Прокуратурата възложи проверка на строеж в гора на Свети Влас

Прокуратурата възложи проверка на строеж в гора на Свети Влас

© Надежда Чипева, КапиталВърховната административна прокуратура е образувала преписка за строеж в гора в землището на Свети Влас в обхвата на зона "Емине-Иракли", който според публикации в медиите нарушава Закона за биологично разнообразие (ЗБР), Закона за устройство на територията (ЗУТ) и Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК).


Проверката е възложена на Министерството на околната среда и водите и Дирекцията за национален строителен контрол, които трябва да направят справки по документи и на място.


Тя трябва да установи законно ли е строителството. Освен това ВАП възлага на компетентните органи да се изяснят и всички останали условия за законност на строителството - собственост и статут на земята, наличие на необходимите предварителни договори, уреждане на взаимоотношенията между участниците в строителството, влезли в сила устройствените планове и т.н.
Освен това ВАП изисква от министъра на земеделието, храните и горите административни преписки - по замяната, промяна на предназначението на поземления имот и възстановяване на държавната помощ.


По образуваната преписка ВАП изисква от главния архитект на Несебър да изпрати незабавно административните преписки по издаване на разрешения за строежа.


Резултатите от проверката следва да се представят на ВАП максимално бързо с обобщен доклад. В него трябва бъдат отразени направените констатации, разкритите случаи на неспазване на приложимите правила, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях и за санкциониране на виновните лица, вкл. постановени административни актове, съставени актове за установяване на административни нарушения, издадени наказателни постановления и заповеди за прилагане на принудителни административни мерки, както и случаите на изпращане на данни за извършени престъпления на съответните прокуратури или органите на МВР.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK