На живо

Коронавирусът в България: От 15 юни маските са по желание, изявите на щаба спират (хронология)

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: От 15 юни маските са по желание, изявите на щаба спират (хронология)

© Reuters
"Дневник" следи в реално време ситуацията.
Росен Желязков пак повдигна въпроса за връщането на камионите

"Разпоредбата за връщане на камионите в страната на домуване на всеки осем седмици би била в разрез със заложените цели в Зелената сделка. Тя следва ясно да бъде отчетена като несъвместима с европейските политики и възпрепятстващи успешното укрепване на сектора след кризата" . Това заяви министърът на транспорта Желязков на неформално заседание на министрите на транспорта на ЕС. Видеоконферентната среща на тема "Устойчиво и цифрово възстановяване на транспортния сектор" разгледа последиците от COVID – 19 върху транспорта по сектори.
"Възстановяването и развитието на устойчива транспортна услуга в областта на автомобилния транспорт е свързана и с необходимата правна сигурност за сектора. Призоваваме при крайпътните проверки да се взема под внимание комплексното прилагане на разнородните правила и дерогации в държавите членки, в периода на извънредна ситуация", посочи Желязков. Той допълни, че възстановяването на икономиката от кризата с COVID-19 трябва да върви в паралел със зеления преход. "В тази връзка е необходимо преосмисляне на част от законодателните инициативи. Разпоредби като връщане на превозните средства на определена честота в държавата по установяване биха довели до значително повишаване на вредните въглеродни емисии от автомобилния транспорт", каза той.

Карантина за влизащите от Северна Македония

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която въвежда 14-дневна задължителна карантина за пристигащите в България от Северна Македония. Със същата заповед отпада 14-дневната карантина за граждани, пристигащи от Босна и Херцеговина и от Черна гора.


Подробности - тук.

Три месеца след първите регистрирани случаи на COVID-19 в България и началото на извънредните мерки Националният оперативен щаб обяви, че заразата е овладяна до голяма степен и предстои отмяна на повечето ограничителни мерки, които действат все още в страната. На заключителна пресконференция щабът обобщи част от събраната статистическа информация за ситуацията в България до 4 юни.


Най-важното от изнесените данни в графики - тук.

Зад сградата на Националния дворец на културата (НДК) в София вече заработи покритата платформа на открито, на която ще се представят част от културните събития на НДК. "Платформа А6" има сцена с размери 18 на 6 м и отлично техническо оборудване, както и 360 места.


Коронавирусът в България: От 15 юни маските са по желание, изявите на щаба спират (хронология)

© Велко Ангелов

Изпълнителният съвет на Движение "България на гражданите" призовава премиера Бойко Борисов да спре с внушенията, че мерките на правителството през последните 100 дни са най-меките, с най-добри резултати. Казва ни се, че трябва да благодарим на властта за това, че сме живи, но истинските герои са медиците и хората, които проявиха висока степен на лична отговорност, се казва в позицията на политическото обединение


"Мерките на правителството бяха хаотични и противоречи. Заповедите на Министъра на здравеопазването се променяха по няколко пъти в рамките на ден, както в случая със затварянето на бизнеси или задължителното носене на маски. Парковете и театрите бяха затворени, а през това време влаковете и самолетите свободно превозваха болни от чужбина", пише "България на гражданите".


Според политическото обединение епидемията е показала остри дефицити в системата на здравеопазването и липса на подготвеност на правителството да посрещне вирус, за който се знаеше от януари. "Задължителните по закон планове и здравни стратегии се оказаха кухи документи, заради което липсваха предпазни средства и адекватни здравни протоколи от самото начало. В резултат на това се заразиха 270 медици в България", подчертава движение "България на гражданите".

След дългата пауза на музикалните сцени по целия свят, в Парк център "Юнак" (до Национален стадион "Васил Левски"), София започва поредица от дългоочаквани летни концерти. Те ще се състоят при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки, свързани с дистанция между хората и дезинфекция, съобщава "София мюзик ентърпрайзис". Начало на концертния летен маратон ще даде първия по рода си Фестивал на мръсната песен на 26 юни 2020 година от 17:30 часа. В него свои парчета ще представят "Черно фередже", "Северозападняците", Оркестър "Изумрудъ" Doctor's go go, Орхан Мурад и "Веселите момчета".

От началото на инициативата "За героите в бяло" до днес по сметката на Българския лекарски съюз са получени 244 681 лв., съобщи организацията. Кампания е за дарения в полза на медиците, които са на първа линия в битката с коронавируса. Днес съюзът е приел дарение от деца, които са събрали парите от свои близки.

Пандемията предизвиква повече солидарност и желание да се помага на другите, смятат 63% от участниците в проучване. Почти една четвърт не изразяват конкретно мнение по въпроса, а само 14% твърдят, че настоящата ситуация около пандемията не пробужда такъв тип реакция в обществото. Данните са от изследване на Nielsen Admosphere Bulgaria сред извадка от 528 представители на активното онлайн население в страната на възраст 15 години.


Въпреки положителните мнения, половината от всички запитани сред активното онлайн население не познават някой в обкръжението си, който да е оказал помощ по време на пандемията. Това най-вече важи за хората над 54-годишна възраст. 17% от запитаните споделят, че те лично са предложили помощта си по време на кризисната ситуация. По-голям дял от хората, които лично са се ангажирали с това са тези между 45 и 54 годишна възраст и жителите от по-големите градове

Една четвърт от починалите са без заболявания

Една четвърт от починалите от COVID-19 в страната са били хора без придружаващи заболявания. Това показват данни към 27 май, предоставени от здравния министър Кирил Ананиев в отговор на депутатски въпрос. Към тази дата починалите са 133-ма, от тях 34 души са без придружаващи заболявания. Разпределението по възрастови групи показва, че най-много са смъртните случаи при хората в групата 70-79 години. При най-младите (възрастовата група 30-39 г.) тези без придружаващи заболявания са повече.


Най-честите придружаващи заболявания са хронична обструктивна белодробна болест, артериална хипертония, диабет и онкологични заболявания, посочва Кирил Ананиев.


"Самохвалството в този случай е неуместно, защото повечето от реакциите и прогнозите на щаба бяха погрешни". Тази критична оценка за работата на Националния оперативен щаб даде пред БНР председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването и бивш зам. здравен министър д-р Стойчо Кацаров. По думите му организацията на "тази противоепидемична борба" е лоша от самото начало и след спирането на брифингите на щаба липсва оценка на епидемичната обстановка в страната. Изтъкна, че е необходима реформа в организацията, като се започне от самото Министерство на здравеопазването, за да може при следващи епидемии или пандемии страната да е по-подготвена.


Повече четете тук.

НСИ потвърди оценките си от средата на май, че през първите три месеца на годината икономиката е нараснал с 2.4% в сравнение с периода януари-март 2019 г. Данните обхващат само половин месец от извънредното положение, влязло в сила от 13 март. Въпреки това те показват, че растежът на икономиката се забавя спрямо последното тримесечие на 2019 г., за когато бе отчетен ръст от 3.1%.


Според икономическите прогнози на Европейската комисия, обявени на 6 май, българската икономика ще се свие със 7.2 на сто тази година, преди да се възстанови с 6 на сто догодина.

За периода от началото на извънредното положение (13 март) до 29 май в България са издадени 142 529 нови лични карти, 63 096 паспорти и 78 745 свидетелства за управление на МПС. Това посочва министърът на вътрешните работи Младен Маринов в отговор на депутатски въпрос. В последната седмица на май, със смекчаването на мерките, се наблюдава ръст на издадените лични карти и шофьорски книжки, аналогичен на този преди въвеждането на извънредното положение, отчита министърът.


През 2020 и 2021 г. изтича срокът на огромен брой лични документи и затова бяха взети мерки, свързани с очакваната по-голяма натовареност на звената, издаващи документите за самоличност. Маринов отчита, че по време на извънредното положение звената са работили, както и преди него, но беше прекратена възможността за организиран прием на заявления посредством мобилни станции.

Ръководителят на Националния оперативен щаб и директор на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски благодари на "всички, които спомогнаха да се съхранят много животи". В краткото си благодарствено слово, което произнесе и по време на последния брифинг на щаба тази сутрин, а сега е публикувано и на страницята на болницата във "Фейсбук" той хвали самодисциплината но хората.


От днес инфекциозното отделение в МБАЛ "Св. Пантелеймон" в Ямбол ще бъде затворено за 14 дни. След като му бъде извършена пълна дезинфекция, то ще отвори отново, но няма да бъде само за пациенти с COVID-19. За това съобщи директорът на болницата д-р Панайот Диманов, цитиран от БТА. По време на карантината до 18 юни леките случаи на корона инфекцията ще бъдат приемани в частната многопрофилна болница "Св. Йоан Рилски" в града. Тежките случаи ще бъдат настанявани в специализираната ковид-реанимация в областната болница, в която сега няма пациенти.

Всички медици в сливенската болница "Хаджи Димитър" ще бъдат тествани заради положителна проба на персонал от отделението по гастроентерология. То веднага е било затворено, а кметът на града Стефан Радев поиска цялата болница да бъде затворена и дезинфекцирана, съобщи БНТ.


По-рано на последния брифинг на Националния оперативен щаб Ангел Кунчев, главен здравен инспектор обяви, че почти всички от новите случаи на коронавирус за денонощието са свързани със заразените в болницата в Сливен. "Този случай е показателен, че когато спазваш всички мерки, не се случват "гафове". Наблюдавахме го в няколко болници ", заяви той. Щабът отчете, че много по-малко са заразените медици в болници, където са лекувани хора с Ковид-19 отколкото в такива, в които не са.


Коронавирусът в България: От 15 юни маските са по желание, изявите на щаба спират (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал

През април броят на безработните в България нараства с 65 хил. души до 219 хил., а съотношението на хората без работа спрямо активното население нараства от 4.5% през март до 6.2% през април. Това показват данни на Евростат, от които се вижда, че ситуацията тук не изостава от общите тенденции. Броят на безработните в Европейския съюз нараства до 14.08 млн. души през април, което е с 397 хил. над нивото месец по-рано. Така общата безработица в ЕС нараства с 0.2 пр.п. до 6.6% през април, но остава под нивото, регистрирано през същия период на 2019 г. (6.8%), съобщава "Капитал".

Актуална картина на заразата по данни на Националния оперативен щаб.


Идеята на Националния оперативен щаб е след 15 юни да отпаднат всички ограничителни мерки и да остане единствено универсалната препоръка: за хигиенна дезинфекция, спазване на отстояние и носенето на маски при пациенти с клинични симптоми, каза Ангел Кунчев. Той изрично направи уговорка, че все още е рано за окончателно решение и то ще зависи от ситуацията на 15 юни. Генерал Венцислав Мутафчийски напомни, че препоръките на щаба са за взимане на управленско решение от страна на здравния министър.

Щабът ще препоръча да продължи използването на предпазни маски, дори и след падането на задължението за това, каза главният държавен инспектор Ангел Кунчев. Той напомни, че маските са предназначени за хора, които имат клинични симптоми - кашлица, температура и др, и пазят останалите хора, а не болния.


Маските пазят другите, а не нас, и ние ще препоръчаме използването им да продължи


Ангел Кунчев,,

главен здравен инспектор

До 50% се увеличава заетостта на закрито

От 15 юни се увеличава максималният процент на допустимост в театри и кина. Това обяви премиерът Бойко Борисов на последния брифинг на Националния оперативен щаб. В момента се допускат зрители до 30% от капацитета на залата. Преди около седмица се разбра, че до 50% се увеличава процентът на присъствие в театралните зали на открито.

По данни на щаба от 24 май е налице "кръстосване на кривите" на заболяването - новозаразените спадат, а броят на излекуваните бързо се качват, а смъртността е в ниски граници - 10 случая на седмица. По данни на щаба в болници са били лекувани 2592. Общо 270 лекари са се заразили от вируса, като само 4 от тях при пътуване в чужбина. Починали са трима. Общо 66% от всички заразени в страната са на възраст до 60 г., което означава, че това е социално значимо за България заболяване, посочи ген. Венцислав Мутафчийски.


25 са новите случаи на заразени

25 нови случая (1% увеличение за ден) на зараза са открити за последното денонощие при 1174 изследвани като в болница са 7, обяви шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Така общият брой на заразените достига 2585 като активните случаи са 116 в 8 области. Сред новите заразени са дете с леки симптоми на 17 г. и по един лекар в Пловдив и Сливен. Медиците, заразени с вируса, са вече 270 или 10.4% от всички.


Нови 116 са излекуваните като те достигат 1322 или 51% от всички заразени.


За денонощието има един починал, мъж от Благоевград на 68 години. С това жертвите на болестта стават 147 или 5.7%.


В болница са 141 пациенти, от които 8 са в интензивно отделение.


Коронавирусът в България: От 15 юни маските са по желание, изявите на щаба спират (хронология)

© Правителствена информационна пресслужба

От 15 юни маските са по желание

От 15 юни маските ще са по желание, обяви премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос на "Дневник" след като в сряда обяви, че оттогава редица мерки отпадат, но не се разбра кои. Две неща са категорично доказани – дистанцията и дезинфекцията и считам, че всеки българин трябва да се води от това правило и не трябва за всяко нещо да пишем буква по буква какво ще се случи, допълни той. "И от 15-и нататък трябва да си мием ръцете, по възможност често, който е по-страхлив да си носи маска".


Допълни, че все пак до 15 юни има време, имайки предвид, че ако заразените нараснат, решенията ще са различни. Посочи, че хората трябва да свикнат със съществуването на вируса, за който няма лекарство и ваксина и че трябва да се пазят. "Кое от тези неща е сложно", попита риторично той.


Обяви, че е разговарял с гръцкия си колега и свободното влизане в страната ще става не по-рано от 15 юни. Засега остава карантината за пристигащи от страни с много случаи на заразата.


Коронавирусът в България: От 15 юни маските са по желание, изявите на щаба спират (хронология)

© Георги Кожухаров

Спират брифингите на щаба

Лично премиерът Бойко Борисов обяви, че брифингите на Националния оперативен щаб, създаден преди 100 дни, спират, но щабът не се разформирова и ще работи до 31 декември, за да е в готовност в случая на следващи вълни на вируса. Данните за ситуацията ще се оповестяват на сайт.


Благодари на всички, които са работили, като похвали и себе си за овладяването на ситуацията. Обяви, че най-меките мерки с най-малко ограничения, които са най-правилно поставени за най-кратко време са в България с най-добрия резултат. "А какво ще каже някой, не ме касае", обяви премиерът.


Коронавирусът в България: От 15 юни маските са по желание, изявите на щаба спират (хронология)

© Правителствена информационна пресслужба

Щабът представя актуалните данни

Близо 800 медицински центъра ще лекуват туристи по Черноморието това лято, показва проверка на "Дневник". Според районните здравни инспекции (РЗИ) във Варна и Бургас болничните лечебни заведения по Черноморието са подготвени да обслужват пациенти със симптоми на коронавирусна инфекция. Към тях те трябва да бъдат насочвани от персонала в хотелите, в които са отседнали, а поведението при случаи на заразени чужденци и българи трябва да е еднакво.


Повечето по темата четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (169)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5097 Неутрално

  КОЙ ЩЕ ПЛАЩА ТОВА ЛЕЧЕНИЕ !?!?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4202 Любопитно

  За българите живеещи в САЩ, при завръщането им в България има ли карантина или не, някой ще отговори ли на този въпрос най-накрая?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 3. 3 Профил на Иво Желев
  Иво Желев
  Рейтинг: 74 Разстроено

  Ще ми липсват брифингите, най-вече генерал Мутафчийски...

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4202 Неутрално

  Браво на щаба, браво на генерал Мутафчийски, свършиха добра работа за страната си!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 5. 5 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 2510 Весело

  "....като похвали и себе си за овладяването на ситуацията"

  Явно Сиганката я няма вече и Боко сам си пее химни за прослава 😂😂😂

  На сеКУРити гардове (cgv37662786), малоумни (EUdefender) и тролове (Шака Зулу) не отговарям 😁
 6. 6 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 932 Весело

  офф най после, интимните беседи между ПИКливата ива и бай бойко приключват

 7. 7 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3467 Неутрално

  Справихме се много добре, но опасността не е отминала напълно, а започва туристически сезон. Бъдете внимателни.

 8. 8 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 606 Неутрално

  До коментар [#4] от "hamiltonf":

  Браво на щаба, браво на генерал Мутафчийски, свършиха добра работа за страната си!
  —цитат от коментар 4 на hamiltonf


  Лично аз смятам, че през първия месец щаба се справи первектно - според най-добрите световни стандарти. И което е по-важно - имаше ефект. После леко се поувлякоха, а накрая пресолиха манджата...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 9. 9 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Боцко Боцко... гоуем! Носенето на маска означава според Баце не че сте по- отговорни ... а по- страхливи ... а той е най- смелия естествено и за това носеше лигавник дори и в "пика" на "пандемията" :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 10. 10 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5496 Весело

  До коментар [#3] от "Иво Желев":

  Пак ли ще има "УБИХА ГЕНЕРАЛА"?
  И жалко, че няма вече да се дивим на въпроси от рода на: "За двата нови случая от Варна и Сливен, ще ни кажете ли колко са и в кои градове са регистрирани?"...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13 Профил на Иво Желев
  Иво Желев
  Рейтинг: 74 Разстроено

  До коментар [#10] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Баш мисирките от ПИК ще ни липсват вовеки веков спор нЕма.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 982 Весело

  Да похвалим Боко за неоценимата му роля в борбата с коронавируса: за люшкането му като ветропоказате, за ръсенето на тъпизми и за безкрайното му самохвалство. Без тях бяхме загубени.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  Чисто психологически това е добре.
  Само сега да не се отпуснем, така, че да се изпуснем...

 19. 19 Профил на Иво Желев
  Иво Желев
  Рейтинг: 74 Весело

  Брифингът за вируса спря, но този на Божков ТВ не ще спре. Сменяме каналите.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3988 Неутрално

  Чао на "якия" генерал-лекар.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Браво на щаба, браво на генерал Мутафчийски, свършиха добра работа за страната си!
  —цитат от коментар 4 на hamiltonf


  Щеше да е наистина добра работа ако по време на брифингите не се стремяха методично да ни плашат с ... масов мор!

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  Трябва да признаем, че правителството и щабът свършиха отлична работа. Въпреки четките на Борисов за народа обаче, българите се показаха като крайно анархистични, недисциплинирани, неблагодарни и вярващи на всякакви идиотски твърдения.

 28. 28 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  Казвайки "който е по-страхлив да си носи маска", Борисов унижи хората носещи маски и дефакто отказва голяма част от населението от носенето им.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 30. 30 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3988 Неутрално

  До коментар [#29] от "Костадин Иванов":

  Защо, всеки има право да се изкаже.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 32. 32 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Ех, Бойко! Ех, спасителю! Виж Хърватска, Словакия, Словения, Дания. Между другото, не бързай с постигнатите резултати. Вярно е, че в България и нещата не са толкова зле. Но увеличение на заразените има - дано да е времено.

 33. 33 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  "От 15 юни маските ще са по желание, обяви премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос на "Дневник" след като в сряда обяви, че оттогава редица мерки отпадат, но не се разбра кои. "

  Много ме съмнява някой да иска да носи маски през горещниците - юли и август ! Прпсто ще е убийствено ! А за спирането на брифингите на щаба - аз и без това освен в самото начало, почти не съм ги следял, нито нещо ще ми липсва.....

 34. 34 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Е тоя с мустака пак пресоли манджата(осра се) с неговото заяждане ... при това безсмислено!

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 980 Неутрално

  До коментар [#33] от "samoedin":

  Лично съм виждал мъж да кашля върху бананите в Лидъл. Без маска, без да се прикрива. Аз лично ще си използвам личните предпазни средства. Независимо какви мерки ще отменят.

 37. 37 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3050 Неутрално

  "....като похвали и себе си за овладяването на ситуацията"Явно Сиганката я няма вече и Боко сам си пее химни за прослава 😂😂😂
  —цитат от коментар 5 на padrino  Ами то това от Банкя беше там ТЪКМО за това - да похвали себе си и справянето с коронавируса . Избори идват !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 38. 38 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  Власите накрай Дунава се давят.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 39. 39 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 323 Неутрално

  .. щаба спират, ама Мангъря и Костов сега почват.

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 40. 40 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  До коментар [#33] от "samoedin":Лично съм виждал мъж да кашля върху бананите в Лидъл. Без маска, без да се прикрива. Аз лично ще си използвам личните предпазни средства. Независимо какви мерки ще отменят.
  —цитат от коментар 36 на evtimvz


  Монк? Носейки маска с нищо няма да се защитите от разни накашляни продукти в хипермаркетите. Внимавайте с дезинфектантите и ръкавиците, защото разните дерматити са нещо ужасно досадно и трудно лечими :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 41. 41 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  А току що някакъв журналист поиска от Мутафчийски извинение, че у нас нямало камиони с трупове! Да говориш такива неща публично означава, че си сигурен ще приеме като нормално гаврата със смъртта на толкова много хора. Неизтребима е простащината и инфантилността у нас.

 42. 42 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf": -Има,14 дни!

 43. 43 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 387 Неутрално

  В Македония за днес вече са 101, повече от когато и да е до сега, до максимум седмица ефекта от тоталната и бърза либерализация ще е и тук.

 44. 44 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4202 Весело

  Бургас в очакване на времето след коронавируса:

  https://www.facebook.com/dnikolov.eu/videos/854894448337382

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 45. 45 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3050 Неутрално

  .. щаба спират, ама Мангъря и Костов сега почват.
  —цитат от коментар 39 на Любов Шейсе  Това за Костов не го разбрах ?!
  Пак ли ти бърка с боксьорска ръкавица в едно скрито място ... ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 46. 46 Профил на Bob
  Bob
  Рейтинг: 57 Весело

  Тамън се наканѝх барем един брифинг да гледам, то свършѝ. Язък. Ама маските много помогнАха, а... и фурмите.И Витоша къде се затвори, там що вирус коронка имаше, бе огнище на смрът. 150 човека няма, починаха от смъртоносната зараза за ТРИ МЕСЕЦА. На ден иначе си мрат триста души. 150 за 3 месеца. Такава катастрофична епидемопандемия. Ама сме спасени. Оживехме бре. Бай Мутаф сега е забравѝл как се кълца карантия, той нали е инфекционист вече. Дайте да го избЕреме за един президент барем, да не седи човекът кат' н@ср@н у плява. И Кантарион за вице.
  Гербалите нема да точите лиги, ами да ми натуряте много плюЗове хехе....

  ТiКвАТа Ке ПаДНе, 2020
 47. 47 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  А току що някакъв журналист поиска от Мутафчийски извинение, че у нас нямало камиони с трупове! Да говориш такива неща публично означава, че си сигурен ще приеме като нормално гаврата със смъртта на толкова много хора. Неизтребима е простащината и инфантилността у нас.
  —цитат от коментар 41 на spiegel


  До коментар [#41] от "spiegel":
  Това най-вероятно е бил провокаторът на Чалгар7/8ТВ. Скандално и отчайващо е, че наскоро партията на Слави Трифонов излезе трета. Горко ни.

 48. 48 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  До коментар [#45] от "niksan1":

  Той говори за т.н. проф. Коста Костов :))

 49. 49 Профил на pesho79
  pesho79
  Рейтинг: 479 Неутрално

  В Македония за днес вече са 101, повече от когато и да е до сега, до максимум седмица ефекта от тоталната и бърза либерализация ще е и тук.
  —цитат от коментар 43 на Anton Andonov


  Добре де нали досега масово се нарушаваха мерките - например по Великден и след това нищо не стана. Какво точно те кара да мислиш, че сега ще стане нещо по-различно?

 50. 50 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  Жалко, че маските няма да са задължителни. Това е голяма грешка.

 51. 51 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Бойко вика - маски ще носят страхливите!
  Щабът вика - носете маски!
  Е аз да не съм страхливец.

 52. 52 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Мерките по Велигден ги нарушаваха 10% процента идиоти, сега вървим към липса на каквито и да е. Заразените на ден тогава бяха по 70-100 на ден, при мерки, сега за седмица пораснаха от 10-15 до 25. А още не е отпаднала карантина за идващи от вън и...

 53. 53 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2534 Любопитно

  До коментар [#29] от "Костадин Иванов":

  За мене загадка е, че има профили (много активни само по определени теми) с картинки, рейтинг и т.н. и като натиснеш да видиш информация за него и изскача ”грешка 404” ....
  А профила си пише ли пише ...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 54. 54 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  До коментар [#47] от "Мондиана":

  Не знам, но изглежда много подходящо за хората на Чалгаджията. Идиотското е, че подобни мнения имат и хора, които съм смятал за културни и умни. Ето едно обяснение къде са резервите на чалгаджийската партия, пък и на всякакви политически популисти.

 55. 55 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Крайно време е т.н. щаб да бъде разпуснат или в него да влязат по-компетентни специалисти, които най-малкото нямат фатмашки мироглед за нещата.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 56. 56 Профил на #ОСТАВКА
  #ОСТАВКА
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  До кога ще ги влачим по 10-20 на ден, обаче? Не е ОК това...

 57. 57 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 786 Любопитно

  Крайно време е т.н. щаб да бъде разпуснат или в него да влязат по-компетентни специалисти, които най-малкото нямат фатмашки мироглед за нещата.
  —цитат от коментар 55 на vladivlad  До коментар [#55] от "vladivlad":

  Мангъров? Или някой от многото експерти във форума?

 58. 58 Профил на dxd41539708
  dxd41539708
  Рейтинг: 167 Неутрално

  До коментар [#50] от "Мондиана":

  "Жалко, че маските няма да са задължителни. Това е голяма грешка."

  Никой не ви спира да си ги носите. За по-сигурно сложете и един шлем отгоре.

 59. 59 Профил на Th Henry
  Th Henry
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Аз до този момент не съм слагал маска нито за секунда. Влизам си навсякъде и ако ми направят забележка, просто излизам и отивам на място където няма да ми правят проблеми.

 60. 60 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 580 Весело

  Късно за препоръки- народа се разпищоли вече (нищо че дори все оше се затварят болници зарад изпокоронясани медици, кат у Ямбол).
  А туристите чужденци ще заидват и те, бодро покашлювайки... (ツ)

 61. 61 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4202 Весело

  До коментар [#55] от "vladivlad":

  Кои например, някои като "ултра специалиста" Мангъров?! Ако Бойко го беше послушал, половиния Форум състоящ се от +60 "отиваще в ряката"...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 62. 62 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 580 Весело

  До коментар [#57] от "zle_platen_trol":

  Че кой е тоз Мангъров, или Щаба ???
  Ние сме тук величията спецове по Кашличко, нас питай (ツ)

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 786 Весело

  До коментар [#62] от "balgariez":

  Не само за вируса, за всичко се информирам само и единствено от форума. Тук се подвизават най-видните специалисти във всяка една област при това в световен мащаб. Няма тема, по която, обикновено едни и същи хора, да не се изкажат компетентно с претенциите да са последна инстанция.

 66. 66 Профил на Соломон Дермоедов
  Соломон Дермоедов
  Рейтинг: 354 Неутрално

  До коментар [#60] от "balgariez":
  Ти колко силно се разпищоли...(ツ) М?

  ¯\_(ツ)_/¯.
 67. 67 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2098 Любопитно

  Ама какво стана с якото умиране бе, генерал-професора?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 68. 68 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 580 Весело

  Народът си връща отново кръчмите, дай лапа, à наздраве, цуни гуни...
  А Дарвин злорадо потрива ръце, че естествения отбор никой не го е отменял (ツ)

 69. 69 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  До коментар [#63] от "Срам ме е от ГЕРБ":

  Въобще не съм симпатизант на ГЕРБ и който чете внимателно тук го знае. Но ти очевидно си едно опартийчено същество, което не се гнуси от себе си дори когато преследва политически цели в такъв момент. Грях и светотатство е подобна гавра със смъртта, а инфантилните партизани не го разбират. Журналистът, разбира се, искаше извинение за "плашенето", но точно с такова "плашене" (трябва да си малко нещо идиот, за да смяташ това за плашене) беше предотвратено онова, което стана в Италия, Русия или Щатите. Така че репликата на Мутафчийски беше напълно правилна - журналистът на практика искаше от него извинение, че тук масовата смърт не се състоя. Но това няма как едно недорасло партизанче или чалгаджийски трол да го разбере.

 70. 70 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 580 Весело

  До коментар [#66] от "Соломон Дермоедов":

  Тъп отговор. Опитай пак (ツ)

 71. 71 Профил на snk22555877
  snk22555877
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf":

  Да. Жена ми се прибра в неделя 31 май. Летя през Лондон. 14 дни карантина в момента.

 72. 72 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  До коментар [#59] от "Th Henry":

  Ти си от онези безотговорни хора, на които не им пука за здравето или поне за страховете на другите. Пълно е с такива като теб, които са ербап докато не са се срещнали с болестта. Един такъв разправяше наляво и надясно, че няма да сложи маска, а сега не я сваля и на улицата, след като видя хората със скафандри в съседния вход при един болен.

 73. 73 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 786 Неутрално

  До коментар [#69] от "spiegel":

  Може ли само да те поправя за нещо. Провокатора на Слави не бива да бъде наричан журналист. Това обижда малкото останали читави журналисти в тази страна.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 75. 75 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  Човекът на Сл. Тр. направо попита дали Мутафчийски ще се извини, че няма камиони с трупове. Така се разбра. Бенатова беше по-гъвкава.

 76. 76 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 580 Весело

  Не бойте сЯ от коронясване- вече има интубационни уреди за всинца- тикват ти маркуча у трахеята, пускат помпата и си готов (ツ)

 77. 77 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  До коментар [#4] от "hamiltonf":

  Страшно добра, ако ги оставим още малко да се вихрят нямаше да остане страна за която да вършат тази “ много добра работа”. Да разпускат тия мизерници и да не им гледаме повече некомпетентноте физиономии.

 78. 78 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  До коментар [#50] от "Мондиана":

  Ти си слагай скафандъра и дишай спаружения въздух, кой ти пречи. Само стой по далеч от другите хора че такива като теб стресирани и със слаб имунитет са най благородната почва за всякакви зарази.

 79. 79 Профил на Dimitar Atanasov
  Dimitar Atanasov
  Рейтинг: 11 Неутрално

  До коментар [#9] от "ь":


  До коментар [#10] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Ма тва, за въпроса, верно ли е, а? Мчи тои заслужава Нобелова награда за тъпизъм!

 80. 80 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4202 Весело

  До коментар [#77] от "Billy Pilgrim":

  Това е само началото, свиквай. И после да не кажеш, че не си бил предупреден?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Тулуп КПП-та ни спряха да се изолираме на вилите си.И това ли е успех?

 83. 83 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  За последното денонощие от 1126 изследвани за COVID-19 проби 47 са дали положителен резултат. 14 от тях бяха съобщени вчера /1 май/ към 17 ч., а новите, регистрирани към тази сутрин, са 33. Това съобщи секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов. Така доказаните случаи на новия коронавирус в България стават общо1588. Активните случаи са 1232. Излекуваните лица са 287.
  Към административните области с регистрирани случаи на новия коронавирус се включва и област Разград, където през последното денонощие е регистриран първи случай.
  Потвърдените през последното денонощие случаи на COVID-19 /общо 47/ са разпределени по области, както следва: Благоевград – 5; Видин – 22; Враца – 1; Кюстендил – 2; Пазарджик – 1; Перник – 2; Плевен – 3; Пловдив – 1; Разград – 1; Сливен – 1; Смолян – 1; София – 6; Ямбол – 1.
  В лечебни заведения са настанени 317 пациенти с доказана коронавирусна инфекция. От тях 43 са в интензивни отделения или клиники.
  Регистрираните случаи при лица-медицински персонал са 174. Четири са новите случаи, установени, както следва: в София - 3; в Плевен - 1.
  69 са общо починалите пациенти, при които е потвърдена коронавирусна инфекция. Последният съобщен случай е на починал в МБАЛ – Сливен лекар. Касае се за жена на 43 г., която е работела в инфекциозното отделение на лечебното заведение. Била е хоспитализирана и интубирана в интензивното отделение на болницата, но въпреки усилията на медиците, се е стигнало до летален изход.
  Министерството на здравеопазването изказва съболезнования на семейството и близките на починалата жена.

  http://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/287-lica-u-nas-pri-koito-e-potvrden-covid-19-sa-ve/

  Любовта ще спаси света!!!
 84. 84 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  Извинявайте, копирала съм грешна информация

  Любовта ще спаси света!!!
 85. 85 Профил на helemong
  helemong
  Рейтинг: 161 Неутрално

  Не гледам и слушам брифинги. Не разбрах спасителите казаха ли какво ще правят с фурмите, чувалите и леглата в спортни зали.

 86. 86 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Кога ще отпада карантината за идващите от Испания.

  Инсталатор на оптика в Мадрид и в свободното време - компютри мрежи сайтове.
 87. 87 Профил на okli
  okli
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#59] от "Th Henry":

  Браво! Бабаитлъка винаги е повод за гордост по тези географски ширини...

 88. 88 Профил на nkn123
  nkn123
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За 2020 година /включително с починалите от КОВИД-19/ 57% по-висока смъртност в България от тази в Италия и 70% от смъртността в Испания, но иначе "всичко е точно".

  Нещо никой от НОЩ не споменава за Беларус! Сравняват само Швеция с Дания. Ами сравни ги с Белгия де.

 89. 89 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  Интересуваше ме заболяването по градове, нещо което липсва в информацията на Дневник.
  На страницата на НОЩ стои информация от 2 май.

  Любовта ще спаси света!!!
 90. 90 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 518 Неутрално

  ей корав човек е българина,инат:)))некъв очакваше много да измрат,яко да измрат ама те на,инати

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2071 Гневно

  Да разпускат тия мизерници и да не им гледаме повече некомпетентноте физиономии.
  —цитат от коментар 77 на Billy Pilgrim


  Предполагам,че си лекар с научна степен по медицина поне професор,за да имаш компетентно мнение за хората от щаба.Другият вариант е да си тъпак,правещ се на интересен.

 93. 93 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#91] от "Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките":

  една очевадна,скъсана е връзката на възрастните с младите и нямаше кой да ги зарази масово

 94. 94 Профил на Buba Ivanova
  Buba Ivanova
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Това което направи репортерът на 7/8-ми - да поиска извинение от ръководителя на оперативния щаб на една от държавите с отчетени най-добри резултати за справяне с медицинската криза и с най-малка смъртност в света, поне за първите три месеца от епидемията, за това, че не са ни сполетели реално възможни и случващи се другаде трагедии, е цинизъм.
  Някои хора, що не си правите скапаната политика на други фронтове, не на тези свързани пряко с живота и здравето на българите?

 95. 95 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 580 Весело

  Едно време са смъркали емфие, за да кихат.
  Сега покрай коронясването проблемът е решен, кат покрай туй можете се и откашля на воля, сухо и раздиращо.
  Само че с маска нема как... (ツ)

 96. 96 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 786 Неутрално

  До коментар [#93] от "свети георги груп от последните дни на герп":

  Друга, предполагаема, тук не е масова практика старите хора да бъдат настанявани в старчески домове. Може би и факта, че децата излязоха в грипна ваканция още от началото на март също оказа влияние.

 97. 97 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7324 Весело

  Препоръчвам носенето на маски да остане до Хелоуин :)

  [email protected]
 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK