Стойчо Кацаров: Организацията на борбата с COVID-19 беше лоша, реакциите - погрешни

Стойчо Кацаров: Организацията на борбата с COVID-19 беше лоша, реакциите - погрешни

© Красимир ЮскеселиевИ след смекчаването на мерките срещу коронавируса и обявеното спиране на брифингите на Националния оперативен щаб липсва оценка на епидемичната обстановка в страната. Това коментира пред БНР председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването и бивш здравен зам.-министър д-р Стойчо Кацаров в деня, в който бе обявено, че щабът за борба с коронавируса спира ежедневните си брифинги.


"Самохвалството в този случай е неуместно, защото повечето от реакциите и прогнозите на щаба бяха погрешни", заяви Кацаров и припомни промяната в заявяваните от щаба оценки - от тази, че грип Б е по-опасен от коронавируса, до твърдения, че COVID-19 е сред най-страшните болести. Посочи и че извънредното положение беше обявено на 13 март при 10 нови заразени, а брифингите на щаба се спират при 25 нови случаи и попита как се обяснява това.


"Организацията на тази противоепидемична борба от самото начало беше лоша - липсваше план, липсваше оценка и досега липсва оценка. И това за мен показва необходимост от реформа в организацията на тази противоепидемична борба, като се започне от Министерството на здравеопазването, Националния център по заразни и паразитни болести и връзките им с регионалните здравни инспекции. За мен е очевидна необходимостта от промяна, за да може при следващи епидемии или пандемии да сме по-добре подготвени", коментира Кацаров.
Той очаква в следващите месеци постепенно да се увеличи броят на приетите в болници и посочи, че по време на извънредното положение прегледите и приемът на мнозина бяха отложени, а това ще доведе до проблеми. От една страна, медицинските центрове и ДКЦ са с много ниски приходи поради липсата на пациенти, от друга, стои и въпросът за здравето на хората.


"В резултат на тази водена политика много хора не се изследваха и не се диагностицираха. И това може да има лоши последици за тях в бъдеще от гледна точка на тяхното здраве, като най-ясният пример е за болните с онкологични заболявания, които не са били диагностицирани в последните няколко месеца", посочи Кацаров. Изтъкна, че и след отмяната на извънредното положение у хората все още има страх да ходят в болница, за да не се заразят с коронавирус.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK