Над 50 журналисти от БНР поискаха оставката на управителния съвет

Над 50 журналисти от БНР поискаха оставката на управителния съвет

© Цветелина Белутова, КапиталНад 50 журналисти от програмата "Хоризонт" поискаха оставката на управителния съвет (УС) на Българското национално радио (БНР) в писмо до Съвета за електронни медии (СЕМ), съобщи "Клуб Z". Призивът им е от 5 юни, часове след като трима от членовете на УС подадоха сигнал до прокуратурата и държавната финансова инспекция срещу генералния директор на радиото Андон Балтаков.


"С това писмо бихме искали да изразим нашето възмущение, тревога и несъгласие с последните епистоларни действия на членове на управителния съвет на БНР, с които отново се цели дестабилизация на работата на радиото", посочват журналистите в отвореното писмо.


Според журналистите тримата членове на УС - Галя Тренчева, Мария Маркова и Стефан Ташев, системно блокират работата на Андон Балтаков, който е начело на БНР от края на януари тази година. Той зае поста, след като СЕМ прекрати предсрочно мандата на Светослав Костов заради спиране на програма "Хоризонт" за няколко часа и сигналите срещу него за натиск срещу журналисти. Новият директор и управителният съвет са в конфликт от първия ден.
И на практика Балтаков трябва да работи с хората на Костов, под чието управление БНР преживя една от най-тежките си кризи в последните години, предизвикали протести, прокурорска проверка за цензура в радиото и създаване на анкетна парламентарна комисия.


Този петък стана известно, че тримата членове на УС са пуснали сигнал в спецпрокуратурата срещу генералния директор, защото той не е съгласувал с тях и не е спазил изисквания на Закона за обществените поръчки при избирането на доставчик за електроенергия. Копия на сигналите са пратени и до парламента и Съвета за електронни медии (СЕМ).


Според Балтаков проблемът с доставката на електроенергия е наследен от предишното ръководство на радиото, което е договорило скъп ток. Изборът на фирма е одобрен и от сегашния управителен съвет, който го обвинява в нарушение на процедурите. Балтаков направил опит да смени фирмата доставчик за два месеца, като сключи по-изгоден договор, а дотогава да бъде обявена нова обществена поръчка. УС обаче твърди, че той е нарушил процедурите. От няколко дни двете спорещи страни си разменят писма, които достигат и до работещите в БНР през вътрешната служебна поща, отбелязва "Клуб Z".


"За да бъде защитено доброто име на БНР и гарантирана нормалната работа на журналисти и служители, апелираме за Вашата намеса. При положение че членовете на колективния орган за управление на радиото не намерят конструктивна формула за работа и продължат да създават напрежение, да подадат оставките си", пишат журналистите до СЕМ.


В петък Съветът за електронни медии е имал втора среща с Андон Балтаков - само за седмица. Според неофициална информация дни преди това той е предупредил, че може да подаде оставка. В понеделник СЕМ ще изслуша и членовете на управителния съвет. Техният мандат е тригодишен. И по закон те могат да се оттеглят или след призив от страна на регулаторния орган, или доброволно.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK