Защо имаше фалстарт при обявяването на данните още в първия ден без брифинг на щаба

Кадър от www.coronavirus.bg

© Дневник

Кадър от www.coronavirus.bgИзбори 2023

Министерството на здравеопазването организира пресконференция, след като в първия ден, в който актуалните данни за коронавируса се проследяват единствено от единния информационен портал, имаше разминавания в броя на новозаразените с COVID-19, направените тестове и починалите.


В обобщение зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева каза, че "без данни тази система няма как да работи, данните идват от хартия, а хартията се въвежда от хора. Няма как да няма разминавания". Проф. Тодор Кантарджиев, който е директор на националния център по заразни и паразитни болести и е член на щаба за коронавируса, пък иронично отбеляза, че "щеше да буди голямо учудване, ако няма разминаване в числата".


Къде са разминаванията


Най-коментираното разминаване е в броя на смъртните случаи с коронавирус. Вчера на последния брифинг на щаба за коронавируса беше съобщено, че починалите с COVID-19 са 149. Според днешната информация на сайта www.coronavirus.bg починалите са 159, като за последното денонощие починалите са 0. Жени Начева на практика обясни, че грешката е вярна и че за последните 24 часа няма починали пациенти, а разликата от десет смъртни случая идва от това, че през месец април някои болници "не са докладвали случаите". Проф. Кантарджиев допълни, че през април болниците са "правили грешка да не качат смъртните случаи", защото са приемали друга причина за смъртта, преди да е излязъл резултат от направения тест за COVID-19.
Жени Начева оправда пропуска с това, че лекуващите са се фокусирали върху работата си, а не върху попълването на данни. Тя каза и, че "в хода на заболяването има различни дефиниции кои пациенти с каква формулировка се отчитат като пациенти с коронавирус", като дефинициите е променяла и Световната здравна организация (СЗО).


Отново иронично проф. Тодор Кантарджиев отбеляза: "Ако нямаше проблем с данните, аз щях да се съмнявам, че ги манипулират. Който работи, той греши. Мога да ви кажа, че болниците, които не са пипнали пациент с COVID-19, не са въвели грешни данни".


Снимката е архивна

© Надежда Чипева

Снимката е архивна


До ранния следобед сайтът на информационната система показваше, че за денонощието са направени едва 223 изследвания по PCR метода, като от тях с положителен резултат са 34. На пресконференцията беше оповестено, че новите тестове всъщност са 1276, а новите доказани случаи на коронавирус в България са 35. Зам.-министър Жени Начева обясни, че причината е в това, че в системата не са отчетени направените тестове след 16 часа до края на вчерашния ден.


Директорът на Столичната регионална здравна инспекция и член на щаба за коронавируса Данчо Пенчев твърди, че в хода на епидемията досега често се е случвало да се дублират данните от лабораториите и от болниците, в които впоследствие са били настанявани пациенти.


Има още грешки за изчистване


Данчо Пенчев обяви по време на брифинга, че "има още грешки за изчистване" и че данните в информационната система трябва да бъдат актуализирани и проверявани на определен период, който обаче не беше посочен точно какъв е. Като пример директорът на СРЗИ посочи, че през вчерашния ден болница в столицата е "качила" 70 души с коронавирус, настанени в болница, които обаче се твърди, че ги няма.


Зам.-министър Жени Начева даде заявка, че всяка сутрин около 8 часа медиите ще получават съобщение, което да "интерпретира данните".


За разминаване в данните, които показва информационната система и които обявяваше щабът, говори и ген. Венцислав Мутафчийски на последния редовен брифинг в четвъртък, като посочи и конкретика: 2592 доказано заразени с коронавирус в България според информационната система и 2585 случая според щаба; смъртните случаи според щаба при "ръчно събиране на данни" са на 147 човека, а според информационната система (към вчерашната дата - бел. авт.) са 149. Заразен медицински персонал: 281 души според информационната система и 270 според данните на щаба. Разликата от 11 души при медицинския персонал се твърди, че се дължи на това, че са помощен, а не медицински персонал, напр. шофьори на линейки и секретари, посочи Мутафчийски.


На въпрос на "Дневник" на какво се дължат другите разминавания, генералът отговори, че "явно не сме обхванали абсолютно цялата система, за да можем да съберем данните". Той посочи и, че някои от случаите на заболели са отчетени със забавяне, и някои лаборатории са подавали положителните си проби, но не и отрицателните резултати. Още в четвъртък и Мутафчийски акцентира на откровеното споделяне на разликите.


ген.-май. проф. Венцислав Мутафчийски, председател на националния оперативен щаб за коронавируса

© Правителствена информационна пресслужба

ген.-май. проф. Венцислав Мутафчийски, председател на националния оперативен щаб за коронавируса


Кой въвежда данните


Според информацията, която беше оповестена на брифинга в петък, 77 болници, 144 лаборатории и над 2000 служители на Регионалните здравни инспекции (РЗИ) имат достъп до системата и въвеждат данни. Зам.-министърът на здравеопазването изрично отбеляза, че никой не е имал опит да работи с информационната система, а информацията не може да се коригира след като веднъж е въведена.


"Отнема време да се създаде необходимата координация и компетентност. Съчетахме етапите на внедряване, засичане и тестване наведнъж", обясни Жени Начева и твърди, че напр. във Великобритания, Испания и Ирландия "също правят коригиращи записи".


Провокиран от журналистически въпрос директорът на Столичната РЗИ Данчо Пенчев каза: "Нали разбирате, че можеха да бъдат заметени тези случаи", като уточни, че здравните власти сами са търсели грешките в данните. А в хода на брифинга Жени Начева няколко пъти подчерта, че здравните власти са "честни, откровени и прозрачни", защото са направили видимо изравняването между хартиения и електронния носител на информацията.


Националната информационна система за коронавируса е достъпна за потребителите от началото на месец април и беше показана близо месец след обявяването на извънредното положение в страната. Днес, близо месец след края му, от здравното министерство призоваха вниманието да се фокусира върху ползите от информационната система, като Жени Начева даде заявка данните да се допълнят и с информацията от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Най-вероятно тя има предвид, че се очаква да фигурират и разходите за пациентите с COVID-19. Не стана ясно обаче дали тази информация ще е достъпна и за потребителите или само за структури от здравната система.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK