"Национална лотария" обжалва в съда актове за 235 млн. лв.

"Национална лотария" оспорва в съда актове за 235 млн. лв.

© Георги Кожухаров

"Национална лотария" оспорва в съда актове за 235 млн. лв.Национална лотария" продължава да е убедена, че е плащала такса по Закона за хазарта в съответствие със закона. Това съобщи в интервю за Нова телевизия изпълнителният директор Димитър Ганев, който е и съсобственик в дружеството с обвиняемия в 18 престъпления Васил Божков.


Ганев подчерта, че анализът на юристите и на финансистите на компанията е показал, че те е трябвало да плащат държавна такса от 20% върху стойността на получените залози и изплатени печалби, а не 15% върху направените залози.


Според Закона за хазарта моментната лотария се облага с 15% върху стойността на направените залози за всяка игра. В същия член е посочено, че "за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за участие", държавната такса е 20%, но върху стойността на получените такси и комисиони. "(В закона) имаше 2 варианта с облагане. Всяка компания е длъжна да намери най-благоприятния за себе си начин за облагане, което ние сме направили", каза Ганев. Добави, че актовете, издадени на "Национална лотария" са за 235 млн. лв. и те са в началото на съдебната фаза. "Не сме направили нищо нередно и ще го докажем в съда, спазвали сме стриктно закона," заяви той. От февруари в дружеството тече ревизия от Националната агенция за приходите. "Всичко е прозрачно", добави той.
На Божков се приписват общо укрити от държавата 500 млн. лв. такси.


Ганев каза, че не е знаел и чувал нищо за твърдените от Божков днес негови "сделки" с премиера Борисов, искания на "рекет" от министъра на финансите, за теглени големи суми в брой от личните сметки на Божков с тази цел и за плановете му да изтегли рекламата от Нова телевизия. Според Ганев никаква "сделка" с управляващите не "би била интересна" за компанията, защото тя е плащала такси по закон.


"Аз не знам за сделка, казвам от името на "Ню геймс" и "Национална лотария". Пари не сме давали. Не познавам премиера, финансовия министър и председателя на бюджетната комисия, Божков не ти дава отчет какво прави, нашите срещи са били на тема нашия бизнес", добави той. "И ако (Божков) беше ме питал трябва ли да плаща (такса спокойствие), щях да отговоря "не", защото винаги съм бил убеден, че плащаме по закон", каза изпълнителният директор на "Национална лотария".


От т. нар. разкрития на Божков, които той прави във "Фейсбук" от Обединените арабски емирства, където се укрива, Ганев каза, че е знаел единствено за подготвяната сделка с чешката SAZKA Group за дял в "Национална лотария". Той е изразил пред Божков мнение, че предлаганите от чехите 1 млрд. лв. за 51% от дяловете са прекалено малко, защото дружеството има потенциал да расте.


"Никога не съм изпитвал желание да се отделя, той никога не ми се е месил в бизнеса, харесваше ми да работя с него, защото нямаше пряка намеса в оперативните решения", каза Ганев. Той отказа да коментира публичния имидж на Божков в годините с аргумента, че не е бил осъждан.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK