Прокуратурата и Божков в спор кое е културно-историческа ценност и кое сувенир

Прокуратурата и Божков в спор кое е културно-историческа ценност и кое сувенир

© Прокуратура на РБЗа втори път в рамките на няколко дни, след като бизнесменът със серия от обвинения Васил Божков публикува твърдения за рекет от министър и искане за заграбване на бизнеса му, прокуратурата разпространява до медиите информация за това как той според тях съхранявал неправилно предмети от колекцията си.


В петък, два часа след като Божков публикува във Фейсбук поредна, която изглежда и като последна част от историята за "рекет и грабеж" (всичко - тук), прокуратурата реагира с паралелния сюжет за културно-историческите ценности.


От държавното обвинение правят обобщение на акциите в офисите и музея на фондация "Тракия" в София. В него те обясняват, че от първото си влизане до момента са намерили и иззели 3385 предмета с белезите на културно-исторически ценности, а само 212 артефакта са били регистрирани по закон като такива.
Божков от своя страна реагира с кратка публикация в Инстаграм, в която обвинява прокурорите, включително и главния прокурор Иван Гешев, че не правят разлика между антично, съвременно африканско изкуство и сувенири за подаръци.


Прокуратурата и Божков в спор кое е културно-историческа ценност и кое сувенир

© Прокуратура на РБ


Какво са намерили от прокуратурата


От държавното обвинение разпространиха снимки и видео от акцията в сградата ул. "Московска" № 43 в София с уточнението, че обиските са започнали на 30 януари 2020 г. с разрешение на Специализирания наказателен съд. Уточнението е важно доколкото преди дни (на 2 юни) от прокуратурата съобщиха за нови намерени предмети с белезите на културно-исторически ценности, които са държани в подземно помещение и в неподходящи условия и остави впечатлението, че това са нови претърсвания. Тогава Божков реагира с обяснението, че снимките са стари, а Би Ти Ви показа, че според метаданните им са от 5 февуари.


Прокуратурата и Божков в спор кое е културно-историческа ценност и кое сувенир

© Прокуратура на РБ


Вероятно по тази причина днес от прокуратурата съобщават датата, на която е започнало разследването и акцията в офисите и в музея "Васил Божков" към фондация "Тракия". Не се разбира обаче от кога точно са заснетите кадри.


От прокуратурата посочват, че по документите за собственост сградата се състои от сутерен, три етажа и подпокривно пространство.


"Претърсването стартира с цялостен оглед, заснемане и фиксиране по установения в Наказателно-процесуалния кодекс ред на всички помещения в сградата, като всяко едно от тях беше условно номерирано. Откритите предмети, носещи белезите на движими културни ценности, бяха фотографирани в присъствието на поемни лица, на управителя на "Нове Интернал" ЕООД, упълномощени юристи от фондация "Тракия", експерти от НИМ (археолози и реставратори) и от Националната художествена галерия, представители на Министерството на културата и на служители на фондация "Тракия" - ръководител лаборатория за консервация и изследвания и уредник музей", обясняват от държавното обвинение.


Прокуратурата и Божков в спор кое е културно-историческа ценност и кое сувенир

© Прокуратура на РБ


Оттам добавят и че "ритмично продължават да се извършват и към настоящия момент действия по претърсване и изземване" на посочения адрес. Споменава се и че достъпът на разследващите органи до сградата и помещенията в нея се осигурява от служители на фондацията, които единствени разполагат с ключ.


До момента са намерени и иззети 3385 предмета, притежаващи признаци на движими културни ценности, посочват от прокуратурата и допълват, че Божков е регистрирал по реда на Закона за културното наследство колекция едва 212 артефакта.


От държавното обвинение допълват, че повечето от предметите се съхраняват в нарушение на всякакви правила и стандарти, откривани са в кутии, кашони, найлонови торби, както и в насипно състояние. "По голяма част от движимите вещи се откриха замърсявания от земна маса, а върху опаковките се намери изписан ръкописен текст с означение на различни географски области и населени места в страната, от които става ясно, че вероятно са били добити от иманяри в нарушение на закона", съобщават от прокуратурата.


По какъв начин точно надписите доказват действително къде, по какъв начин и от кого са намерени предметите, от прокуратурата не уточняват, но го представят като доказан факт.


Прокуратурата и Божков в спор кое е културно-историческа ценност и кое сувенир

© Прокуратура на РБ


Подчертава се и че действията по разследването, свързани с изземването на описаните вещи, се извършват при стриктно спазване на процесуалните правила, както и на утвърдените международни практики за опаковане, транспортиране и съхранение на артефакти, с оглед максимално запазване на автентичността им.


"Всяка вещ подробно се описва, фотографира и опакова от експертите и реставраторите от НИМ, а след това се транспортира и оставя на съхранение в помещения на НИМ и НХГ. Съхранението и опазването на иззетите вещи е възложено на НИМ и НХГ", съобщават от прокуратурата.


Обиските продължават, прокурорите очакват да изнесат над 10 000 предмета


Те подчертават, че всеки един протокол, отразяващ последователността на действията по установяване и изземване на посочените в него вещи, се предявява и подписва от всички присъствали при съставянето му лица, включително и от представляващите фондация "Тракия", на които се предоставя екземпляр.


Прокуратурата и Божков в спор кое е културно-историческа ценност и кое сувенир

© Прокуратура на РБ


От прокуратурата продължават с анализ - "съпоставяйки броя на претърсените помещения до настоящия момент с броя на тези, в които предстои да бъдат извършени претърсвания и изземвания, до голяма степен на вероятност прогнозния брой на предметите с белези на културно-историческа ценност ще надхвърли 10 000". Това е и причината, която те посочват за продължителните обиски и претърсвания в офисите.


Предстои да бъде назначена съдебно-археологическа експертиза за иззетите предмети, която ще бъде възложена на екип от международни експерти, с цел постигане на възможно най-безпристрастно експертно заключение, посочват от прокуратурата.


Къде точно ще бъде изготвена експертизата, колко ще струва тя и колко време ще отнеме, не се споменава от държавното обвинение.


Реакцията на Божков: Дано се научите да различавате антично изкуство и сувенири


Васил Божков реагира с коментар в Инстаграм. "Дано някога ИГ (вероятно главният прокурор Иван Гешев - бел. ред.) и хората му се научат да правят разлика между антично, съвременно африканско изкуство и сувенири за подаръци. Преди да предприемат действия да четат законите. Незнанието им не ги оправдава", написа Божков малко след като прокуратурата показа снимки и видео от претърсването в офисите и в музея.


Прокуратурата и Божков в спор кое е културно-историческа ценност и кое сувенир

© Прокуратура на РБ


Част от колекцията на Божков бе описана в сградата на фондация "Тракия" още през януари. При изнасянето на артефактите експерти от фондацията, която стопанисва колекцията, предупредиха, че те се изнасят недобре опаковани в найлонови торби и кашони. От фондация "Тракия" заявиха и че в момента, в който предмет от колекцията на Божков бъде изнесена от музея, застраховката спира да важи и властите трябва да застраховат всеки от предметите, преди да го изнесат. Те предупреждаваха и за некомпетентно отношение към предметите, които били изнасяни в чували.


Прокуратурата и Божков в спор кое е културно-историческа ценност и кое сувенир

© Прокуратура на РБ


От Министерството на културата реагираха и обясниха, че процедурата по опис и изнасяне на предметите е дълга и строго разписана. "Транспортирането става по строго определен ред, а за съхранението се изискват специални условия", обясни тогава министърът на културата Боил Банов и посочи, че се подготвят депа, в които ще бъдат съхранявани предметите и картините.


Месец по-късно прокуратурата възложи и на министъра на културата да направи проверка какви са произходът, начинът на придобиване, идентифициране и регистриране на културните ценности от колекцията на Васил Божков. Главният прокурор Иван Гешев тогава заяви, че част от колекцията на Васил Божков е незаконна.


На 7 февруари фондация "Тракия" обяви, че е започнала процедура по оказване на спешна техническа помощ от ЮНЕСКО. Тя е в отговор на "едноседмичните опити за незаконно изземване на частната колекция".


Няколко месеца по-късно, на 24 май, бизнесменът отново насочи вниманието към културно-историческите ценности, като обяви петиция. "За съжаление в България отношението към културата в момента е варварско. Това може да бъде променено само ако не се страхувате", коментира бизнесменът във видео.


Прокуратурата и Божков в спор кое е културно-историческа ценност и кое сувенир

© Прокуратура на РБ


На 25 май отново през профила си във фейсбук Божков обвини българските власти, че са потулили пред ЮНЕСКО случая с иззетите артефакти, а ден по-късно, на 26 май Божков обвини "хунтата" в грабеж на стотици артефакти чрез "незаконни варварски" действия.


Той публикува и снимка на сребърен ритон, за който твърди, че се е появил на свободния пазар и дори му бил предложен с въпроса: "Интересуваш ли се?" Ритонът според Божков е сред ценностите, иззети от прокуратурата. От държавното обвинение не отговориха по никакъв начин къде се намира ритонът в момента и не опитаха да опровергаят или да дадат обяснение на твърденията на Божков.


Прокуратурата и Божков в спор кое е културно-историческа ценност и кое сувенир

© Прокуратура на РБ


През годините въпросът с придобиването на артефакти в нея е повдиган много пъти, а преди години законови промени помогнаха на частните колекционери да узаконят притежаваните от тях предмети.


През 2011 г. бившият директор на НИМ проф. Божидар Димитров заявява, че колекцията на Васил Божков е напълно законна и е "най-значимата в областта на културно-историческото наследство не само през тази година, но вероятно и през следващите". Тогава той откри изложбата "Тракия и древният свят" - колекция на Васил Божков, в която бяха включени близо 200 златни, сребърни, бронзови и керамични съдове.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK