Медицински сестри, акушерки и рехабилитатори ще предоставят здравни грижи самостоятелно

Медицински сестри, акушерки и рехабилитатори ще предоставят здравни грижи самостоятелно

© Юлия ЛазароваЛекарските асистенти, медицинските сестри, акушерките и рехабилитаторите ще могат да учредяват лечебни заведения без лекари, както и да осъществяват самостоятелно медицински и здравни грижи, манипулации, превенция и профилактика на болести. Изискването е да имат поне три години стаж в съответната професионална област.


Промените в Закона за лечебните заведения, внесени от Министерския съвет, бяха приети окончателно днес от мнозинството въпреки критиките на БСП. Според ГЕРБ обаче промените регламентират практики, които и сега понякога се осъществяват на терен, както и дават възможност за осъществяване на по-добър контрол.


За да се учреди новият тип лечебно заведение под формата на търговско дружество или кооперация, е необходима регистрация в Изпълнителна агенция "Медицински надзор".


Парламентът въведе и санкции за лечебно заведение, което не предостави или не предостави в срок на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти информация за лекарствен продукт, за който се проследява ефектът от терапията. При първо нарушение имуществената санкция е от 500 до 1000 лв., а при повторно - от 1500 до 3000 лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK