ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Следващата карта на Божков: Горанов поиска да прехвърля лотарията на избран от тях

Следващата карта на Божков: Горанов поиска да прехвърля лотарията на избран от тях

© Фейсбук/Васил БожковФинансовият министър Владислав Горанов е поискал Васил Божков да прехвърли дяловете си от "Национална лотария" на избран от управляващите, а след като бизнесменът отказва, в парламента са внесени и приети промените в Закона за хазарта, с които се национализират всички частни лотарийни игри. Първото "предложение" от Горанов било през ноември 2019 г. А следващото на 23 януари тази година - на фона на публични изказвания за лотарийния му бизнес от премиера Бойко Борисов и редактиране на Закона за хазарта в движение - въпросът бил "Сега вече готов ли си да си прехвърлиш дяловете".


Това твърди обвиняемият бизнесмен в нова част от историята, която публикува в петък (5 юни) сутринта като инфографика във Фейсбук. Към нея няма преки доказателства, но е с уточнението, че в сигнала до главния прокурор "рекетът от управляващата хунта" бил обяснен хронологично и доказуемо. В четвъртък от изказване на Иван Гешев се разбра, че той е получил по имейл сигнал от Божков, който вече се проверявал.


В рамките на няколко дни през тази седмица обвиняемият бизнесмен обвини управляващите, че първо няколко години е плащал поисканите му 20% от печалбата от лотарийни игри в брой на конкретни лица, за да не променят закона към по-неизгодно облагане, а сега, че през финансовия министър директно е поискан мажоритарният дял от бизнеса му.


"От рекет към грабеж"
Така е озаглавена този път историята и това изглежда финалната й част. Тя започна с комикси като приказката за Али Баба и инфографика "История на рекета", която преведе разказаното в карикатури. Последната част е концентрирана върху Закона за хазарта и промените, които бяха направени в него и с които се забраниха частните лотарии в началото на тази година. В публикацията в петък Божков обяснява как се преминава "от рекет към грабеж".


"Анимациите, комиксите и другите забавни неща" са за социалните мрежи и за тези, които ги разбират. Сигналът, който подадох до Прокуратурата от друга страна, е съвсем сериозен. В него хронологично и доказуемо е обяснено как рекетът от управляващата хунта се превърна в противоконституционен грабеж на частен бизнес", написа Божков като обяснение към публикацията във Фейсбук - основният му канал за комуникация, откакто се укрива в Обединените арабски емирства.


Според Божков на 23 септември 2019 г. SAZKA Group предлага над 1 млрд. лв., за да придобие 51% от "Националната лотария" (според представянето в сайта й тя един от най-големите лотарийни оператор с бизнес в Чехия, Гърция, Кипър, Австралия и Италия - бел. ред.). През ноември според версията на бизнесмена Горанов му заявил, че трябва да прехвърли безвъзмездно мажоритарния дял на лотарията на избран от тях субект.


Чешката компания потвърди в петък следобед, че е искала да купи дял от "Национална лотария" - повече тук.


Кой е избрал субекта и кой е самият субект Божков не споменава и от публикацията и схемата не се разбира конкретен човек, но се подразбира, че ще бъде посочен от управляващите. Ултиматумът на Горанов бил, ако Божков се съгласи, законът да остане в сила и да не бъде променен, а ако откаже - бизнесът му бил заплашен от унищожение. В интервю пред Би Ти Ви в началото на май, с което наруши мълчанието си, откакто е в ОАЕ, Божков сравни управляващите с мутрите от 90-те, като каза, че сега използвали за бухалки институциите. Тогава той каза "общото между мутрите днес и преди години е Борисов. И тогава беше, и сега. Различното е Пеевски. Тогава го нямаше, а сега го има. Ролята му е да седи в сянка като паяк и да дърпа конците".


Божков припомня, че на 16 декември Горанов е възложил на Агенция "Държавна финансова инспекция" да направи проверка на Държавната комисия по хазарта. В хронологията на събитията се припомня и че на 16 януари Валери Симеонов и депутати от НФСБ внасят в парламента предложения за промени в Закона за хазарта.


На 22 януари излизат резултатите от проверката на АДФИ и според Божков не са открити никакви нарушения. Въпреки това обаче на 23 януари сутринта премиерът Бойко Борисов твърди, че нарушения има. Около обяд финансовият министър внася ново предложение за единно облагане на хазартните игри с 25% такса върху комисионите. Според обяснението на Божков таксата е почти същата, която "Националната лотария" плаща към онзи момент.


"Сега вече готов ли си да прехвърлиш дяловете", пита Горанов в същия ден, а Божков отказва. Вечерта на 23 януари Горанов оттегля предложението за 25% върху комисионната и внася ново предложение - за 25% от оборота, а според обясненията на Божков проектозаконът от сутринта е забравен.


На 29 януари прокуратурата започва мащабна спецакция, в която влиза в офисите на Божков, по думите на самия бизнесмен "без установено нарушение са запечатани и обискирани всички офиси и домове на фирми и хора, свързани с Божков".


Финалът на историята, представена от бизнесмена, е, че на 18 февруари в Държавен вестник бе обнародвано и влезе в сила решението, с което парламентът прие промените в закона, с които частният лотариен бизнес вече не е легален и право на него има само държавата.

"Дневник" потърси за коментар изпълнителния директор на "Национална лотария" Димитър Ганев, който заяви, че категорично не е бил запознат с изнесените от Божков през последните дни твърдения и обясни, че в "Национална лотария" не са знаели за договорки с представители на правителството, плащани суми на ръка под формата на такса "спокойствие". "За тези неща питайте Божков. Не искам да коментирам нещо, което съм разбрал от медиите", заяви Ганев.

Публичните събития от картинката на Божков напълно съвпадат със случилото се (вижте хронологията надолу). Така въпросите остават в личните срещи и разговори.


Следващата карта на Божков: Горанов поиска да прехвърля лотарията на избран от тях

© Фейсбук/Васил Божков


Какви са публично известните факти около споменатите дати
23 септември 2019: Датата се споменава за пръв път.


От изявления и подадения от братята Цветомир и Боян Найденови и баща им сигнал през декември миналата година се разбира, че в средата на септември те са имали поредица срещи с Божков за уреждане на общите им бизнеси и за прекратяване на някои от съдружията. Бившите партньори (почти 30 години в "Еврофутбол") на хазартния бизнесмен твърдят, че той е поискал да му прехвърлят дялове от фирмата, която оперира игрите под марката "Ефбет", и ги е заплашвал (Божков е притежавал 60% от дружеството преди години). Според тях този натиск започнал още през юни 2019, но те подават сигнала през декември.

Официална информация за интерес за покупка на дялове от фирмите, опериращи лотарийните игри, досега не е имало. "Дневник" изпрати въпроси до SAZKA Group.


Ноември 2019г:


В онлайн издания започват да се появяват първите публикации, които показват, че има напрежение между Найденови и Божков. Те атакуват братята и бизнеса им и по-късно за тази медийна атака разказва в интервюта Цветомир Найденов. В този период обаче никоя от страните не коментира публично случващото се.


Сред неофициалните информации е, че разривът между партньорите настъпва, защото те са искали да направят лотариен бизнес с друг (спряган е собственикът на "Лудогорец" Кирил Домусчиев) - като конкуренция на "Национална лотария". Когато Божков научава за това започват и проблемите между тях. Тези събития се свързват обаче с първата половина на годината - вероятно пролетта. Потвърждения за тях могат частично да бъдат намерени и в записите от разговори между Найденови и Божков, разпространени от прокуратурата.


Сега Божков внася друг нюанс, че в края на годината - вместо да има конкуренция, е поискано отнемане на бизнеса му.


В началото на седмицата, Божков разпространи и банкови извлечения от лична сметка с намек, че големите суми, които е теглил в брой са били плащанията за такса "помагане", както нарича поисканата според него от Горанов сума, за да не променят закона. Едната от справките е за ноември 2019г. Тогава почти всяка седмица той тегли на каса суми от порядъка на 250 хил. лева до почти 1,7 млн. лева. Общо през месеца е изтеглил над 3 и половина милиона лева.


16 декември 2019 г.: Проверката на комисията по хазарта

Проверката на АДФИ в комисията по хазарта започна на 16 декември. Тя бе разпоредена от министъра на финансите Владислав Горанов след получен сигнал за това, че комисията по хазарта е облагодетелствала една от регулираните от нея компании с неплатени милиони левове към държавата - "Национална лотария" на Божков. От изявления пред медиите след това се разбра, че този сигнал също е подаден от братята Найденови.


16 януари 2020 г.: "Патриотите" поискаха национализация на частните лотарии


На 15 януари според кореспонденция показана от Божков, за която той твърди, че е с Горанов - двамата обсъждат с есемеси проблем с работата на комисията по хазарта. Финансовият министър поема ангажимент да говори с председателя да не смесва проверката на инспекцията с рутинната работа.


Валери Симеонов и депутати от НФСБ внесоха предложение за промяна на Закона за хазарта, с което поискаха лотарии с билетчета за търкане да могат да се организират само от държавния тотализатор. На практика Симеонов и останалите вносители поискаха вид национализация на частния бизнес и преминаването на тази дейност само към държавата. Лицензите на частните компании, които притежават такъв, да бъдат прекратени три месеца след като законът бъде променен, предложиха тогава "Патриотите".


Само ден по-късно - на 17 януари, след среща в Министерския съвет Симеонов обяви, че премиерът Бойко Борисов, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на спорта Красен Кралев подкрепят предложението му лотарийните игри да могат да се извършват само от държавния тотализатор, а не и от частни фирми, както е в момента. До 22 януари парламентарно представените партии отказваха да коментират предложението.


22 януари 2020 г.: Резултатите от проверката - държавата не е събрала поне 210 млн. лв.


Резултатите от проверката на АДФИ в комисията по хазарта бяха оповестени на брифинг пред медии, но с уговорката, че проверката не била приключила и нямат пълни данни, а изявления се правят само заради медийния интерес по темата. Тогава бе оповестено, че единствено Българският спортен тотализатор е плащал на Държавната комисия по хазарта такси по по-високата тарифа, предвидена в Закона за хазарта. Всички останали организатори на моментни игри са плащали по по-ниската, която също допуска законът, обяви тогава директорът на АДФИ Георги Начев (видео от брифинга гледайте тук). Той отказа да се ангажира с коментар дали това е законно или не. Начев изчете текста от Закона за хазарта, който позволява плащане по двете тарифи, и посъветва медиите сами да правят изводи.


Пресконференцията на финансовата инспекция беше обявена по обяд, часове след като Васил Божков даде интервю (за него четете тук) за "Свободна Европа", в което коментира законопроекта, който предвижда тази хазартна дейност да стане само държавен монопол, а частните лотарии - закрити. В разговора Божков обясни положението като "заграбване" на бизнеса.


Всичко това се случва на фона на обиски и претърсвания - същата сутрин представители на Специализираната прокуратура влязоха в Държавната комисия по хазарта, но след като прекараха няколко часа там, отказаха каквато и да е информация за медиите.


23 януари 2020 г.: Борисов с първи коментар по темата, Горанов поиска контрол над хазарта


В изявление пред министрите и медиите преди началото на заседанието на Министерския съвет в четвъртък (23 януари) Борисов отговори индиректно на обвиненията на бизнесмена Васил Божков, който контролира частните "Национална лотария" и "Лотария България", че се опитват да му вземат бизнеса, и на напомнянето, че ако това стане, няма да продължи да издържа футболния клуб "Левски". Името на Божков не беше споменато. Борисов го назова само по повод своите пристрастия към "Левски" и че клубът ще остане и след него, и след Божков. (Повече - тук). В изказването си премиерът обяви, че ГЕРБ може да подкрепи проекта, но при гаранции, че само държавата ще организира хазартни игри и тази дейност няма да се преотдава (видео от изявлението на Борисов - тук).

По-късно през деня финансовият министър Владислав Горанов предложи свой проект. В него Държавната комисия по хазарта се предвижда да се превърне в Национална агенция по хазарта и се променят таксите, които дължат организаторите на лотарии и спортни залагания. С тях на практика се утвърждава като единна по-ниската тарифа, която в момента плащат мастните оператори.


Ден след това Министерството на финансите се отказа от тази идея и обяви, че ще запази действащия модел на облагане на традиционния хазарт, защото "облагането на хазартната дейност винаги е във фокуса на общественото внимание и всяка промяна в модела на облагане подлежи на различни интерпретации дали това е най-подходящият и справедлив модел".


Според неофициалната информация на 25 януари Божков напуска България. Той твърди, че е заминал по работа.


На 28 януари Горанов обясни, че е променил мнението си в рамките на 24 часа, защото медии написали, че е облекчил облагането на лотариите.

29 януари 2020 г.: Гешев обяви първите обвинения и арестите


На 29 януари бизнесменът Васил Божков бе задочно обвинен по седем обвинения, сред които за ръководител на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство за престъпление по служба. Той бе обявен за общодържавно и международно издирване, обяви тогава главният прокурор Иван Гешев пред журналисти. При акции на прокуратурата в сряда (28 януари) в офиси на фирми, свързани Божков и в Държавната комисия по хазарта бяха задържани общо 16 души, включително председателят на Държавната комисията по хазарта Александър Георгиев.


18 февруари 2020 г.: Промените в Закона за хазарта влизат в сила


От тази дата лотарийните игри с билети за търкане вече могат да бъдат само държавни. Това стана след влизането в сила на инициираните от "Обединените патриоти" и прокарани с решаващата подкрепа на ГЕРБ поправки в Закона за хазарта, които бяха обнародвани в "Държавен вестник" на 18 февруари. От момента на влизането в сила на закона се отнемат лицензите на единствените частни компании за моментните игри - "Национална лотария" и "Лотария България", мажоритарен дял в които има обвиненият (вече за 11 престъпления) Васил Божков.


В предишните епизоди на историята


В понеделник (1 юни) обвиняемият бизнесмен Васил Божков публикува карикатури, които нарече приказката за Али Баба в "История за рекета", а ден по-късно я обясни с истински герои - сред които и Владислав Горанов, който според Божков поискал 20% от печалбата на "Национална лотария", за да не променят в закона облагането на хазартните игри. Божков обяви, че е плащал в брой на конкретни лица, но отново не показа директни доказателства.


Малко по-късно, за да докаже твърденията си, той публикува и извлечения от банкови сметки, от които личи, че е теглил огромни суми и по думите му ги е предавал на ръка като такса "спокойствие".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK