Остри критики бяха отправени към новия вариант на проекта за площад "Св. Александър Невски"

Площад "Св.Александър Невски" е зона за платено паркиране.

© Георги Кожухаров

Площад "Св.Александър Невски" е зона за платено паркиране.Промененият проект за обновяване на площад "Св. Александър Невски", който включва вече и площад "Народно събрание", беше поставен на обществено обсъждане чрез онлайн дискусия, организирана от главния архитект на София Здравко Здравков.


Съдбата на жълтите павета, изграждането на тротоари за пешеходците пред Народното събрание и паметника на Цар Освободител, забрана за паркиране около катедралния храм бяха акцентите, които според софиянци липсват в преработения проект на студио А.Д.А. Той спечели конкурса на Столичната община през 2013 г., но още тогава беше остро критикуван от много архитекти и урбанисти заради пълната подмяна на настилката на площад "Св. Александър Невски", избраното осветление с високи стълбове тип мачта, както и за планираното преместване на скулптурната композиция "Ослепените Самуилови войни" на Любомир Далчев.


Кметът Йорданка Фандъкова също се изказа срещу тези основни акценти в спечелилия проект и още през 2018 г. настоя те да не се реализират. Въпреки това след проведена обществена поръчка изпълнителят "ПСТ груп" започна ремонта, който е на стойност 21.4 млн. лева. Той включи площада и прилежащите пространства, включително градинките пред храма "Св. София", "Кристал" и "Св. Климент Охридски". Крайният срок за завършването беше август 2019 г., но всичко приключи само с обновяване на градинките и настилката на тротоарите по ул. "Московска". На "ПСТ груп" за това са платени 4.29 млн. лева от Столичната община.
Борис Бонев: Ще се похарчат 17 млн.лева за безсмислен ремонт


Площадите "Св. Александър Невски" и "Народно събрание" ще бъдат обезличени и унищожени, ако се реализира предложеният от общината проект, обяви позицията си и независимият общински съветник Борис Бонев от "Спаси София".


"Проектът е дело на същия архитект и студио, както и злополучният ремонт на ул. "Граф Игнатиев", от който управляващите не бяха доволни, но сега му предлагат поле за нова "изява". Предвижда се нов ремонт за 17 млн. лева, който само преповтаря сегашното положение и не решава нито един от проблемите в тези емблематични за София пространства: Запазва се паркирането около храм-паметника, както и стотици хаотични паркоместа по пл. "Народно събрание" и улиците "Оборище" и "15-ти ноември", посочва Бонев.


Основната част от спечелилия конкурса проект на А.Д.А. сега е премахната от същите проектанти, които са следвали новото задание на направление "Архитектура и градоустройство" на общината.
Едрите павета и бордюрите по ул. "Оборище" между ул. "Раковски" и катедралния храм остават, въпреки че там ще е пешеходна зона, както е по първоначалния проект.


Не става ясно защо тогава остават бордюрите и тротоарите, запита Андрей Зографски от "Спаси София" на онлайн дискусията.


"Площадът е достатъчно широк и не пречи тротоарите да останат. Те се явяват вид защита към околните зелени площи. За мен е правилно решението след ремонта площадът да остане такъв, какъвто го познаваме", обясни арх. Валентина Василева, председател на архитектурната колегия в районите "Средец" и "Оборище".


Няма производител на същите жълти павета


Оказа се, че не е ясна съдбата на жълтите павета. Планира се те да се пренаредят, а счупените да се подменят, но в хода на дискусията арх. Здравков посочи, че "преди да се стартира каквото и да е действие в тази зона Столичната община като възложител трябва обезпечи необходимото количество жълти павета".


"Нямаме производител, който да гарантира, че ще възпроизведе същите жълти павета", очерта проблема арх. Иво Панталеев, ръководител на А.Д.А. Той предвижда тротоарите да се застелят с плочи от сив гранит.


Къде изчезват жълтите павета, пита арх.Габриела Семова


По този повод представителят в България на Международната организация за паметниците на културата ИКОМОС арх. Габриела Семова излезе с остра позиция.


"Къде изчезват жълтите павета на София, които са част от основната, запомняща се историческа характеристика на столичния център? Кой и кога реши, че те са опасна отживелица и трябва да бъдат подменени? "Посивяването" на колорита на площадните, тротоарни и улични пространства повсеместно с новите материали определено отчуждава тези пространства от топлата колоритна характеристика на южняшката ни природа и привнася нетипична северна студенина, от която нямаме нужда. Този моден в момента колорит ще ни доближи по-скоро към характеристиките на глобалния свят, но така бихме изгубили своите разпознаваеми уникални черти", заяви тя след дискусията за "Дневник".


Настилката на площада около катедралния храм се предвижда да е с рязани средноразмерни павета, предвижда измененият проект, което също предизвиква критики.


"Пренареждането на паважа около храма "Св. Александър Невски" как се съвместява с нови средноразмерни павета? Тази недвижима културна ценност с най-висока стойност методологически изисква консервация, по-скоро поддържане. Намесата в тази зона с избрания подход на обновяване би деструктирал основната ценност на това пространство. Да, би го осъвременила, но заедно с това би го обезличила и обезценила, като заличи историческата автентичност и я замени със съвремие и съмнителната ценност на по-новите материали и детайли", посочи арх. Семова.


Лош конкурс с лошо задание и резултатите са видни, според арх.Пейчев


В онлайн дискусията арх. Любомир Пейчев посочи, че от спечелилия конкурса проект не е останало нищо, а предложените промени в него не решават нито един проблем на представителната зона пред Народното събрание.


"В момента сме свидетели на резултатите от лошо направен конкурс с лошо задание, от който не може да се очаква много. Площад "Народно събрание" е абсюлютен паркинг, а представеният ни проект не решава проблемите с него. Преди две години общината разхвърля едни кашпи, които малко ограничиха паркирането на коли около паметника ("Цар Освободител"), но самото подреждане на кашпите също е безумно. Жалко е, че проектът не поправя всичко това. Вторият проблем е, че проектът не дава никакво решение за бул. "Цар Освободител", който на практика е една магистрала. Проектът трябва да се преразгледа и на пешеходците да се даде възможност да стигат спокойно и безпрепятствено до градинката "Св. Климент Охридски". В противен случай пилеенето на публични средства няма смисъл", коментира той.


"Премахването на първия ред автомобили около паметника на Цар Освободител през 2017 г. беше една добра първа стъпка за освобождаването на пространството. Преминаването като цяло по направлението изток-запад през центъра и това паразитно пресичане наистина е голям проблем. В участъка минават около 2 000 автомобила на час. Без решаването на въпроса с изнасянето на транзита от друго място няма как да преразгледаме тази отсечка", съгласи се с проблема арх. Здравков.


Дискутираните изменения на проекта предстои да бъдат разгледани на експертен съвет в НАГ, на който да се дадат конкретни предписания към проектантите да включат определени предложения от общественото обсъждане.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3702 Неутрално

  Най-добре да не пипат нищо, защото каквото пипнат, става на Граф Игнатиев.

  Раните, които тия некадърници причиниха на София, няма да бъдат излекувани с поколения.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2 Профил на opoziciq
  opoziciq
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Е, започна се с критиките.

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Гневно

  Убийците на София !!!
  Вижте ГЗрафа и бул Македония какво вдига трамвая като мине
  ОТРОВА !!!
  Гарантирано от ГЕРБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Гневно

  До коментар [#2] от "opoziciq":

  Това не са критики. Като почнат критиките ще ви отеснее пространството.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Тая самоковска селянка и останалите селяци от Гроп няма да мирясат докато не разсипят и окрадат до дупка тоя град!!!

  И да попитам, до кога катедралата ще е с името на някакъв васал на монголите?

  До кога МОЧАта ще грози центъра на София?

 6. 6 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  Най-добре да не пипат нищо, защото каквото пипнат, става на Граф Игнатиев.Раните, които тия некадърници причиниха на София, няма да бъдат излекувани с поколения.
  —цитат от коментар 1 на Norman Granz


  Чак пък рани... Софиянци не биха си преизбрали сегашния кмети и ОС, ако не виждаха положителната промяна в града си.

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Неутрално

  До коментар [#6] от "ivanpopov":

  И коя точно е положителната промяна, която е тяхна заслуга ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на germina
  germina
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Не мисля, че има нужда от ремонти точно там.

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Неутрално

  До коментар [#8] от "germina":

  Има нужда от КРАДЕНЕ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  Точно политици като Бонев да слушам, не благодаря.

 11. 11 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Жълтите павета са за пренареждане, факт е и че няма от къде да се поръчат същите. Това е центъра на София , а улиците са като лунен пейзаж. Около Св. Александър Невски да минеш с превозно средство е предизвикателство . настилката е правена за танкове. Е ?!

  agent
 12. 12 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3412 Неутрално

  Нали не очаквате да има 2 000 000 доволни софиянци?
  Не защитавам проекта, но ако продължи да се паркира, ще е тясно, а ако го забранят - пак проблемно. Отдавна няма читави майстори за паваж, затова ще има дунавски вълни.
  Хората не може да харесват едно и също...
  Пък и защо само софиянци трябва да са доволни? Нека дойдат банскалии или варненци да им дадт акъл, че имат да връщат.

  Еретик
 13. 13 Профил на zahariy
  zahariy
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Доволни или недоволни, обновяване ще има.

 14. 14 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5315 Неутрално

  До коментар [#8] от "germina":

  Не е важен ремонта, има пари за "усвояване" от определени хора

 15. 15 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3883 Неутрално

  Жълтите павета, те са трън в очите на Фандъкова, трябва да се махнат и да се наредят плочите на Пантелеев, дето се трошат още след месец, защото през зимата било студено, а през лятото топло. След това ще уволни някой от заместниците и ще се оправдае с него. София трябва да стане като цигански катун, за радост на нейните избиратели. Сега при ремонта може и златните плочки по кубетата на Ал. Невски да изчезнат, че са от руснаците.

 16. 16 Профил на zahariy
  zahariy
  Рейтинг: 448 Неутрално

  И тук сега да развъртим едни пари.........

 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2714 Гневно

  Къде са жълтите павета ? Нали фъндъка каза ,че били на склад ? Къде е този склад и кой го обра? Предлагам просто да не пипит нищо ,защото ни чакат години ремонт на ремонта .

 18. 18 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3883 Неутрално

  До коментар [#17] от "hodounski":

  Изринаха ги от Университетската градинка, че някой се оплакал на Фандъкова, бил се подхлъзнал, сега там са наредени същите плочи като пред Свети Седмочисленици, вдигна се шум и тя заяви, че ще ги редят по Шести септември, бяха струпани там в касети на открито, можеше всеки да си вземе, ако иска. В царската градинка пък имаше места с павета, няколко дена го изравят и след това изведнъж изчезват.

 19. 19 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3702 Неутрално

  До коментар [#17] от "hodounski":

  "Къде са жълтите павета ? "

  Няма да се учудя да са в някой частен имот с високи дувари.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Неутрално

  До коментар [#11] от "Ronald Reagan":

  Там няма жълти павета столичанино. Почват от НС и БАН.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  Софиянци не биха си преизбрали сегашния кмети и ОС, ако не виждаха положителната промяна в града си.
  —цитат от коментар 6 на ivanpopov


  Ми я я опиши тази "положителна промяна"......
  Само не се хващай за метрото, защото то не е от вашия кокоши ум, а от парите на
  ЕС.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 22. 22 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2714 Неутрално

  До коментар [#15] от "Тsonkooo":


  До коментар [#19] от "Norman Granz":

  Преди години ,пак преди избори Иво Божков повдигна въпроса и фъндъка каза ,че били на склад и правят инвентаризация на склада ....и до там .

 23. 23 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  До коментар [#6] от "ivanpopov":И коя точно е положителната промяна, която е тяхна заслуга ?
  —цитат от коментар 7 на КМЕТ В СЯНКА


  В какъв смисъл? Почти 210 хиляди столични избиратели, не могат да грешат.

 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Неутрално

  До коментар [#23] от "ivanpopov":

  В КОНКРЕТЕН смисъл !!!
  Не познавам софиянец(а повярвай ми познавам много) Да е гласувал за даскалицата по руски !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Нали не очаквате да има 2 000 000 доволни софиянци? Не защитавам проекта, но ако продължи да се паркира, ще е тясно, а ако го забранят - пак проблемно. Отдавна няма читави майстори за паваж, затова ще има дунавски вълни. Хората не може да харесват едно и също... Пък и защо само софиянци трябва да са доволни? Нека дойдат банскалии или варненци да им дадт акъл, че имат да връщат.
  —цитат от коментар 12 на Костадин Иванов


  Ако оставим само на архитектите, без да се отчита мнението на хора, които не са пряко запознати, никога няма да се стигне до консенсус.
  Всеки архитект харесва само това, което той е направил и всичко друго ен не просто не съвсем добро, то е отвратително.
  Добре, че е имало решителни хора още от края на 19-ти век, та да не газим калта из нивите там, където сега гордо възвисява снага МОЧА.

 26. 26 Профил на jel47547128
  jel47547128
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Абе нека спорят, ама да не е вечно, че мизерията е голяма. А може да бъде красиво и функционално...

 27. 27 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Това ми напомня как преди две или три години зад моя блок изринаха паветата от единия тротоар по някаква причина (може би водопроводна, но нямам спомен да съм гледал да се подмятат тръби). Изринаха ги, сложиха колчета против паркиране и го оставиха така. Минус процент от колчетата, които селяндурите изкъртиха, за да си паркират.

 28. 28 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Тая самоковска селянка и останалите селяци от Гроп няма да мирясат докато не разсипят и окрадат до дупка тоя град!!!И да попитам, до кога катедралата ще е с името на някакъв васал на монголите?До кога МОЧАта ще грози центъра на София?
  —цитат от коментар 5 на pinoccio


  +++++++++++++++++++
  Поздравления!

 29. 29 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Жълтите павета са за пренареждане, факт е и че няма от къде да се поръчат същите. Това е центъра на София , а улиците са като лунен пейзаж. Около Св. Александър Невски да минеш с превозно средство е предизвикателство . настилката е правена за танкове. Е ?!
  —цитат от коментар 11 на Ronald Reagan


  Идеята не е да минеш с превозно средство, а пеш!Толкова ли е трудно да го разбереш?Слез от колата и се разходи малко.
  Друг е въпросът, че с този проект не се поправя това, а се затвърждава тенденцията София да е град на автомобилите, а не на хората!

 30. 30 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Нали не очаквате да има 2 000 000 доволни софиянци? Не защитавам проекта, но ако продължи да се паркира, ще е тясно, а ако го забранят - пак проблемно. Отдавна няма читави майстори за паваж, затова ще има дунавски вълни. Хората не може да харесват едно и също... Пък и защо само софиянци трябва да са доволни? Нека дойдат банскалии или варненци да им дадт акъл, че имат да връщат.
  —цитат от коментар 12 на Костадин Иванов


  Няма 2 000000 софиянци.Няма и 800 000.
  Тук дойдоха доста млади и будни хора от страната, което е чудосно, но покрай тях,
  за 30г градът се задръсти от продали ниви селтаци и катуни с цигани.
  А последните 12 години, градът се управлява от селяндури (селяните са друго нещо, свестни хора, работливи и родолюбиви).
  По-добре да не шайката да не пипа нищо!За справка:Витошка, Гафа, Околомръсното....

 31. 31 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Вилите в Барселона са си съвсем наред..

 32. 32 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Проект "Граф Игнатиев №2"

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 33. 33 Профил на maginot
  maginot
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А нали депутатите се местят в сградата на Партийния дом от следващия мандат. За кого пазят паркинга зад Невски и пред Цар Освободител.. И общо взето единственото, което се променя е да сложат едни ограничители пред катедралата и на Раковска. Всичко друго е просто обновление на това, което има и сега. За 17 млн лева. Нищо.. ще си го ремонтираме и ре-ремонтираме още десетина години пък туко виж някой ден някой пробие в общината и направи нещо смислено с това пространство.

 34. 34 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#11] от "Ronald Reagan":

  А къде отидоха паветата след ремонта на пространството между Министерския съвет и Президентството? Непрекъснато се сменят павета, а старите отлитат в небитие.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK