слънчака.
  Всъщност, поне според скромното ми мнение, при 30 % по-малко туристи Черноморието току виж получило шанс да подобри продукта - чистота на водата и плажовете, по-добра инфраструктура, обучение на персонала, прилична храна, медицинско обслужване и т.н.

 7. 7 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Какви туристи, само хотелите на нашите хора ще оцелеят с държавните
  пари, другите фалират.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 8. 8 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 294 Неутрално

  А кой ще ни лекува от лайняната вода? Или от гадната храна, която се сервира? Санитарни условия 0, естетика на курортите 0. Пари няма да дам за такива "услуги". Ще си почивам в града.

 9. 9 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1163 Любопитно

  До коментар [#5] от "bobhunter":

  Ти лично колко сервитьори, камериерки, готвачи и т.н. си готов да осъдиш на гладна смърт за да ти е чиста съвестта, че си разорил достатъчно бизнеси и няма "Мъни фор натинг"?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  Наистина ще ми е интересно да прочета статистиката след края на сезона.Колко са били туристите?Колко от тях са боледували?Какво е било съотношението: стомашно разстройство / коронавирус?
  —цитат от коментар 1 на ju.li  До коментар [#1] от "ju.li":

  Миналата година между май и септември месец България е била посетена от над осем милиона чужденци.

 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4028 Весело

  Тези медицински центрове взимат доста скъпо, кой ще плаща?! Руснаците дори застраховки нямат?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 12. 12 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#11] от "hamiltonf":

  Тази година може би няма да има руски туристи.

  Руснаците ще бъдат под карантина до лятото на 2021 г.
  https://www.finanz.ru/novosti/aktsii/rossiyan-ostavyat-pod-karantinom-do-leta-2021-goda-1029271724

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 13. 13 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4028 Неутрално

  До коментар [#12] от "baba_zozolana":

  А дано.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 14. 14 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3664 Неутрално

  Тези медицински центрове взимат доста скъпо, кой ще плаща?! Руснаците дори застраховки нямат?!
  —цитат от коментар 11 на hamiltonf


  Дори и осигурените европейци плащат, и получават фактури. Държавата ни де факто е абдикирала от осигуряването на здравеопазване в комплексите (за Златни пясъци съм абсолютно сигурен, поликлиниката отдавна е затворена)

 15. 15 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3664 Неутрално

  Руснаци няма да има за курортите, и за ваканционните апартаменти. Приходите на Лидл и Кауфланд ще спаднат, както и на 2-те морски летища.

 16. 16 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Какви туристи, какви 5 лева?! Който дойде, най-много да разнесе короната напред-назад. Туризмът е пътник, това е положението.

  master
 17. 17 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Не лекуват медицинските центрове, а лекарите! От къде ще дойдат?

 18. 18 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3640 Любопитно

  Тази година или сезон няма да има, или ще е толкова анемичен, че просто не виждам какви са тия приготовления за висок туристически поток........

 19. 19 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3226 Неутрално

  Пада се по един център на турист.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  При 354 км дължина на българското черноморско крайбрежие, 800 центъра хич не е зле. Статистически погледнато.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на PoToP
  PoToP
  Рейтинг: 518 Неутрално

  При 354 км дължина на българското черноморско крайбрежие, 800 центъра хич не е зле. Статистически погледнато.
  —цитат от коментар 28 на DDR


  Ами те повече ще стават - това си бизнес като чейнж бюрата и дюнерджийниците. Дерат сериозни пари от чужденците, а и на българите искат пари, ама българите в повеето случаи им теглят една майна и палят колата до най-близкия град.

 31. 31 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  Мисля, че има нещо сбъркано. 800 медицински центъра звучи много, даже невъзможно.

  Бивш tww09306483.
 32. 32 Профил на PoToP
  PoToP
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Мисля, че има нещо сбъркано. 800 медицински центъра звучи много, даже невъзможно.
  —цитат от коментар 31 на Petleshev


  Не си мисли за болници. "Медицински център" е стаичка в хотела, където седи медицинска сестра или в най-добрия случай фелдшер. От една страна така хотела покрива изискванията на туроператорите, вдига категорията и т.н. От друга страна се изкарват добри пари, защото тарифите започват от 50 евро за "преглед". Разчитат на това че чужденците няма как да отидат до истински здравен център или поликлиника.

 33. 33 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 326 Весело

  Сиреч за всеки коронясан ще да е предвиден маркуч за трахеята и помпа- само се не паникьосвайте (ツ)

 34. 34 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Иска да почивам на бетон и 10 метра от плажа. Къде предлагат тези луксозни екстри?

 35. 35 Профил на Иво Желев
  Иво Желев
  Рейтинг: 28 Разстроено

  Сезон ще има....ама друг път....

 36. 36 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 326 Весело

  Вие считате, че не сте кашляли (сухо и раздиращо) достатъчно през живота си ?
  Сега е момента да поправите това- 800 медицински центъра ще ви асистират на родното Черноморие- весела ваканция ! (ツ)

 37. 37 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 910 Весело

  Чужденците щели да бъдат лекувани като българите... Нека им е!

 38. 38 Профил на Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Рейтинг: 0 Весело

  Тези медицински центрове взимат доста скъпо, кой ще плаща?! Руснаците дори застраховки нямат?!
  —цитат от коментар 11 на hamiltonf


  МАЖОРЕТКАТА на ГешеФФФ,

  Тъкмо повод твоя гуру да направи мощна акция с качулки в сезона за атракция на туристите и да има матерял за мисирките!

  Бай Ганьо уби Алеко, Барба Ганьос - Милен!
 39. 39 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 910 Любопитно

  До коментар [#31] от "Petleshev":

  Интересно от къде ще вземат лекари и друг медицински персонал за 800 медицински центъра? Или "прегледите" са толкова скъпи, че за "жриците" се изплаща да се преквалифицират в медицински сестри?

 40. 40 Профил на hsy42660995
  hsy42660995
  Рейтинг: 8 Весело

  после 14 дена карантина в инфекциозното.

 41. 41 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  800 медицински центъра - въпросът е кой ще плати за тях и колко медицински персонал ще изложим на външен носител на заразата, само за да не пропадне на мутрите туристическия сезон?

 42. 42 Профил на PoToP
  PoToP
  Рейтинг: 518 Неутрално

  800 медицински центъра - въпросът е кой ще плати за тях и колко медицински персонал ще изложим на външен носител на заразата, само за да не пропадне на мутрите туристическия сезон?
  —цитат от коментар 41 на everlast666


  Плащат хотелите и туристите на които се наложи да ги ползват.
  Според изискванията за категоризация, всеки хотел, мисля че над 4 звезди, трябва да има медицински пункт. По цял свят е така. Разликата е че в другите държави, хотелът поема разходите на медицинския пункт и услугите му са безплатни за гостите на хотела. А у нас дерат всички, включително осигурени българи и граждани на ЕС.
  Лекари не са нужни в тези пунктове, защото тяхната задача е да мерят кръвно и да оказват първа помощ на пострадали туристи, докато дойде линейка.

 43. 43 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 887 Неутрално

  До коментар [#10] от "deaf":

  Да, кобилата на туризъма брои и три- четири милиона транзит за туристи. Продължавай да е цитираш 😁

 44. 44 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  До коментар [#43] от "Тони КОСТОВ":

  Все пак оставят някакви пари у нас. Па дори и да е само за един сандвич или сладолед.

 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7760 Неутрално
 46. 46 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  Божеееее, има ли още останали балъци имащи желание да идват на мутро- бетоно- лайноморието ни? От последните дни имаме ярки и светли примери за туристите - лайната във Варна (от август миналата година), бетона на Алепу, случващото се край летните сараи и т.н. Да, много трябва да не те слуша главата за да си го причиняваш при положение, че подредените Гърция и Турция са ни под ръка.

 47. 47 Профил на PoToP
  PoToP
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#46] от "rumen_s":

  За всеки влак си има пътници....

 48. 48 Профил на Chegobara
  Chegobara
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Аве вий не разбрахте ли, че короната е парлама и в нея вярват само тези, дето смучат кинти от "положението", слепи ли сте?

  всичко е суета, Боку ни обра
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK