Районен кмет и социални служби са настанени в сгради за детски градини

Районната администрация на "Изгрев" обитава сграда на детска градина

© Юлия Лазарова

Районната администрация на "Изгрев" обитава сграда на детска градинаОфисите на дирекции на Агенция "Социално подпомагане" в двата най-големи и гъстонаселени софийски района - "Младост" и "Люлин", са в бивши детски градини. Просторните им дворове сега са тихи и безлюдни, а в двуетажните сгради са настанени различни служби за социална дейност. Столичната община ги е прехвърлила за ползване на социалното министерство по време на кметуването на Стефан Софиянски (1995 - 2005 г.), когато броят на децата в града сериозно беше спаднал.


Администрацията на район "Изгрев", в която е и кабинетът на кмета д-р Делян Георгиев от БСП, също от много години е в сграда, предназначена за детска градина. Но тя вече не отговаряла на наредбите с изискванията към детските заведения, обясниха от района защо са в нея.


"Приземният етаж е с площ 485 кв.м и това позволява в нея да има до три групи, или общо 60 деца... Липсва и достъпна среда до втория етаж на сградата, като такъв не може да се осигури. Също така сградата не отговаря на на условията на Наредба №РД-02-20-3 от 21.12. 2015 г. за отстояние от регулация, като почти цялата попада в ограниченията на тези 15 метра, които наредбата предвижда като задължително отстояние от границите на съседните парцели", се обяснява сложно в становище на район "Изгрев" до "Дневник".
След като в детската градина се е нанесло кметството на район "Изгрев", в близост са построени сгради, които са на по-малко отстояние от изискваните 15 м от детско заведение

© Юлия Лазарова

След като в детската градина се е нанесло кметството на район "Изгрев", в близост са построени сгради, които са на по-малко отстояние от изискваните 15 м от детско заведение


Преди 20 години в детската градина се нанася администрацията на района, а по-късно Столичната община е дала разрешение за строеж на съседни сгради с отстояние по-малко от 15 м. Поради това сега там не може да има детска градина (обяснението с наредбата от отговора).


Фандъкова: Подходящите терени за детски градини вече са усвоени


"В последните години построихме над 100 детски градини и сме в ситуация, в която всички подходящи терени са усвоени. Все по-малко са свободните общински терени в града", посочва кметът Йорданка Фъндъкова.


Сега Столичната община търси спешно решение на проблема с недостига на места в общинските ясли и градини. След второто класиране няколко хиляди деца все още остават извън приема. Пред няколко дни Фандъкова обяви, че търси съдействието на министерствата на здравеопазването и на образованието за промени именно в наредбата, която налага отстояние от 15 м. Ще се инициират и изменения в друга наредба, за да могат по спешност да се нанасят детски ясли в партерните етажи на нови офис сгради. Идея, която беше и в програмата на "Демократична България" за решаване на проблема в София.


В предприетите от кмета действия за решаване на проблема не се споменава за връщане на предназначението на сгради на детски градини, които сега се ползват за други дейности.


Социалната служба в район "Люлин" е в бившето 23-то ОДЗ


Дирекция "Социално подпомагане" в 120-хилядния район "Люлин" е в бившото 23-то ОДЗ (обединено детско заведение). Докато е действало, в него е имало и ясла и са приемани над 200 деца - от 10-месечни до 7-годишни, разказаха живеещи в околните блокове.


Бившето 23-о ОДЗ в "Люлин-3" сега е социална служба

© Максим Караджов

Бившето 23-о ОДЗ в "Люлин-3" сега е социална служба


В район "Люлин" сега недостигът е 300 места в яслите и 50 - за първа възрастова група, според изчисления на работна група към Столичната община, в която участват и родители на некласирани деца.


Същото положение е и в 90-хилядния район "Младост" - социалната служба обитава сградата на бившето 29-о ОДЗ. В този район сега не достигат 800 места в яслите и 200 места - в детските градини.


От Агенция "Социално подпомагане" (АСП) заявиха след питане на "Дневник", че не могат да отговорят веднага дали е обмисляно да освободят тези сгради за детски заведения. Въпросът ще се обсъди от ръководството и ще подготвят писмено становище, съобщиха от пресцентъра на агенцията, която е поделение на Министерството на труда и социалната политика.


Малина Едрева: Районният кмет трябва да предлага решения


На въпрос на "Дневник" дали в Столичната община са обсъждани варианти с АСП тези сгради да се освободят за децата, а службите и администрациите да се преместят другаде, Малина Едрева, председател на групата на ГЕРБ - СДС в общинския съвет и председател на комисията по образование и култура, каза: "Районният кмет трябва да е активен. В район "Изток" бяха върнати две сгради - едната беше дадена на частно училище, а другата - пак на "Социално подпомагане". Кметът на района трябва да направи преценка и да предложи друго място, където да се премести администрацията, която е там."


Кметът на "Люлин": Социалните трябва да си намерят друго помещение


Кметът на район "Люлин" инж. Милко Младенов от ГЕРБ е на този пост от 2011 г. Той обясни ситуацията по следния начин: "Отдавна работя по въпроса да се премести "Социално подпомагане" от бившата детска градина. Там беше и структура на общинската "Местни данъци и такси" и преди 2-3 години ги преместих. Говорих и със социалния министър, и с директора на Агенция "Социално подпомагане" и стана ясно, че те трябва да си търсят друго помещение."


Филиалът на Агенция "Социално подпомагане" в район "Младост" е в бившата 29-а детска градина

© Юлия Лазарова

Филиалът на Агенция "Социално подпомагане" в район "Младост" е в бившата 29-а детска градина


Комисията по образование търси работещи идеи и решения


Общинската комисия по образование и култура проведе работна среща във вторник (2 юни) за търсене на решения на проблема с недостига на места. Съветници от ГЕРБ са предложили броят деца в групите да се увеличи от 25 на 30. Този по-висок брой бил европейска практика, а и наблюденията в София показвали, че в групите реално са средно по 18 деца - поради отсъствия по болест, пътуване или по други причини, обясни за "Дневник" Малина Едрева.


Общински съветници от БСП са предложили при точковата система за класиране децата, родени в София, да имат известно предимство.


Компенсирането на родители с ваучери не се възприема от ГЕРБ


Съветници от "Демократична България" са посочили ваучерите като най-бърза мярка за временно справяне с проблема. С тях се компенсират родителите на некласираните в общинските детски градини деца. С ваучера те ще могат да пратят децата си в частни градини или ясли. Според ГЕРБ обаче нужните пари за това - 13 млн. лева за тримесечие, ще изхарчат средствата в бюджета за строеж на нови детски градини.


Още през януари, когато се обсъждаше бюджетът на Столичната община за 2020 г., "Демократична България" посочи източници за финансиране на ваучерите. Те са: да се намалят заложените приходи на общината от дивиденти от 3.5 млн. лв. на 100 хиляди лв.; да се извади на фондовата борса 20% от капитала на общинското дружество "Софийски имоти" ЕАД.


Тези предложения не бяха приети тогава от мнозинството в общинския съвет.


Тодор Чобанов: Ситуацията не е по-различна и в Европа


Зам.-кметът по образованието и културата Тодор Чобанов е заявил на работната среща, че в София в детски заведения са обхванати 44% от децата, като ситуацията не била по-различна в Европа. В Испания те били 33%, в Германия, Франция и Италия - до 49%, а в Австрия, Румъния и Хърватия - под 33%, изредил примери той.


Сравняването на данни между град като София и цели държави не дава реалната картина, коментира Михаил Паргов от "Демократична България".


Ресторант "Синия лъв" ще стане детска ясла


Паргов е поискал зам.-кметът Чобанов да изготви списък на всички сгради на бивши детски градини в Столичната община, които се ползват от други учреждения. Едрева е подкрепила предложението и е посочила като добър пример инициативата на кмета на район "Средец" Трайчо Трайков от "Демократична България" да върне бившата детска ясла в сградата, където сега под наем е ресторант "Синия лъв" до Народния театър.


На следващото редовно заседание на комисията по образование и култура на 9 юни Чобанов ще представи списък с всички сгради на бивши детски градини и ще се търси подход как да се ползват те по предназначението им.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 721 Неутрално
 2. 2 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  По-лесно е да се издействат пари за строеж на детска градина, отколкото за нова сграда на и така излишно раздутата администрация.

 3. 3 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2110 Гневно

  Това е истинско безобразие! Безполезни чиновници.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 4. 4 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Аз самата мога да посоча 5-6 такива детски градини, които се ползват като офиси, а властите не знаят и не са в течениена тези неща. Не е за вярване, че ползването на старите детски градини за други цели е тайна за кметската управа. Просто трябваше през годините да се помисли за преместване на тези служби на други места. От управлението на Стефан Софиянски досега минаха повече от 20 години, през които броят на децата нарастна и трябваше да се реагира навреме.

 5. 5 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 997 Неутрално

  По времето на Софиянски - само щети за София.

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4724 Неутрално

  Преди години ДС на Младост също беше в ОДЗ на Кооперативния пазар.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  Отвоюваха ги от "мутрите" за да ги дадат на партийния феодал.

 8. 8 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5702 Неутрално

  А кой ги е настанил там, при чие управление, на ГЕРБ или преди тях.

 9. 9 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5208 Неутрално

  "Районен кмет и социални служби са настанени в сгради за детски градини"

  Да си ревизират общините сградния фонд и може да се намерят места за детски градини

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4724 Неутрално

  До коментар [#8] от "Тsonkooo":

  Това ли измисли бе аланкоолу ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2804 Неутрално

  Фъндъка пак ли е изненадан ? Яко калинки в София

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4724 Гневно

  До коментар [#11] от "hodounski":

  Тя "не е знаела". Подвели са я !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5702 Неутрално

  До коментар [#10] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Минусът ти не е от мен, но аз искам да знам кога и кой ги е настанил, лошо ли е.

 14. 14 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2974 Любопитно

  Това не го знаех. А да видим сега има ли Фандъкова смелост да попремести малко администрацията за сметка на децата. Излишно е да се споменава, че вече такива парцели като споменатите в текста в София много не останаха.

 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4724 Неутрално

  До коментар [#13] от "Тsonkooo":

  Какво значение има като ГЕРБ толкова години управлявате и обирате София ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5702 Неутрално

  До коментар [#15] от "КМЕТ В СЯНКА":

  В грешка си за мен, но както и да е.

 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4724 Неутрално

  До коментар [#16] от "Тsonkooo":

  Съдя по делата и думите - това виждам. Или си гербер или нямаш кураж да заявиш становището си.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 575 Любопитно

  Явно за 15 години управление на ГЕРБ в София представители на тази партия не са посещавали районите Люлин и Младост .За Младост разбирам там недолюбват ГЕРБ ,но защо не посещават Люлин там са им най големите фенове.

 19. 19 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3159 Любопитно

  Сега спешно трябва да се освободят помеюенията на бивщите ОДЗта....И общината да овъзмезди родителите на деца в районите ,докато ремонтира и подготви сградите!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 20. 20 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2974 Любопитно

  Само дано има интерес по темата от медиите и да натискат кмета. Без натиск ще продължим да чуваме - ама те сградите не отговарят вече на стандартите, ама преместването ще е скъпо и т.н.
  Нещо като за детската болница - по-добре било да чакаме за нова сграда.
  Да де, ама децата не могат да чакат - и здравите, и болните.

 21. 21 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  Ами като умствената им възраст е 4-5 годинки. . .

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 22. 22 Профил на ДСиБ
  ДСиБ
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Самоковската учителка и антуража и от калинки чак сега ли разбраха, че бивши детски градини са станали на други държавни учреждения.
  Защо не споменат и колко детски градини сега са частни училища, че там бройката е фрапираща.

 23. 23 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#22] от "ДСиБ":
  Напишете за тези които знаете , а работата на журналистите е да попитат кмета защо нищо не прави за това .

 24. 24 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  15 години тия не могат да решат елементарен проблем.
  Няма толкова безкадърно управление...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 25. 25 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 681 Любопитно

  Едва ли тези сгради са с променено ползване от вчера.Дневник,га сеете подобни,фейк новини,може и да напишете кой е извършил тази замяна.А дано,ама едва ли.

  Ръй! Ръй!
 26. 26 Профил на ND
  ND
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#24] от "Darth Plagueis":

  Мога лш да Ви задам един простичък въпрос - за тези 15 години колко пъти е нарастнало населението на гр.София. И тези - "новите софиянци" - са предимно млади хора с деца, за които са нужни детски градини и училища. Както казва един комшия - Жельо Желев е виновен, че премахна "софийското жителство". Пък аз му отговарям - в Европейския съюз такова животно като "жителство" няма - "свободно движение на хора, стоки и капитали". Моя позната беше разработила в Норвегия схема на акционерно участие на родители в изграждането и експлоатацията на детски градини, съвместно с общината /която участва с терена/. Възможности много.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Кой си има деца да си ги гледа. Градините по селата стоят празни, обаче ние всички трябва да се населим в Манастирски Ливади и после някой е длъжен да ни осигури детски градини.

 31. 31 Профил на xbr29506292
  xbr29506292
  Рейтинг: 217 Неутрално

  За продажбата на детските градини питайте главният и единствен продавач - Стефан Софиянски!

 32. 32 Профил на sandpiper5
  sandpiper5
  Рейтинг: 374 Неутрално

  “Просторните им дворове сега са тихи и безлюдни,...”
  “Девическа Гимназия”-Варна-музей
  “Мъжка Гимназия”-Варна-Художествена Галерия

 33. 33 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3513 Неутрално

  По времето на Софиянски - само щети за София.
  —цитат от коментар 5 на Тони КОСТОВ


  По-скоро сегашния кмет и неговата банда си търсят извинение за три мандата бездействие.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 34. 34 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3513 Весело

  [quote#29:"Тъп герберски травестит"][/quote]

  Това ли ти е най-хубавата рокля бе мухльо сбъркан?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на Violeta Dimitrova
  Violeta Dimitrova
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Радвам се, че започват да се обсъждат повече тези неща. Израстнала съм в Люлин 2; през 2002 г. се преместих да живея в Люлин 3 - точно срещу сградата на бившата ДГ, която ползват социалните. Доколкото знам, на заседания на Столична община е коментиран въпросът за сградата. Баща ми, преди да почине през 2013 г. няколко пъти ходи до общ.Люлин да подава писма и молби сградата да започне да се ползва по предназначение... но не доживя да го види. Синът ми есента ще е в 3 клас, дъщеря ми в първи - вместо да ходят на градина непосредствено до блока си, 5 години се бутаха в автобус 111 и губехме по горе-долу час на ден за стигане до детската им градина в Люлин 1 и после обратно вкъщи. Знам, че има родители в София, които пътуват и по повече. Защо трябва да е така?!

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  До коментар [#24] от "Darth Plagueis":Мога лш да Ви задам един простичък въпрос - за тези 15 години колко пъти е нарастнало населението на гр.София. И тези - "новите софиянци" - са предимно млади хора с деца, за които са нужни детски градини и училища. Както казва един комшия - Жельо Желев е виновен, че премахна "софийското жителство". Пък аз му отговарям - в Европейския съюз такова животно като "жителство" няма - "свободно движение на хора, стоки и капитали". Моя позната беше разработила в Норвегия схема на акционерно участие на родители в изграждането и експлоатацията на детски градини, съвместно с общината /която участва с терена/. Възможности много.
  —цитат от коментар 26 на ND


  Учениците в София през учебната 2000/2001г са с 21 хиляди повече спрямо учебната 2018/19г.Справка НСИ.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  До коментар [#8] от "Тsonkooo":

  ве ти не четеш ли статията до края?
  как кмет на ГЕРБ говори
  как преди три години
  е извадил една от службите
  а сега се бори със социалните
  да си намерят други помещения

 43. 43 Профил на nero__
  nero__
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#4] от "proza":

  Ами посочете - пишете до Дневник, те са подхванали темата и ще я продължат. Може и в сигнал до Столична община

 44. 44 Профил на Zach
  Zach
  Рейтинг: 8 Любопитно

  А, това е табелата, която "Артекс" дариха на районната община...

  Някой трябва да изхвърли боклука!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK