Детската болница ще се строи наново по стария договор

Детската болница ще се строи наново по стария договор

© Юлия ЛазароваНационалната многопрофилна детска болница ще се строи при нови условия в рамките на сегашния договор с консорциума, който в началото на годината спечели обществената поръчка. Това се разбра от думите на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на депутатски въпрос на парламентарния контрол.


Лечебното заведение по план трябваше да се строи върху изоставеното от десетилетия скеле в двора на Александровска болница. След спечелена поръчка през април беше сключен договор с консорциум от компании от групата на "Главболгарстрой" за строителството на болницата на стойност 77.8 млн. лв. без ДДС. След продължило с месеци недоволство от страна на граждани, лекари и архитекти в края на май премиерът Бойко Борисов разпореди скелето да бъде съборено и строежът на болницата да започне "на чисто". Аргументите на протестиращите можете да видите тук.


"Аз продължавам да смятам, че това, което е направено от нашите предци и е завършено в '92 година, е възможно да бъде основата на съвременната детска болница, но поради общественото недоволство, и то на не толкова голям брой хора, премиерът реши в рамките на договора, който е сключен с изпълнителя, да разрушим сградата и да се направи нова", заяви днес Кирил Ананиев. От изказването му не се разбра дали строителството ще стане при вече определената в договора цена, или се предвиждат промени на параметрите.
"След няколко месеца ще започне събарянето на сградата", добави Ананиев, който не се ангажира с конкретен срок за това. Той изтъкна, че обследване на скелето е показало, че сградата може да бъде направена върху него, така че да отговаря на европейските стандарти. Добави и че срещу така планираното строителство е имало жалби, но "жалбите не бяха гледани по същество, нито от КЗК, нито от Върховния административен съд", а институциите преценили, че лечебното заведение може да бъде направено "като една съвременно изглеждаща детска болница".


Припомни, че до края на юни е срокът институции и организации да излъчат свои представители за Обществения съвет, който ще контролира строителството на детската болница.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK