Танева казала репликата за измамите в друг контекст, видя политическа атака

Заседание на Министерски съвет, Десислава Танева

© Анелия Николова

Заседание на Министерски съвет, Десислава ТаневаМинистърът на земеделието и храните Десислава Танева отчете най-високо ниво на проверки на кандидатстващите за европейско финансиране производители и видя политическа атака в разпространения запис, в който предлага на хора от сектора "да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред".


Танева и директорът на Държавния фонд "Земеделие" ДФЗ Васил Грудев дадоха брифинг часове след като сайтът "Биволъ" разпространи видео от онлайн разговор с производители на зеленчуци и плодове, проведен в края на март. Изявлението им обаче не сложи край на въпросите крие ли България измами с европейско финансиране за земеделски производители, а представител на бранша заяви, че "всеки втори" мами, а министърът е заплашвала да не говорят по темата.


В разпространеното тази сутрин видео министърът заявява "да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред" в отговор на председателя на асоциация "Български пипер" Георги Василев, който иска официално обяснение защо членове на сдружението са получили повече пари, отколкото са очаквали по схемата за обвързана подкрепа. Става дума за установеното при проверки миналата година разминаване между декларираните и реално съществуващите насаждения. Повече за опитите за измами по тази схема и разкритите нарушения четете статията на "Капитал" тук. Малко след като подчиненото й министерство разпространи позиция, че записът е изваден от контекста, Десислава Танева заяви и че не е била разбрана правилно.


Било съвет към производителите
"Репликата ми е в посока на това, че ако даден бранш, който е в сектора на чувствителните - те са "Плодове", "Зеленчуци", "Оранжерийно производство" и "Животновъдство", постоянно говори и темата за дадено производство е само "измама", той няма как да получи обществена подкрепа, най-малкото затова, че пари от данъкоплатците трябва да се дават за подкрепа на това производство, при условие че самите те смятат, че в тяхното производство има само измама", обясни какво е искала да каже Танева.


"Аз съм го направила, за да дам съвет как самите производители трябва да направят общата селскостопанска политика приемлива. Това не може да стане, като казват "измамници сме". Аз съм го дала като съвет във връзка с исканията, които браншът има за новия селскостопански период", обясни още тя. Министърът каза, че разговорът с производителите се е провел точно преди България да предложи пред ЕК хоризонтална мярка за компенсация на земеделските производители, пострадали от пандемията от COVID-19. По думите ѝ видеото се публикува точно в момента, в който страната е напът предложението ѝ да се приеме с подкрепата на всички страни членки и в момент, в който се води "битка" със старите членки на ЕС за запазване на подпомагането във вида, в който е.


България се самопроверява най-много, не лъже ЕС


"Всичко се докладва на Европейската комисия, защото ние не можем да платим, без да има доклад от установените проверки и оторизация на тези бенефициенти", увери Десислава Танева. Тя отчете, че "няма друг мандат освен сегашния", в който нивото на проверки, които държавата прави, да е толкова високо - проверяват се 50% от заявилите подпомагане при препоръка на ЕК да се проверяват на случаен принцип 5% от кандидатствалите. По думите на министъра досега не се е хвалила с големия брой проверки, "за да не уронваме престижа на добросъвестните български производители".


Директорът на ДФЗ отчете и резултати от тези проверки: през миналата година от 20 120 бенефициента на 4453 не е изплатена субсидия, след като инспекциите на място са установили празни полета. От тях 90 производители са дадени на прокуратурата, защото впоследствие са представили фактури за продадена продукция. "Най-често в този тип случаи нашият анализ показва, че става дума за фактури, които са от порядъка на стотинка-две-три на килограм, което за нас е много съмнително. Освен това от миналата година ние за пръв път направихме автоматична връзка с НАП за проверка на всички фактури. Контролът е на много високо ниво", увери Васил Грудев.


По думите му в резултат на тези мащабни проверки останалите производители са получили средно с 15% повече пари. Десислава Танева обясни, че проверките били завишени по искане на браншовите организации и по анализ на министерството на земеделието, който показал, че средно при около 10% от площите заявеното производство не отговаря на истинското.


"Ние сме взели това решение доброволно - да приложим тази голяма извадка, за да защитим европейския национален бюджет и който получава средства, да е наистина този бенефициент, който заслужава това и който наистина е произвел, както трябва. Но ако някое производство смята, че е само измама, той на практика не би следвало и няма как да получи първо обществена подкрепа и после всички основания за това", заяви тя.
Министърът на земеделието заподозря, че в основата на скандала може да са хора, останали без финансиране, а производителите "не заслужават да бъдат разменната монета на политически битки, примесени с лични интереси".


Танева видя атака преди избори


Тя заговори и за политическа атака, без да конкретизира откъде идва, но посочи, че от сутринта се правят твърдения, обратни на фактите и цифрите за свършеното от подчиненото ѝ ведомство, и "освен като политическа няма как да я характеризирам по друг начин".


"От политически атаката явно вече се влиза в предизборен период и всеки търси как да си направи пиар", заяви Десислава Танева, без да отговори на въпрос откъде идва атаката, а изрази надежди от скандала да не бъдат засегнати производителите.


"Не мога да си обясня тази атака освен последствията за риска това да наруши интереса на земеделските производители, които имат най-голяма нужда", изтъкна Танева и посочи, че е в постоянна комуникация с бранша, който е изразявал подкрепата си и дори сам е настоявал за високо ниво на контрол.


Производител: Министърът ни заплашваше


Брифингът на земеделския министър днес обаче не сложи точка на въпросите крият ли се измами и как се разпределя европейското финансиране в България. Председателя на асоциация "Български пипер" Георги Василев коментира пред Би Ти Ви, че в страната се разпределят милиарди европейски средства без контрол и отчетност, а земеделският министър е заплашила производители да не говорят.


"Милиарди в България се разпределят, без някой да те пита: "Какво произведе, къде го произведе, на кого го продаде", защото се краде, както се е крадяло от началото на тази подкрепа. Схемата е получаваш пари за нещо, което не си произвел", заяви Василев, който е участник в разпространеното тази сутрин видео.


"Измамата е, че ти си казал, че ще засадиш картофи, а нищо не си засадил", обясни той и добави, че "всеки втори човек в България прави това нещо, те са между 40-60% от всички производители".


"Много добре са наясно, много хора в министерството правят същото", продължи земеделецът и добави, че "тя ни заплашваше да не си отваряме устата", като имаше предвид министър Десислава Танева.


По-късно през деня Съюзът на Дунавските овощари подкрепи министъра с писмо до медиите. "Недоброжелателни производители е имало и ще има, но нашата цел е да пресечем порочните практики още преди да са се зародили. Показаното видео с изказването на министър Танева е извадено от контекста и не показва реалността. На практика стореното от министерството през последните години позволи ставките да се запазят на същите нива, въпреки увеличение на площите, при константен бюджет", уточняват от браншовата организация.


Сигнал до европейския прокурор


Междувременно гражданското сдружение БОЕЦ съобщи, че изпраща публикуваната от "Биволъ" информация до ръководителя на европейската прокуратура Лаура Кьовеши. От сдружението заявяват, че във видеото ясно се вижда, че Танева е смутена от въпроса на производителите за изплатените средства за декар площ. "На практика Танева казва на Василев и на всички участници в Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, че България е в тежки нарушения, които трябва да останат тайна и да бъдат укрити от европейските ни партньори", заявяват от БОЕЦ.


"БОЕЦ сезираме Европейската комисия, ресорните еврокомисари и г-жа Лаура Кьовеши, ръководител на европейската прокуратура, за установените престъпления, нарушения и злоупотреби с европейски средства и фондове и изискваме бърз отговор и реакция", посочват от сдружението.


По-рано днес за оставката на Танева настояха от "Демократична България". За оставката на земеделския министър призова и телевизионния водещ Слави Трифонов, който основа все още нерегистрираната партия "Има такъв народ".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK