Номерът на прокуратурата и по делото срещу Бобокови

Атанас и Пламен Бобокови

© Надежда Чипева, Капитал

Атанас и Пламен БобоковиАпелативният специализиран съд ще разгледа днес (9 юни) жалбите на обвиняемите по делото за опасните отпадъци срещу задържането им под стража. На 1 юни спецсъдът остави в ареста петима от шестимата обвиняеми за участие в организирана престъпна група (ОПГ), сред тях зам.-министърът на МОСВ Красимир Живков, бившият шеф на РИОСВ в Плевен Габриел Савов, бизнесменът производител на акумулатори и моторни масла Атанас Бобоков. Само един от обвиняемите беше пуснат под домашен арест - бившият управител на фирма за рециклиране на отпадъци на братята Атанас и Пламен Бобокови - Васил Богданов.


Часове преди решаващото заседанието на съда


Специализираната прокуратура пусна до медиите протокол от разпит
пред съд на свидетел, който същевременно е и обвиняем. В понеделник (8 юни) привечер на пощите пристигна мейл (в бързината за изпращане първо не беше прикачен документът), в който това се обяснява с "тиражираните в медиите поредни неверни обстоятелства от защитници на обвиняеми и подсъдими лица". В съобщението се казва, че разпространяването на протокола, което е вече традиция на обвинението, е в интерес на обществото, което трябва да бъде информирано за дела с висок интерес. В него има твърдения и хипотези, които би следвало да се проверяват и тепърва доказват в съда.


Разпитът е на Васил Богданов (сочен в медиите за основен свидетел на прокуратурата) с присъствие на прокурори и адвокати, макар че това предположение го правим с гадаене и от контекста, тъй като в 30-страничния протокол името на разпитвания е посочено с една буква Б, а имена на фирми, длъжностни лица, маршрути са заличени Той е от 2 юни, тоест почти два дни след заседанието за първите мерки за неотклонение. Богданов е и с обвинение за данъчни престъпления,

Според "Капитал" Васил Богданов през последните месеци е станал мениджър бизнес-развитие в "Ел Бат" - едно от трите предприятия, които могат да преработят оловото от батериите и акумулаторите и да произведат оловен продукт. Преди това той е бил 10 години изпълнителен директор във фирмата на Бобокови "Монбат рисайклинг" (другата от трите фирми за преработка на олово) - позиция, която е заемал до август 2019 г. според профила му в LinkedIn. А в групата на Бобокови е от около 20 години.

От малкото неща, които се изясняват от този протокол, основното е, че предметът на това дело изобщо не е италианският боклук, за който ефирът гърмеше през януари и обществото е запознато от десетките телевизионни репортажи, а нарушения в депониране и обезопасяване на промишлени отпадъци. Затова и недоумение буди, че по време на разпита прокурорът задава въпрос, употребявайки израза "италианския боклук", което предизвиква въпрос за уточнение от страна на защитника. За тези нарушения основно говори свидетелят, като твърди, че една от фирмите, която не е имала технология за преработка е свързана с първа съпруга на Атанас Бобоков, а в разпита се споменава и син на зам.министър.От разпита на Богданов се разбира, че е напуснал директорския пост в дружеството на Бобокови през 2019г. по собствено желание, като основният мотив е позицията му на специалист, несъгласен да бъдат предавани за обработка опасни отпадъци на български фирми, които нямат технологичен ресурс да се справят с тази дейност, без да нанасят вреда на околната среда. От протокола се разбира, че той е на това мнение от около четири години, но извън вътрешните обсъждания не е направил нищо.


Докъм 2013-2014 г. опасните отпадъци се изнасяли за Германия и Богданов е настоявал това да продължи. Оловната шлака от производството на акумулаторите "Монбат" се депонирала там в специализирани депа, които представляват солни мини 700 метра под нивото на земната повърхност. С това се гарантира невъзможността да бъде замърсена околната среда. Другият отпадък, т.нар.полиетилен-сепаратор, отивал за обезвреждане в друга немска фирма, която разполага със специализиран инсинератор. Богданов бил изненадан и се усъмнил, когато фирми в България получили подобни разрешителни, защото инвестициите в такива съоръжения са за стотици милиони евро. С появата на тези фирми започнали затруднения в издаването на разрешителни от МОСВ за транспорт и депониране на отпадъци към Германия, казва бившият служител на Бобокови.


Каква е връзката с Бобокови?


Този е въпросът и той остава неизяснен и от тези обяснения на обивняемия /свидетел, които прокуратурата кредитира. Заличените имена на фирми, лица, места, сгъстяват мъглата и превръщат протокола в ребус.


"Тъй като депонирането не беше възможно да се случи навреме във фирмите в Германия поради всевъзможни откази от страна на МОСВ, ние не можехме да го извършим по установения ред. Тогава се появи директният съвет от страна на МОСВ или на РИОСВ, не си спомням точно, да се обърнем към фирмите в България, които имат възможности да ни освободят от този материал. Те взеха наличните количества, с които разполагахме, освободихме площадката и някъде в този момент г-н Б. (вероятно Атанас Бобоков - бел.ред.) ме уведоми, че ние ще създадем технология за преработката на този отпадък, ще инвестираме в подобни фирми, за да можем сами да си решаваме въпросите, свързани с депонирането на полиетиленовия сепаратор. Отново започнахме да задържаме части от отпадъка както в завода в България, така и в завода в Румъния", казва бившият управител на дружеството Богданов.


От обясненията на Богданов не се разбира еднозначно осъществил ли е намерението си Атанас Бобоков "ние да си създадем технология и фирми и сами да си решаваме проблемите, с наши инвестиции". Тоест на Бобокови ли са фирмите, които са депонирали отпадъци, но не са могли да ги обезопасят?


Чрез обясненията на Богданов прокуратурата прави връзка, че създадените фирми за обработка на промишлените отпадъци са на Бобокови и те са отговорни за натрупаните необработени отпадъци на площадките в Плевен, Лом и другаде.

Номерът на прокуратурата и по делото срещу Бобокови

В показанията си, Богданов говори за една фирма за преработка на отпадъци (името е заличено), в чийто капацитет той се усъмнил и затова питал каква е тази компания, на която плащат, и получил отговор, че сред съдружниците е първата съпруга на Б. (вероятно Атанас Бобоков) "и да не задава повече въпроси". Той твърди, че е отказвал да се плаща на това дружество, защото не вярвал в технологиите, с които то разполага.


Дори и с твърденията от протокола връзка към наказателна отговорност на братята Бобокови все още е трудно да се направи, тъй като самият Богданов, на когото прокуратурата очевидно разчита, на въпроса незаконно ли е да се предадат за обезопасяване отпадъци на лицензирани за тази цел български фирми, отговаря: "Няма нищо незаконно в това."


Неговите обяснения са, че отпадъците не се преработвали, а само се складирали или местели в различни депа (Лом, Плевен, а и Пловдив) без нужната инфраструктура и без да отговарят на изискванията.


На предстоящото заседание на Апелативния спецсъд тези въпроси може би ще се изяснят. Очаква се да се изясни и защо зам.-министърът Живков е подведен под отговорност за участие в ОПГ.


В разпита на Богданов от прокурор се замесва и "синът на зам.министър", наричан - "В. от Ботевград" - вероятно се има предвид синът на Живков. Свидетелят казва:

ОТГОВОР НА ОБВ. Б Това, което си спомням, лицето беше, по малко име го знам - В от Ботевград. В рамките на изслушването, предния път чух, че се говори за сина на зам. министър Ж доколкото знам, неговия прякор е бил синът на зам. министър Ж.
ВЪПРОС НА ПРОКУРОР 2: Според вас защо?
ОТГОВОР НА ОБВ. Б : Защото е бил в близки отношения със зам. министър Ж и всъщност с негова помощ е получавал тези разрешителни. Това е нещо, което се знаеше към онзи момент.
На първото заседание защитата на Живков твърдеше, че за времето за което е обвинен за участие в престъпна група (около 5 години назад) не е отговарял за отпадъците в МОСВ, а е поел този ресор през март 2020 и според тях са объркали зам.министъра. Защитата на Бобокови също пледира, че не е ясно защо ги обвиняват, а адвокатът Илиан Василев разпространи отворено писмо до медиите с постановлението за задържане на Атанас Бобоков с въпрос да се анализира от юристи "може ли човек да се задържа по такова обвинение, в което дори не е посочено какво конкретно е извършил, питайте ги може ли съдът да задържа някого под стража само защото прокуратурата го е посочила, да задържа защото само отгоре-отгоре на пръв поглед изглеждало, че някой бил извършил нещо".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK