В атаката срещу Борисов Божков включи и пиара на премиера

В атаката срещу Борисов Божков включи и пиара на премиера

© Цветелина Белутова, КапиталПремиерът Бойко Борисов в петък вечер се кле три пъти пред медии, че от Васил Божков е взел само "една дълга пура" по повод сигнала на бизнесмена до прокуратурата за предадени 60 млн. лева към Борисов и финансовия министър Владислав Горанов.


Часове след това Божков попита министър-председателя - защо пиарът на правителството Севделина Арнаудова е посещавала всеки месец офиса му. Тя реагира два часа и половина по-късно с публикация, която постави повече въпроси отколкото отговори и по-късно се включи с нов статус в социалната мрежа, в който разказва история като Шехерезада.


"Брифингът" на Божков
В събота сутрин, точно в 8 часа (когато обикновено прави публикации във Фейсбук) обвиняемият бизнесмен написа: "През последните години Севдалина Арнаудова е посещавала офиса ми на ул."Московска"43 ежемесечно. Тя не пуши пури. Бойко, ще намериш ли поне малко достойнство да кажеш защо я пращаше".


Така Божков добави още един човек към кръга на хора, в историята "за рекет и грабеж", която разказва - той е от най-близкото обкръжение на премиера. Този път само с намек и въпрос - без конкретни твърдения и подробности.


Правителственият пиар: Не очаквах да превърнете личните отношения в защитна теза


Два часа и половина след публикацията на Божков Арнаудова му отговори в профила си във Фейсбук. "Дневник" я потърси за коментар и изпрати въпроси до правителствената пресслужба, но няма отговор на тях.


В публикацията си Арнаудова потвърждава, че познава Божков, че член на семейството й е работил при него и се е срещала с бизнесмена, но не отговаря пряко на въпросите - кога, колко често, по какви теми - лични или служебни. Но пък оставя впечатлението, че тези срещи са били записвани от Божков с камера и микрофон.


Арнаудова казва, че "от момента, в който работи за българското правителство, всичките й срещи с български бизнесмени са били в изпълнение на служебните ми задължения и са заснети от камера и микрофон не само от нея самата, а и от десетки медии".


"Познавам г-н Васил Божков отдавна и не само аз, а и членове на моето семейство, един от тях до скоро беше негов служител. Не очаквах такава манипулация на истината. Не очаквах, че ще превърне личните отношения в защитна теза", пише още пиарът на Борисов. Тя не уточнява за кой член на семейството й става въпрос и не отговаря ясно на въпросите.


После се обръща към Божков: "И да, когато съм се виждала с Вас, г-н Божков, съм била наясно, че Вие сте с камера и микрофон, а аз не съм. И не аз съм искала от Вас, Вие се предлагахте! Не е мъжко да спестявате тази част от истината, вярно е, че беше отдавна преди повече от 6-7 години. Съжалявам, че помните избирателно! Аз обаче помня добре, не само първите ни срещи, но и последната - в централата на ПП ГЕРБ Ви посрещнах с г-н Флориан Скала - главен изпълнителен директор на bTV! И Вие #БъдетеЗдрав."


За такава среща съобщи в петък вечер Борисов, когато коментираше твърденията на Божков, но не назова кой е шефът. Дори намекна, че ще си запази това за времето, в което той ще прави комикси (след като не е премиер).


В събота Севделина Арнаудова посочва, че това е настоящият изпълнителен директор на медиата, но също не казва кога е била срещата. Само че не е в офиса на Божков.


Арнаудова се обяви за Шехерезада


Няколко часа по-късно Севделина Арнаудова направи нова публикация във Фейсбук, в която се обяви за Шехерезада. С нея тя изясни, че баща й е бил служител на Васил Божков. Потвърждава, че е ходила при него, но с приятели и семейството си и говори за лични отношения и събития, които явно са известни между двамата или в тесен кръг. Не се разбира в кои период са били тези срещи. Арнаудова твърди, че през баща й бизнесменът се е опитвал да стигне до нея. Не се разбира обаче каква е била целта, но тя твърди, че той и е предлагал всичко, а тя не го е пожелала. Арнаудова посочва, че не е пренасяла чували с милиони нито за себе си, нито за друг и уточнява, че през нея бизнесменът не е пращал на никого пари.


"Здравейте, г-н Божков (Али Баба). Пише Ви Шехерезада. И аз умея да разказвам приказки. И ще започна преди Вас, защото като един старец не помните добре приказките и си ги съчинявате. Така правеше дядо ми, когато ми разказваше. Опитвате се през мен да атакувате друг. Лошо, Али Баба! Аз чували с милиони не съм пренасяла и не съм взимала нито за себе си, нито за друг! Не сте давал за никой. И нито ме е страх от лъжите Ви, нито от заплахите! Аз не съм Вашата цел, Али Баба! Целите се в друг през мен и бъркате, защото не казвате истината!", написа пиарът на Борисов.


"Но да сложим начало на приказката, а ще дойде време да й сложим и дебела червена точка, Али Баба... (това го помните, нали, Али Баба?) Но да се върнем на приказката. На Шехерезада баща й работеше за Вас. Още в далечната 1998 г., но Вие не забелязвахте тогава този свой служител. Спомнихте си за него, когато един ден давахте от натрупаното в пещерата. Осъзнахте, че той е Арнаудов, точно като Шехерезада Арнаудова, която тогава не познавахте и не работеше за правителството. И започнахте да я търсите. Имахте тактика! Предложихте на служителя си и официален договор, каляска и бонус - на стойността на една Ваша пура, пак тайно. Всичко това, за да стигнете Шехерезада, тя Ви трябваше... Намерихте я през робите си. Викахте я настоятелно, разказвахте й приказки, а баща й - него пращахте да Ви пази имотите! Но Шехерезада е полицейска щерка, Али Баба, и много внимаваше. Много! Тя идваше и със свитата си - приятели, съпруг, семейство. Вие започнахте да й предлагате всичко. Шехерезада така и не Ви пожела! Тогава Вие, Али Баба, много се ядосахте...", продължава още Арнаудова.


Публикацията й завършва с думите: "Шехерзада Ви каза - "не смей" и аз умея да разказвам. Не смейте да ме пипате! Вие се изплашихте, Али Баба. Вие сте страхлив човек, скочихте на дървото и се скрихте. Така, както и сега се криете. Не смейте да ме плашите, не я е страх Шехерезада! Тя не е разбойник. Семейството ми и приятелите ми - също! Спомнете си приказките и не ги разказвайте избирателно. А Вашата приказка е една! Оправете си сметките с хазната, ако искате да не останете в историята като разбойник! Или стойте на дървото, докато можете...Големите мъже не ги е страх от големи мъже, Али Баба. И не нападат жени. Явно нито сте голям, нито сте мъж".


Коя е Севдалина Арнаудова


Севдалина Арнаудова е пиар на ГЕРБ още от създаването на партията през 2006 г. Според съпартийци Борисов често се вслушва в съветите й. Арнаудова стана популярна и като "Севда ТВ", както я нарича дори самият премиер - защото снима и излъчва във Фейсбук на живо всичките негови посещения по пътища, заводи и села, както и пътуванията с джипа, в който Борисов вози министри по обекти. На няколко пъти премиерът е реагирал публично с остри забележки към нея, ако нещо в ситуацията с медиите го ядоса.Борисов е кум на Севделина Арнаудова и съпруга й Делян Димитров. Според публикация на в. "Сега" Димитров е член на Управителния съвет на "Булгартрансгаз" - държавното предприятие, което управлява транзитната газопреносна система на България. Според имуществена декларация, цитирана от вестника, семейство Димитров притежават апартамент в София с площ 198 кв. м., който е купен през 2015 г. за 300 хил. лв., както и три автомобила. Делян Димитров има и апартамент, купен през 2007 г. за 58 хил. лв.


За Би Ти Ви и Флориан Скала


В петък Бойко Борисов каза, че е получил пурата от Васил Божков при посещение в централата на ГЕРБ, където той дошъл с шефовете на Би Ти Ви. Премиерът обаче не назова за кого говори и в кой период. В последните дни атаките срещу медиата се засилиха, Борисов я нарече "Божков тв", след което отрече, няколко пъти реагира остро на въпроси на репортерите й, а вчера "Нова тв" подаде сигнал срещу нея по публикация на "Блиц".


Според Арнаудова тя е посрещнала в партийната централа Васил Божков заедно с Флориан Скала, който е главен изпълнителен директор на bTV Media Group и изпълнителен директор на bTV Radio Group от декември 2016 г. Преди да оглави медийната група в България, той заема длъжността директор "Продажби" на Markiza Group в Словакия, която е част от групата CMЕ - собственикът на Би Ти Ви. В момента тече одобрение за продажба на бизнеса на СМЕ и фондът на чеха Петр Келнер (на когото не беше позволено да купи "Нова тв") ще придобие и медиата в България, но финализиране на сделката се очаква в края на годината.


Вероятно Борисов и Арнаудова говорят за една и съща среща. Все още няма коментар от Флориан Скала или позиция на Би Ти Ви.


На 1 юни в интервю за вестник "24 часа" той обяви, че подобни атаки като тези на премиера към медия с въздействието на Би Ти Ви не са необичайни. И каза още, че са абсолютно неверни твърденията, че Васил Божков го е водил във френския курорт "Куршевел" (такива публикации имаше в жълти издания).


По-късно Би Ти Ви обяви, че в началото на 2017 г. телевизията е била в преговори със собственика на "Национална лотария" Васил Божков за покупка на рекламно време. Тогава Божков е предложил да запознае новодошлия главен изпълнителен директор на Флориан Скала с премиера Бойко Борисов, а Скала е приел "поканата на потенциален рекламодател за среща с уважавана публична фигура". Срещата е била в офиса на Борисов, който е в сградата на Би Ти Ви. В позицията на телевизията се посочва, че интерпретациите на тези факти извън описаната ситуация са абсолютно неоснователни. (Още по темата - тук)


Без коментар от Горанов


В сигнала си до прокуратурата Божков твърди, че е готов да свидетелства и има доказателства за искане и даване на подкуп, злоупотреба със служебно положение и други престъпления. Посочените в него са Бойко Борисов, Владислав Горанов и Менда Стоянова.

В петък Борисов каза, че Горанов трябва да отговаря за себе си.


Засега Владислав Горанов не е коментирал темата. Той не отговаря на мобилния си телефон.


В предишни публикации Васил Божков обяви, че Горанов му е помагал с контакти в комисията по хазарта.


Тази сутрин пред Би Ти Ви бившият депутат от БСП Георги Кадиев, който също е герой от комиксите на Божков, каза, че няма и никога не е имал парични отношения с бизнесмена. Той обяви, че при предложения за законови поправки през 2014 г. е направил пропуск в полза на лотариите и не се оправдава.


Според Кадиев косвените доказателства показват, че истината е по-скоро на страната на Васил Божков, но не бива да се вярва на 100 процента на нито едната страна. Той предположи, че законовите промени, внесени от Менда Стоянова, са й донесени от Васил Божков.За сигнала на Васил Божков до прокуратурата четете тук.
За реакцията на премиера четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK