Районен кмет и социални служби са настанени в сгради за детски градини

Районната администрация на "Изгрев" обитава сграда на детска градина

© Юлия Лазарова

Районната администрация на "Изгрев" обитава сграда на детска градинаОфисите на дирекции на Агенция "Социално подпомагане" в двата най-големи и гъстонаселени софийски района - "Младост" и "Люлин", са в бивши детски градини. Просторните им дворове сега са тихи и безлюдни, а в двуетажните сгради са настанени различни служби за социална дейност. Столичната община ги е прехвърлила за ползване на социалното министерство по време на кметуването на Стефан Софиянски (1995 - 2005 г.), когато броят на децата в града сериозно беше спаднал.


Администрацията на район "Изгрев", в която е и кабинетът на кмета д-р Делян Георгиев от БСП, също от много години е в сграда, предназначена за детска градина. Но тя вече не отговаряла на наредбите с изискванията към детските заведения, обясниха от района защо са в нея.


"Приземният етаж е с площ 485 кв.м и това позволява в нея да има до три групи, или общо 60 деца... Липсва и достъпна среда до втория етаж на сградата, като такъв не може да се осигури. Също така сградата не отговаря на на условията на Наредба №РД-02-20-3 от 21.12. 2015 г. за отстояние от регулация, като почти цялата попада в ограниченията на тези 15 метра, които наредбата предвижда като задължително отстояние от границите на съседните парцели", се обяснява сложно в становище на район "Изгрев" до "Дневник".
След като в детската градина се е нанесло кметството на район "Изгрев", в близост са построени сгради, които са на по-малко отстояние от изискваните 15 м от детско заведение

© Юлия Лазарова

След като в детската градина се е нанесло кметството на район "Изгрев", в близост са построени сгради, които са на по-малко отстояние от изискваните 15 м от детско заведение


Преди 20 години в детската градина се нанася администрацията на района, а по-късно Столичната община е дала разрешение за строеж на съседни сгради с отстояние по-малко от 15 м. Поради това сега там не може да има детска градина (обяснението с наредбата от отговора).


Фандъкова: Подходящите терени за детски градини вече са усвоени


"В последните години построихме над 100 детски градини и сме в ситуация, в която всички подходящи терени са усвоени. Все по-малко са свободните общински терени в града", посочва кметът Йорданка Фъндъкова.


Сега Столичната община търси спешно решение на проблема с недостига на места в общинските ясли и градини. След второто класиране няколко хиляди деца все още остават извън приема. Пред няколко дни Фандъкова обяви, че търси съдействието на министерствата на здравеопазването и на образованието за промени именно в наредбата, която налага отстояние от 15 м. Ще се инициират и изменения в друга наредба, за да могат по спешност да се нанасят детски ясли в партерните етажи на нови офис сгради. Идея, която беше и в програмата на "Демократична България" за решаване на проблема в София.


В предприетите от кмета действия за решаване на проблема не се споменава за връщане на предназначението на сгради на детски градини, които сега се ползват за други дейности.


Социалната служба в район "Люлин" е в бившето 23-то ОДЗ


Дирекция "Социално подпомагане" в 120-хилядния район "Люлин" е в бившото 23-то ОДЗ (обединено детско заведение). Докато е действало, в него е имало и ясла и са приемани над 200 деца - от 10-месечни до 7-годишни, разказаха живеещи в околните блокове.


Бившето 23-о ОДЗ в "Люлин-3" сега е социална служба

© Максим Караджов

Бившето 23-о ОДЗ в "Люлин-3" сега е социална служба


В район "Люлин" сега недостигът е 300 места в яслите и 50 - за първа възрастова група, според изчисления на работна група към Столичната община, в която участват и родители на некласирани деца.


Същото положение е и в 90-хилядния район "Младост" - социалната служба обитава сградата на бившето 29-о ОДЗ. В този район сега не достигат 800 места в яслите и 200 места - в детските градини.


От Агенция "Социално подпомагане" (АСП) заявиха след питане на "Дневник", че не могат да отговорят веднага дали е обмисляно да освободят тези сгради за детски заведения. Въпросът ще се обсъди от ръководството и ще подготвят писмено становище, съобщиха от пресцентъра на агенцията, която е поделение на Министерството на труда и социалната политика.


Малина Едрева: Районният кмет трябва да предлага решения


На въпрос на "Дневник" дали в Столичната община са обсъждани варианти с АСП тези сгради да се освободят за децата, а службите и администрациите да се преместят другаде, Малина Едрева, председател на групата на ГЕРБ - СДС в общинския съвет и председател на комисията по образование и култура, каза: "Районният кмет трябва да е активен. В район "Изток" бяха върнати две сгради - едната беше дадена на частно училище, а другата - пак на "Социално подпомагане". Кметът на района трябва да направи преценка и да предложи друго място, където да се премести администрацията, която е там."


Кметът на "Люлин": Социалните трябва да си намерят друго помещение


Кметът на район "Люлин" инж. Милко Младенов от ГЕРБ е на този пост от 2011 г. Той обясни ситуацията по следния начин: "Отдавна работя по въпроса да се премести "Социално подпомагане" от бившата детска градина. Там беше и структура на общинската "Местни данъци и такси" и преди 2-3 години ги преместих. Говорих и със социалния министър, и с директора на Агенция "Социално подпомагане" и стана ясно, че те трябва да си търсят друго помещение."


Филиалът на Агенция "Социално подпомагане" в район "Младост" е в бившата 29-а детска градина

© Юлия Лазарова

Филиалът на Агенция "Социално подпомагане" в район "Младост" е в бившата 29-а детска градина


Комисията по образование търси работещи идеи и решения


Общинската комисия по образование и култура проведе работна среща във вторник (2 юни) за търсене на решения на проблема с недостига на места. Съветници от ГЕРБ са предложили броят деца в групите да се увеличи от 25 на 30. Този по-висок брой бил европейска практика, а и наблюденията в София показвали, че в групите реално са средно по 18 деца - поради отсъствия по болест, пътуване или по други причини, обясни за "Дневник" Малина Едрева.


Общински съветници от БСП са предложили при точковата система за класиране децата, родени в София, да имат известно предимство.


Компенсирането на родители с ваучери не се възприема от ГЕРБ


Съветници от "Демократична България" са посочили ваучерите като най-бърза мярка за временно справяне с проблема. С тях се компенсират родителите на некласираните в общинските детски градини деца. С ваучера те ще могат да пратят децата си в частни градини или ясли. Според ГЕРБ обаче нужните пари за това - 13 млн. лева за тримесечие, ще изхарчат средствата в бюджета за строеж на нови детски градини.


Още през януари, когато се обсъждаше бюджетът на Столичната община за 2020 г., "Демократична България" посочи източници за финансиране на ваучерите. Те са: да се намалят заложените приходи на общината от дивиденти от 3.5 млн. лв. на 100 хиляди лв.; да се извади на фондовата борса 20% от капитала на общинското дружество "Софийски имоти" ЕАД.


Тези предложения не бяха приети тогава от мнозинството в общинския съвет.


Тодор Чобанов: Ситуацията не е по-различна и в Европа


Зам.-кметът по образованието и културата Тодор Чобанов е заявил на работната среща, че в София в детски заведения са обхванати 44% от децата, като ситуацията не била по-различна в Европа. В Испания те били 33%, в Германия, Франция и Италия - до 49%, а в Австрия, Румъния и Хърватия - под 33%, изредил примери той.


Сравняването на данни между град като София и цели държави не дава реалната картина, коментира Михаил Паргов от "Демократична България".


Ресторант "Синия лъв" ще стане детска ясла


Паргов е поискал зам.-кметът Чобанов да изготви списък на всички сгради на бивши детски градини в Столичната община, които се ползват от други учреждения. Едрева е подкрепила предложението и е посочила като добър пример инициативата на кмета на район "Средец" Трайчо Трайков от "Демократична България" да върне бившата детска ясла в сградата, където сега под наем е ресторант "Синия лъв" до Народния театър.


На следващото редовно заседание на комисията по образование и култура на 9 юни Чобанов ще представи списък с всички сгради на бивши детски градини и ще се търси подход как да се ползват те по предназначението им.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK