Прокуратурата и Божков в спор кое е културно-историческа ценност и кое сувенир

Прокуратурата и Божков в спор кое е културно-историческа ценност и кое сувенир

© Прокуратура на РБЗа втори път в рамките на няколко дни, след като бизнесменът със серия от обвинения Васил Божков публикува твърдения за рекет от министър и искане за заграбване на бизнеса му, прокуратурата разпространява до медиите информация за това как той според тях съхранявал неправилно предмети от колекцията си.


В петък, два часа след като Божков публикува във Фейсбук поредна, която изглежда и като последна част от историята за "рекет и грабеж" (всичко - тук), прокуратурата реагира с паралелния сюжет за културно-историческите ценности.


От държавното обвинение правят обобщение на акциите в офисите и музея на фондация "Тракия" в София. В него те обясняват, че от първото си влизане до момента са намерили и иззели 3385 предмета с белезите на културно-исторически ценности, а само 212 артефакта са били регистрирани по закон като такива.
Божков от своя страна реагира с кратка публикация в Инстаграм, в която обвинява прокурорите, включително и главния прокурор Иван Гешев, че не правят разлика между антично, съвременно африканско изкуство и сувенири за подаръци.


Прокуратурата и Божков в спор кое е културно-историческа ценност и кое сувенир

© Прокуратура на РБ


Какво са намерили от прокуратурата


От държавното обвинение разпространиха снимки и видео от акцията в сградата ул. "Московска" № 43 в София с уточнението, че обиските са започнали на 30 януари 2020 г. с разрешение на Специализирания наказателен съд. Уточнението е важно доколкото преди дни (на 2 юни) от прокуратурата съобщиха за нови намерени предмети с белезите на културно-исторически ценности, които са държани в подземно помещение и в неподходящи условия и остави впечатлението, че това са нови претърсвания. Тогава Божков реагира с обяснението, че снимките са стари, а Би Ти Ви показа, че според метаданните им са от 5 февуари.


Прокуратурата и Божков в спор кое е културно-историческа ценност и кое сувенир

© Прокуратура на РБ


Вероятно по тази причина днес от прокуратурата съобщават датата, на която е започнало разследването и акцията в офисите и в музея "Васил Божков" към фондация "Тракия". Не се разбира обаче от кога точно са заснетите кадри.


От прокуратурата посочват, че по документите за собственост сградата се състои от сутерен, три етажа и подпокривно пространство.


"Претърсването стартира с цялостен оглед, заснемане и фиксиране по установения в Наказателно-процесуалния кодекс ред на всички помещения в сградата, като всяко едно от тях беше условно номерирано. Откритите предмети, носещи белезите на движими културни ценности, бяха фотографирани в присъствието на поемни лица, на управителя на "Нове Интернал" ЕООД, упълномощени юристи от фондация "Тракия", експерти от НИМ (археолози и реставратори) и от Националната художествена галерия, представители на Министерството на културата и на служители на фондация "Тракия" - ръководител лаборатория за консервация и изследвания и уредник музей", обясняват от държавното обвинение.


Прокуратурата и Божков в спор кое е културно-историческа ценност и кое сувенир

© Прокуратура на РБ


Оттам добавят и че "ритмично продължават да се извършват и към настоящия момент действия по претърсване и изземване" на посочения адрес. Споменава се и че достъпът на разследващите органи до сградата и помещенията в нея се осигурява от служители на фондацията, които единствени разполагат с ключ.


До момента са намерени и иззети 3385 предмета, притежаващи признаци на движими културни ценности, посочват от прокуратурата и допълват, че Божков е регистрирал по реда на Закона за културното наследство колекция едва 212 артефакта.


От държавното обвинение допълват, че повечето от предметите се съхраняват в нарушение на всякакви правила и стандарти, откривани са в кутии, кашони, найлонови торби, както и в насипно състояние. "По голяма част от движимите вещи се откриха замърсявания от земна маса, а върху опаковките се намери изписан ръкописен текст с означение на различни географски области и населени места в страната, от които става ясно, че вероятно са били добити от иманяри в нарушение на закона", съобщават от прокуратурата.


По какъв начин точно надписите доказват действително къде, по какъв начин и от кого са намерени предметите, от прокуратурата не уточняват, но го представят като доказан факт.


Прокуратурата и Божков в спор кое е културно-историческа ценност и кое сувенир

© Прокуратура на РБ


Подчертава се и че действията по разследването, свързани с изземването на описаните вещи, се извършват при стриктно спазване на процесуалните правила, както и на утвърдените международни практики за опаковане, транспортиране и съхранение на артефакти, с оглед максимално запазване на автентичността им.


"Всяка вещ подробно се описва, фотографира и опакова от експертите и реставраторите от НИМ, а след това се транспортира и оставя на съхранение в помещения на НИМ и НХГ. Съхранението и опазването на иззетите вещи е възложено на НИМ и НХГ", съобщават от прокуратурата.


Обиските продължават, прокурорите очакват да изнесат над 10 000 предмета


Те подчертават, че всеки един протокол, отразяващ последователността на действията по установяване и изземване на посочените в него вещи, се предявява и подписва от всички присъствали при съставянето му лица, включително и от представляващите фондация "Тракия", на които се предоставя екземпляр.


Прокуратурата и Божков в спор кое е културно-историческа ценност и кое сувенир

© Прокуратура на РБ


От прокуратурата продължават с анализ - "съпоставяйки броя на претърсените помещения до настоящия момент с броя на тези, в които предстои да бъдат извършени претърсвания и изземвания, до голяма степен на вероятност прогнозния брой на предметите с белези на културно-историческа ценност ще надхвърли 10 000". Това е и причината, която те посочват за продължителните обиски и претърсвания в офисите.


Предстои да бъде назначена съдебно-археологическа експертиза за иззетите предмети, която ще бъде възложена на екип от международни експерти, с цел постигане на възможно най-безпристрастно експертно заключение, посочват от прокуратурата.


Къде точно ще бъде изготвена експертизата, колко ще струва тя и колко време ще отнеме, не се споменава от държавното обвинение.


Реакцията на Божков: Дано се научите да различавате антично изкуство и сувенири


Васил Божков реагира с коментар в Инстаграм. "Дано някога ИГ (вероятно главният прокурор Иван Гешев - бел. ред.) и хората му се научат да правят разлика между антично, съвременно африканско изкуство и сувенири за подаръци. Преди да предприемат действия да четат законите. Незнанието им не ги оправдава", написа Божков малко след като прокуратурата показа снимки и видео от претърсването в офисите и в музея.


Прокуратурата и Божков в спор кое е културно-историческа ценност и кое сувенир

© Прокуратура на РБ


Част от колекцията на Божков бе описана в сградата на фондация "Тракия" още през януари. При изнасянето на артефактите експерти от фондацията, която стопанисва колекцията, предупредиха, че те се изнасят недобре опаковани в найлонови торби и кашони. От фондация "Тракия" заявиха и че в момента, в който предмет от колекцията на Божков бъде изнесена от музея, застраховката спира да важи и властите трябва да застраховат всеки от предметите, преди да го изнесат. Те предупреждаваха и за некомпетентно отношение към предметите, които били изнасяни в чували.


Прокуратурата и Божков в спор кое е културно-историческа ценност и кое сувенир

© Прокуратура на РБ


От Министерството на културата реагираха и обясниха, че процедурата по опис и изнасяне на предметите е дълга и строго разписана. "Транспортирането става по строго определен ред, а за съхранението се изискват специални условия", обясни тогава министърът на културата Боил Банов и посочи, че се подготвят депа, в които ще бъдат съхранявани предметите и картините.


Месец по-късно прокуратурата възложи и на министъра на културата да направи проверка какви са произходът, начинът на придобиване, идентифициране и регистриране на културните ценности от колекцията на Васил Божков. Главният прокурор Иван Гешев тогава заяви, че част от колекцията на Васил Божков е незаконна.


На 7 февруари фондация "Тракия" обяви, че е започнала процедура по оказване на спешна техническа помощ от ЮНЕСКО. Тя е в отговор на "едноседмичните опити за незаконно изземване на частната колекция".


Няколко месеца по-късно, на 24 май, бизнесменът отново насочи вниманието към културно-историческите ценности, като обяви петиция. "За съжаление в България отношението към културата в момента е варварско. Това може да бъде променено само ако не се страхувате", коментира бизнесменът във видео.


Прокуратурата и Божков в спор кое е културно-историческа ценност и кое сувенир

© Прокуратура на РБ


На 25 май отново през профила си във фейсбук Божков обвини българските власти, че са потулили пред ЮНЕСКО случая с иззетите артефакти, а ден по-късно, на 26 май Божков обвини "хунтата" в грабеж на стотици артефакти чрез "незаконни варварски" действия.


Той публикува и снимка на сребърен ритон, за който твърди, че се е появил на свободния пазар и дори му бил предложен с въпроса: "Интересуваш ли се?" Ритонът според Божков е сред ценностите, иззети от прокуратурата. От държавното обвинение не отговориха по никакъв начин къде се намира ритонът в момента и не опитаха да опровергаят или да дадат обяснение на твърденията на Божков.


Прокуратурата и Божков в спор кое е културно-историческа ценност и кое сувенир

© Прокуратура на РБ


През годините въпросът с придобиването на артефакти в нея е повдиган много пъти, а преди години законови промени помогнаха на частните колекционери да узаконят притежаваните от тях предмети.


През 2011 г. бившият директор на НИМ проф. Божидар Димитров заявява, че колекцията на Васил Божков е напълно законна и е "най-значимата в областта на културно-историческото наследство не само през тази година, но вероятно и през следващите". Тогава той откри изложбата "Тракия и древният свят" - колекция на Васил Божков, в която бяха включени близо 200 златни, сребърни, бронзови и керамични съдове.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  https://pik.bg/от-последните-минути-спецпрокуратурата-с-горещи-новини-за-обиските-в-офиса-на-божков-декла-news934155.html

  Вижте какви съкровища още е открил Гешев. Малиииии тоя не е спирал да събира артефакти🤓
  Цирка е толкова сериозен ,че...

 2. 2 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Божков ли е,или Дяволов,сигурно се възбужда от статуетките на голи негърки.

 3. 3 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3559 Неутрално

  Прокуратурата да даде отговор къде е липсващия ритон, не да ми спори с Божков !

 4. 4 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  Обява в интернет: "Продавам два сувенира от 7 в."...

 5. 5 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Каквито и да са, тоя се е заринал с дрънкулки. По-зле от жена ми.

 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Гешев да не бяга по тъч-линията,а да каже,(както предложи един в нета),дали е продал на търг оня ритон на Божков?

 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3559 Любопитно

  До коментар [#6] от "deaf":

  " Гешев да не бяга по тъч-линията,а да каже,(както предложи един в нета),дали е продал на търг оня ритон на Божков"

  Тоя човек със всяко свое действие все повече затъва в демагогия и некомпетентност !

 8. 8 Профил на MrHide
  MrHide
  Рейтинг: 464 Весело

  Да ги пуснат в някой Лондонски аукцион от там ще им решат спора.

  Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering. I sense much fear in you.
 9. 9 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 5184 Разстроено

  В този момент не е редно да се обвинява прокуратурата , на нея просто и трябва време да се образова в темата......колкото до Божковите артефакти , те поне засега са си негови и не е редно да му се изисква и нарежда , какво да прави със собствеността си...още повече , че от показаното едва ли има нещо изкопано из тракийски могили предвид вида на самите артефакти….колкото до ритона , там работата е повече от сериозна , защото навежда за спомени от миналото....

 10. 10 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3559 Неутрално

  До коментар [#4] от "anonim440":

  Абе положението е трагично - когато главната прокуратура се окаже на страната на произвола и беззаконието !

 11. 11 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3546 Неутрално

  Пита се във въпроса кога и колко сувенири /културно-исторически ценности (зависи кой какво казва), ще се появят по международните аукциони. И кой ще ги предложи.

 12. 12 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2741 Неутрално

  "най-значимата в областта на културно-историческото наследство не само през тази година, но вероятно и през следващите" - спецовете не вярват на капацитети, те следват алгоритмите, които им дават решения, нямащи нищо общо със законите или етични норми. Спецовете са създадени да обслужват ОПДържавна, партийна, Група, която не спира да трупа, но толкова неадекватно, че нормални реакции са немислими. След време не само Васил Божков ще осъди държавата, но последствия за престъпилите законите няма да има, защото държавната администрация работи за себе си, съгласувано и тъпо.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 13. 13 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4418 Неутрално

  Май наистина основното сред показаните предмети са сувенирни африкански изделия.
  За опакованите и неразтворените кутии и тубуси е много трудно да се каже какво има в тях.

 14. 14 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Таз пещера излезе богата почти колкото пещерата на НИМ.

 15. 15 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 631 Весело

  Хмм... не бих могъл с едно изречение да напиша какво представлява прокуратурята т.е. съдебната власт у нас, а за изпълнителната няма да ми стигнат думи, но бих казал съвсен каратко: в България е страшно да се живее!

  Как ще обясни господин Иван Гешев, абсурдната заповед на прокуратурата към министърът на културата ... „какви са произходът, начинът на придобиване, идентифициране и регистриране на културните ценности от колекцията на Васил Божков.“
  Твърдението на същият господин и главен Иван Гешев, че колекцията на Божков е незаконна.... поставя под голямо съмнение неговите професионални качества за длъжността която заема и не по-малук въпрос за умствените му способности.

  Господин Гешев, аз нямам колекцията на Божков, но от години съм хоби-художник, събирам и колекционирам всякакви старинни предмети, статуетки и др. подобни (дори и съвременни фалшификати) от дърво, керамика и камък. Посочените от мен предмети съм копувал от страни в щяла европа както и от битаци в много градове на Германия. Ако някой всезнайко, като теб ме попита дали имам доказателства, ще отговоря ясно НЕ.
  Означава ли това, че скромната ми колекция е незаконна? Ако някой ми направи забележка за начина на съхранение на картините ми, или предметите които колекционирам, без значение кой е и от кого е изпратен, ще го посъветвам и ще го пратя за преглед при психиатър.
  Поздрави от непознат остров.

  robin ot Crusoe
 16. 16 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1301 Любопитно

  Гешеффт, къде е ритона?

  Мома, връщай 12 и 12А!
 17. 17 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 520 Весело

  Ма не му е работа на Гешев да става и експерт по изкуствата и културно-историческите ценности. Той с НК не може да се оправи, Божков сега експерт иска да го прави... :))))
  Оставете го човека намира и без това е ноторно известен, че предимно обвинения отправя и не познава добре нормативните уредби, суординацията, рамките на компетентност, особеностите на разследване, доказване и наказване на престъпления, както и някои други неща. Божков да си намери някой друг, на който да дообърква понятията. Гешев, ако му последва пожеланието, хептен ще се оплете като пате в кълчища.
  П.П. От къде е намерил толкова африкански "сувенири" не знам, ма изглеждат внушително! Браво!

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8236 Неутрално

  Когато става въпрос за древно изкуство, прокуратурата да не спори с Божков. Не са му на нивото.

 19. 19 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1674 Весело

  нещо не разбрах тука... симеоновските питомци влезли в сградата на музей, регистриран и узаконен от самите тях и се изумили, че виждат предмети с белезите на културно-исторически ценности, така ли хахах... а при гестапото и Фол не влизат, щот тва не могат да си го причиняват повече вервам

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3910 Весело

  Нац историческо наследство е каскетя на Гешеф, анцунга на Методиев и снимката на Буля Цеца като виетнамска партизанка!
  Останалото са сувенири!

  klimentm
 22. 22 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1674 Весело

  До коментар [#20] от "beastie: ПРеоважаемеа МУдиратур е педерунгел-герберунгел, контролиран от мафиотската организация ГЕРБ и лиже мазния анус на червеногъзото мутре Бойко Борисов.":

  е да, ма г-жата журналистка по битивито го била видяла

  "...Тогава Божков реагира с обяснението, че снимките са стари, а Би Ти Ви показа, че според метаданните им са от 5 февуари..."

 23. 23 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Само Дневник нарочно не забелязва, че всичко това е крадено...

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2866 Неутрално

  Ами те гражданите с каскетите ще трябва да спят на Московска, та при всяка нова инфографика да се размърдват незабавно. В реално време, както е модерно да се казва сега.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 26. 26 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2866 Неутрално

  Да ги пуснат в някой Лондонски аукцион от там ще им решат спора.
  —цитат от коментар 8 на MrHide


  Те са се сетили вече.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 27. 27 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3501 Неутрално

  Едно време имах един летец за комшия.
  Летеше до Дубай поне по един път на седмицата.
  Всеки път на връщане докарваше поне по две статуетки от желязно дърво (извънредно тежки, а и самото дърво се обработва много трудно).
  Според мен това бяха сувенири.
  Същите като повечето на показаните снимки.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 28. 28 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Само Дневник нарочно не забелязва, че всичко това е крадено...
  —цитат от коментар 23 на Мишо Петров


  И от кой са го откраднали?
  Защото единствените крадци, които аз забелязвам са тези от прокуратурата.
  Божков може да е боклук, но е пазил предметите, не е тръгнал да ги продава или поврежда за разлика от прокурори, следователи и музейни работници.

 29. 29 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3501 Любопитно

  Само Дневник нарочно не забелязва, че всичко това е крадено...
  —цитат от коментар 23 на Мишо Петров


  Ти как забеляза, че "всичко това е крадено"?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 30. 30 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 907 Любопитно

  До коментар [#23] от "Мишо Петров":

  А ти от къде знаеш че е крадено? Що пък примерно не е купено?

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 31. 31 Профил на Petio Petkov
  Petio Petkov
  Рейтинг: 118 Неутрално

  Снимките на скулптури от черно дърво са на африкански сувенири. Виждал съм подобни у приятели, работили в Африка. Капителите на колони от римско време не са особена ценност - има ги на много места в България. Съседът ми в Обединение, В.Търновско използваше един такъв като стол пред къщата. В двора на местната прогимназия имаше два със скулптирани биволски глави, много по-големи от тези на снимките.

 32. 32 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3501 Неутрално

  До коментар [#23] от "Мишо Петров":А ти от къде знаеш че е крадено? Що пък примерно не е купено?
  —цитат от коментар 30 на tsyrvulan


  Хората си влагат парите в различни неща.
  Освен това, така както видях на снимките, болчинството са предмети с африкански произход. Те просто няма как да са откраднати.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 33. 33 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Тия всички артефакти са незаконно придобити и отдавна трябваше да са конфискувани и предадени на музеите.

 34. 34 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Мястото на този тарикат е в затвора, но като се има предвид какви суми може да раздава на този или онзи магистрат, очевидно е, че няма да влезе там. Такива като Божков окрадоха антиките, но не само това, той години наред трупа огромни пари от хазарта, без да плаща данъци и се перчи наляво и надясно с милионите си. Кога най-сетне ще му се поиска сметка (на него и на себеподобните му), за парите, които е натрупал незаконно и за всички останали дейности, които попадат под ударите на наказатгелния кодекс.

 35. 35 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3501 Весело

  Тия всички артефакти са незаконно придобити и отдавна трябваше да са конфискувани и предадени на музеите.
  —цитат от коментар 33 на grigoo


  Някои личности май никога не са влизали в магазин за изделия на приложното излуство.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 36. 36 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  Ако наистина има над 10 хиляди артефакта, а само за 212 има документи то все някой от тези недокументирани артефакти ще се окаже истински.

  Съмнява ме всичките 10 хиляди да са все дървени статуи на негърки.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 37. 37 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Културно-историческо наследство е това което каже Гешефт. както писах другаде за герб и поддръжници няма закони, наредби, правила, всичко е така както те кажат. Днес казаха, че една сграда е подпорна стена и имала асансьорни шахти за усилване на конструкцията. Така, че от грабителите на България може да се очаква всичко. Могат да твърдят, че нощта е ден и обратното, така както изпразниха язовирите, зацапаха морето и твърдят, че няма такива неща.

 38. 38 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2421 Неутрално

  Тия всички артефакти са незаконно придобити и отдавна трябваше да са конфискувани и предадени на музеите.
  —цитат от коментар 33 на grigoo


  Обаче поне един свидетел трябва да каже:
  Това е крадено а засега такъв липсва.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 39. 39 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2843 Весело

  "Прокуратурата и Божков в спор кое е културно-историческа ценност и кое сувенир"

  По спора нямам мнение, щото не съм специалист.
  Но все пак мога да кажа нещо по въпроса- това е като загрявка за следващия рунд, в който темата ще бъде кой е бизнесмен и кой престъпник.
  Там вече имам мнение, въпреки, че също не съм специалист- много е очевадно, няма как да си затваряш очите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK