Към университета след COVID: чакай резултатите от матурата, готви се за изпити онлайн

Към университета след COVID: чакай резултатите от матурата, готви се за изпити онлайн

© Анелия НиколоваЗаради коронаворуса за академичната 2020/2021 година университетите в България промениха условията си за прием - в повечето специалности ще приемат с резултатите от матурите, в някои - с изпити онлайн или присъствени. Приетите в университети за академичната 2019/2020 година са 220.2 хиляди, приблизително толкова се очаква да е броят им и тази година, като от възможността за прием само с оценката от зрелостните изпити ще могат да се възползват и отдавна завършили гимназия. "Дневник" събра информация за най-големите университети.


С оценките от матурите


Софийският университет (СУ) "Св. Климент Охридски" пръв реши да признава оценките от държавните зрелостни изпити като конкурсни за кандидатстване в 116 от общо 118 бакалавърски програми. Тук можете да видите списъка на специалностите и формите на обучение, на оценките от дипломата за средно образование, които участват в балообразуването.


С оценка от матурата само за завършилите средно образование след 2007 г. по български език, математика, география и история приема и Университетът за национално и световно стопанство (УНСС).
Пловдивският университет (ПУ) "Паисий Хилендарски" (в 95 от общо 107 предлагани специалности) както и Югозападният университет (ЮЗУ) "Неофит Рилски" също приемат с оценки от матурите.


С кандидатстудентски изпит


Кандидатстудентски изпити СУ ще проведе през юни единствено по биология и химия за специалностите "Медицина" и "Фармация" и по математика ІІ за специалностите във Факултета по математика и информатика, Физическия факултет и Стопанския факултет. С оценките от изпитите по биология и химия кандидат-студентите ще могат да кандидатстват и за специалности в Биологическия и Физическия факултет и Факултета по химия и фармация. Кандидат-студентите могат да се регистрират до 10 юни чрез електронизирана система тук с линк от главната страница на университета.


ПУ приема с полагане на приемен изпит само в 7 от специалностите си - Психология, Графичен дизайн с реклама, Музика, Джаз и поп изпълнителско изкуство, Педагогика на обучението по изобразително изкуство, Педагогика на обучението по музика и Актьорство за драматичен театър, съобщиха пред "Дневник" от университета.


УНСС също ще проведе за кандидатстудентите си изпити (включително за завършилите преди 2007 г.) онлайн или на хартиен носител, ако епидемичната обстановка го позволява. Те представляват тестове със затворени въпроси по български език, математика (само на хартиен носител), география и история. Кандидат-студентите, които са се явили на предварителните изпити през декември и февруари, могат да кандидатстват с оценката, която са получили.


С тест по чужд език през юни УНСС ще приема по специалностите, за които се изисква такъв, като оценката не е балообразуваща. Кандидатите се допускат до класиране след успешно положен приемен изпит по чужд език; матура по чужд език; завършена профилирана гимназия или профилирана паралелка в общообразователно училище; сертификат за владеене на чужд език, съответстващ минимум на ниво В2.


За специалност "Медии и журналистика" УНСС приема с оценката от матурата по български език, която може да се замени с оценки от предварителните кандидатстудентски изпити през декември и февруари, или с оценка от приемните изпити по български език през юни или през юли. Втората част от изпита е събеседване с кандидатите.


Кандидатстудентският изпит за предлаганите от Нов български университет (НБУ) бакалавърски програми, както и за магистърските програми "Право" и "Архитектура", е тест по общообразователна подготовка.


ЮЗУ започна онлайн кандидатстудентските си изпити по български език, история, география, математика, химия, биология, английски език, рисуване, танци, музика, актьорско майсторство, филмови и телевизионни изкуства. Графика и условията на провеждането им можете да видите тук.


За специалността "Право"


В съответствие с постановлението на Министерския съвет от 28 май 2020 г. за изменение на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността "Право" и професионална квалификация "юрист", университетите, които предлагат обучение по тази специалност, промениха условията си за прием на студенти. С изменението за учебната 2020/2021 година висшите училища могат да изберат как да организират приема, но не чрез присъствените задължителни изпити по български език и история, за да се сведе до минимум на необходимостта от събиране на големи групи от хора заради извънредните обстоятелства във връзка с COVID-19.


Кандидатстването в специалност "Право" в СУ ще е отново с оценката от държавния зрелостен изпит по български език и общия успех от дипломата за средно образование. Досега кандидат-студентите се явяваха на изпит по български език и по история, но за предстоящия прием от тях няма да се иска да изберат предмета история на втората си задължителна матура, на която се явяват на предмет по избор.


ПУ също обяви, че приема бъдещи юристи без изпити. За разлика от СУ обаче, в балообразуването ще влиза не общият успех от дипломата, освен оценката от матурата по български език, а също и оценката от дипломата по история. Ако кандидат-студентът се е явил на матура по история, се взема тази оценка.


Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" също приема в "Право" с оценките от матурата по български език и общия успех от средното образование. За прием се зачитат и оценките от държавен изпит по български език от висшето образование.


УНСС вече проведе предварителните си кандидатстудентски изпити по български език и история през декември и февруари. През юни (онлайн) и през юли (онлайн или на хартиен носител, ако епидемичната обстановка го позволява) предстоят приемни изпити по български език и по история.


Завършилите предишни години


В допълнителните разпоредби към Наредбата за държавните изисквания за приемане на студенти във висшите училища е записано: "При образуването на състезателния бал на кандидат-студенти, чиято диплома за средно образование е издадена преди въвеждането на държавни зрелостни изпити (2007/2008 учебна година - бел.ред.) и нямат оценка от държавен зрелостен изпит по български език и литература, за балообразуваща се взема оценката от зрелостния изпит по български език и литература или от зрелостния изпит по общообразователна подготовка, ориентиран към проверка на компетентностите по български език и литература".


В този период всички завършващи са имали оценка в графата "Зрелостен изпит", дори да са освободени от него, например поради висок успех, уточниха пред "Дневник" от СУ. Университетът няма да прави разграничение между сега дипломиращите се и тези, които имат дипломи от предишни години. Такова разграничение няма да правят и другите университети, които ще приемат с оценката от матурата по български език и с успеха от дипломата.


Медалисти и лауреати от олимпиади и национални състезания


На лауреатите на национални и международни олимпиади от настоящата учебна година по математика, информатика, информационни технологии, физика и астрономия, химия и опазване на околната среда, биология и здравно образование, български език и литература, руски език, английски език, немски език, френски език, испански език, италиански език, класически езици, история и цивилизация, философия, гражданско образование и география СУ признава оценка отличен (6.00) от съответния конкурсен изпит.


С частта от Правилника за приемане на студенти в СУ за учебната 2020/2021 г., която регламентира образуването на бал, можете да се запознаете с разпоредбите, които касаят лауреатите от национални и международни олимпиади, зрелостници от НГДЕК и НПМГ (чл. 24 - чл. 29).


На лауреатите на национални и международни олимпиади и състезания по български език и литература, английски, немски, френски, руски, испански, италиански, математика, физика, астрономия, химия, биология, информатика, информационни технологии, математическа лингвистика, философия, история, география и гражданско образование, както и на носителите на медали от олимпийски, световни и европейски първенства ПУ признава оценка отличен (6.00) за съответния конкурсен изпит, която участва при формиране на състезателния бал за съответните специалности, увериха от пресцентъра му пред "Дневник".


На първенците от национални олимпиади по български език, математика, история, география, завършващи средно образование през годината, в която се провежда олимпиадата и получили оценка отличен 5.50 до 5.99, тя се признават за резултат от конкурсен изпит в УНСС за всички специалности. Лауреатите на национални и международни олимпиади, завършващи средно образование в годината, в която се провежда олимпиадата, се приемат без конкурсен изпит, когато изпитът по желаното от тях професионално направление съвпада с предмета на олимпиадата. ЮЗУ също ще приема с резултати от олимпиади, международни, национални и регионални състезания.


Кандидатстване и срокове


В СУ кандидат-студентите се регистрират за класиране в срок от 22 юни до 3 юли само онлайн. За УНСС срокът за подаване на документи за онлайн изпитната сесия е от 30 април до 19 юни 2020 г. Тестът е от 40 въпроса с продължителност 1 час и 30 минути, състоящ се от един специален модул по основен приемен изпит. Информация и условия - тук. В НБУ възможности за онлайн записване и явяване на Тест по общообразователна подготовка е от 10 юни до 9 юли, а датите на провеждане на теста можете да видите тук.


В ПУ документи се подават (лично или чрез друг) в Спортната зала на Пловдивския университет на бул. "България" 236 , онлайн на https://ksk.uni-plovdiv.bg или в бюрата на центровете за кандидатстудентска подготовка и информация. В ЮЗУ се приемат в Учебен корпус № 1 , в кандидатстудентските бюра, онлайн или чрез куриерска фирма.

Ключови думи към статията:

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2125 Весело

  Каква е тази глупост:
  "..Приетите в университети за академичната 2019/2020 година са 220.2 хиляди, приблизително толкова се очаква да е броят им и тази година, ."

  Май сте се объркали с общо обучаваните в университетите от 1 до 5 курс....

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 2. 2 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#1] от "mitko11":
  Дневник винаги са се нуждаели от курс на тема "Що е то число, цифра, мерни единици и други полезни неща"

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 3. 3 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Как беше? Тия от 7мокладниците, които не издържат външното по математика ще ги запишем направо в юридическия на СУ:)

 4. 4 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Извинявам се за правописа:) дебели пръсти и телефон не е добра комбинация:)

 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 871 Неутрално

  За съжаление българските университети бяха превърнати в търговски дружества събиращи едни такси и печатащи едни "дипломи"...
  Забравете за академичният дух и за академичната автономия...
  Тъжна история!!!

 6. 6 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2125 Весело

  До коментар [#3] от "rincewind":

  "Не слизайте на спирката на СУ-има опасност да ви запишат направо във втори курс...."

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 7. 7 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 820 Неутрално

  До коментар [#5] от "selqnin":

  Що да е тъжни, мен ме забавлява.
  Прост народ, прости управници. Само си го направиха.
  Заслужавахме друго, като нация, но простите, тия които въздишат по бат ви Тоша са повече. И както става обикновенно, кадърното бяга и не ще да чуе да го крадат и убиват повече. С удоволствие ще гледам как умира една държава, била тя и една от най-древните в Европа!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK