Как на плажа Алепу се появи "подпорната стена, която си търси камериерки"

Хотелът, укрепващ свлачището на плажа Алепу е само на метри от комплекса "Св. Това", собственост на същия инвеститор - "Главболгарстрой".

© Dron Burgas

Хотелът, укрепващ свлачището на плажа Алепу е само на метри от комплекса "Св. Това", собственост на същия инвеститор - "Главболгарстрой".  • Бетонната конструкция е хотел, "интегриран" в укрепително съоръжение
  • Нотариално заверена декларация променя етапите на строене
  • Да се строи в свлачище е сложно, но е привлекателно
Бетонната конструкция на плажа Алепу край Созопол действително е хотел, "интегриран" в укрепително съоръжение. Това става известно от писмо на началника на Регионалната дирекция за национален строителен контрол в Бургас Милен Ненчев, изпратено още на 10 юни 2019г. до Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.


В писмото, предоставено на "Дневник" от получателите му, Ненчев е записал буквално, че "в имота ще се използва укрепително съоръжение, което ще е интегрирано в конструкцията на бъдещото застрояване". Според намерението на инвеститорите, които в момента строят на мястото, там трябва да има ваканционен комплекс. Миналата сряда (3 юни) обаче в отговор на журналистически въпроси, Ненчев категорично отричаше сградата на плажа Алепу да е хотел. "Четирите нива, които са изпълнени, не са сграда, а са строеж. И


само по себе си това представлява укрепително съоръжение"
каза той.


От същото писмо става ясно още, че основание за спиране на строежа през януари м.г. са дали не вида и обема на извършваното строителство, а дребни нередности. Първата от тях е не добре поставената ограда на обекта, а втората - частичното засипване на плажа - публична държавна собственост с пръст от изградената временна транспортна рампа. От тези детайли в писмото на Милен Ненчев се разбира, че на практика пред издигането на четириетажната бетонна сграда на плажа в Алепу, не е имало никакви пречки, тъй като двете предписания, направени от РДНСК - Бургас са били отстранени веднага.


От писмото на Ненчев до камарите на геодезистите и инженерите в инвестиционното проектиране става явен и друг факт - промените в първоначално одобрените намерения.


Инвеститори в проект за ваканционен комплекс на плажа в местността "Алепу" са три компании: "Алепу вилидж", "Бриз 2000" и "ГБС турс", която е дъщерна на "Главболгарстрой". Според инвестиционното предложение, което те са представили за съгласуване от РИОСВ - Бургас през 2017 г. строителството на ваканционен комплекс е трябвало да протече на два етапа. Първият - укрепване на свлачище чрез постоянно подпорно съоръжение, състоящо се от бетонни пилоти. Вторият етап от реализацията на проекта предвижда изграждането на ваканционния комплекс.


Точно тези дейности в споменатата последователност са записани и в решението на екоинспекцията в Бургас.


Според проекта, ваканционното селище трябва да е разположено терасовидно пред бетонната конструкция, която се вижда в момента.

© Dron Burgas

Според проекта, ваканционното селище трябва да е разположено терасовидно пред бетонната конструкция, която се вижда в момента.


Пред "Капитал" Йоан Каратерзиян, който е председател на Камарата на геодезистите в България и член на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране обясни, че след изграждането на пилотната конструкция е необходимо да минат няколко години, през които да бъдат извършвани наблюдения за евентуално движение на земните маси. Едва тогава може да се премине към същинското строителство.


Това, което се случва на плажа Алепу край Созопол обаче няма


нищо общо със заявените намерения


Решението, издадено от РИОСВ - Бургас дава основание на главния архитект на Созопол да издаде на 26 февруари 2018 г. строително разрешение за "Укрепване на свлачище". Няколко месеца по-късно обаче - на 8 август с.г. инвеститорите в проекта за ваканционен комплекс подават нотариално заверена декларация, според която издаденото разрешение за строеж няма да бъде използвано. Вместо това те предлагат да интегрират конструкцията на бъдещото застрояване в укрепително съоръжение.


Скоро след това главният архитект на Созопол Светлозар Рашков издава ново разрешение за строеж, но вече на "Курортен комплекс"Алепу вилидж" (етапно строителство)". То включва "Укрепване на свлачище" като първи етап и курортен комплекс, като втори.


С други думи, курортният комплекс става неразделна част от укрепителното съоръжение, а границата между двата етапа на строителството - напълно формална. А това дава основание на началника на РДНСК - Бургас след няколко поредни проверки по сигнали за незаконно строителство на плажа Алепу


да отрича очевидното


Укрепваното свлачище е на метри от плажа Алепу

© Dron Burgas

Укрепваното свлачище е на метри от плажа Алепу


В писмото си до камарите на геодезистите и инженерите в инвестиционно проектиране той пише следното:

"При извършени проверки на място на строежа се установи, че се извършват строителни и монтажни работи, изразяващи се в изграждане на брегоукрепителното съоръжение - подпорни стени, прилежащото фундиране и обемно пространствената конструкция към подпорните стени. Извършваните СМР са изцяло в обхвата на първи етап "Укрепване на свлачище" от издаденото разрешение за строеж от гл. архитект на община Созопол".

Резултатът от всичко това сега е


четириетажна бетонна сграда със стълбища, асансьорни клетки и оформени помещения


на метри от морето. Социалните мрежи реагираха с хаплива ирония. "Подпорна стена търси камериерки", гласи една от най-находчивите публикации там.


Справка в регистъра на Дирекцията за национален строителен контрол обаче показа, че т.нар. "подпорна стена" има разрешение за ползване, издадено още през февруари т.г. А това означава, че по документи първия етап от изграждането на курортния комплекс "Алепу вилидж" - укрепването на свлачището на едноименния плаж, е приключено, а строителният контрол имитира проверки по нареждане на Върховната административна прокуратура.


В предаването "Панорама" на Националната телевизия в петък обаче премиерът Борисов направи опит да свали напрежението, предизвикано от строежа и обясни, че се обадил на шефа на ДНСК да слуша участието му в "Панорама". "Ако това е подпорната стена и вие ме убеждавате и всички българи, че тези кутийки там не са хотел, това ще стане прекрасно местообитание на птички, на животни, на прелетни птици, прекрасна подпорна стена с гнезда, каза Борисов. Нали не е хотел, значи спираме го на този етап, спряно е свлачището и едно прекрасно местообитание за птици".


Пак по време на участието си в "Панорама" Борисов каза, че Строежът на плажа Алепу е от 2001 г. Какво е основанието за това твърдение обаче така и не стана ясно. Според информация в корпоративния сайт на "Главболгарстрой", дружеството е започнало да развива собствени инвестиционни проекти на българския пазар едва след 2005 г. Сред тях са споменати ваканционните комплекси "Флора" и "Боровец гардънс" в едноименния планински курорт, както и "Св. Тома" до Созопол.


Строителството в свлачищни райони е изключително трудно. Причината е, че сложната координация и необходимостта от съгласуване на процедури, в които участват по няколко институции с тежка структура - от местни администрации, през Министерството на околната среда и водите, еко министерството, районните му инспекции по околната среда и водите и т.н. При стабилни контакти в тях обаче, заради ниската цена на строителните терени,


строителството в свлачища изглежда привлекателно


за големи инвеститори. Примери не липсват. Една от най-големите инвестиции на компании, свързвани с варненския бизнесмен Даниел Славов - Дънката, е реализирана именно в свлачищния район "Трифон Зарезан" в курорта "Златни пясъци". Там в края на 90-те години срутването на земни маси унищожи цялата вилна зона, а терените бяха продавани от собствениците им на безценица. В свлачищен район на морския бряг във Варна предстои да бъде реализиран и проектът "Алея Първа" на "Холдинг Варна", свързан със собствениците на "Химимпорт" и "Централна кооперативна банка". Върху терени, на самия морски бряг, продадени от държавата през 2009 г. на цена 50 евро на кв.м., дружеството има намерение да строи жилища, ваканционни постройки, водни атракциони и др. Обяснението за ниската цена на терените беше необходимостта от укрепване на свлачището над тях.


Случаят със строителството край Алепу


е сходен. Теренът, върху който в момента "Главболгарстрой" изгражда "укрепващия" хотелски комплекс е бивш общински имот (29 дка изоставени ниви). Според разследване на "Бивол" те са апортирани през 2009 г. в компанията "Алепу вилидж" срещу 34% от капитала му. Земята е оценена по 40 лв. на кв.м. През 2007 г. имотът е окрупнен с допълнителни общински терени, за които "Алепу вилидж" плаща допълнителни 1.3 млн. лв. По предложение на тогавашния кмет на Созопол Панайот Рейзи в края на 2008 г. общинският дял в дружеството е продаден на офшорното дружество "Новастар холдинг".


Дали в района от местността "Алепу", където в момента "Главболгарстрой" гради четириетажното си укрепително съоръжение изобщо има свлачище е спорна тема. Местните жители твърдят, че на това място никога не е имало движение на земни маси. А според председателят на Камарата на геодезистите в България Йоан Каратерзиян, ако на мястото все пак действително има свлачище, то е предизвикано от започналото строителство.


Върху картата на Геозащита - Варна свлачището е отбулязано твърде далече от блатоот Алепу.

© Геозащита Варна

Върху картата на Геозащита - Варна свлачището е отбулязано твърде далече от блатоот Алепу.


"Когато започнаха да строят, отнеха целия почвен слой, стигнаха почти до нивото на плажа, започва да се свлича пръст от пътя, казаха - вижте то е тръгнало свлачище, ние трябва да го укрепим, казва той, цитиран от "Капитал".


Това свлачище те го предизвикаха


и то беше ясно, че ще се случи".


Справка в сайта на "Геозащита Варна" (структура в състава на регионалното министерство) показва, че според официалните документи свлачище на плажа "Алепу" има. То е отбелязано още през 2009 г. точно на мястото, където сега се строи - в непосредствена близост до каменния нос, на който се намира друга инвестиция на "Главболгарстрой" - хотелският комплекс "Св. Тома". И твърде далече от гранита на блатото "Алепу" с плажа, където свличането на земни маси би било обяснимо.


Статията е допълнена в 14.38 на 8 юни.

Ключови думи към статията:

Коментари (93)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  Бойко Борисов заяви пред милион българи в Панорама, че “това нещо” ще стане местообиталище за гнездящи птици.

  Да видим дали думата му има някаква тежест или местните велможи отново ще го отсвирят.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  До коментар [#1] от "Norman Granz":

  Като паталогичен лъжец, баце едно казва сутрин, на обяд друго а вечер не си спомня какво е говорил. Единствената опорка е ако беше лесно(може би краденето) то комунистите щяха да го построят!

 3. 3 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  Подпорна стена търси камериерки!
  Собственик на стената , агент на ДС и Масонско величие , Б. Сарандев. СтрОител Главбулгарстрой.

  SHADOWS of SOFIA
 4. 4 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Бахси,остана ли незастроено място по Черноморието?!! Голяма красота беше,преди много години((((

 5. 5 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 857 Весело

  До коментар [#3] от "2LOOP": С такива собственици,трудно ще гнездят корморани там( както се изрази бараба Ганьо,едри птици), ма нали “матряла” се захласва!)))))

 6. 6 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Тази статия е обяснението на другата, която твърди, че българскоте туристи не могат да спасят сезона за туристическия бизнес по българското черноморие. Не че не можем. Не искаме.

 7. 7 Профил на Solomon Bandaranaika
  Solomon Bandaranaika
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#2] от "telqk":

  Бочко лъже, дори когато спи!Но в случая не лъже....,това са клетки където ше се отглеждат мисирки.

  Опростачвай и владей!
 8. 8 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2333 Весело

  Преди време Баце им каза, че, който го хванат, гори. Така че, гледайте да не ви хванат.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4116 Весело

  Щом няма свлачище в района, подпорната стена е излишна т.е трябва да се бутне - много е просто ! Айде сега да видим какво ще правят от ДНСК !

 10. 10 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1122 Любопитно


  ногу странно що Каратерзиян
  оня ден по БТВ
  нищо не рече за тва писмо
  къде го имало у камарата на геодезистите
  от една година?


 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  Самият факт, че е построено и още няма заповед за премахване казва ВСИЧКО за местната и централната власти !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  До коментар [#4] от "angeles":

  " Бахси,остана ли незастроено място по Черноморието?!! Голяма красота беше,преди много години((("

  Може и тук - таме да е останало, но това радва ли някого, щом огромната му част отдавна е бетонирана ?

 13. 13 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  До коментар [#3] от "2LOOP": С такива собственици,трудно ще гнездят корморани там( както се изрази бараба Ганьо,едри птици), ма нали “матряла” се захласва!)))))
  —цитат от коментар 5 на angeles


  Дюни е прекрасно място.Предполагам единственото без руснаци. От другата страна на шофьорския плаж е Св. Наум и стояха прилично на фона на останалото бетонно море. Нямаше начин да не се появи подпорна стена.Това им е представата за уплътняване.

  SHADOWS of SOFIA
 14. 14 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  Тази "Асоциация на геодезистите" не беше ли частни сдружение на три лица! Цялата статия прилича на платено очерняне на инвеститора.

 15. 15 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 338 Весело
 16. 16 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3280 Весело

  До коментар [#4] от "angeles":

  Естествено, че има останали не малко незастроени места. Ама ги пазим за приятели на бъдещи упавляващи, бъдещи собственици на футболни отбори ... Нали не мислиш, че всичко свършва след Борисов

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 17. 17 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  Тази "Асоциация на геодезистите" не беше ли частни сдружение на три лица! Цялата статия прилича на платено очерняне на инвеститора.
  —цитат от коментар 14 на svoboden


  Да не сте бивши колеги с Б. Сарандов?

  SHADOWS of SOFIA
 18. 18 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Мъчат се хората да си укрепят 29-те декара ниви за собствена сметка, та после да могат да ги обработват. Помещенията са помощни, там ще гледат овчици, крави... А ние като Тома Неверни- хотел та хотел!

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 19. 19 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 857 Весело

  До коментар [#16] от "дерибеев": Е,щом вие ги пазите,погледнеш съм се класирал...😉

 20. 20 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  Вижте първата снимка. Значи някои може да си вдигат "прогимназии" на полуостровчето,но правите на въпрос един малък хотел,който с нищо не пречи на плажа.

 21. 21 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4116 Любопитно

  " Скоро след това главният архитект на Созопол Светлозар Рашков издава ново разрешение за строеж, но вече на "Курортен комплекс"Алепу вилидж" (етапно строителство)". То включва "Укрепване на свлачище" като първи етап и курортен комплекс, като втори."

  Няма ли да се търси отговорност от институциите в тази държава за подобни свинщини ? Прокуратура, ДАНС, ДНСК.....или само ще сме свидетели на поредния пошъл спектакъл ?

 22. 22 Профил на maddrum
  maddrum
  Рейтинг: 577 Неутрално

  ГБС е една пост-комунистическа пиявица. Баце ако желае да се прави на велик и на тях да им спре поръчките, както ги спря и на Джи Пи Груп, ама не само наужким.
  А милия носорог, Ангелкова, да спре да ме кара да ходя на море в България.

 23. 23 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  Вижте първата снимка. Значи някои може да си вдигат "прогимназии" на полуостровчето,но правите на въпрос един малък хотел,който с нищо не пречи на плажа.
  —цитат от коментар 20 на deaf


  Изглежда не разбираш. Строежа е спрян преди година и докато е спрян пораснал с още етаж и половина.Вероятно лястовичките които ще живеят в него са го достроили.

  SHADOWS of SOFIA
 24. 24 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Аз едно не разбирам - толкова ли много се печели от хотел, който работи 3 месеца в годината, та ги нацвъкаха навсякъде?

  "Certainement qui est en droit de vous rendre absurde est en droit de vous rendre injuste" Voltaire
 25. 25 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  До коментар [#24] от "Чубрица":

  “Аз едно не разбирам - толкова ли много се печели от хотел, който работи 3 месеца в годината...”

  През хотели и казина се перат най-много пари.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#24] от "Чубрица":

  Печелиш във всички фази. И по време на строителството и по време на експлоатацията и по време на продажбата.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 27 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Гласувайте за ГЕРБ, супер са 💀

 28. 28 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Да се учудваме ли? Та тия ни правят на маймуни непрекъснато и лъжат като за последно! Като възрастни неинтегрирани роми лъжат! Лъжат ни за всичко - за подпорни стени, за "саниране" на блокове, за Европейско Расвитие на България, за апартаменти, за къщи за тъщи, за грижите за нас чрез одържавяване на частни бизнеси, за добруването ни посредством държавни бензиностанции . . . може да се изброява до безкрай! Лъже т.нар. премиер, лъже финансовият министър, лъже пиарката на т.нар. премиер, лъже ни непрекъснато Главният Каскет, лъже ни вече 7 години Главният КОНПИр. И има още хора, които се правят, че им вярват. Да, правят се, защото иначе ще загубят назабавно и вовеки веков позициите, до които тези калинки са се домогнали чрез раболепие и гъзоблизачество.

 29. 29 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 876 Неутрално

  По-гнусно, по- предизвикателно поведение спрямо търпението на българския народ, световната история не познава. Всеки си прави каквото си иска и когато си иска стига да плати на когото трябва, най- вече на корумпираните до мозъка на костите си политици,, местни велможи и магистрати. То не остана непожелано и неосрано красиво кътче на родината ни! Господи, молим ти се , Исусе Христе, спри ги!

 30. 30 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  При герберите всичко се спира временно. След пушилката палатът ще бъде вдигнат. Боковите приказки за птичките са не по-малко обидни от стената и хотела.
  10 год. "десни" номера. Жалки уйанари.

  ОСТАВКА

 31. 31 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  Много хубаво замислено от подпорната стена да се направи комплекс. Навътре се виждат и безкрайни дъбови гори, а плажът е огромен.
  Само, че кофти обяснения и действия от архитекта и Кметът на Созопол първо после от Аврамова и ДНСК. Вместо официално да се направи проекта.
  Десетина еколози не може да са фактор. Сиреч псевдоеколози. Още не съм ги видял на нито една площадка за боклук.

 32. 32 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Герберите, какво стана, поредното доказателство, че Бойко ПАК излъга.

 33. 33 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2263 Неутрално  навсякъде в страната гъмжи от недостроени и изоставени хотели и вили, а строят още.
  Може би това е някаква тръпка - да се опиташ да поставиш хотел еееей там. След това може да си кажеш: "Успях!"

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 611 Любопитно

  До коментар [#14] от "svoboden":
  "Цялата статия прилича на платено очерняне на инвеститора."

  Колега ли си ми? В ГБС ли си на работа? Или си най-обикновен гъзолизец?

 36. 36 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#25] от "Norman Granz"
  Аз и това не го разбирам. Щом явно са недосегаеми, за какво им е да си перат парите?

  "Certainement qui est en droit de vous rendre absurde est en droit de vous rendre injuste" Voltaire
 37. 37 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Няма сила, която да ме накара да отида на българскоро черноморие!
  Има де, ако ми дадат много пари:)
  Те трябва да ми плащат!

  Ганьос да издава едно мега разрешително и целия тоя пясък да се маха!

 38. 38 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  За съжаление поредната родна ПРАСЕЩИНА!!!

 39. 39 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3811 Неутрално

  Не само, че се строи, но има и акт 16. С разрешение за ползване. Преди половин час по БТВ го казаха. Наистина стават чудеса у нас. И не само о Коледа.

 40. 40 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#20] от "deaf":

  След като го построят този хотел плажа ще остане ли свободен пред него?

 41. 40 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Страхотен "журналистически" филтър. Ако към тази гледна точка се добави и

  "През 2005 г. (при предишния кмет на Созопол) общината апортира в “Алепу Вилидж” 34% от капитала на фирмата, под формата на “изоставени ниви”. Малка подробност е, че нивите са на първа линия до плажа. Общо 29,171 декара са оценени тогава на 1 225 200 лв (по 40 лв. на кв. м.). Предметът на дейност на дружеството е “изграждане и експлоатация на хотелски комплекс с двуетажно вилообразно строителство, хотелиерство и ресторантьорство”.

  По същото време апортът е оформен като кредит с ипотека, като кредитодател е Община Созопол, а задължени лица се явяват “Алепу Вилидж”, “Интел БФ” ООД и “Черноморска Лизингова Компания”. Всички тези фирми са свързани с едни и същи лица."

  може да се получи и нещо смислено. По темата другата гледна точка:
  https://tribune.bg/bg/mrezhata/pik-sobstvenik-na-terena-v-alepu-e-agent-na-ds-i-ofshorki/
  https://tribune.bg/bg/obshtestvo/eksperti-ot-2009-godina-sa-preduprezhdavali-che-svlachishteto-na-alepu-izyazhda-plazha/
  https://tribune.bg/bg/obshtestvo/zakonen-li-e-stroezhat-na-alepu/

 42. 42 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#24] от "Чубрица":

  Инвестицията в хотели е едновременно хлъзгава, но и много проста аритметика.
  Според размера на инвестицията трябва да има и съответстващ процент средногодишна заетост. Ако не се достигне, никоя сериозна банка не би отпуснала кредитиране. Ако този процент трайно не се достига, е ясен сигнал за предназначението на хотела и вложените пари. Или в много краен и рядък случай показва изключително тъп инвеститор.

 43. 43 Профил на Помuяр
  Помuяр
  Рейтинг: 740 Весело

  Т'ва "камериерка" ще да е някоя рядка торпическа прелетна птица, мисля.

  ТЪПАК! АЗ СЪМ Ш***Н ТЪПАК!!!
 44. 44 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#20] от "deaf":След като го построят този хотел плажа ще остане ли свободен пред него?
  —цитат от коментар 40 на Pandipool  До коментар [#40] от "Pandipool":

  Плажовете са държавна собственост.

 45. 45 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#31] от "Да вярваме на истината":

  "Много хубаво замислено от подпорната стена да се направи комплекс. "

  Много хубаво. Купуваш пустеещи ниви на хълм до плажна ивица за строителство на ваканционно селище. Издълбаваш/изравняваш голяма част от този хълм до нивото на плажната ивица и съвсем преднамерено предизвикваш свлачище. Така новообразуваното свлачище укрепваш като в укрепителната стена интегрираш хотел на четири етажа успоредно на плажната ивица и с лице към морето от около 100-120 метра.
  Много хубаво......от първоначалното ваканционно селище (вероятно 8-10 къщички тип Елените) до хотелски комплекс.
  Много хубав шмекерлък!

 46. 46 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#42] от "Jordan J":

  Ако имах "излишни" няколко милиона лева,нямаше да строя хотел на Черноморието,а жилищен блок в София. Столицата ще се разраства и ще има нужда от нови жилища. Все някога този жилищен блок ще може да се продаде целият...

 47. 47 Профил на hanseatic
  hanseatic
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#1] от "Norman Granz": Да видим дали думата му(на Борисов) има някаква тежест...

  Не е имала, няма, няма и да има! Това са мутренски, а не държавнически методи за печелене на време. Строежа ще бъде завършен, докато е на власт шайката, Апартаментите ще бъдат разпродадени предимно на руснаци, лайната ще тръгнат към морето и полека лека всичко ще утихне. Подкупни главни архитекти, кметове и всички останали по веригата ще се радват на получения "бакшиш" и живота в това село без кучета ще продължи - назад. Мога да говоря и сравнявам с Германия. За подобно беззаконие (което по принцип не би се случило никога), освен огромните глоби, щяха доста служители да получат ефективни присъди от по 3 до 7 години, а собственика/строител, да отстрани обекта и възстанови природната даденост в автентичната и форма.

 48. 48 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  До коментар [#45] от "gmbh":

  По-горе гледам има десетина хотелчета на високото построени като се завърши и това и не се строи повече по плажа на север и не е хотел, а примерно спортни площадки и ресторанти и като и като гледам убийствената природа към вътрешността супер гори става идеален комплекс.
  На север понеже плажът е огромен може и триста диво къмпингуващи да се наместят.

 49. 49 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1657 Гневно

  Мисля , че следващите ходове вече основателно може да бъдат в посоката на изграждане на " ЧЕРНОМОРСКИ ВАЛ " , нещо подобно на " АТЛАНТИЧЕСКИЯТ ВАЛ " през време на ВСВ......базата е готова , остава да се поставят оръдията и минните полета в последствие....Та в резюме - вегетираме в патологична наглост !

 50. 50 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  До коментар [#34] от "Да вярваме на истината":

  К'во да се завърши? Къщичките за птички ли... Що противоречиш на главната Тиква...

 51. 51 Профил на Нео нежен металист
  Нео нежен металист
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Време е да се включат химиците и всички любители и да се започне леко и поетапно гръмкане на "укрепителната стена". Като го поправят- пак.

  До безкрая и отвъд
 52. 52 Профил на Оливия
  Оливия
  Рейтинг: 279 Разстроено

  До коментар [#28] от "Косьо Генчев":
  ...може да се изброява до безкрай! Лъже т.нар. премиер, лъже финансовият министър, лъже пиарката на т.нар. премиер, лъже ни непрекъснато Главният Каскет, лъже ни вече 7 години Главният КОНПИр. "
  Така е! А всичко започна от 1945 година...септември.

 53. 53 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 611 Любопитно

  До коментар [#34] от "Да вярваме на истината":

  А бе, ти днес що не си пиеш хапчетата?

 54. 54 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#48] от "Да вярваме на истината":

  Кой ти говори за диво къмпингуващи и хотели на 300 и помече метра от плажната ивица.
  Пак нещо не си разбрал, пак изопачаваш. За изкуствено предизвиканото свлачище, съгласен ли си?
  И как ваканционно селище се трансформира в хотелски комплекс?
  И това ли не ти е ясно? В крайна сметка, чудо голямо. Нали така, гламар.

 55. 55 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1680 Весело

  До коментар [#9] от "samoedin":

  В района на плаж "Алепу" имало свлачище, което било неактивно, но през 2015 г. в горната част на терена започнали сондажни работи, чиято цел била да го активират. Това твърдение изрази пред БНТ Спас Узунов от фондация "Биоразнообразие".
  Узунов твърди, че се е целяло активиране на свлачището, за да бъде направена подпорната стена и до нея хотел.
  "Това, което виждаме в момента, въпреки че по документи може да бъде изкарано всичко - включително буркан със зелен фасул, примерно, всъщност е бъдещото ваканционно селище. Част от тази постройка естествено изпълнява функцията на брегоукрепително съоръжение, но предната част на тази постройка за мен ще бъде бъдещият хотел", коментира той.

  По негови думи това най-лесно може да се провери, като се види дали във вътрешната част на конструкцията има стълбище и асансьор.

  Действително вторият етап от строителството предвижда изграждането на хотел, който ще се намира още по-близо до брега.

  В началото на пътя вече е поставена бариера, а пред обекта има шезлонги и чадъри, които според концесионера ще бъдат безплатни за летовниците. Не е ясно обаче как те ще могат да стигат до тях....

  «Мои самые лучшие штурмовики — бывшие коммунисты» Герман Геринг 1933 г.«Я всегда допускал и отдавал соответствующие приказы, чтобы бывших коммунистов принимали в нацистскую партию немедленно. Из мелкобуржуазного босса социал-демократического профсоюза никогда не получится национал-социалист, а из коммуниста — всегда!» Г. Раушнинг «Беседы с Гитлером».
 56. 56 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  До коментар [#53] от "Косьо Генчев":

  Няма вечно петдесет платени УЖ зелени да тормозите останалото общество:) Все някога някой Премиер няма да ви ходи по гайдата Ами ще вземе мерки. Даааа.
  Така, че продължавайте си. Не ми пречите. Нямам интереси в туризма.

 57. 57 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Вижте първата снимка. Значи някои може да си вдигат "прогимназии" на полуостровчето,но правите на въпрос един малък хотел,който с нищо не пречи на плажа.
  —цитат от коментар 20 на deaf

  Тези "някои" с "прогимназиите" са същите - Главболгарстрой. Това кацналото на носа е пак тяхно.
  Явно им е малко, та са продължили нататък.
  След някоя и друга година, може да преминат и към блатата... къщички за птици, повдигнати на четири-пет етажа... Схемата е ясна, на територията отдавна законът е врата в полето.

 58. 58 Профил на slaveyko
  slaveyko
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Видиш ли някъде мръсно дело, търси октопода ГБС.

 59. 59 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 442 Гневно

  До коментар [#56] от "Да вярваме на истината":

  Габровския специалист, би ли спрял да коментираш, след като нито знаеш къде е изсрано това поредно л@йно, нито какво точно представлява. Дрънкаш глупости, които засенчват дори твърденията ти, че Габрово е по-добре в момента от Швейцария. Ще прощаваш за грубия език, но защитниците на презастрояването на морето, особено когато са виждали морето само на снимка, ме вбесяват.

 60. 60 Профил на borkar
  borkar
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Решението е едно-единствено и е като решението от края на 20-те години на 20ти век за обявяване на парк Витоша. Изкупуване на всички имоти от Алепу до Аркутино, разрушване на комплекса св.Тома и на остъците от Асамблея Знаме на мира и повторно залесяване. Приобщаване на всички тези имоти към буферната зона на резервтите Ропотамо и Алепу. Единствено може би Аркутино фемили ризорт да остане тъй като е до пътя, но да бъде държавно. Всичко това би струвало примерно 100 млн.лева. Но ще остане нещо в историята, като парк Витоша.
  П.С.: И спиране на усвояването на Маслен нос чрез ОУП на Приморско.

 61. 61 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Аз едно не разбирам - толкова ли много се печели от хотел, който работи 3 месеца в годината, та ги нацвъкаха навсякъде?
  —цитат от коментар 24 на Чубрица


  Ами явно се печели. Пробвай да се обадиш на някой от хубавите хотели на първа линия да видиш - през сезона ще ти кажат примерно двойна стая 240 лева, апартамент 360 лева. Аз ходя понякога с децата за няколко дена. Гледам да не правя оборот на най-големите бандити, ама те май всичките хотели са на такива. И не е само 3 месеца. Обикновено (не тази година) отварят на първи май, почивните дни пускат пакети, за 6 май пак, за 24 май пак... после и 6 септември, и 22 септември, идват и румънци. Април и октомври правят конференции - идва някоя фирма и наема 50-100 стаи за няколко дни. Избиват си парите явно, щом ги правят. Иначе ако просто ще ги перат, и много други по-лесни начини има явно.

  Целият този бизнес модел по принцип е ОК ама ако си купуват имотите законно и си одобряват документите по всички процедури. Но тогава явно сметката не излиза, та затова все гледат заменки, апорти, офшорки, оценки за съвместимост по втория начин, височина и отстояния извън разрешеното, и какви ли не други шмекерии.

 62. 62 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  Много хубаво замислено от подпорната стена да се направи комплекс. Навътре се виждат и безкрайни дъбови гори, а плажът е огромен.Само, че кофти обяснения и действия от архитекта и Кметът на Созопол първо после от Аврамова и ДНСК. Вместо официално да се направи проекта.Десетина еколози не може да са фактор. Сиреч псевдоеколози. Още не съм ги видял на нито една площадка за боклук.
  —цитат от коментар 31 на Да вярваме на истината


  Май пропусна, че земята е била държавна, и са я "усвоили" на безценица.
  Земя на брега на морето!
  Я пак прочети Конституцията!
  По-точно пасажа с плажната ивица!
  Точно този район е любим за плажуващи от Бургас и Созопол!
  От Бургас до тази точка е 20-30 мин с кола.

 63. 63 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  До коментар [#53] от "Косьо Генчев":Няма вечно петдесет платени УЖ зелени да тормозите останалото общество:) Все някога някой Премиер няма да ви ходи по гайдата Ами ще вземе мерки. Даааа.Така, че продължавайте си. Не ми пречите. Нямам интереси в туризма.
  —цитат от коментар 56 на Да вярваме на истината


  Дано влезете в гроба преди да похарчите краденото!
  И децата ви също, до 9то коляно!
  Не се наядохте!
  Да крадете пари, и чужд труд, българинът прощава, защото е търпелив и великодушен.
  Но да крадете земята му, ще търпи само до едно време. После ще ви изпотрепе до крак!

 64. 64 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2633 Весело

  До коментар [#2] от "telqk":Бочко лъже, дори когато спи!Но в случая не лъже....,това са клетки където ше се отглеждат мисирки.
  —цитат от коментар 7 на Solomon Sigonalapa


  По-точно за щастливи мисирки които ще имат на разположение цели апартаменти!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 65. 65 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  Точно заради такава мръсотия, кражба на обществена земя, плажна ивица, и най-убеденият Гербераст може да се отврати.
  Само заради това "ЛАЙНО", изсрано на Алепу, чакайте промяна в парламента на следващите избори!

 66. 66 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Нови места за български туризъм, които да подкрепяме.

 67. 67 Профил на csx30583975
  csx30583975
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Манипулативно се опитвате да поднасяте неверни твърдения. Няма как те да са предизвикали свлачището, след като от всички публични регистри е видно, че още от 2009 се наблюдава като активно.

 68. 68 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Нищо, вие си вервайте на Бойо като се кълне, бетер циганин.
  Пак гласувайте за ГЕРБ

 69. 69 Профил на Благовест Цветанов
  Благовест Цветанов
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Корупционно ноу-хау!

  “Най-добрия начин да отмъстиш на врага си е да не приличаш на него.“ - М. Аврелий
 70. 70 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Точно заради такава мръсотия, кражба на обществена земя, плажна ивица, и най-убеденият Гербераст може да се отврати.Само заради това "ЛАЙНО", изсрано на Алепу, чакайте промяна в парламента на следващите избори!
  —цитат от коментар 65 на Тангра


  Абсолютно не съм съгласен. Познавам гербаджии, силно религиозни, възпитани хора. Които просто ще кажат - "а другите да не са по-добри"?

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 71. 71 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  Всичкото по обекта си е законосъобразно. С общински и частни усилия хотелът има добри изгледи да го бъде, наспроти алармата от байстендъри и базирани в столицата еко-активисти. Хеле пък интерпретацията на свлачното укрепване и бреговото укрепване е пример за изумително извратено тълкуване от зелените на термини и понятия от инженерната дейност.

 72. 72 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2856 Неутрално


  Ми то ясно. Едни "инвеститори" купили земята за 10 евро/кв.м. Решили да си построят хотелски комплекс. Т. н. Св. Тома /как ли се чувства горкият светец от извършеното спрямо него прелюбодеяние?/. По-нагоре теренът е скален и къщите са на повърхността. На въпросното място скала няма, сграда построена отгоре ще се сгромоляса. Затуй издълбават терена и строят на нивото на плажа. Всичко е наред, всичко е законно. Има си ги всички позволителни и разрешителни и съгласувания и....за каквото и да се сетите. Подкупена е практически цялата българска администрация на местно, национално и правителствено ниво. Няма бариера, няма забрани. За какво беше целият цирк, вкл. "клетките за птички"? Само защото бяха гузни управниците от вездесъщата шайка. Защото знаят че унищожиха един природен феномен, толкова полезен и нужен на хората, вкл на бъдещите поколения. Парите обаче са по-силни от срама и страха и...всичко. Срещу желязо се рита, срещу пари не се рита. Толкова им е далновидността, толкова им е интелекта на управляващите мутри. Но тава е по-скоро добрата новина. Лошата е че народът ни е смачкан, смазан и напълно безпомощен. За интелект при него въобще не може да се говори. Единствено важни са триците в копанята. Ето това е тя, европейската България! Радвайте се! Защото и по-лошо може да стане. Да не забравяме, че този мутрохотел-подпорна стена не се намира къде да е а на фронтовата линия. По на изток дебне ВРАГЪТ.

 73. 73 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 579 Неутрално

  ПЛЮС ЦЕЛАТА КРАЖБА СА ОТКРАДНАЛИ И ПЪТЯ ТАМА ПОДЛЕЦИТЕ , БЕЗСРАМНИЦИ

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#71] от "venelingeologia":

  "Всичкото по обекта си е законосъобразно. "

  Пледоарията за самоактивирало се свлачище след покупката на пустеещи ниви от инвеститор трябва да се подкрепи с факти. Понеже няма иск за извършени закононарушения вкл. и от общински длъжностни лица и други органи по строителен контрол, всеки може да си плямпа за законосъобразност. В крайна сметка трябва да се установи, самоактивирало се свлачище или предизвикано свлачище. Ако е второто, изпържените няма да са само инвеститорите; ако сме правова държава, де.

 76. 76 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  Всичко между Дюни и резиденция Перла е строено и ще се строи в нарушение. Местностите са защитени. На хартия...

 77. 77 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Гледам и чадърчета са сложили. Вероятно е удоволствие да се излегнеш там и зад теб да бичат къртачи и бетон-помпи докато все още е разрешено, а после да гледаш арматури и бетон зад оградата.

 78. 78 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 980 Неутрално

  https://www.24chasa.bg/Article/231946

  Ето за разрешилия строежа.................Св. Рашков.
  Пръскал по 30 000 лева на вечер на хазарт и е затънал в дългове.
  Това, докато е архитект на Поморие.
  После Рейзи го харесва за Созопол.
  Никой не го пита , откъде има тия пари..........

 79. 79 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  Нищо, вие си вервайте на Бойо като се кълне, бетер циганин. Пак гласувайте за ГЕРБ
  —цитат от коментар 68 на Ksharp


  Ако с лявата ръка зад гърба си кръстоса среден пръст и показалец - клетвата не важи.

 80. 80 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  Жалко за хубавата природа. Няма да остане метър небетониран. Но хората не искат това. Затова, нека сами да си спасяват сезона и грозните хотели.

 81. 81 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  "...Върху терени, на самия морски бряг, продадени от държавата през 2009 г. на цена 50 евро на кв.м., дружеството има намерение да строи жилища, ваканционни постройки, водни атракциони и др...."

  Обърнете внимание на това изречение!
  Държавата (по-точно правителството) продава публична собственост, в близост до Алея Първа, построено с общински средства като зона за разходки, на частна фирма, която ще си строи хотели и т.н. Реално и алеята, и плажа стават част от хотела.
  На какво основание правителството (в София) се приема като собственик, и продава публична собственост? Или премиерът се счита за принципал (собственик) на цялата държава?
  Или отново говорим за закони и ограничения като "врати в полето"?

 82. 82 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#81] от "historama":

  В момента МО на Каракачанов е изкарало на тезгяха за продан много атрактивни имоти, бивши военни бази. Купувачи могат да са физически лица, юридически, включ.фирми регистрирани за по 2 лв от руски, турски граждани, и след време знаете какво може да случи?
  Да приемем ли, че столичните експерти от МО освен с организацията на отбраната на страната и сигурността могат да се занивата и с алъш-вериш? Кои търгаши са гласували подобни закони, че най-висшите държавни институции да могат да продават терени публична собственост и да я превръщат в частна?
  След това започват да се сипят обвинения към местните хора, че били алчни и дебили, и осирали мястото, където живеят.

 83. 83 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#71] от "venelingeologia":"Всичкото по обекта си е законосъобразно. "Пледоарията за самоактивирало се свлачище след покупката на пустеещи ниви от инвеститор трябва да се подкрепи с факти. Понеже няма иск за извършени закононарушения вкл. и от общински длъжностни лица и други органи по строителен контрол, всеки може да си плямпа за законосъобразност. В крайна сметка трябва да се установи, самоактивирало се свлачище или предизвикано свлачище. Ако е второто, изпържените няма да са само инвеститорите; ако сме правова държава, де.
  —цитат от коментар 75 на gmbh


  Колега, прав сте по съществото на нещата, споделям вашето негодувание. Аз съм против подобно застрояване, познавам терена и ми е тъжно... Само дето докумантално и процедурно нещата са стройно подредени и ние ще останем за пореден път "възмутени граждани". Требе си кьотек, ама македонците в България са в недостатъчно количество. А българите-бунтаджии са ендемити.

 84. 84 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Хаос в държавата на Борисов

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 85. 85 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  До коментар [#31] от "Да вярваме на истината":

  Много хубаво замислено от подпорната стена да се направи комплекс. Навътре се виждат и безкрайни дъбови гори, а плажът е огромен.Само, че кофти обяснения и действия от архитекта и Кметът на Созопол първо после от Аврамова и ДНСК. Вместо официално да се направи проекта.Десетина еколози не може да са фактор. Сиреч псевдоеколози. Още не съм ги видял на нито една площадка за боклук.
  —цитат от коментар 31 на Да вярваме на истината


  Пълни глупусти сте писал. Дал сте воля на омразата си към едни почтени хора. Всъщност точно за тази "подпорна стена" много народ се вдигна. Дори жителите на Созопол.
  А колкото до проблема с боклука - кой мислите, че принуди страхливото Л@@@но - главния каскет на републиката да започне да се занимава с този проблем?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 86. 86 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  "Хотелът, укрепващ свлачището на плажа Алепу е само на метри от комплекса "Св. Това", собственост на същия инвеститор - "Главболгарстрой"...."

  Кой е собственик на "Главбулгарстрой"? Созополец ли е?

 87. 87 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  "Хотелът, укрепващ свлачището на плажа Алепу е само на метри от комплекса "Св. Това", собственост на същия инвеститор - "Главболгарстрой"...."Кой е собственик на "Главбулгарстрой"? Созополец ли е?
  —цитат от коментар 86 на historama


  Сигурно и собственикът на "Главбулгарстрой" не иска и да стъпи на бетономорието, и има имот в Гръцко, или поне там отива на плаж.

 88. 88 Профил на csx30583975
  csx30583975
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Има ли плаж? Има? Плажът няма да изчезне, бъдете спокойни!

 89. 89 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3796 Весело

  До коментар [#9] от "samoedin":

  Щом няма свлачище в района,
  -значи трябва да се създаде - и всичко е наред!
  Хотел, интегриран в укрепително съоръжение!
  И ний сме дали нещо на света!

 90. 90 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3796 Весело

  До коментар [#28] от "Косьо Генчев":

  Като възрастни неинтегрирани роми лъжат!

  Не обиждайте ромите!
  Никой възрастен неинтегриран ром не може да измисли такова чудо "хотел, интегриран в укрепителна стена"!

 91. 91 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#36] от "Чубрица":
  Ами понеже, не харчат всичко в мамковината, а на запад от Люлин току-виж, взели да задават едни въпросчета!

 92. 92 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#81] от "historama":

  Вината не е само в ГЕРБ, а на всички дупетати-законотворци. Това, което сами си правим никой не може да ни го направи.

 93. 93 Профил на Petko Popov
  Petko Popov
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Защо вместо клетки за мисирки не са клетки за престъпници ,които напълниха родината. Главното предприятие за производство на нечистоплъни е Герб и неговият главен директор, който се надува като мисир и за него ще е потребна клетка.!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK